Přejít na obsah

Akvaristika...

Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Pardon za pozdní reakci, dneska mám fakt náročný den. Můj řidič dělá od rána jednu pitomost za druhou, místo pohodové cesty musím pořád něco řešit.

B?lavý zákal by měl zmizet sám do 24 hodin, i když se objevuje spíše po výměně vody a hlubším odkalování, než po prostém čištění filtru. Každopádně, filtrační médium je dobré propírat pod chladnou nebo vlažnou vodou, ne pod teplou, aby člověk nezlikvidoval všechny žádoucí denitrifikační bakterie. Pokud by se vzhledem k oslun?ní nádrže i vzhledem k roční době objevil následně zákal zelený, chce to neměnit vodu, hodně vzduchovat, intenzivně filtrovat a čistit filtr a hlavně hlídat, aby se zákal nezačal měnit na hnědou barvu, kdy původně silnou přítomnost jednoduchých volně se vznášejících řas začnou nahrazovat rychle se množící nalevníci a další organismy, které se řasou živí a které ve větším množství začínají být nebezpeční rybí osádce..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... Každopádně, filtrační médium je dobré propírat pod chladnou nebo vlažnou vodou, ne pod teplou, aby člověk nezlikvidoval všechny žádoucí denitrifikační bakterie. 

no tak to mňa učili starí akvaristi, že nikdy nie pod vodu z vodovodu, ale vo vode z akvária presne kvôli tomu hubeniu baktérií....robím to takto už roky a nikdy žiadny problém  :photo:

Odkaz ke komentáři

To je samozřejmě ideální, ale v praxi většina lidi myje pod vodovodní, už jen proto, že nemají dostatek staré vody na řádné promytí . Bakterie se ve filtru rychle obnoví z vodního prostředí. Proto se nikdy nesmí čistit filtr a zároveň vyměňovat voda, pak je zaděláno na problém. Bakterie ve filtru a ve dn? odbourávající dusíkaté zplodiny rybího metabolismu si akvarista musí hýčkat jako pekař kvásek :)

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Jak martar předpověděl, tak se taky stalo. Přesně 24 hodin poté, co se zákal objevil, jsem zase přišel ze šichty domů a po zákalu ani památky. Krásná průzračná voda.

Jo rád bych se omluvil, že jsem vás mystifikoval. Ty skaláry nemáme čtyři, ale šest.

post-33141-0-36792000-1496378497_thumb.jpg

rooosta: Co se týče proplachu filtru, podle spisku páně Batisty ho omévám vlažnó vodó. Samozřejmě pod kohoutkem, z důvodů, jež popsal martar.

Upraveno uživatelem 5etter
Odkaz ke komentáři

To je samozřejmě ideální, ale v praxi většina lidi myje pod vodovodní, už jen proto, že nemají dostatek staré vody na řádné promytí . Bakterie se ve filtru rychle obnoví z vodního prostředí. Proto se nikdy nesmí čistit filtr a zároveň vyměňovat voda, pak je zaděláno na problém. Bakterie ve filtru a ve dn? odbourávající dusíkaté   :)

Pekne si to napísal "zplodiny rybího metabolismu si akvarista musí hýčkat jako pekař kvásek"  :) 

Ja to vypúšťam hadicou rovno do vane (akva cca 420 litrov) spusím tak 20% a v tej vode prepláchnem filtračné molitany, robím to tak 2x ročne, poskladám filter, zalejem filter, dopustím vodu a spustím filter... potom už len vyčistiť vaňu a je to  :lol2:  :lol2:  :lol2:

Ináč asi mesačne al 8 x ročne aby som neklamal spustím cca 20% vody (riadne so zvonom na hadici rovno do vane)  a dopustím novou vodou.... proste pohoda  :whistling:  

Odkaz ke komentáři

Tak si tak koukám do akvária a najednou se z houští vynoří mrňavej pancéřníček panda. Tak malé jsem nikdy neměl. Takže pancéřníčci se v pohodě množí a vůbec nepotřebují, aby jim někdo pomáhal. Takové odchovy jsou nejlepší. :-) Ten prcek mě fakt potěšil.

Odkaz ke komentáři

K malé pandičce blahopřeju, je to milé překvapení.

Sám jsem moc druhů pancéřníčků nechoval (oproti jiným skupinám ryb mi moc nešli :) ), ale z těch, co jsem měl, se mi nejvíc líbili C. panda, C. schwartzi, C. adolfoi Orange, C. julii a asi vůbec nejvíc C. leucomelas, který má světlý podklad pod tmavou kresbou opravdu čistě bílostříbrný, takže je kresba krásn? kontrastní.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

V poslední době si připadám jak velkej akvarista. :-) Těch malejch pand se nakonec objevilo víc. Před týdnem se mi vylíhla druhá várka skalár a teď je ta úmrtnost minimální, poněkud jsem jim vylepšil podmínky. Krmím žábronoškou, pomalu šilhám po provizorním odchovném akváriu a začínám přemýšlet, co s tím hejnem budu dělat, když se mi to podaří odchovat... Už si plavou docela solidně po 10 l akvárku a je poznat, která bude světlá a která tmavá.

No prostě paráda.

Odkaz ke komentáři

Napadlo mě, Wanderere, teď o víkendu jsem mluvil na jedné akci se třemi chovateli, kteří patří ke špičce přes skaláry, zejména přes P. altum. Dva je množí, jeden z nich jednu z přírodních forem P.a. i lovil a dovezl. Až usoudíš, že je vhodný čas na alťáky, máš přese mne nebo přes J.B. k dispozici hned dva zdroje, jestli se něco nezmění :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...