Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zdravím všechny příznivce Chronomagu.Rozmýšlím se nad koupí nových hodinek a vzhledem k tomu, že se mnou vybraný model dělá jak v nerezovém provedení tak v titanu s titancarbidovou úpravou, tak se ptám zkušenějších co vybrat. Nerezové hodinky jsem měl už mockrát a leš*** škrábance pořád dokola

mě moc nebaví. S titankarbidovou úpravou nemám žádné zkušenosti a tak nevím jestli se to vyplatí.Poradí mi někdo?

Posted
Zdravím všechny příznivce Chronomagu.Rozmýšlím se nad koupí nových hodinek a vzhledem k tomu, že se mnou vybraný model dělá jak v nerezovém provedení tak v titanu s titancarbidovou úpravou, tak se ptám zkušenějších co vybrat. Nerezové hodinky jsem měl už mockrát a leš*** škrábance pořád dokola

mě moc nebaví. S titankarbidovou úpravou nemám žádné zkušenosti a tak nevím jestli se to vyplatí.Poradí mi někdo?

myslím, že tady s titanem moc nepochodíš - já sám ho mám rád (možná kvůli barvě) - mám po dlouhé době titanové hodinky (cca 2 měsíce) a zatím jsou bez škrábanců - leštěnou ocel už nikdy nechci, poškrábe se to samo i když to jenom leží v krabičce (asi průvanem) :)

jsem pro titan ;)

Posted (edited)

leon: Titan ma vysoky pomer pevnosti k hustote a doboru korozni odolnost, krome prostredi fluoridovych iontu, ale ma nizsi tvrdost a oteruvzdornost, nez ocel. Jeho tribologicke vlastnosti jsou spatne, proto se musi velmi casto povrchove upravovat, treba nitridaci. Titanove hodinky jsou tedy ke skrabancum jeste nachylnejsi, nez ocelove. Jsou ale pevnejsi a lehci. Navic se blbe pripadne skrabance rozlestuji, protoze se nikdy nepriblizis k puvodnimu vzhledu. Lestena ocel ma daleko hladsi povrch, nez jakykoliv titanovy, proto je na nem videt kazdy mikroskrabanec. Brousena ocel promine daleko vice. Pokus se ale viditelne skrabne, uz s tim doma vetsinou nic neudelas. V konecnem dusledku se ale poskrabou vsechny hodinky. Coz jim, IMHO, dava patinu a pripomina celou, spolecne prozitou historii. Majitele potapek DOXA primo fanaticky odmitaji rozlestovat lestenou lunetu, ktera je poskrabana asi tak za dve hodiny po koupi, a luneta obita do kulata, jak ozuzlany Bompar, a jiz zcela matna a bez laku v cislech, je takovym poznavacim znamenim ve stylu "Clenem klubu od..." Me je to sympaticke a blizsi, nez se stresovat a nosit stale hodinky ve stavu "as built". Ale to jsem ja. Jini se na to jiste divaji jinak.

Edited by Hasňa
Posted (edited)

Já mám teď dvoje titanové hodinky, jedny v leštěném provedení a druhé kombinace lesk a kartáčovaný povrch a ten lesklý povrch se taky poškrábe, sice hůř než leštěná ocel, ale taky se to o to hůř leští a to tak, že velmi těžko. Navíc titan je lehký oproti oceli, což se dá vnímat jako mínus, přesto titan doporučuji, mě se líbí.

edit: Hasňa píše, že se titan poškrábe lehčeji než ocel, moje zkušenost je opačná.

Edited by bohush
Posted

Mám na svých Citizenech TI.C.C. - titankarbid - zaručuje vysokou odolnost(tvrdost povrchu je výrazně vyšší než ocel). Pomocí tého technologie lze docílit jakékoliv metalické barvy - ocel, zlato, titan - v kombinaci matová, hedvábně lesklá nebo leštěná. Hodinky mají v porovnání s ocelovými výrazně nižší hmotnost a jsou ideální pro alergiky a je to ten nejlepší materiál, co jsem zatím měl, takže doporučituji :)

Posted
Navic se blbe pripadne skrabance rozlestuji, protoze se nikdy nepriblizis k puvodnimu vzhledu.

kravina na druhou - kterou ti odprezentuji na mém titanovém náramku, který se mi tu už několik let válí - leštil jsem to zhruba minutu, hádej čím?

Posted
kravina na druhou - kterou ti odprezentuji na mém titanovém náramku, který se mi tu už několik let válí - leštil jsem to zhruba minutu, hádej čím?

tak cim jsi to lestil?

