Přejít na obsah

Pár Fortisů...

Harry

Doporučené příspěvky

A jen doplním, že díky Harryho opravdu prověřeným zkušenostem a skopičinám s Fortiskama, se pro mě tato značka stala před X lety "vstupní branou" do světa hodinek a následně i pořízení prvních "lepších" ukazatelů času tady na chronomagu:
post-3414-1269540565.jpg.7e29c07c4d2bb190aca1fed5f6d07dff.jpg

I když už je nemám, a také další Forťasy, tak na tyto Fliegery mám vzpomínky jako na první auto.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Těším se na Harryho příspěvky. Já zatím ustálil počet pravidelně nošených Fortisů na 4. Dvoje (B-42 Pilot Professional Chronograph a Aeromaster Old Radium Chronograph) v tom činí cca 70%, další, B-42 Official Cosmonauts GMT 20% a zbytek připadá na B-42 Mars 500. 

Odkaz ke komentáři

Kluci jsem rád, že moje bláboly a skopičiny někoho baví :cigar:

Jedny z mých třech stálic jsou Fortis Sky watch v designu klasických Fliegerů. Rozměry a design jsou s Fliegery prakticky totožné... (Sky Watch vlevo, Fliegery vpravo)

FT01.thumb.jpg.5b998cfcabd9aa20bddb500a574a7159.jpg

Mimochodem, Fliegerů jsem měl několik. Lišily se hlavně ciferníkem. Mimo klasického hodinového byl i "minutový / hodinový", který mi přišel vždy prostě o trochu vyváženější...

FT02.thumb.jpg.8cdd60f93caa0612bf9b59ef583e6975.jpg

Ve stejném pouzdru byly ještě modely Pilot, které měly především jiné ručky a ciferník. Těch jsem měl taky několik a mezi nimi byl můj favorit model GMT black...

FT04.thumb.jpg.268b9f5c84af18b5eebb0cf60ed155cf.jpg

Zpátky ke Sky watch... To byly hodinky z osmdesátých let, které jsou na baterii, tedy quartz. Už od šedesátých let začala firma Fortis s různými módními a barevnými hodinkami v levnější kategorii, což jim vydrželo až do osmdesátých. V tomto období na tom firma také nebyla finančně nejlépe a dělala mnoho typů různých barevných plastových hodinek, aby odolala náporu levných bateriových hodinek především z Japonska. A podařilo se jim to, chytili módní vlnu a stali se takovými předchůdci swatchek... Modely Flipper, Logo swiss a vlastně celý kontejnerový systém firmu zachránily... (kontejnerový systém je samostatné vnější pouzdro s páskem, do kterého se dá zacvaknout vnitřní pouzdro se strojkem, sklíčkem a korunkou. Obvykle se jádro vkládalo do různých vnějších pouzder s páskem dle nálady... Tento systém oprášili v reedici Fortis Colors z roku 2012 - výročí 100 let firmy.)

Sky watch pak byly hodinky, které se používaly k různým adrenalinovým aktivitám a sportům. Jako například bungee jumping, lyžování a samozřejmě skoky s padákem - odtud to jméno. Některé měly dokonce velikost 55mm. Ty byly určené k nošení přes oblečení, jako je například kombinéza. Byly většinou i dost barevné. Byly levné, lehké a člověk se prostě o ně nemusel bát...

Fortis031.thumb.jpg.2155a6d2268d60f8ce181dd484b5685c.jpg

Tyhle jsou moje oblíbené a nechám si je i do budoucna. Jsou v klasickém designu i velikosti Fliegerů (40mm), jen tenčí a především lehčí. Nosí se velmi pohodlně. Mívám potíže s otékáním zápěstí a když to přijde, je jejich čas. Nošení B-42 není v takové chvíli vzhledem k jejich váze příliš příjemné, ale tyto Sky watch jsou velmi pohodlné, ale přitom stále v klasickém designu Fortis...

Fortis09.thumb.jpg.9e11cd7120af1884d64d51f83a32eadf.jpg

Tyhle jsem nikdy nenosil, mají ještě ochrannou fólii na dýnku. Ta kombinace černé a růžové mne vždycky hrozně brala, stejně jako kdysi jednoho kolegu z fóra. Tenkrát jsem je nechtěl pustit, dnes už bych s tím problém neměl (on už je ale už bohužel mít nemůže...).

