Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 70
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Mě to zas přijde, jako taková lehčí ochutnávčička toho, jak by to nejspíš stejně dopadlo ( a čeho se obává Prim). Domnívám se, že pokud půjde o pouhý reprint 100 str. publikace z r. 1964 za 1000 Kč, tak dříve či později ji nějaký šikula začne nabízet v e- či jiné podobě za méně než poloviční cenu. Pro mě je 1000 Kč za takovou knihu opravdu moc a raději prolezu antikvariáty či knihovny. Na novou , samostatnou a exkluzivní publikaci o primkách se naopak velmi těším (pokud bude). Historie Primu je bohatá a určitě je o čem psát i co ukazovat. Neuvažuje pan Prokop o něčem takovém?

Domnívám se že historie Primu zas tak strašně bohatá není. A není to určitě vinou lidí z továrny.

Odesláno
pro mechana: zlodějna by byla, kdybych na tom vydělával. a navíc v té školní publikaci není ani zmínka o copyright a za 8let je stejně volná

Vidíš takhle moc tomu já nerozumím, pouze instinktivně mám z toho velmi nedobrý pocit. Ke všemu hned na začátku vlákna přeci říká Prim že získal na tuto knihu autorská práva. Jednou jsem nechal stát delší dobu na ulici motorku. Po čase přišel soused chtěl ji koupit za 500,-, neprodal jsem a tak mi ji ukradl. To je jasný ,protože ji potřeboval.

Odesláno
pro mechana: zlodějna by byla, kdybych na tom vydělával. a navíc v té školní publikaci není ani zmínka o copyright a za 8let je stejně volná

Vidíš takhle moc tomu já nerozumím, pouze instinktivně mám z toho velmi nedobrý pocit. Ke všemu hned na začátku vlákna přeci říká Prim že získal na tuto knihu autorská práva. Jednou jsem nechal stát delší dobu na ulici motorku. Po čase přišel soused chtěl ji koupit za 500,-, neprodal jsem a tak mi ji ukradl. To je jasný ,protože ji potřeboval.

Vnímám to podobně jak mechano, jestliže PRIM získal práva, pak publikace asi chráněna je. On možná bude jen rozdíl v náležitostech původní právní úpravy, kde třeba pozn. o autorských právech v publikaci být nemusela (v roce 1964 či kdy?).

pozn. pro Mechana: ten soused je hazl.

Odesláno

Ja to chapu takto- pokud uz kniha neni na trhu a nelze ji koupit, lze ji PRO VLASTNI POTREBU okopirovat, napr. pokud si ji pujcite z knihovny (nakonec tuto sluzbu i samy knihovny nabizi). Ale dale kopii kamkoliv sirit, at jiz zistne ci "za namahu" (mimochodem se nedomnivam, ze by smena kopie za hodinky byla nevydelecna"), je nepripustne. Jinak doporucuji precist si autorsky zakon- copyright v knize samozrejme byt nemusi a nevim, kde jste sebral to o koncici ochrane, tusim ze nyni vyprsi 75 let po smrti autora.

Odesláno

Žádné označení copyrightu (c v kolečku) není potřeba. Autorské právo vzniká nezávisle na registraci (slovy současného zákona: "okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatlené podobě") a bylo tomu tak i v 60. letech. Ta značka uvádí jméno majitele autorských práv, když informace chybí, hůř se shání, ale pořád je. Podle současné právní úpravy trvají majetková autorská práva 70 let po smrti autora.

Kopie pro osobní potřebu je dovolena a není porušením autorského práva, není-li použita k jinému účelu (např. další distribuce).

Více v zákoně č. 121/2000 Sb., třeba tady http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701...2=&name=&text=1

Odesláno

Asi bych měl, kromě odkazu na fakta, napsat i svůj názor:

Cena 950 Kč je podle mě neakceptovatelná. Kdyby ji nenabízel Prim, byl bych v pokušení napsat nehorázná. Představte si, že v podobné ceně za stránku by byly reprinty Ottova slovníku (mimochodem také na CD) nebo Sedláčkových hradů. Nejsem obchodník ani marketingový odborník, proto nemám zdání, jestli Prim počítá s dalším využitím autorských práv na knihu (třeba části textu do katalogu nebo repre knihy). Pokud ano, myslím, že by se měl zamyslet, jestli opravdu nesmí prodělat na reprintu, jestli se mu náklady nevrátí jinde. Pokud ne, považuji za nejrozumnější kopírování svépomocí, pořizování si zmiňovaného CD za režijní cenu. I když je to podle mého laického názoru porušení autorského zákona, je to podobná situace jako když si student kopíruje nedostatkovou knihu a rovnou sjede kopie pro spolužáky (měl jsem takovou hodnou spolužačku ), také tím šetří ten vzácný exemplář. ;-) . Nesmí to být na kšeft, pak je to lumpárna.

Odesláno

Žádné označení copyrightu (c v kolečku) není potřeba. Autorské právo vzniká nezávisle na registraci (slovy současného zákona: "okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatlené podobě") a bylo tomu tak i v 60. letech. Ta značka uvádí jméno majitele autorských práv, když informace chybí, hůř se shání, ale pořád je. Podle současné právní úpravy trvají majetková autorská práva 70 let po smrti autora.

Kopie pro osobní potřebu je dovolena a není porušením autorského práva, není-li použita k jinému účelu (např. další distribuce).

