Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hola pacienti.

řada z Vás, zde řeší tvrdosti ocele a její poškození, případně jen odření a či menší povrchové poškození ( bohužel i záseky)

Dovolil jsem si tedy lehce shrnout zásadní rozdíly v tomto základním materiálu pro výrobu pouzder hodinek i když ten rozdíl v kvalitě a tvrdosti oceli s jedním označením povětšinou 316l, není zdaleka jen u pouzder hodinek.

Své o tom vím díky práci s kovy třeba já, ale i Veronika Tesaříková  jedna z TOP machrů na rytí ( gravírování) co znám, s kterou jsem o tom již hovořili.

Zde si dovoluji postnout takové lehké shrnutí.

Proč na pouzdro hodinek ocel 316, případně jaké jsou další možnosti v koncovce a rozdíly v tvrdosti

Obecně platí, že není ocel 316 jedna jako druhá a výrazně se liší v tvrdosti, což není můj dojem, ale jedná se postřeh nejen z mé praxe, ale například i postřeh při gravírování, rytí. Z popisu v textu, vám bude i jasné (mimo jiné Nikl , Chrom a jeho různý objem) proč máte někdy zarudlou ruku a proč Vás kůže pálí ( někdy může i kůži až devastovat a způsobit hlubokou ránu, která se bude dlouho hojit)

Že používá Rolex ocel jinou, již v samotném procesu výroby hůře obrobitelnou jistě víte. Jedná Ocel 904L, která je výsadou výhradně hodinek Rolex a je za samotné podstaty tvrdší ( toto je často diskutované téma) a hlavně hustší a to právě díky svému složení.

V Rolex oceli je oproti 316l až dvacetkrát více Molybdenu a Chromu, což znamená výrazně lepší odolnost proti korozi například ve slané vodě, poškození kyselinou (což vás asi nepotká) 

Výrazně vyšší je také odolnost vůči působení magnetického pole i houževnatost materiálu. Ocel Rolex 904l je ale bohužel, také troj až čtyřnásobně drahá a tedy krom obrobitelnosti je to asi jeden z důvodů, proč se Rolex vydal touto cestou od osmdesátých let.

Nechci to míchat s druhým používaným materiálem Rolex, což je zlato, které je svým složením, tvrdostí, barvou , ale i manufakturním zpracování také zcela jiné. O tom si můžeme napsat někdy jindy

Ocel 316L je jedním z druhů chirurgické oceli. Obsahuje chrom, nikl a molybden a tyto příměsi zaručují vyšší lesk, dobrou pevnost a odolnost vůči korozi i teplu.

Zatímco některé materiály časem ztrácí lesk a barvu, například zešednou nebo ztmavnou, u oceli máte jistotu stálobarevnosti.

Nerezová a chirurgická ocel. Která je která?

Určitě jste se setkali s označeními nerezová a chirurgická ocel. Ve šperkařství je ale lepší sledovat nejen toto označení, ale i číselné označení. Mnoho prodejců nabízí šperky z chirurgické oceli, je to takové moderní slovíčko. Ale ne vždy je jasné, co se u kterého prodejce za chirurgickou ocelí schovává.

Pokud vidíte šperk z oceli 316, tak můžete mít jistotu, že jde o ocel prvotřídní kvality a stejného složení jako ocel používaná k výrobě lékařských nástrojů. Některé kousky pak nesou označení 316Lti, což dokonce značí slitinu s příměsí titanu.

Klasická nerezová ocel se zase skrývá pod označením 304. I s tou se ve šperkařství setkáte. Jedná se o jiný druh ušlechtilé oceli, také s prvotřídní kvalitou a odolností, jen se od 316 lehce liší svým složením. Okem jsou však nerozeznatelné.

Jedinci alergičtí na nikl by si měli dát pozor hlavně na ocel 303. Označuje slitinu, kde má právě nikl větší zastoupení. Ostatní se nemusí této ocele zcela bát, opět se jedná o kov skvělé kvality a vlastností a šperky z této ocele jsou odolné a krásné.

