Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dlouhou dobu jsem byl a pořád zůstávám příznivcem značek v podstatě neznámých pro širší okruh spotřebitelů. Typickým příkladem by mohl být Fortis, Glycine, Sinn a další.

(Citované značky samozřejmě napovídají cenové úrovně, ve kterých se v současné době chci pohybovat. I Blancpain splňuje kritérium "všeobecné neznámosti", ale ?).

Typově jsem tíhnul k pilotkám, ale to spíše pro čitelnost a přehlednost ciferníků. Navíc jsem si vůbec nedovedl představit, že bych po více než deseti letech nosil hodinky na něčem jiném než na kůži.

Někdy od února jsem se však přistihl, že se vzrůstajícím zaujetím pročítám recenze na různé variace bondovek. Ta zkratka od neznámých k těm snad nejznámějším mě překvapila. Popadal mě ale stále častěji a na delší a delší chvíle podivný neklid, nervozita, nesoustředěnost, pocit neidentifikovatelného nedostatku.?.;

možná to znáte i vy.

Nikdy dříve jsem nekupoval hodinky jinak než v okamžitém impulzu. Pár minut po vstupu do prodejny, kdy jsem "TO" uviděl, jednou sice až po dvaceti minutách, kdy jsem si musel skočit vedle na kafe a sám sebe přesvědčit, že přece "kupuju s rozmyslem, ne"? To ale byl rekord.

Tentokrát, maje na paměti své překvapení, že bych mohl tíhnout k tak provařeným hodinkám, jsem se pevně rozhodl, že v tomto případě opravdu koupím s rozmyslem, že rozhodně nebude žádný "impulse shopping", že si to vysedím.

Protože modrou barvu (až na džíny - občas) v podstatě nenosím, zbyli tři kandidáti:

- Omega Seamaster Planet Ocean (42mm)

- Omega SMP Diver ? Black Bond (ne limitovaná edice - 007 na sekundovce mě přímo odpuzovala)

- Omega SMP 2254.50

Krátce k subjektivně vnímaným výhodám a nevýhodám těchto modelů:

- Omega Seamaster Planet Ocean (42mm)

42mm v průměru a 14mm na výšku jsem ve srovnání s Fortis B-42 Flieger Chronograph (42 na 16,1) a Fortis B.42 Pilot Professional (42 na 12,1) viděl jako ideál.

Ciferník je výborně přehledný, nevím ale, jestli se "šipkové" ručky brzy neokoukají.

Zmlsán od Fortisů jsem oboustranný antireflex viděl jako nutnost, avšak současně jsem se obával citlivosti na škrábance na vypouklém skle. Sám jsem si neviditelně škrábl ploché sklo na F ? PP. Je však nutno říct, že je beru na kolo, na brusle, zkrátka všude tam, kde k nějaké úhoně prostě může dojít.

Tah, který se mi zatím ještě moc nelíbí, jsem stejně chtěl koupit (malý rozdíl v ceně proti nákupu samostatně), ale hned vyměnit za Di-Modell žraloka s dokoupením Omega spony nebo za prosívaný Omega kaučuk s překlápěcí sponou.

Výhoda - Co-Axial, 600m WR, nejnovější model bondovek.

- Omega Seamaster Professional 300m ? Black Bond

41,5mm v průměru a 11mm na výšku ? tady jsem dost váhal, ale po vyzkoušení na ruce (16,5cm) jsem to neviděl jako překážku.

Skeletonové ručky mi připadaly méně čitelné než u ostatních dvou kandidátů, navíc tento model je asi ten úplně z nejznámějších, takže tady bych šel už dost na svou vlastní mentální hranu. Na druhou stranu má tento model oproti 2254 výhodu v plastickém logu a v ocelových rámečcích hodinových indexů; totéž P.O.

Pouze vnitřní antireflex ? nevěděl jsem, jak to vnímat. Nevýhoda ? vizuelně? / Výhoda (dlouhodobá praktičnost)?

Tah u bondovek je pro mě naprostá katastrofa ? moc přeumělkovaný! Ten bych okamžitě vyměnil za žraloka nebo aligátora nebo prošívaný kaučuk.

