Návštěvník Odesláno 17. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2017 Ty jo, ted se divam na zem pred akvariem a jedna ryba mi v novi vyskocila a rano jsem na ni musel omylem slapnout, tak uz jsem zakryl sklem Martine evidentne vis o cem mluvis.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 17. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2017 (upraveno) Tak to mě mrzí, Vojto. Ještě že nechováš perutýny, to už by ses od rána kroutil v kout? @McStinger: některé ryby (typicky neonky, skaláry a další) a některé postupy (zejména pokud jde o odchov mladých a jejich zakrmování) nemá smysl do detailů řešit veřejně, stejně jako nemá smysl řešit veřejně třeba přesnou recepturu na Becherovku Upraveno 17. května 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
McStinger Odesláno 17. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2017 OK, tak prosím SZ na tému tilapie a ich prežitie počas záplav Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 17. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2017 (upraveno) Toho jsem se bál Takhle to dopadne, když se člověk kamarádi s tropickým farmářem jen si prosím uv?dom, že pokud jde o subtropické a tropické chovy konzumních ryb pod širým nebem, jsem absolutní teoretik bez praktických zkušeností. N?kolikahodinové nebo n?kolikadenní návštěvy rybích farem v Africe nebo Asii nejsou totéž jako praktická zkušenost s celoročním provozem. Ale v rámci chabých v?domostí pomůžu Tuanovi rád Upraveno 17. května 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 21. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května 2017 Vylíhly se mi malé skalárky. :-) Nebyl jsem celý víkend doma, jdu to zkontrolovat, samá bílá jikra, tak jsem to chtěl vyhodit. Nedalo mi to a prozkoumal jsem před vyhozením list. A ono se tam něco mrskalo. A na dně nádrže taky. :-) Tak teď mám připojenou tu petflašku, o které jsem nevěděl co s ní a zítra zkusím krmit. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří_99 Odesláno 21. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května 2017 (upraveno) Omyl, omluvuju.. Upraveno 21. května 2017 uživatelem Jiří_99 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 21. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května 2017 Paráda! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiří_99 Odesláno 21. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. května 2017 Najde se tady někdo i přes želvy? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 22. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 22. května 2017 (upraveno) Jirko, je tu terarijni vlákno http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/35932-teraristicke-okenko/page-3?hl=teroristické#entry548774. Chtěl jsem ti doporučit i stránky klubu chovatelů želv http://www.kchz.cz/domains/kchz.cz/kdo-jsme-2/, který před patnácti květy skvěle fungoval a prosperoval, i díky opravdu nadšeným a vzdělaným členům, s řadou schůzek, přednášek, zájezdů... ale když vidím současné holé stránky klubu a čtyři schůzky do roka, nejsem si jist , zda nedošlo k nějakým změnám... buď se celkové utlumení spolkové činnosti dotklo i teraristů (existenční a pracovní problémy členů, řada nových zálib a koníčků...), nebo klub utlumil svou prezentaci pouze navenek kvůli eurozákonům (želvy jsou skupina živočichů, která je celá vnímána jako ohrožená, a přehnaná publicita chovatelů je někdy na škodu). Upraveno 22. května 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 Dovolte, abych se zde také pochlubil svými akvaristickými pokusy. Obecně jsem ve všem spíš takový teoretik a pasivní obdivovatel, než abych si na cokoliv troufl sám. Většinou se nepouštím do žádných větších akcí. A stejně tak to bylo i s akvaristikou - rybičky a akvárka se mi vždy líbily, ale že bych se do toho musel sám pouštět, to ne. Vždycky jsem se k tomu nějak nachomejtl. 