Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Nemusím nasazovat oba objektivy naráz, že? NE Co vlastně koupím? Něco jako přechodovou redukci mezi závitem 55 a 58? ANO akorát je to redukce "filtr-tělo" Tomu, co píšeš ty, rozumím tak že na foťák nasadím opačně buď Helios nebo seťák (jednotlivě). ANO Je toto řešení z pohledu optiky lepší nebo horší než předsádková čočka? Těžko říct, záleží na typu, ale každopádně s podstatně větším zvětšením Proč je toto řešení lepší než mezikroužky? Protože mezikroužky nemám rád Díky Gougy Mám pár dalších (z pohledu zkušených fotografů asi idiotských) dotazů: K Heliosu: - zvětšení bude pevné a nic s ním neudělám? - Postup montáže: tělo - redukce na Helios - makro reverzní kroužek - Helios K seťáku: - Zvětšení bude měnitelné pomocí změny zoomu? - Ty jsi použil objektiv 18-55 a já mám 28-80, tzn., že mě to bude dělat ještě větší makro než tobě? - Postup montáže: tělo - makro reverzní kroužek - seťák Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Já bych šel cestou opravdu jinou. Makro objektiv se dá koupit klidně i kolem 2000,- na Paladixu, tyhle pokusy mi přijdou ztráta času. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gougy Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Já bych šel cestou opravdu jinou. Makro objektiv se dá koupit klidně i kolem 2000,- na Paladixu, tyhle pokusy mi přijdou ztráta času. Takhle vypadá ztráta času s 35-70mm a předsádkou +5 v ceně "několik stokorun" mi to připadá jako ideální upgrade setového objektivu. Ale pravé makro to není (ani optika, ani fotka), jen pohled zblízka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Takhle vypadá ztráta času s 35-70mm a předsádkou +5 v ceně "několik stokorun" mi to připadá jako ideální upgrade setového objektivu. Ale pravé makro to není (ani optika, ani fotka), jen pohled zblízka. Nádhera. A s tím seťákem si můžeš zoomovat, co? Vejdou ti potom do záběru i celé hodinky? Při jakém ohnisku je t Tvoje fotka? Čím to nasvěcuješ? Upraveno 5. března 2012 uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Vít - abych začal popořádku. Ten reverzní kroužek má na jedné straně závit (dle výběru průmer 55,56,58mm atd.) a na druhé straně je klasický bajonet Canon. To je vše. Do toho závitu našroubuješ objektiv (závit pro filtry) a nasadíš to na foták, jen s tím rozdílem, že to je obrácene. Pokud použiješ zoomovací objektiv lze s tím i zoomovat. Jinak vše šteluješ ručně, jako to dělali naši tátové, nebo i dnes profi fotografové. Nějaké zvláštní svícení není třeba, protože z blízka ti to nasvítí vestavěný blesk, jen je třeba v menu vyštelovat jeho intenzitu. Je to o 100% lepší, než předsádka. Předsádka, která udělá opravdové makro stojí cca 1800 kč a stále to není ono. Můžeš si to zkusit s tím tvým seťákem. Hlavně opatrně ! a musíš si hranou objektivu zasunout ten spínací kolíček do bajonetu.Pokud by jsi chtěl podrobnější info pošli SZ. Upraveno 5. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Pro názornost. Takto vypadá pevná 28 připevněná na Canon pomocí reverzního kroužku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gougy Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Nádhera. 1.A s tím seťákem si můžeš zoomovat, co? 2.Vejdou ti potom do záběru i celé hodinky? 3.Při jakém ohnisku je t Tvoje fotka? 4.Čím to nasvěcuješ? 1. ANO 2. ANO 3. 70mm, ale je to výřez, takže potřeba by bylo tak 120, ale to už zase většinou chce větší průměr předsádky než 58mm a kvalitní moc nejsou 4. 2xSB-900 a 1xSB-26 (jen občas, pro zábleskové odpálení těch dvou předchozích), světelný stan (ten z IKEA je stejně nejlepší) a nějaké odrazné plochy (tam stačí i bílé papíry A4) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