Výhoda ? Co-Axial

- Omega SMP 2254.50

Nikdy jsem je naživo neviděl.

41,5mm v průměru a 11mm na výšku ? tady je to stejné jako u v.u. bondovek.

Ručky ? vzor čitelnosti, přehlednosti (tak trochu jako pilotky).

Že se už nevyrábí, je asi nevýhodou. Znamenalo by to kupovat již "pre-owned" hodinky, což se mi pocitově nezdálo jako to pravé.

Pouze vnitřní antireflex;

Kalibr 1120 ? upravená ETA 2892-A2 ? ne Co-Axial, ale i tak je to dobrý kalibr.

Tah jako u Speedmasterů = pro mě nejlepší ze srovnávaných.

Na různých fórech jsem viděl různé kombinace s řemeny, kaučukem atd. Rozhodně nevypadaly špatně, takže je zde prostor i do budoucna.

Rozdílů mezi jednotlivými modely a dalších postřehů z vyhodnocovací fáze by se samozřejmě dalo vypsat víc, Před pár týdny jsem stále ještě byl ve fázi přemílání recenzí, přiklánění se tu na jednu, tu na druhou nebo třetí stranu, když v tom se objevil Kalifxův inzerát na 2254.

Bylo to jasný! Po krátké výměně postů a mrakodrapově osvědčení, že hodinky jsou v perfektním stavu, jsem se druhý den stal šťastným majitelem SMP 2254 bez jakékoliv větší poskvrnky nad rámec hodinek např. zkoušených několikrát na prodejně. Okamžitě po otevření krabice při osobním setkání jsem věděl, že pro tuto chvíle je to "ONO". Prostě ten impulz! Jako v obchodě, navíc tam byla ta osobní stránka, zkrátka bezva !

Chronomagu, díky! Díky, Kalifx, díky, mrakodrape za pošťouchnutí!

Musím podotknout, že výborný pocit z pokecu a proběhlého obchodu mi kazí jen jedna věc:

Dali jsme si sraz v jedné kavárně v mega-obchodním centru. Kalifx už tam pár minut byl. Vyjížděl jsem po jezdících schodech a okamžitě jsem poznal, že jediný chlap v konkrétní kavárně mezi stolky vždy po několika ženských spíše nižšího věku, navíc chlap, který měl na stole igelitku zjevně obsahující box a který se dívá směrem ke schodům, prostě musí být On.

Já se těšil jak malé děcko, že si poprvé zkusím "Koza dojí krev!". Možná jsem se tomu i vnitřně trochu pochechtával. Tak mě asi poznal a hned se zvedal k uvítání. Takže z "Kozy" nic moc nebylo.

No nic! "Kozu" zkusím jindy. Snad mi za to nikdo nerozbije hubu.

(Pozn.: Jsem právě v zahraničí a právě jsem zjistil, že připojení je tak zoufalé, že mi to neuploaduje ani malé fotky. Proto dovolte, abych zatím postnul jen tento úvod a s recenzí pokračoval asi za týden, kdy už bych měl být schopen doprovodit v dalším postu povídání i něčím zajímavějším.)

Odesláno

Jsem moc rád, že máš z hodinek radost. Zrovna včera jsem se koukal na fotky Navitimerů, kde jsou i tyhle Omegy a bylo mně trošku teskno. :) Ale u mě by se fakt jenom vozily na kolotoči...

S tou kozou mě to mrzí :) Navíc teď celkem často nosím novou čepici Chronomagu, takže koza bude mít asi čím dál menší prostor... I když, vlastně by to mohlo být naopak! Pokud na někom uvidím tuhle čapku, tak asi celkem v pohodě použiju i kozu :)

• po 3 týdnech...
Odesláno

Kalifx, ještě jednou díky!

A teď bych, s dovolením, začal s vlastní recenzí.

Jednotlivé sekce budu společně s fotkami sázet po jednotlivých postech. Doufám, že mě nebudete podezřívat z honění příspěvků, ale je to tak pro mě pohodlnější. Až s recenzí skončím, určitě to poznáte.