Sky watch jsou pro mne připomínkou, že život není vždy jednoduchý a snadný. Ale i když se nedaří tak si můžeme zachovat svůj styl a také nějaké ty malé radosti  :angel:

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Po přečtení Harryho poučného povídání o Fortisech a shlédnutí jeho skvostů, kde mě zaujaly Sky-Watche, jsem si jedny nakonec také pořídil. 

Po skoro týdnu nošení musím konstatovat, že jsou zajímavé. Neuvěřitelně lehké a přesto v klasickém leteckém designu, díky lehce zelenožlutému odstínu ciferníku, který jsem doplnil koženým strapem v přírodní barvě, vypadají (nebýt malé a hladké korunky) dokonce i trochu retro, což je super zjištění. Trochu mi chybí jakákoliv luminescence (ani ručky, ani indexy), takže v noci jako by nebyly, ale kdo by v noci hledal čas, že?! 🤭

Takže si můžu odškrtnout další bod v historii Fortis za splněný a teď bude na řadě Sky-Watch ve verzi XXL (55mm) a klasickém designu B-uhr. 😉

IMG_20210409_083950_308.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Další z mých stálic jsou staré a klasické Cosmonauty model 610. Mají poměrně malý průměr (38mm) a tak jsou vhodné ve chvílích, kdy by například B-42 mohly překážet... 

Cosmo1.jpg.8467d4e99cdca26a3e3c437795d8e730.jpg

Tyto klasické Day / Date byly nesmírně praktické a používal jsem je i při potápění. Největší hloubku jsem s nimi dosáhl tuším 45 metrů.

Měl jsem je ve verzi chrono s Lemanií, které jsem nevím proč nechal trochu předělat do zeleného cerakokotu. Byla to akce zahrnující firmy na několika kontinentech a měl je v rukou i tehdejší majitel firmy Fortis (ten si musel říkat, co to je za magora to takhle předělávat)... 

Pasek10.jpg.e0164c7faebcdf5e97d505a8171d56ef.jpg

Také jsem pro ně upravil kaučukový pásek, který je původně pro B-42. Nosily se s ním nesmírně pohodlně.

Vrtulnik.jpg.bd6a1f62c401354eb2c64a739f2a179f.jpg

Užily si se mnou také mnoho, ale nakonec jsem je prodal. Protože jako chrona mi nepřišel vyvážený rozměr - průměr a jejich tloušťka. V tomto směru jsou B-42 chrono podstatně lépe vyvážené...

FP1.jpg.90fdfd2304497790693f14168c8952de.jpg

Takže mi zůstaly jen bez chrona a byl jsem spokojený. Až na to, že na potápění jsem nenašel vhodný pásek, který by mi vyhovoval a byl bezpečný z hlediska případné "ztráty" pod vodou (no jo, mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem pod vodou přišel o krásné potápky díky "mesh" pásku...). No a tak jsem si ho musel ušít...

Ručně (myšleno prstama, beze stroje. Šicí stroj nemám) jsem to spáchal z jednoho příslušenství k brokovnici. Je dlouhý, aby šel zapnout přes neoprén a nenamáhá stěžejky v tahu, takže vcelku bezpečný. Jen se na to nikdo nesmí koukat moc zblízka 🤷‍♂️

FP6.jpg.e9a13b2cee0d9f4874a5414d7615587f.jpg

Jenže na normální nošení to nebylo, protože je příliš dlouhý... Takže při potápěcích výletech jsem na suchu ty hodinky nosil takhle, což bylo samozřejmě vždy zdrojem zábavy ostatních... Ale co už.

Přiznám se ale, že jsem dlouho chtěl tento model v limitované edici (350 kusů) black on black. A před lety se mi je podařilo získat, takže ty klasické jim uvolnily místo. Popravdě jsem je ale pak nikdy moc nenosil, protože jsem nechtěl příliš ošoupat PVD na pouzdře a hlavně na tahu (na něm to prakticky nedrží a hned se ošoupe a odře).

