Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak zde na fóru bylo patrno, škrábl jsem Pilotky, pak je prodal a nyní je tu očekávaný absťák po značce.

B-42 Pilot Professional bez chrono jsem nosil rok a byly supr. Šmrnc, solidnost, čistota a na mě akorát velikost.

V rámci laborování a taky abych mohl za rok kroutit hlavou k čemu jsem vlastně potřeboval chronograf, chtěl bych čudlíky a budíčky.

Původně jsem chtěl od B-42 PP skočit hned vedle na B-42 Flieger Black, ale pořád mi na nich něco trochu chybí a nevím co. Zbožňuju jejich bílou vteřinovku.

Suma sumárum nyní váhám jestli :

B-42 Pilot Professional Chrono http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-635-10-11-L-I12131.html

U těch nevím, jestli mě neomrzí oranž. ručičky.

B-42 Flieger Black Chrono http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-656-10-11-L-I12137.html

Tady oranžová není, ale u minutovky a hodinovky nemusím ten černý přesah na druhou stranu od každé ručky. Nevím jestli jsem to popsal výstižně, ale libí se mi když ručky Pilot Professional končí v místě kde jsou nasazené na strojek a finito.

No a nebo pak hodinky vizuálně vyvážit ještě lunetou k těm mohutným nožkám

B-42 Official Cosmonauts http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-638-10-11-M-I8343.html

Ale to už je asi příliš peněz a taky váhám jestli už nejsou přeplácnutý.

Vyjádřete se prosím, co by jste volili a proč.

Pak bych se chtěl zeptat co jsem to dnes měl v Letňanech na ruce. Jejich číslo bylo 635-22-11-L (starší model) ale nebyl tam oranžově kreslenej tachymeter, nebo co je to tam za indexy těsně u okraje, korunka byla šroubovací, lum.vrstva byla z tritia a stěžejky vrtány spíš dole.

Model 635-10-11-L to nebyl, protože ten už má řemen tvarovaný k pouzdru a nemá zmíněné oranžové popisky, což by ale sedělo.

Když už se tu věnuju převážně modelu 635-10-11-L http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-635-10-11-L-I12131.html

Na všech obrázcích a i v katalogu je vyobrazen se zrzavým řemenem a já bych dal asi přednost černému.

Vůbec nikde ale není možnost pořídit ho s ocelí, je to kvůli pouzdru, které má stěžejky vrtány spíše dole ???

Všiml jsem si z fotek zdejších členů, že třeba Fliegery Chrono v bílém provedení mají naopak stěžejky vrtány nahoře, což je lepší možnost pro potencionální custom řemen od Šimona.

Je nějaký recept jak se vyhnout u 635-10-11 šroubovací korunce ?

Je nějaké pravidlo ve výšce vrtání stěžejek v nožce ? Je to tedy podle toho jestli se model prodává i na oceli ?

• Replies 45
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Volil bych druhou variantu - B-42 Flieger Black Chrono - proc? Mel jsem je a jsou to jediny chrono Fortisy ktery se mi skutecne libim maji na Fortis vyjimecne hezky rucky, dale se mi libi rozdeleni day-date na obe pulky ciferniku a jsou to jedny z mala hodinek, ktery bych si urcite nekoupil na tahu, ale na kuzi - ten tah hodinky prodluzuje a ta kuze napasovana k pouzdru je pekna..

Posted

Moje rada bude zcela jasná a nekomplikovaná: kup si prostě ty co už jsi měl, akorát v chrono variantě... Pokud jsem to dobře pochopil, tak jediným důvodem pro prodej těch předchozích, byl škrábanec na pouzdru. Tak pak je opravdu pomoc snadná - ty stejný. A proč navíc chrono? No aby jsi neměl pocit, že kupuješ zase tak úplně to samý. :) A pro maximalizaci požitku z nového nákupu doporučuju chránit hodinky co nejdýl před úderem o cokoli. Pak bude vše v pořádku. :)

Posted

Stejně jako kolega Spiderer, se příkláním k druhé variantě. Na kovu se určitě taky dělají a za mě určitě na kovu a pokud možno hned s hodinkami, protože zvlášť přijde tah na pěknej ranec.

Já jsem naopak originální kožný řemen spasovaný k pouzdru ihned sundal a uklidil do krabičky, protože dle mého názoru zbytečně zakrývá to, co se mi na těhle hodinkách líbí a to je vysoké pouzdro.