POUZDRO

Základní rozměry:

Průměr bez korunky: 41,5mm

Výška pouzdra: 11mm

Průměr včetně korunky: asi 45mm

Vzdálenost mezi konci nožek: asi 47mm

Rozteč nožek: 20mm

Kombinace leštěné a broušené oceli.

Vnímání velikosti průměru pouzdra jde vždy ruku v ruce s výškou hodinek, šířkou ocelového okraje nebo lunety a viditelném průměru ciferníku nebo sklíčka.

U tohoto modelu ciferník/sklíčko o průměru 30mm těsně navazujena černou lesklou potapěčskou lunetu, která celkový průměr vnímaný na první pohled vyplňuje přibližně do 38mm průměru černé plochy, nezdají se tyto hodinky ani v nejmenším malé ani při dnešní oblibě o dost větších průměrů.

Novodobé Seamastery Palnet Ocean 42mm jsou sice větší, co se týče celkového průměru, ale průměr sklíčka/ciferníku zdá se mi stejný jako u 2254 a navíc je černé pásmo lunety odděleno asi 1mm úzkým "stříbrným" okružím, což celký dojem velikosti zmenšuje. Na druhou stranu je u P.O. pocit rozměru hodinek zvětšen výškou hodinek ? 14mm P.O. vs. 11mm 2254.

Těchto 11mm u SMP 2254 umožňuje opravdu perfektní zajíždění pod rukáv košile.

(pozn.: mluvím o dlouhých rukávech;

zajíždění náramkových hodinek pod košile s krátkým rukávem věnuji některý z dalších příspěvků; toto už začíná být Věda, proto by přiměřená dotace výzkumu z fondů EU asi byla namístě).

Následující fotky asi napoví víc.

Jednostranně otočná luneta zapadá do svých 120-ti poloh naprosto přesně.

Její ovládání je těžší. Nasucho mají prsty tendenci prokluzovat, takže s mokrou rukou to je ještě o něco obtížnější, ale za těch pár týdnů, co je mám, jsem lunetu využil snad jen dvakrát na vaření vajíček, a i do budoucna se nedá očekávat, že by byly ode mě využity na něco víc než šnorchlování, takže tato vlastnost se dá odpustit. V tomto ohledu bude vroubkovaná luneta na P.O. asi pohodlnější a profesionálně využitzelnější.

Závěrečná poznámka k pouzdru:

Protože heliový ventil na pozici 10 určitě nevyužiju a zbytečnosti na hodinky nepatří, asi jej vytáhnu a tu dírku nechám zaslepit. Šikovný svářeč by to měl zvládnout za pár minut i bez nutnosti demontovat strojek.

KALIBR

Jedná se o starší model, jehož výroba byla, podle mně dostupých informací, ukončena v roce 2008. Není tedy osazen kalibrem s ko-axiálním krokem, ale údajně dost upravenou Etou 2892-A2. Omega tento kalibr označuje jako kalibr 1120.

Ke strojku mám COSC certifikát. Mimo jiné mě zajímalo, nakolik COSC měření samotného strojku souhlasí s trendy odchylek přesnosti tohoto strojku po zabudování do pláště. Test reálné přesnosti pro mě ale není samoúčelný - pouze pro konfrontaci s certifikátem. Dělám jej u každých hodinek. V běžném denním režimu "práce-doma-odložení na spánek" je velice snadné se orientovat v (ne)přesnosti hodinek. Signál ČR-Radiožurnálu v autě zachytím několikrát týdně, takže mám poměrně dobrý přehled. Potíž ale nastává při cestování do zahraničí.

Takže důvody pro provedení takového testu jsou ryze praktické a nikterak nesouvisí s mou zálibou ani s tímto fórem. :rolleyes:

Hodinky přes noc buď nechávám na ruce, nebo odkládám na bok korunkou dolů nebo nahoru, abych na ně viděl. Přesnost v ostatních pozicích mě tedy nezajímala.

(Pozn.: Pro srovnání režimu reálného testu "v noci na ruce" vezmu z certifikátu střední denní odchylku. Možná by se spíše hodil vzít průměr hodnot v pozicích "na zádech" a "na sklíčku" = ruka v noci položená naplocho / pod hlavou, ale v noci se údajně dost melu, tudíž kombinace všech režimů bude pravděpodobně odpovídat více.)