Více v zákoně č. 121/2000 Sb., třeba tadyhttp://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=121%2F2000&number2=&name=&text=1

Bohužel, pánové, letošní novela autorského zákona už nepovoluje kopie ani pro vlastní potřebu, dokonce ani záložní kopie. Nevím jen, od kdy tato novela vstupuje v platnost.

Dále k tomu okamžiku vyjádření díla ve vnímatelné podobě. Ono pokud neproběhne nějaká registrace spojená s případným přidělením nějakého kódu, v případě právního sporu ení ani tak problém určit zda se jedná o vnímatelnou podobu či nikoliv, ale právě okamžik toho okamžiku. Pomůže faktura z tiskárny (nebo u CD/DVD z lisovny) kde je datum výroby a oni ke každému zakázkovému listu mají vyrobený vzorek. Ale stačí se s někým v personálu dohodnout jaký má dát k faktuře vzorek, a je to.

Odesláno

Na http://www.mvcr.cz/sbirka/2006/sb126-06.pdf je ke stažení částka Sbírky zákonů z 10. 8. 2006 obsahující úplné znění Autorského zákona, nic novějšího podle webu Ministerstva vnitra nevyšlo. Tato podoba zákona je dostupná na tom odkaze na Portál státní správy. V § 30 je stále možnost pořízení rozmnoženiny pro osobní potřebu. V § 30a je výslovné svolení ke kopírování ofotografováním nebo podobnou technikou pro osobní potřebu fyzické osoby.

Pokud si pamatuji, v souvislosti s tou novelou se mluvilo o zákazu odblokování různých protikopírovacích pojistek elektronických médií a snad zvýšení poplatků kolektivním správcům. Měl by se k tomu vyjádřit právník (určitě tady nějací jsou).

Odesláno

jinak z čistě ekonomického pohledu - jak už jsem zmiňoval: buď budeme případnou cenu akceptovat, nebo ne. Prim, bude-li chtít, může poodhrnout roušku kalkulace, proč mu uvedená cena takto vyšla. Nakonec, on investuje svoje/firemní peníze. Ale klidně by si uvedená práva mohl někdo jiný koupit, rozhodnout se, že další reprint nebude a je to, bude to mít jen pro sebe a basta. Nakonec, není to základní životní potřeba a věc nezbytná ;) a tak kvůli tomu neumřem.

Odesláno

Ono to také můžeme udělat jinak. Jak se zdá je tu hodně lidí, kteří mají s vydavatelskou činností zkušennosti. Můžeme vypsat výběrové řízení na zajištění těchto činností tak, aby se minimalizovaly náklady na grafickou a technickou přípravu i samotný tisk. Třeba tak klesne cena na úroveň, že už ji budou akceptovat i ti, kterým by jinak byla akceptace autorských práv buřt.

Pro mne by to znamenalo, že bychom dodali podklady a práva a o ostatní, včetně rizika neprodání celkového nákladu, by se postaral vydavatel. Není to můj business, vydávat knížky, jen jsem si myslel, že by zrovna tato kniha měla být opět běžně dostupná.

Návštěvník Kamil
Odesláno

V původní verzi nebyly fotky, jak se někdo zmiňoval. Určitě by se nás tady pár našlo, kteří bychom mohli zadarmo s nějakými obrázky pomoci.

Odesláno

To výběrové řízení je výborný nápad! Zdá se, že prim komunikoval se stejnými kruhy jako já, když jsem chtěl vydat knihu - a fakt to nebylo k zaplacení.

Pánové - buďme snad FAJNŠMEKŘI, kurňa. Nejde jen o právní stránku věci, ale taky etiku, slušnost a v neposlední řadě - není nad luxus hezky tištěné knihy - vždyť přece listovat takovou technickou knihou s nákresy a plány eventuálně fotkama je stejný požitek, jako nosit fajnový hodinky - tedy pro fajnšmekry samosebou. Rozhodně se nebudu mazat s xeroxovým nebo digi fakem, když bude možnost mít radost z opravdové věci! Myslel jsem, že v tomhle tu panuje shoda, zvlášť, když rozdíl je devět stovek maximum!!!

Odesláno
Není to můj business, vydávat knížky, jen jsem si myslel, že by zrovna tato kniha měla být opět běžně dostupná.

Je nutné vydat papírovou knihu? Riziko kopírování je jak u CD, tak u papírové publikace, u níž je to technicky výrazně pracnější, ale překonatelné (ostatně CD už existuje). Omlouvám se za netaknost, ale nebylo by možné cenu licence rozpočítat do nějakého rozumného počtu CD, pokud licence umožňuje elektronické publikování? Výrobní náklady by byly nižší a, myslím si, počet kupců originálu vyšší než u knihy.

Odesláno

Přídám taky svou trošku do mlýna. Zatím se tady pouze teoretizovalo, tak se pokusím uvést své konkrétní příklady:

Znáte encyklopedie DK (např. u nás vyšla řada zvíře, člověk, země, ...) ? Tak to jsou knihy za ktere dám 1000 i 1500 možná bych dal i 2000. Z nich uplně čiší vědomosti, krásné obrázky, zpracování, atd... Typický "must have" - alespoň pro mne.

Pokud bych se držel "našeho oboru", tak toto: http://www.amazon.com/gp/product/071980030...d=3FDUBZWK64PGH je kniha, za kterou bych dal (a zřejmně v nejbližší době dám) i 1000 Kč.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...