Ale to už dle vkusu každého soudruha :D

Posted

spiderer : Fliegery chrono se mi nedaří někde na prodejně zastihnout. Chtěl bych vidět v reálu ty ručičky a indexy. U varianty bez chrono mi přišlo, že jsou indexy jakoby lepený na namalovaný indexy. Těžko popsat, přišlo mi to zvláštní. Neudělám unáhlenost a koupím až po zkouknutí fliegerů. Koukal jsem na tvé zatraceně pěkné fotky a ďoura pro stěžejky je nahoře, což je dobré pro neorigo řemeny.

kalifx : jo jo, je to tak, právě z myšlenky že jsem je už měl a byl spokojen jsem vycházel při upřednostnění těch Pilotek. Obvykle hodinky hýčkám, věřím, že to byl jen úlet. Vyjímka potvrzující pravidlo :-)

Godin : na kovu asi budou. Jsem si skoro jist, že to souvisí s tím, kde jsou stěžejky. Tam kde jsou na pouzdře dole, ocel nejde. Je to jen domněnka.

Pokud někdo zná pravdu, potvrďte. Mě se taky líbí s vlastním řemenem, ale právě mě odrazovala fotka odněkud z netu, kde byly hodinky focené z profilu a řemen byl připevněn hodně hluboko dole. To dělalo dojem prázdna mezi stěžejkami a bylo to zvláštní. Možná je to ale pouzdro starší verze se šroubovací korunkou, no musím se v tom zorientovat.

Posted

RomanP:

1. B-42 Fliegerchrono na kovu imho ve standardu nejsou, tah se musí dokoupit, pasuje a vypadá to perfektně.

2. přesahy ruček jsou výborný, ony ty ručky a zejména hodinová mají totiž úplně jiný tvar než výplň, vůbec to na pohled není vidět, protože ručky jsou stejně matné jako cifr, takže je vidět jen ta výplň, po bližším chronomagorském ohledání je to ale perfektní práce a vypadá to suprově

3. rozložení day/date je výborný, většinou víš co je za den a tak může bejt "utopenej" vlevo

4. jsou to prostě echt fliegery

měl jsem je, byly na mě vysoký :-(

Posted

To RomanP.

Dle meho nazoru a neberu,ze tyto hodinky vlastnim doporucim viz. http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-597-11-11-M-I11517.html .

Jinak pokud se ti stale libi a vyhovovuji ti ve vsech smerech tve byvale B-42 Pilot Professional,tak bych se tez priklonil jak jiz psal mr.Kalifx k modelu viz. http://www.hodinky-koscom.cz/Fortis-635-10-11-L-I12131.html na ktere ti kov.tah pujde.

Ty sroubovaci stezejky jsou nize jen u starych modelu B-42 i sroubovaci korunky coz jsem zjistoval. :tomcat:.

Posted

bandicoot : fotku máš hodně lákavou :-) To ty hodinky opravdu v reálu svítí jako prase ?! Čas focení nepoznám, ale nenasvícená vteřinovka zmizla.

Přesahy ruček jsem si prohlédl na nechrono fliegerech a právě nevím. Rozhození day/date je na nechronu taky takový čistý a má smysl, ale na chronu nevím jestli zbytečně nesplývá a neznehodnocuje stupnici vteřinovky. Bodujou ale u mě tou nekompromisní černo-bílostí.

No a jestli na mě nebudou v prasi vysoký teď taky nevím, to bohužel ukáže čas. Možná budou na každodenní nošení rozměrný. Člověk si řekne 2mm oproti Pilotkám nechrono, ale znát to bude. Útlost mého zápěstí mi umožnila přetavit všechny odložené dílky hodinkových tahů a postavit z nich tank.

Koza c : Ty první co zmiňuješ nejsou ale B-42. U téhle řady se mi v chronu nelíbí to pouzdro alá konzerva. Hodně vysoké a tenký materiál na pouhých 40mm. U Pilotek chrono se trochu peru s tou oranžovou na ručkách stopek.

Posted
bandicoot : fotku máš hodně lákavou :-) To ty hodinky opravdu v reálu svítí jako prase ?! Čas focení nepoznám, ale nenasvícená vteřinovka zmizla.

Přesahy ruček jsem si prohlédl na nechrono fliegerech a právě nevím. Rozhození day/date je na nechronu taky takový čistý a má smysl, ale na chronu nevím jestli zbytečně nesplývá a neznehodnocuje stupnici vteřinovky. Bodujou ale u mě tou nekompromisní černo-bílostí.