Fortis20.thumb.jpg.43e51850a777f8797bb7c9f89e41f1ee.jpg

To mi ovšem vydrželo jen nějaký ten rok. Před rokem jsem totiž měl problém se zápěstím a nosil dlouho ortézu. Bez hodinek bych byl samozřejmě velmi nesvůj a tak jsem oprášil ten starý "potápěcí" pásek a jak to hned všechno do sebe zapadlo! Délka akorát, váha hodinek malá a rozměry akorát, aby nepřekážely i na té ortéze. Prostě ideál...

Tahle limitka sice nemá datum, ale čitelnost je famózní. Bílé ručky s černo černým ciferníkem i indexy jsou nesmírně kontrastní a vzhledem k safírovému sklíčku s pověstným Fortisím oboustranným antireflexem je to radost na ně koukat 😉

FM01.thumb.jpg.2347005d002f2a6922127c8bc814f1c7.jpg

Ten pásek na potápění je ale opravdu moc dlouhý a jak jsem si na ně za těch pár měsíců zvyknul, tak jsem si řekl, že musím sehnat nějaký slušný i na normální nošení bez té ortézy.

FM12.thumb.jpg.c4c44754d33195d17e7ed38a8746dbff.jpg

Trvalo to pouhých pár měsíců a stálo to za to - pásky Nick Mankey. Jsou elastické a příjemné. Ten systém "promotání" je teda dost podivný, ale co už... Naživo je ta kombinace s oranžovou opravdu smrtící :speak_cool:

FM09.thumb.jpg.938e0068df099d1a9e572caf04bad4a4.jpg

A tento zelený mi prostě přišel, že na to patří... Dost často totiž chodím v zeleno černé kombinaci. I auto mám v zeleno černé kombinaci.

TJ02.thumb.jpg.262adfd2d2597c920b9809d8cc13e958.jpg

Sakra i motorku vlastně!

No nic, to jsem nějak odbočil...

FM13.thumb.jpg.2823d9e307df9643529c0d82fa6cecaa.jpg

Nikoho asi nepřekvapí, že i luminiscence je parádní a čitelnost v noci výborná. Naštěstí ty trojúhelníky svítí velmi dobře také a tak "je se čeho chytit". Přes den to problém není, ale v noci přeci jen přemýšlím, jestli je teda půl čtvrté, nebo půl páté...

Nechci to samozřejmě nijak zakřiknout, ale tyto černé klasické Cosmonauty u mne zůstanou nadobro. Jsou to praktické hodinky "otloukánky" a ještě navíc zajímavé. Jejich velikost i váha jsou pro mne ideální v případě, kdy potřebuju aby mi hodinky prostorově nepřekážely... A je to prostě klasika do vesmíru. Když to stačí kosmonautům, tak mně teda taky :whistle:

Odkaz ke komentáři

V 6. 12. 2021 v 23:38, Harry napsal:

Další z mých stálic jsou staré a klasické Cosmonauty model 610. Mají poměrně malý průměr (38mm) a tak jsou vhodné ve chvílích, kdy by například B-42 mohly překážet... 

Cosmo1.jpg.8467d4e99cdca26a3e3c437795d8e730.jpg

Tyto klasické Day / Date byly nesmírně praktické a používal jsem je i při potápění. Největší hloubku jsem s nimi dosáhl tuším 45 metrů.

Měl jsem je ve verzi chrono s Lemanií, které jsem nevím proč nechal trochu předělat do zeleného cerakokotu. Byla to akce zahrnující firmy na několika kontinentech a měl je v rukou i tehdejší majitel firmy Fortis (ten si musel říkat, co to je za magora to takhle předělávat)... 

Pasek10.jpg.e0164c7faebcdf5e97d505a8171d56ef.jpg

Také jsem pro ně upravil kaučukový pásek, který je původně pro B-42. Nosily se s ním nesmírně pohodlně.

Vrtulnik.jpg.bd6a1f62c401354eb2c64a739f2a179f.jpg

Užily si se mnou také mnoho, ale nakonec jsem je prodal. Protože jako chrona mi nepřišel vyvážený rozměr - průměr a jejich tloušťka. V tomto směru jsou B-42 chrono podstatně lépe vyvážené...