abbot Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Sice je to hmyz, ale vše foceno poměrně pravěkou foto-technikou a reverzním objektivem Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Sice je to hmyz, ale vše foceno poměrně pravěkou foto-technikou a reverzním objektivem No však říkám není nad reverz, když chce člověk ušetřit a udělat pěkné makro . Ale tohle není ten správný pravěk. Pravěk byl, když jsem ten obrácený objektiv přilepoval na tělo izolepou . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Tak jsem zkoušel tu reverzi (v mém případě spíše perverzi).Předem chci říct, že fotky sem dávám jen pro to abych demonstroval, že v případě mých objektivů je reverze dobrá jen pro zobrazení velkých detailů. Je to foceno z ruky při chabém osvětlení (něco s bleskem přes papír), objektiv jsem držel volně v ruce (taky to tak vypadá).Nejsem schopen zobrazit hodinky tak, aby byly +/- přes celou plochu fotografie a zároveň se tam vešlo celé pouzdro, což je pro mě stěžejní a proto je pro mě tato technika asi nepoužitelná. Fotografie zde vkládám proto, kdyby někoho zajímalo, jaké zvětšení mu reverzní kroužky přinesu při dané ohniskové vzdálenosti: 1) 50mm - Helios2) "seťák" 28mm3) "seťák" 50mm4) "seťák" 80mm (píšu to co je napsané na objektivu, bo ty vaše cropy počítat neumím) Upraveno 5. března 2012 uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maama Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) No však říkám není nad reverz, když chce člověk ušetřit a udělat pěkné makro . Ale tohle není ten správný pravěk. Pravěk byl, když jsem ten obrácený objektiv přilepoval na tělo izolepou . to není pravěk, to je umění improvizace. když se točily Šakalí léta a kameraman potřeboval změnit úhel zaostřené roviny tak namísto shánění tilt objektivu někde narychlo, nacpali na bajonet modelínu a objektiv do ní nasadili podle potřeb nakřivo:) Upraveno 5. března 2012 uživatelem maama Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Co se ti nezdá, jen to máš rozklepaný a zřejmě jsi neměl nastavenu vzdálenost, než jsi to přiložil k bajonetu proto je to rozmazané. Ono když to jen přikládáš chybí tam ta třetí ruka, která by ostřila jako v mém případě. No crop je u Canonu 1,6, tzn. objektiv 28 máš u Canonu 28 x 1,6Jestli máš někoho k ruce zvětšuj vzdálenost a požádej ho at ti točí ostřícím kroužkem. Uvidíš, že to bede lepší. Upraveno 5. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Co se ti nezdá, jen to máš rozklepaný a zřejmě jsi neměl nastavenu vzdálenost, než jsi to přiložil k bajonetu proto je to rozmazané. Ono když to jen přikládáš chybí tam ta třetí ruka, která by ostřila jako v mém případě. Rozostřené to mám, protože nejsem tak šikovný jako ty a mám olšové ruky. To ale neřeším, štve mě to, že nejsem schopen vyfotit celé hodinky. Objektiv mi na těle seděl pěkně, opřený po celém obvodě. 1. ANO 2. ANO 3. 70mm, ale je to výřez, takže potřeba by bylo tak 120, ale to už zase většinou chce větší průměr předsádky než 58mm a kvalitní moc nejsou 4. 2xSB-900 a 1xSB-26 (jen občas, pro zábleskové odpálení těch dvou předchozích), světelný stan (ten z IKEA je stejně nejlepší) a nějaké odrazné plochy (tam stačí i bílé papíry A4) Ten koš mám taky, čím ho nasvěcuješ, těma bleskama? Napadlo mě, že bych to mohl ošidit tím, že si ho dám ven a nechám si ho "nasvítit" sluncem. Je to hovadina? Upraveno 5. března 2012 uživatelem Vit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ggrand Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Vit: Hlavně je problém, že Canoní objektivy cloní elektronicky, takže obrácené necloní vůbec(alespoň, co jsem viděl za obrázky na netu-nemám Canon). Další věc- tohle bez blesku a krátkého expozičního času nevyfotíš z ruky. Stačí interní blesk, ale chce to si udělat nějaký držáček na mléčné sklo/plast alespoň o velikosti půl A4 před interní blesk. EDIT: Venkovní světlo o dostatečné intenzitě pro focení tohodle z ruky bude ostré, bude dělat velké přepaly/stíny, takže to bude chtít něčím zjemnit,jenže tím ztratíš intenzitu, ale