No a jestli na mě nebudou v prasi vysoký teď taky nevím, to bohužel ukáže čas. Možná budou na každodenní nošení rozměrný. Člověk si řekne 2mm oproti Pilotkám nechrono, ale znát to bude. Útlost mého zápěstí mi umožnila přetavit všechny odložené dílky hodinkových tahů a postavit z nich tank.

Koza c : Ty první co zmiňuješ nejsou ale B-42. U téhle řady se mi v chronu nelíbí to pouzdro alá konzerva. Hodně vysoké a tenký materiál na pouhých 40mm. U Pilotek chrono se trochu peru s tou oranžovou na ručkách stopek.

To vim,ze nejsou a jen jsem ti je jakoze doporucil.

Jinak ta oranzova je rozhodne super. :smile_anim:.

Posted

RomanP:

Závěrka 20 nebo 30 sekund. Hodinky svítí málo a i po normálním nošení svítí celou noc (netřeba nasvěcovat, stačí jim málo).

Pokud máš hubenejší ruku (nikoliv na obvodu, ale havně průměr hřbetu) tak bacha - první články tahu po koncovkách nejdou hned dolů k ruce, ale jsou ještě lehce odstáté do stran (jak psal spiderer). Já mm 17,5 a už to bylo lehce za hranou.

Posted

Já někdy před 14 dny v Koscomu zkusil chrono s tahem a na první pocit mi to přišlo ok.

Nevím ale jestli to nebylo úchylným okouzlením novou lesklou věcí na ruce a tím, že jsem to zkusil kvůli dlouhému tahu, který nemělo cenu zapínat jen narychlo.

Jinak teď jsem změřil zápěstí. V kanclu metr není, tak jsem použil papírek a pravítko. Výsledkem je 17 a kousek... Nejsem celkově nějaký vyžle, ale za to zápěští se skoro stydím. Třeba jsem ten papírek při měření moc utáhl :-)

Zkoukl jsem Zličín, Chodov, Letňany, Koscom a co vím zbývá mi Palác Flóra. Někde bych chtěl vidět Pilotky i Fliegery pohromadě, máte někdo tip ?

Posted

Díry na stěžejky nahoře nebo dole jsou jen záležitost data výroby. Starší byly dole, novější jsou nahoře. Ale ani ty starší zdaleka nemusí mít šroubovací korunku. Pro oboje typy se dělají kovové náramky. Pouze kožené pásky co kopírují pouzdro a gumové pásky se pro tu starší verzi musí upravit, protože se vyrábějí jen pro tu novější. Ale jde to, sám to tak mám a několik pásků jsem už předělával. Na to starší pouzdro s dírami dole jsou určeny klasické řemínky, ne ty k pouzdru. Tudíž by řemeny od Simona seděly lépe na starším typu pouzdra...

Jinak mně osobně vadí absence lunety, takže B-42 bez ní bych asi nechtěl...

Posted
Díry na stěžejky nahoře nebo dole jsou jen záležitost data výroby. Starší byly dole, novější jsou nahoře. Ale ani ty starší zdaleka nemusí mít šroubovací korunku. Pro oboje typy se dělají kovové náramky. Pouze kožené pásky co kopírují pouzdro a gumové pásky se pro tu starší verzi musí upravit, protože se vyrábějí jen pro tu novější. Ale jde to, sám to tak mám a několik pásků jsem už předělával. Na to starší pouzdro s dírami dole jsou určeny klasické řemínky, ne ty k pouzdru. Tudíž by řemeny od Simona seděly lépe na starším typu pouzdra...

Jinak mně osobně vadí absence lunety, takže B-42 bez ní bych asi nechtěl...

Harry : Díky žes mě ujistil, myslel jsem si to. Já si zas naopak myslím, že pro neorigo řemeny je lepší varianta díry nahoře, protože jinak to dělá ten efekt, kdy je řemen utopenej někde v mohutném pouzdru jako na obrázku :

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http...DN%26start%3D54

S lunetou nevím. To je další dilema. Myslím, že hodinky opticky dost zvětší a v reálu 2mm přidá a nevím, jestli to na svojí hubenou ruku potřebuju.

Na druhou stranu to zjemní ty šílený hnáty.

