Přejít na obsah

Akvaristika...

Návštěvník Hammer_Time

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 513
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Osobně bych doporučil pouze vnitřní filtr. Mám to tak už u druhého akvária a funguje to perfektně. Externímu nevěřím. Jak tomu vedou hadice ven, tak to prostě jednoho dne vyteče. Jedna vlepená vnitřní přepážka z černého skla (mám černé pozadí a stejně není přes kvítka vidět, za ni biomolitan v cca 2% objemu nádrže a za něj čerpadlo Atman. Odsud vedu vodu na druhou stranu akvária do rozstřikovací rampy. Za přepážku ještě schovám topítko, takže nikde nic nekouká a nepřekáží. Nemá to kam vytéct, nepřekáží, nehyzdí a funguje perfektně. Je to v podstatě obdoba hamburského filtru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsíci...

Trochu to tu oživím - před časem jsem tu zmiňoval, že jsem dětem pořídil do akvaria filtrační krevetky Atyopsis moluccensis. Čekal jsem, až se začnou vybarvovat (mají hnědé mimikry a zářivě smetanový široký pruh na zádech...), ale zůstávaly stále šedé a nebyly skoro vůbec vidět. Moc jsem to neřešil, nebyl čas. Po čase se přestaly objevovat úplně, při čištění nádrže jsem našel zbytky jejich těl, ale protože se pravidelně svlékají, neměl jsem jistotu, zda nejde o svlečky.

V sobotu mě najednou děti volaly do pokojíku tak naléhavě, že jsem raději všeho nechal, a v nádrži se promenoval tenhle fešák :) Prodejce evidentně nevěděl, co prodává... Atyopsis (Atya) gabonensis, krevetka račí, nebo taky "africká obří filtrující kreveta". Rybám není nebezpečná, sumečky ovšem dokáže pomocí silných "stabilizačních" nožek zahnat. No a dožívá se pěti let a dosahuje 10-15 cm :)

post-30813-0-83949500-1523857678.jpg

post-30813-0-42311300-1523857751.jpg

Teď má přes 7 cm, možná me v husté vegateci nádrže i nějaký další exemplář...

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

• po měsíci...
  • po měsíci...

Je to asi prvni ryba ktera se mi libi ke krevetkam. Tak chci zkontrolovat jestli jim to spolu pasuje.

Odesláno z mého SM-G930F pomocí Tapatalk

Jsem si vzpomněl na Tvou otázku... S kombinací s krevetkami bych byl opatrný. Jednak tyhle mřenky vyrostou a ztratí atraktivní vzor, jednak je řada mřenek dost agresivní a hájí si potravní teritorium. Tyhle jsem nikdy nechoval.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

V devadesátých letech jsem měl v práci nejdřív 1,5 metrové akvarium, s velkými sumci a cichlidami (sumci se v noci jednou vytírali a spustili alarm), a pak dokonce dvoumetrové 500 litrové s Malawi. Ale to byla jiná doba, dneska si to neumím představit. Hlavně jsem hodně v terénu a nebyl by na to čas. Paráda, Wanderere, máš to moc pěkný.

Akorát takhle malej objem umí občas velmi rychle měnit prostředí (řasa, bakterka, chemismus, teplota nebo rozklad nějaké organické hmoty), takže člověk může po návratu z víkendu zažít různá překvapení. Ale to ty víš - šneci & krevetky & rostliny jsou skvělá volba.

Odkaz ke komentáři

Hele riskl jsem to, jak to dopadne, zatím to funguje, ale počítám s tím, že to může ze dne na den vychcípat. Velké akvárium bych ani nezkoušel (stěhování, revize el., spotřeba, využívání pracovní doby, údržba o dovolené...). Tomuhle v případě potřeby odpustím vodu a odvezu ihned.

Měl jsem doma kromě velkého a nějaké ty odchovny i 20 l miniakvárium s těmihle modrými krevetkami a razborkami. Ale nějak mě to po čase přestalo bavit. Měnit vodu v několika akváriích naráz, občas tomu hučel ten minifiltr a taky spotřeba energie byla poznat. Kolikrát jsem nevěděl, jestli mám koukat do malého na krevety nebo do velkého. Tak jsem ho prodal, jak bylo. Tohle byla prázdná odchovnička pro malé skaláry, má to 6 l. Tak jsem tam dal část funkčního dna z jiného akva, přidal šneky, krevetky a plevelné rostliny a ono to už měsíc funguje samo. Bez filtru a topení. Akorát ze zbytků jsem vyrobil LED osvětlení a ještě je tam teploměr. Na ten se dá v případě nízké teploty dýchat. :-D To je veškerá technika.

A hlavně je v práci na co koukat, ne jen do papírů a na monitor. :-)

Odkaz ke komentáři

Jj, super :) nevím, jestli jsem to tu zmiňoval, ale já si vozil desetilitrový akvárium i na letní tábory - jako děcko a později i jako praktikant a vedoucí :D V kufru obalený teplákama. Čtrnáct dní fungovalo vždycky se střevlema, mřenkama, čolkama, larvama vážek nebo potápníků... (samozřejme ne všechno dohromady), prostě co les dal. Dneska by z toho ochránci přírody omdleli.

Upraveno uživatelem martar
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...