jako taky se dá, tohle je z ruky,clona 8,čas 1/500,ohnisko 150mm,ISO900, mám tuhle fotku na zdi jako obraz=i kvalita tam je: Upraveno 5. března 2012 uživatelem ggrand Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Vit: Hlavně je problém, že Canoní objektivy cloní elektronicky, takže obrácené necloní vůbec(alespoň, co jsem viděl za obrázky na netu-nemám Canon). Další věc- tohle bez blesku a krátkého expozičního času nevyfotíš z ruky. Stačí interní blesk, ale chce to si udělat nějaký držáček na mléčné sklo/plast alespoň o velikosti půl A4 před interní blesk. Nesouhlasím mrkni na tu moji fotku o pár postů výš. Použil jsem vestavěný blesk, jen jsem ho trochu utlumil. Clona se musí dělat ručně - ostatně jako všechno u reverzu. Upraveno 5. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gougy Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 1To ale neřeším, štve mě to, že nejsem schopen vyfotit celé hodinky. 2.Ten koš mám taky, čím ho nasvěcuješ, těma bleskama? 3.Napadlo mě, že bych to mohl ošidit tím, že si ho dám ven a nechám si ho "nasvítit" sluncem. Je to hovadina? 1. proto nepotřebuješ "reverzní makro" zvětšení je pro Tvé potřeby až moc. 2. nemám koš (ten mi nevyhovoval), nejraději na hodinky používám takový "mléčný botník", je skládací, vleze se do batohu a výborně to rozptyluje světlo, ale ne z čelní strany, kde to řeším odraznou plochou ať fotografie není úplně bez stínů a má trošku šťávy. Nasvěcuju bleskama, ale nejlepší fotky stejně obvykle udělám jen s jedním nasazeným .. 3. sluneční světlo je lepší využít bez stanu a hrát si se stíny. Profíkům se omlouvám za terminologii, fotím v amatérských podmínkách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Vit: Hlavně je problém, že Canoní objektivy cloní elektronicky, takže obrácené necloní vůbec(alespoň, co jsem viděl za obrázky na netu-nemám Canon). Další věc- tohle bez blesku a krátkého expozičního času nevyfotíš z ruky. Stačí interní blesk, ale chce to si udělat nějaký držáček na mléčné sklo/plast alespoň o velikosti půl A4 před interní blesk. Nevadí mi, že ty fotky nestojí za nic (s tou redukcí a na stativu by to asi bylo v pohodě), ale to, že ta reverze prostě přibližuje až moc. Nestačil by před ten blesk kousek pauzáku, popř obyč. papíru? Musí to mít nějakou vzdálenost od toho interního blesku nebo to můžeš dát hned před blesk? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) 1 1. proto nepotřebuješ "reverzní makro" zvětšení je pro Tvé potřeby až moc. 2. nemám koš (ten mi nevyhovoval), nejraději na hodinky používám takový "mléčný botník", je skládací, vleze se do batohu a výborně to rozptyluje světlo, ale ne z čelní strany, kde to řeším odraznou plochou ať fotografie není úplně bez stínů a má trošku šťávy. Nasvěcuju bleskama, ale nejlepší fotky stejně obvykle udělám jen s jedním nasazeným .. 3. sluneční světlo je lepší využít bez stanu a hrát si se stíny. Profíkům se omlouvám za terminologii, fotím v amatérských podmínkách. Jenomže on má zoomovací objektiv, tak si velikost může nastavit. Vít - v menu fotáku máš nastavení blesku a tam si můžeš nastavit intenzitu. Upraveno 5. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 Jenomže on má zoomovací objektiv, tak si velikost může nastavit. Já jsem ale zkoušel celý rozsah zoomu )viz ten můj příspěvek s rozmazanýma fotkama). Kluci, díky, že máte se mnou takovou trpělivost. Moc si toho vážím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 5. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. března 2012 (upraveno) Já jsem ale zkoušel celý rozsah zoomu )viz ten můj příspěvek s rozmazanýma fotkama). Kluci, díky, že máte se mnou takovou trpělivost. Moc si toho vážím. No jo, tam ti právě chyběla ta třetí ruka na zaostření a případně oddálení od hodinek . Upraveno 5. března 2012 uživatelem jirka404 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se