Posted (edited)

tímhle - není to můj nápad, kdysi jsem o tom četl na nějakém foru a už několikrát úspěšně aplikoval (houbička na nádobí)

Edited by YPO?
Posted (edited)

Myslel jsem to tak, ze kdyz se poskrabe bok titanoveho pouzdra hodinek, toto se pak doma vylesti, je to videt a vypada ten vylesteny povrch jinak, nez zbytek pouzdra s originalni povrchovou upravou. Jel-li pouzdro z lestene oceli, tak tento problem vetsinou nenastane a doma vylestena cast je k nerozeznani od zbytku pouzdra. Kdyz nekdo skrabne lestene ocelove Panerai pri vymene pasku, tak to misto vylesti do vysokeho lesku a je to. Na titanovych to nejde, vetsinou. Trefit presne tu matnost (lesklost) originalniho titanoveho povrchu je velmi tezke, ne-li nemozne. Reseni by samozrejme bylo vylestit cele pouzdro. A to taky neni prace pro kazdeho a na doma, aby to trochu vypadalo. To jsem psal i v puvodnim prispevku: "..Navic se blbe pripadne skrabance rozlestuji, protoze se nikdy nepriblizis k puvodnimu vzhledu.." a nikde jsem netvrdil ze titan nejde lestit. Samozrejme jde. Vysoky lesk je vsak vzhledem k jeho mekkosti jeste vice nezadouci, nez u oceli, protoze do vysoce lesteneho titanu lze udelat dobre viditelne ryhy i knoflikem u kosile. To co je tady prezentovano jako lesteny povrch, je docela pekny a jemny, nicmene brouseny, matny povrch. Je zde vseobecne znamo, jak tezke je dosahnout u brousenych povrchu stejneho vzhledu, jako je ten originalni. Pokud jsou vedle sebe jsou vsechny opravy zretelne. Proto se u brousenych poskrabanych pouzder prebrusuje cele pouzdro, ne jen poskrabana cast. Tolik k te "kravine".

Edited by Hasňa
Posted
protoze do vycose lesteneho titanu lze udelat ryhy i knoflikem u kosile. Tolik k te pohotove placnute "kravine".

na vysoce leštěnou ocel se stačí špatně podívat, ani nepotřebuješ knoflík = chtěl jsem tím vším jenom říci, že titan není špatný na nošení ani na údržbu - tečka :)

Posted

TiCn úpravu jsem měl na lunetě Seiko 5, po asi dvouměsíčním nošení bez vlásečnic, jenom schytaly ťukanec od přezky opasku, a to už holt vidět bylo. Když srovnám ocelové pouzdro na monstrech a ticn na pětkách, tak TiCn na tom je líp.

Posted

Aha, Seiko, divam se, dela i cele takove hodinky. Muze to byt dobre. Jen je to z principu stale chemicky tvrzeny povrch na mekkem zakladnim materialu. Zvlastni je, ze na te nalinkovane strance pisi, ze ten tvrzeny povrch lze jednoduse sloupnout a udelat znovu. Zvlastni. Tenhle typ povrchovych uprav je prave voleny proto, ze je pevne spojen s podkladovym materialem a nelze odloupnout. No, ale kdo vi, vyvoj jde stale kupredu. Proti drobnym skrabancum to bude fungovat. Ale jak se zavadi o futra a s tim skrabancem, co se na tom povede udelat, uz s nikdo nic neudela. Ale v realu takovy povrch neznam, takze nevim, treba to funguje vyborne. Ja jsem trochu tradicionalista, takze me spise lakaji hodinky klasicky ocelove, klasickeho nadcasoveho vzhledu. Titanove hodinky me, pominu-li vlastnosti titanu, nikdy neokouzlily ani vzhledem. Takze v tehle ankete za sebe hlasuji pro ocel. Tod vse.

Posted

já se s dovolením přikláním k titanu. Skvělě se osvědčil na hodinkách, nožích i v těle :-D Jsem trošku úchylný na tento materiál ( + ještě carbon ) Lehkost, pevnost....co víc si přát :-D

Posted

Já jsem pro ocel, ale beru to s čistě pocitu váhy, kterou potřebuju na ruce cí***, abych byl spokojenej.

Když jsem si zkoušel poprvé titanový hodinky, tak jsem měl pocit, že to je pouťová hračka z plastu.

Prostě mě neberou.

Posted
Já jsem pro ocel, ale beru to s čistě pocitu váhy, kterou potřebuju na ruce cí***, abych byl spokojenej.

Když jsem si zkoušel poprvé titanový hodinky, tak jsem měl pocit, že to je pouťová hračka z plastu.

Prostě mě neberou.

jo tohle potvrzuju. On titan kromě toho že je lehký, je taky poměrně málo tepelně vodivý a to podporuje na pohmat ten dojem plastovosti. Ale každému co jeho jest. Někomu se ta zvláštní šedivost titanu líbí, někomu ne. Každopádně je pro většinu lidí nealergický.

Posted

Titanove Casio co jsem dostal k 18 narozeninam a hojne nosil vypadaji porad dobre. Nebejt nizke hmotnosti radim ho v oblibenosti na druhe misto za kartacovou ocel. Ale verim, ze ne kazde radoby titanove hodinky vydrzi. Me dnes omezuje ta nizka vaha:-((