Posted
..protože jinak to dělá ten efekt, kdy je řemen utopenej někde v mohutném pouzdru jako na obrázku :

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http...DN%26start%3D54

Na to je potom potreba si nechat usit poradne masitej remen a bude to vypadat dobre, rekl bych ze lip nez tenkej remen kterej bude usazenej nekde nahore "nad" pouzdrem ;)

Jinak pro me ten tah byl nevyhodou z duvodu toho, ze hodinky prodluzuje a na mym malym cca 17,5cm zapesti to hezky nevypadalo.. Na tahu kazdopadne k sehnani nebudou a tak nezbyde nez je pripadne koupit na kuzi a tah potom dokoupit, cena je nekde okolo 6 tisic, ale pres NEST s 20% slevou uz to je zajimavejsi.. ;)

Posted

spiderer : jak jsem psal, zapesti podobny a tak ocel vypoustim.

Uplne jsem na ni netrval, ale je ji skoda treba s prihlednutim na vodeodolnost.

"Gumu" na letecky hodinky proste dat neumim.

Takze je rozhodnuto ohledne kuze, vrtani stezejek nahore bude zas dano starim, se silnym remenem od Simona pocitam. Predstava je stejne jako u predchozich Fortisek sire 20mm po cele delce.

No a ted zbyva nekde zkouknout fliegery, to se mi zatim nedari, ani Flora Planeo je nema.

Nezahlidl je nekdo v Praze? O tom abych je videl pohromade s Pilotkama uz ani neuvazuju.

Nechcete se nekdo z Prahy pochlubit?

Posted

zkus ještě Dušáka v Arkádách Pankrác. Docela dost modelů Fortis tam má. Ale nevím, zda i ty flieger chrono. Zítra nebo pozítří se tam chystám. Tak se tam mrknu a kdyžtak dám vědět.

Místo toho, co bych volil doporučím - je nutné je vyzkoušet. Já jsem byl už pevně rozhodnutý pro piloty, ale, když jsem si vyzkoušel Fliegery (nechrono), jasně se mi líbily víc. Někdo to samozřejmě můžeme mít naopak, ale bez vyzkoušení se správně rozhodnout nejde.

Pokud je nebude mít zádný obchod, je možné přes obchod domluvit, že je objednají na vyzkoušení. Minimálně ve Vršovicích mi to nabízeli.

Posted

Tak jsem zjistil, že je budou mít pravděpodobně v Arkádách. Doplní stav za jedny nedávno prodané. Zkouknu je tam.

Z fotek se mi zdá, že jsou u fliegerů indexy jakoby plastické a nalepené na kreslené indexy, je to tak v reálu ?

Posted
Tak jsem zjistil, že je budou mít pravděpodobně v Arkádách. Doplní stav za jedny nedávno prodané. Zkouknu je tam.

Z fotek se mi zdá, že jsou u fliegerů indexy jakoby plastické a nalepené na kreslené indexy, je to tak v reálu ?

Jo, včera jsem se tam koukal a to je neměli, měli jen ne-chrono variantu.

Indexy i čísla jsou trochu plastický, ale opravdu jen trochu.

Posted

Tak jsem dnes zastihl pohromadě Fliegery i Pilotky v chronu a stále jsem to nerozsekl. Pomalu se začínám klonit k Fliegerům. Pilotky mám asi trochu radši, ale už mi přijdou profláklejší.

Co se velikosti týče, člověk otupuje a troufá si na větší. První Fortisky co jsem zvažoval byly tehdy ne-B42 chrono, po dlouhé době to přišlo znovu a váhal jsem jestli B-42 s tím, že chrono nepadá v úvahu a teď se mi to zdá naprosto akorát.

Dám si ještě pár dní, zkouknu nějaký fotky a pak se rozhodnu.

Posted

Můžu se majitelů ještě zeptat, jestli u fliegerů, když jsou tri hodiny zakryje černý konec ručičky den v týdnu ?

Jak to, že je day ukazatel na obrázcích tak blízko ke středu ručiček, když u modelu Pilot je od středu určitě dál ??? Stejný strojek, stejný věnec, jen obráceně popsaný...

Etapu zkousnutí ručiček už mám v podstatě za sebou a teď mi žaludek dráždí už jen to rozvržení ciferníku.

Přijde mi, že klasický day/date na pravo by byl snad lepší. Den by nezakrývala ručička a nebyla by tak rozbouraná stupnice vteřinovky.

Nechápu na tom jediný plus, ale jsem k Fliegerům už hodně nakloněn.