K vlastnímu měření:

Údaje z C.O.S.C. certifikátu:

Odloženo na korunce (9-up), 2 měření: +3,3 a +3,1 ? průměr +3,2 s/d

Odloženo korunkou nahoru (3-up), 2 měření: -1,2 a 0,0 ? průměr +0,6 s/d

Střední denní odchylka: +2,9 s/d

Test ze života:

Odloženo na korunce (9-up), 9 měření: ? průměr ?0,5 s/d

Odloženo korunkou nahoru (3-up), 5 měření: ? průměr ?2,625 s/d

V noci na ruce, 8 měření: ? průměr -1,375 s/d

S přesností tedy mohu být spokojen.

Pro zodpovězení otázky, zda má C.O.S.C. test samotného kalibru vůbec nějakou vypovídací hodnotu, je třeba nesrovnávat absolutní hodnoty, nýbrž pouze trendy; úroveň natažení samozřejmě také hraje svou roli.

Z výše uvedeného testu tedy vyplývá, že si strojek po zabudování do pouzdra pravděpodobně zachoval trend odchylek při jednotlivých polohách jako v průběhu certifikace.

V současné době jsou tyto jen mírně posunuty směrem k zá######ým hodnotám.

post-1893-1243025840.jpg

post-1893-1243025864.jpg

post-1893-1243025874.jpg

post-1893-1243025889.jpg

post-1893-1243025911.jpg

post-1893-1243026328.jpg

Odesláno (upraveno)

CIFERNÍK a SKLÍČKO

Základním charakteristickým rysem ciferníku se znakem tunelu :lol2: je perfektní čitelnost za jakýchkoliv světelných podmínek.

Indexy i ručky jsou opravdu štědře pokryty velmi kvalitně nanesenou luminiscenční vrstvou nažloutlé barvy, která při minimálním setmění přechází do zelena až do modra. Zde bych si dovolil poděkovat lidstvu za ozónovou díru, díky níž (pravděpodobně) svítí hodinky parádně celou noc.

Perfektní forky sem dával Peta-Biker, kterému tímto vzávám hold:

http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...p;hl=Peta-Biker

Ručky s jemným rámem z leštěné oceli se mi líbí nejvíce ze všech Omega-ruček. Sekundovka je zakončená červenou špičkou, což je IMHO hezčí a univerzálnější než oranžová na Planet Oceanech.

V závislosti na světelných podmínkách a úhlu pohledu se objevuje a opět skrývá "vlnkování" na ciferníku, které dosahuje jen k minutovým indexům.

Na ciferníku se mi kromě luminiscence mimořádně líbí malá a nenápadná datumovka bez orámování. Pořád žasnu, jak dokonale datumový věnec lícuje se spodní hranou ciferníku.

Jediným, ale skousnutelným, nedostatkem je fakt, že znak tunelu je pouze natištěn. Plastický znáček jako u P.O. nebo u současných černých "bondovek" by se mi líbil víc.

Nepatrně vypouklý safír o pár desetin mm vystupuje nad lunetu a je z vnitřní strany opatřen antireflexní vrstvou. Ve srovnání s oboustranným antireflexem Fortis samozřejmě dost pokulhává. Na druhou stranu se nemusím obávat poškrábání AR vrstvy.

KOVOVÝ TAH

Tento tah shodný s tahem Speedmasterů považuji za nejhezčí v dnešní době používaný na Seamasterech. Je velice pohodlný na nošení i nasazování a zapínání

Spona je vyrobena poměrně masivně. Žádné plíšky. Její velká vypouklá plocha však evidentně bude chytat hodně škrábanců. Za pár týdnů už s tím mám celkem zkušenosti.

Myslím ale, že občasné přebroušení 30-mikronovým brusným papírem to spraví.

(Pokud někdo máte více, zkušeností, prosím, poraďte! Je 30 mikronů to pravé?).

