safi Odesláno 29. července 2006 Nahlásit Odesláno 29. července 2006 Zdravím, obracím se na vás s jedním trochu zvláštním dotazem. Mám hodinky Seiko Samurai, velmi pečlivě udržované. V posledních několika dnech mi zašpinily (začernily) manžety u 3 košil tak že ani na 60stupňů nejdou vyprat. Nenapádá Vás čím to může být způsobené? Hodinky jsou velmi pečlivě udržované....
Návštěvník Kamil Odesláno 29. července 2006 Nahlásit Odesláno 29. července 2006 Máš ocelové nebo titanové?
safi Odesláno 29. července 2006 Autor Nahlásit Odesláno 29. července 2006 Hodinky jsou ocelové, košile 100% bavlna
Karlos Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Já bych řekl, že je to použitým materiálem toho ocel. tahu. Mám tyhle hodinky jen pár dní a když jsem u nich zkracoval tah (byly nové, jen jsem z nich odlepil folii), tak osičky článků už byly trochu černé. Buď při výrobě používají nějaký konzervační prostředek, nebo se ten matroš mírně na třecích plochách odírá a oxiduje...a pak se zapotíš trochu víc a vyplaví se to... Když tah vydrbeš kartáčkem na zuby s trochou tekutého mýdla, nepomůže to? A jen ze zvědavosti, jak jsou na tom ty tvoje s přesností?
Jerrys Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Hoši hoši, nehledejte v tom žádný voodoo. Prostě jsou to zbytky leštící nebo chcete-li brusné pasty, která se usadí právě v mezerách mezi jednotlivými články tahu. Vezmi šampon, kartáček na ruce a pořádně tah vydrhni a uvidíš jak ta pěna bude špinit. TO KARLOS : Jo a nerez neoxiduje, to bys musel potit kyselinu solnou nebo chlorovodíkovou
Karlos Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Já si myslím, že i nerez oxiduje, jen ne tak rychle. A pot je kapalina dost agresivní (řekl bych, že se podobá mořské vodě) a určitě má na nerez nějaký vliv. Jen nejsem odborník, abych to dokázal jakkoliv upřesnit. A něco z vlastní zkušenosti - kdysi jsem míval hodinky Orient, tah u nich, přes pravidelné drbání kartáčkem a šamponem, špinil a černil vesele dál. Několik let. Přestaly jít, koupil jsem jiný model Orientek - a ty nešpinily vůbec. Můj dojem: záleží na materiálu.
Roman Šula Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Jerrys: Kyselinu chlorovodíkovou obsahují žaludeční šťávy, tak pozor na zvratky... Jinak pot obsahuje kde co, a jeho pH je kyselé. agresivita potu byla vždy dost vidět třeba na ocelových strunách na kytaře, které v místech nejčastějího hraní krásně černaly. Nerez obecně používaná na hodinky, příbory, chirurgické nástroje a podobně se vzdušným kyslíkem opravdu moc nereaguje, rozhodně ne ochotně, ale záleží na přesném složení i na finálním tepelném zpracování.
Jerrys Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Potvrzuji, mám Orient Automatic Black Diver a nešpiní ani trochu. Možná je to taky tím, že je skoro denně meju, protože nesnáším obzvláště přes léto zapatlaný spodní víčko, který by drželo na ruce i bez tahu Nojo, každej jsme nějak úchylnej
pierre Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 Zvláštne. Nemám s mojimi samuraimi tento problém a to ich nosím 24 hod. denne.