1. pokusZa samé jedničky na vysvědčení v druhé třídě mi rodiče koupili raka poustevníčka. Absolutně bez přípravy. Donesli jsme ho domů v igelitovém pytlíku a teprve začali řešit, co s ním. Dodnes to nechápu. Našel útočiště ve dvoulitrové zavařovací sklenici, kam jsme mu na dno dali písek a nějakou lasturu. I přesto, že jsme ho krmili, tak za dva dny uhynul. Obrečel jsem to a utvrdilo mě to v přesvědčení, že akvaristika není pro mě. 2. pokusTo bylo někdy v pubertě, prvák na gymplu nebo tak nějak. Rodiče s bratrem byli na nedělní vycházce, jejímž hlavním cílem byla zahrádkářská výstava/burza. Já jsem zůstal doma, abych se mohl učit na písemku (honit u péčka). Došli s pytlíkem plným pavích oček. "Představ si to, prodávali tam rybičky po koruně, tak jsme je museli vzít". Docela mě to naštvalo. Furt jsem si pamatoval příhodu s rakem a jako čtenář abíčka už jsem věděl, že na rybičky je potřeba filtr, bublač, světlo... Nic z toho jsme samozřejmě neměli, akorát asi pětadvacetilitrové akvárko po potkanech. Tak jsme je tam vylili a druhej den jsem šel do akvaristiky pro nejlevnější vzduchovací motorek, kterej foukal přes vatovej filtr a dělal v akvárku slušný vlnobití. Pouštěli jsme to jen na pár hodin denně, protože se v tom kraválu nedalo spát. Paví očka se ujala, samozřejmě se to dobře množilo i v našich tragických podmínkách a docela mě to i bavilo, takže jsem časem pořídil ještě několik malých pancéřníčků a neonky. Limitem byl samozřejmě objem akvária. Měli jsme to možná pět let, než jsem šel na vejšku a brácha do Anglie. 3. pokusPřed pár lety jsem začal žít s bývalou vášnivou akvaristkou, která ještě ze setrvačnosti měla dvě akvária - asijské a jihoamerické. Docela dost o tom ví, má plno kvalitní staré literatury, v mládí úspěšně množila a prodávala méně obvyklé druhy ryb... prostě něco jako martar v sukních, jenom o dvacet let mladší a trochu hezčí. Nicméně postupně u ní převážila kynologie a akvaristika je na úbytě.Při mírné rekonstrukci bytu po babičce jsme díru ve zdi využili na vestavěné akvárium, kde je mix ze dvou původních nádrží. Má to plochu 95x33cm, je to asi 78cm hluboké z 12mm tlustého skla. Dnes už se o akvárium starám spíš já, slečna v podstatě jen občas nakupuje ryby. I proto jsem bojoval za menší hloubku, abych dosáhl na dno a měl nad hladinou víc místa pro manipulaci. Nepovedlo se. Na dno si sáhnu jen konečkama prstů, když stojím na špičkách na židli. Pohled z kuchyně Pohled z obýváku Osazenstvo v současné době tvoří 6 čichavců líbajících, 4 skaláry, 3x Leiocassis siamensis (to je fakt neviditelná ryba, člověk ani neví, že je má), 3 trnovci Platydoras costatus (říkám jim "břichatci"), několik krásných velkých krunýřovců, kteří už mají přes deset let a postupně vymírají, dva staří velcí pancéřníčci kropenatí a několik malých pancéřníčků. Strašně blbě se to fotí. Skrz akvárium je vždy vidět bordel v sousedním pokoji nebo odlesky od oken. Přes den trávíme nejvíc času v kuchyni a díváme se do akvária proti světlu (proti oknu z obýváku do ulice jihozápadním směrem) No nic, už musím končit, malá zase leze, kam nemá Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stando Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 ...no musim povedat, ze to mas pekne. Je dost problem navrhnut nadrz na kroru sa pozera z oboch stran, pretoze z kazdeho pohladu musi vyzerat pekne. Ked sa na nadrz pozeras iba z predu, tak to nie je az taky problem. Pametam si, ako som pred siestimi rokmi zriadoval tu moju. Vybrat koren bola hotova veda. Navlacil som domov asi 15 korenov, kym som si konecne jeden vybral.....a dnes ked sa pozeram dozadu na stare fotografie musim skonstatovat, ze koren bude treba vymenit. Prisavniky ho obzrali a teraj je cca o tretinu mensi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 @ 5etter: člověče, víš jakou máš doma vzácnost? Teď nemluvím o Platydoras costatus (mimochodem krásné ryby, i když název "břichatec" skvěle sedí)... myslím tvou bývalou vášnivou akvaristku Stando ma úplnou pravdu, průhledové akvárium je hodně náročná disciplína. Evidentně se toho ale nebojíš, jak usuzuji i z té kombinace kořenu a rostlinky - taková tropická palmička v tropickém akvárku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 A to já bych si tohle zase líbit jen tak nenechal :-D " prostě něco jako martar v sukních, jenom o dvacet let mladší a trochu