Zde vidíte v tabulce rozdíly v příměsi a složení a zde je to již o té tvrdosti:

Rozdíl mezi SS316 a SS316L - Chemické složení

SS316 a SS316L Chemické složení (%)

Ne

Stupeň

C, menší nebo roven

SI, menší nebo rovnocenný

MN, menší nebo rovnající se

P, menší nebo roven

S, menší nebo roven

Ni

Cr

Mo

UNS S31600

316

0.08

1.00

2.00

0.045

0.030

10.0-14.0

16.0-18.0

2.0-3.0

UNS S31603

316L

0.03

1.00

2.00

0.045

0.030

10.0-14.0

16.0-18.0

2.0-

Závěr je v podobě VELKÉHO PŘEKVAPENÍ a tím je, že i přes deklarované označení používaného na pouzdře hodinek  316L, může být a bude, každá ocel od jednoho či druhého výrobce v jiné tvrdosti a to hlavně díky příměsím, o kterých se zmiňuji výše. Není na to prostě jednotná norma.

Příště, když o to budete stát můžeme probrat zlato, které také není jedno jako druhé a to opět díky příměsím a technologickému způsobu zpracování.

Děkuji za přečtení a přeji Vám všem hezký den

IMG_0851.jpg

• Like 2
  • Díky 4
  • Dát hlas 6
Odesláno

Děkuji za článek a zajímavé čtení. Sám jsem původně strojař, ale to už je dávná minulost. V těch dobách se ještě ocele značily jinak.

Nicméně zaujala mě jedna informace o nejednotnosti ocelí stejného označení. Neměla by právě ta norma určovat vlastnosti dané oceli, zejména obsah uhlíku a legujících prvků (příměsí)? Výsledné vlastnosti pak ovlivňuje tepelné zpracování, to ano. Ale norma by měla být daná.

Odesláno

Norma to určitě řeší, ale ocel 316 je spíše obecné obchodní označení. Tedy alespoň si to celou dobu myslím...

viz.

1.4401 | AISI 316 | ČSN 17346 | X5CrNiMol17-12-2 | Austenitická ocel

Datový list podle DIN EN 10088-3 pro materiál číslo 1.4401

Materiál 1.4401 je austenitická nerezová ocel, známá také jako AISI 316, ČSN 17346 a X5CrNiMol17-12-2. Tato nerezová ocel patří do skupiny chromnikl-molybdenových ocelí. Lze ji používat až do teploty 550 °C a je vhodná i pro nízké teploty. Nerezová ocel 1.4401 má dobrou korozní odolnost (hodnota PREN 23,1 až 28,5) v přírodních prostředích. Tento materiál není odolný vůči mořské vodě a mezikrystalové korozi. Nerezová ocel 1.4401 má pevnost v tahu 500 až 700 N/mm², tvrdost ≤ 215 HB a hustotu 8,0 kg/dm³ (při 20 °C). K vlastnostem materiálu patří jeho leštitelnost a dobrá kujnost. Nerezová ocel 1.4401 (AISI 316, X5CrNiMol17-12-2) se od srovnatelného materiálu 1.4404 liší vysokým obsahem uhlíku. Tento materiál je vhodný pro tváření za studena (kování za studena), ale zřídka se používá pro záhyb za studena. Mezi typické průmyslové aplikace patří potravinářský průmysl, stavebnictví a automobilový průmysl.

• Dát hlas 1
Odesláno
před 45 minutami, dragys27 napsal:

Děkuji za článek a zajímavé čtení. Sám jsem původně strojař, ale to už je dávná minulost. V těch dobách se ještě ocele značily jinak.

Nicméně zaujala mě jedna informace o nejednotnosti ocelí stejného označení. Neměla by právě ta norma určovat vlastnosti dané oceli, zejména obsah uhlíku a legujících prvků (příměsí)? Výsledné vlastnosti pak ovlivňuje tepelné zpracování, to ano. Ale norma by měla být daná.

Normy na ocel a její vlastnosti skončili s komunisty. Nyní se jedná pouze o obecné informace.

Odesláno
před 18 minutami, Tikal napsal:

Norma to určitě řeší, ale ocel 316 je spíše obecné obchodní označení. Tedy alespoň si to celou dobu myslím...

viz.