Nevýhodou tohoto tahu je nemožnost nějaké rychlé mikroregulace v průběhu dne, kdy se obvod ruky např. v letních dnech zvětšuje apod. U kožených řemenů si tuto mikroregulaci můžu vyrobit další dírkou mezi těmi továrními, ale zde???

V každém případě v budoucnu zkusím i nějaký kožený řemen. Asi žraloka.

Pokud jste to dočetli až sem, hluboce smekám a děkuji za pozornost.

A teď:

Končím!

Tvá Máňa

post-1893-1243026415.jpg

post-1893-1243026426.jpg

post-1893-1243026437.jpg

post-1893-1243026460.jpg

post-1893-1243026552.jpg

Upraveno uživatelem lib
Odesláno

Dobrý Máňo, je vidět, že ti zahraničí svědčí. :D Nevím kolik je 30 mikronů, každopádně já to šudlal normální houbičkou na nádobí a je to OK.

Odesláno (upraveno)
Dobrý Máňo, je vidět, že ti zahraničí svědčí. :D Nevím kolik je 30 mikronů, každopádně já to šudlal normální houbičkou na nádobí a je to OK.

Před týdnem jsem v Tescu koupil houbičku, co dělá něco mezi 41 a 42 mikrony, a zdálo se mi to trochu moc. Nepotřebuješ umýt nádobí? Já bych si tu Tvou houbičku pak šlohnul. <_<

Upraveno uživatelem lib
  • po měsících...
Odesláno (upraveno)

Právě jsem se vrátil z dovolené, kde tyhle hodinky prodělaly opravdový několikadenní zátěžový test extrémním šnorchlováním :snorkle: :D , a musím konstatovat, že to jsou opravdu hodinky do nepohody i do kanclu!

Přesnost se navíc srovnala na +0,5s za den. Spokojenost maximální.

(Šlapat vodu, fotit si při tom pod vodou ruku, navíc tak, aby to neviděli členové rodiny, to je tedy něco!)

post-1893-1249930187.jpg

post-1893-1249930212.jpg

post-1893-1249930462.jpg

Upraveno uživatelem lib
Odesláno

hele Libe tak teď jsem si málem cvrnknul do trenek, když sem si představil jak šlapeš vodu... :snorkle:

škoda že to někdo netočil, byl bys hrdina youtube...

Odesláno

tombed:

Ještě aby to někdo točil ! :furious: Víš, kolik mi dalo práce zamaskovat, co vlastně dělám? Kluk se pořád divil, proč se k němu otáčím zády, co tam fotím, když ryby jsou na druhé straně .....; pak se chtěl ještě na pláži podívat, co jsem vlastně nafotil ... fotil pod vodou taky a hned se chlubil; ... já to musel několikrát zamluvit a dokonce si dát foťák jinam ... manželka si možná myslela, že jsem si fotil !cizí! baby :axehead: ....

Když si na to vzpomenu, to ¨vlastní šlapání vody vlastně byla úplná sranda. No, dovolená holt přináší stresový situace. To víme všichni, že ano.

Peta-Biker:

Řasy ne. Nesehnal jsem neopren. Nemám konfekční velikost Aby mi nebyla zima, půjčil jsem si starší kožich. Dost pelichal. Štěstí, že ho nemusím vracet.

Baker:

Že by to bylo na kalendář, si rozhodně nemyslím. Není to ostrý, není tam nápad, je to foceno v jpg na 6M foťák ... z toho by asi kalendářová fotka nebyla.

Samozřejmě mi to lichotí; můžu Ti poslat přes SZ originál, ale myslím, že to nevyjde. :sad01_anim:

Odesláno

Diky za nádhernou recenzi, úžasně jsem si početl a musím říct, že mi mluvíš z duše. Mám o čem přemýšlet - asi budu potřebovat nové hodinky :) .

Ještě jednou dík, ať Ti slouží!

• po měsících...
Odesláno

2 lib: chodím sem pravidelně už cca rok a Omega SMP 2254.50 jsou jasná volba... Škoda, že Omega tento tvar ručiček opustila. Kdybys je třeba chtěl vyměnit za PO, tak se hlásím první do řady :)

• po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...