hezčí." @ 5etter: člověče, víš jakou máš doma vzácnost? Teď nemluvím o Platydoras costatus (mimochodem krásné ryby, i když název "břichatec" skvěle sedí)... myslím tvou bývalou vášnivou akvaristku Stando ma úplnou pravdu, průhledové akvárium je hodně náročná disciplína. Evidentně se toho ale nebojíš, jak usuzuji i z té kombinace kořenu a rostlinky - taková tropická palmička v tropickém akvárku Jinak mi v neděli leklo 18 z 25 neonek. Všechny ostatní ryby v pohodě. Ty neonky vypadaly taky úplně normálně, nic jsem do akvária víc jak měsíc nepřídaval jak ryby, tak nic jiného. Ráno vstanu a má jich to 5 za sebou a přes den postupně další. Těch zbylých osm vypadá úplně v pohodě a od té doby nic.... Tak nevím.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 Pěkný to máš. Líbí se mi, když už je díra ve zdi, jak ji pěkně využít. A baba akvaristka je určitě lepší než kynoložka. Ta první netahá zvířata do postele. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 vojta1: Nenechal by sis to líbit, být martarem, nebo mojí partnerkou?Wanderer: Úplně nejhorší kombinace je bývalá akvaristka, která tahá psy do postele a je jenom o trochu hezčí než martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 Evidentně se toho ale nebojíš, jak usuzuji i z té kombinace kořenu a rostlinky - taková tropická palmička v tropickém akvárku Ne že bych se nebál. Je to prozaičtější - prostě jsem jenom nedosáhl na dno, tak jsem ji provizorně zapíchl do dutiny ve dřevě, s tím, že až koupím nějakou prodlouženou ruku, tak ji přesadím. No a rostlinka se chytla, zalíbilo se nám to, tak jsme to tak nechali. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Wanderer Odesláno 31. května 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2017 Mám v akváriu kromě jiných ryb 5 skalár. Dvě černobílé, ten pár se pravidelně vytírá, jednu závojnatou, byly původně dvě, ale jedna chcípla a dvě mramorované oranžohlavé. A ty se mi dneska poprvé vytřely. Teda jestli to nejsou dvě samice a mám dva páry, tak je to bomba. Všechny byly náhodně vybrané.Potěšilo mě to. Z toho předchozího výtěru nakonec nic nezbylo, ale dostal jsem se už k poměrně odrostlým prckům. Úplně nejradši bych koukal na dospělé skaláry, jak se starají o prcky, ale ten zbytek ryb jim to asi sežere. Ale baví mě to moc, asi čím dál víc. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 1. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. června 2017 (upraveno) vojta1: Nenechal by sis to líbit, být martarem, nebo mojí partnerkou?Wanderer: Úplně nejhorší kombinace je bývalá akvaristka, která tahá psy do postele a je jenom o trochu hezčí než martar A to já bych si tohle zase líbit jen tak nenechal :-D " prostě něco jako martar v sukních, jenom o dvacet let mladší a trochu hezčí."Vzhledem k tomu, že mě 5etter viděl na Seiko srazu a je schopen mou fyzickou krásu objektivně posoudit, doufám, že jen používá humornou nadsázku a bývalá vášnivá 5etterka je mnohem hezčí Jinak Vojto, pokud jde o úhyn většího počtu ryb v jedné chvíli, velmi doporučuji zakoupit v antikvariátu Akvaristiku od Stanislava Franka, kde jsou špičkov? popsány příčiny a symptomy nejen nemocí, ale i příznaky u uhynulých ryb. Duvodů může být víc, od nemoci, cizopasníků či masivní bakterky, přes otravu potravou či otravu z vody, až po prudký výkyv hodnot vody (dusičnany, pH, teplota apod). Rozhodn? doporučuji řešit, situace se může opakovat. Upraveno 1. června 2017 uživatelem martar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
5etter Odesláno 1. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. června 2017 Přidám se k tématu.Jako na potvoru zrovna, když jsem se tu pochlubil, přišel jsem včera domů a v akváriu zakalená voda. Asi to bude souviset s tím, že jsem večer před tím čistil filtr. Stejným způsobem jako vždycky. Zatím jsem to zkusil řešit výměnou asi 50l vody. Ryby zatím nejeví žádný ze symptomů popsaných Frankem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 1. června 2017 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. června 2017 Zelený nebo b?lavý zákal? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se