1.4401 | AISI 316 | ČSN 17346 | X5CrNiMol17-12-2 | Austenitická ocel

Datový list podle DIN EN 10088-3 pro materiál číslo 1.4401

Materiál 1.4401 je austenitická nerezová ocel, známá také jako AISI 316, ČSN 17346 a X5CrNiMol17-12-2. Tato nerezová ocel patří do skupiny chromnikl-molybdenových ocelí. Lze ji používat až do teploty 550 °C a je vhodná i pro nízké teploty. Nerezová ocel 1.4401 má dobrou korozní odolnost (hodnota PREN 23,1 až 28,5) v přírodních prostředích. Tento materiál není odolný vůči mořské vodě a mezikrystalové korozi. Nerezová ocel 1.4401 má pevnost v tahu 500 až 700 N/mm², tvrdost ≤ 215 HB a hustotu 8,0 kg/dm³ (při 20 °C). K vlastnostem materiálu patří jeho leštitelnost a dobrá kujnost. Nerezová ocel 1.4401 (AISI 316, X5CrNiMol17-12-2) se od srovnatelného materiálu 1.4404 liší vysokým obsahem uhlíku. Tento materiál je vhodný pro tváření za studena (kování za studena), ale zřídka se používá pro záhyb za studena. Mezi typické průmyslové aplikace patří potravinářský průmysl, stavebnictví a automobilový průmysl.

Norma na ocel 316L jako takovou neexistuje a jedná se opravdu víceméně o technické označení. Podklady pro článek jsem čerpal od obchodníka s ocelí.

Máš pravdu.

Odesláno

Díky za super článek. Sám mám alergii na chrom a nikl. Nijak výraznou, ale na zčervenání to stačí. Nikdy jsem se moc nezajímal o Rolex ocel, tak mě překvapilo to vyšší procento chromu. Nicméně problém s náramky k hodinkám nemám, nosím jen renomované výrobce. Když se podívám na tahy rádoby značek, je mi špatně předem. Zlato, četl jsem že největší alergen je tzv ruské zlato. Po něm kupodivu následuje zlato bílé, které je bílé právě kvůli těmto přimíchaným kovům. Nosím zásadně zlato žluté, různých ryzostí a bez problémů. 

Odesláno
před 33 minutami, Daemonultimate napsal:

Díky za super článek. Sám mám alergii na chrom a nikl. Nijak výraznou, ale na zčervenání to stačí. Nikdy jsem se moc nezajímal o Rolex ocel, tak mě překvapilo to vyšší procento chromu. Nicméně problém s náramky k hodinkám nemám, nosím jen renomované výrobce. Když se podívám na tahy rádoby značek, je mi špatně předem. Zlato, četl jsem že největší alergen je tzv ruské zlato. Po něm kupodivu následuje zlato bílé, které je bílé právě kvůli těmto přimíchaným kovům. Nosím zásadně zlato žluté, různých ryzostí a bez problémů. 

Ruské zlato nás nyní doufám trápit nemusí a jejich červená barva zlata se rovná měď, nikl  a stříbro.

• Like 1
  • Haha 1
Odesláno
před 2 hodinami, dragys27 napsal:

Normy to kdysi řešily,ale obsah legur /prvků co zlepšují kvalitu ocele/ je v rozmezí od několika procent do několika procent /desetin/. A samo pokud dáš něčeho víc či míň,tak to kvalitu ovlivní. Stejně jako třeba vyšší obsah Niklu u alergických reakcí. Jinak díky za článek Mirku. 

• Like 2
Odesláno (upraveno)

Díky za článek. Akorát bych opravil, že v oceli 904L je až dvakrát více molybdenu a chromu, než v oceli 316L, nikoliv dvacetkrát. Ocel 904L také používají i jiní výrobci než ROLEX.

Upraveno uživatelem lukassob
Odesláno
před 21 hodinami, lukassob napsal:

Díky za článek. Akorát bych opravil, že v oceli 904L je až dvakrát více molybdenu a chromu, než v oceli 316L, nikoliv dvacetkrát. Ocel 904L také používají i jiní výrobci než ROLEX.

Ani díky jsem trochu autista:-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...