Blekota Odesláno 30. července 2006 Nahlásit Odesláno 30. července 2006 ocel samozrejme oxiduje s potom dokazom su toho moje stare certiny ktore ked sa potim mam tierny odtlacok od nich a to stale aj po 10 rokov co ich mam takze ziadne zbytky po vyrobe v remeni neprichadzaju do uvahy
Duke650 Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 "Ocel" a "nerez" není jedno a to samé. A navíc není nerez jako nerez. Někteří výrobci na pouzdra používají nerez specifikace 316L = tuto jsme před asi 10 lety používali na výrobu chirurgických nástrojů a myslím také implantátů... takže takové pouzdro by korodovalo pouze kdyby to nosil Vetřelec :-)
PinkyCZ Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 Hoši neb jsem tak trochu z branže tak jen doplním... nerezová ocel oxiduje a musí oxidovat - jinak by totiž nebyla nerezová. Na povrchu nerez oceli Nikl/Chrom tvoří s kyslíkem vrztvu oxidů která chrání další materiál. Většina "nerezu" na řemennech si tipnu bude "pouhá" 304/L - asi 18%Cr, 10Ni. 316/L má trochu víc niklu (kolem 13%) a navíc 2-3% Molybdenu a věřím že na potápěčské hodinky by 304L slušný výrobce nedal.... Jinak mořská voda a pot je svinstvoi právě kvůli té slanosti - soli obsahují chlor a chlor snadno narušuje ochranou vrstvu oxidů a iniciuje následnou korozi... No je to dost off topic, ale aspoň nahlédneme hloubek které se skrývají za výběrem hezky lesklého tahu... ;-)
Roman Šula Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 Jinak nikl v oceli působí na asi 10% populace jako alergen. Proto se jeho použití dnes omezuje hygienickými normami. pokud se chce někdo vyhnout oceli, tak pak kromě zlata a platiny asi jedině titan. Nemám žádné hodinky v titanu, ale jestli si dobře vzpomínám na jeho vlastnosti, tak titan reaguje s atmosférickým kyslíkem jen při vysokých teplotách, sám o sobě při normálních podmínkách nereaguje téměř s ničím, ale je schopen absorbovat plynný vodík, ten se však v nízkých vrstvách atmosféry vůbec nevyskytuje. Jedinou nevýhodou titanu oproti oceli je jeho vyšší cena daná i přes jeho poměrně vysoké zastoupení v zemské kůře jeho velmi obtížným zpracováním. Až do 60. nebo 70. let mělo monopol na zpracování titanu Rusko a to si pečlivě střežilo jako průmyslové tajemství.
Jerrys Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 To:R.Šula - Nemáte žádné hodinky z titanu, ale nezoufejte, jen co vám dojedu ukázat ty moje Seika , fotky již máte
Jumbo Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 To Roman Šula: Být tak alergik, nechal bych si okamžitě napsat u lékaře hodinky s pouzdrem a tahem v Pt případně bílém Au. (P.S. alergikům se za tuto legrácku omlouvám)
Karlos Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 I v některých druzích bílého zlata je nikl
flákač Odesláno 31. července 2006 Nahlásit Odesláno 31. července 2006 Díky za radu. :-) Založil jsem vlákno zabývající se alergií, podnítily mě k tomu právě příspěvky z tohoto vlákna, a zapomněl to tu oznámit. Napravuji: http://forum.chronomag.cz/viewtopic.php?pi...pid=28041#28041
Jumbo Odesláno 1. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2006 To Karlos: Tak to bych si musel nechal předepsat 24 k Au. Jenom škoda, že bych to pak musel nechat v krabičce, abych to nepoškrábal! Takže už zbývá jenom ta Pt.
afrikab Odesláno 1. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2006 A Prim nam jiste rad udela hodinky z platiny:)
Patrik Odesláno 4. srpna 2006 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2006 Pokud už jsou hodinky nějakou dobu nošené tak to špinění může být úplně klidně normální špína (eventuelně usazený prach pokud byly dlouho ve výloze). Ono se to nezdá, ale členitý kovotah se zašpiní celkem snadno. Občas k nám přijdou hodinky, kde si zákazníci stěžují, že jim to dělá černý pruh na zápěstí. Stačí dát do ultrazvuku a to byste viděli toho humusu co z toho je. Doma bych doporučil aspoň jednou za měsíc hezky zubní kartáček mýdlo a čistit a čistit :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se