FP1.jpg.90fdfd2304497790693f14168c8952de.jpg

Takže mi zůstaly jen bez chrona a byl jsem spokojený. Až na to, že na potápění jsem nenašel vhodný pásek, který by mi vyhovoval a byl bezpečný z hlediska případné "ztráty" pod vodou (no jo, mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsem pod vodou přišel o krásné potápky díky "mesh" pásku...). No a tak jsem si ho musel ušít...

Ručně (myšleno prstama, beze stroje. Šicí stroj nemám) jsem to spáchal z jednoho příslušenství k brokovnici. Je dlouhý, aby šel zapnout přes neoprén a nenamáhá stěžejky v tahu, takže vcelku bezpečný. Jen se na to nikdo nesmí koukat moc zblízka 🤷‍♂️

FP6.jpg.e9a13b2cee0d9f4874a5414d7615587f.jpg

Jenže na normální nošení to nebylo, protože je příliš dlouhý... Takže při potápěcích výletech jsem na suchu ty hodinky nosil takhle, což bylo samozřejmě vždy zdrojem zábavy ostatních... Ale co už.

Přiznám se ale, že jsem dlouho chtěl tento model v limitované edici (350 kusů) black on black. A před lety se mi je podařilo získat, takže ty klasické jim uvolnily místo. Popravdě jsem je ale pak nikdy moc nenosil, protože jsem nechtěl příliš ošoupat PVD na pouzdře a hlavně na tahu (na něm to prakticky nedrží a hned se ošoupe a odře).

Fortis20.thumb.jpg.43e51850a777f8797bb7c9f89e41f1ee.jpg

To mi ovšem vydrželo jen nějaký ten rok. Před rokem jsem totiž měl problém se zápěstím a nosil dlouho ortézu. Bez hodinek bych byl samozřejmě velmi nesvůj a tak jsem oprášil ten starý "potápěcí" pásek a jak to hned všechno do sebe zapadlo! Délka akorát, váha hodinek malá a rozměry akorát, aby nepřekážely i na té ortéze. Prostě ideál...

Tahle limitka sice nemá datum, ale čitelnost je famózní. Bílé ručky s černo černým ciferníkem i indexy jsou nesmírně kontrastní a vzhledem k safírovému sklíčku s pověstným Fortisím oboustranným antireflexem je to radost na ně koukat 😉

FM01.thumb.jpg.2347005d002f2a6922127c8bc814f1c7.jpg

Ten pásek na potápění je ale opravdu moc dlouhý a jak jsem si na ně za těch pár měsíců zvyknul, tak jsem si řekl, že musím sehnat nějaký slušný i na normální nošení bez té ortézy.

FM12.thumb.jpg.c4c44754d33195d17e7ed38a8746dbff.jpg

Trvalo to pouhých pár měsíců a stálo to za to - pásky Nick Mankey. Jsou elastické a příjemné. Ten systém "promotání" je teda dost podivný, ale co už... Naživo je ta kombinace s oranžovou opravdu smrtící :speak_cool:

FM09.thumb.jpg.938e0068df099d1a9e572caf04bad4a4.jpg

A tento zelený mi prostě přišel, že na to patří... Dost často totiž chodím v zeleno černé kombinaci. I auto mám v zeleno černé kombinaci.

TJ02.thumb.jpg.262adfd2d2597c920b9809d8cc13e958.jpg

Sakra i motorku vlastně!

No nic, to jsem nějak odbočil...

FM13.thumb.jpg.2823d9e307df9643529c0d82fa6cecaa.jpg

Nikoho asi nepřekvapí, že i luminiscence je parádní a čitelnost v noci výborná. Naštěstí ty trojúhelníky svítí velmi dobře také a tak "je se čeho chytit". Přes den to problém není, ale v noci přeci jen přemýšlím, jestli je teda půl čtvrté, nebo půl páté...

Nechci to samozřejmě nijak zakřiknout, ale tyto černé klasické Cosmonauty u mne zůstanou nadobro. Jsou to praktické hodinky "otloukánky" a ještě navíc zajímavé. Jejich velikost i váha jsou pro mne ideální v případě, kdy potřebuju aby mi hodinky prostorově nepřekážely... A je to prostě klasika do vesmíru. Když to stačí kosmonautům, tak mně teda taky :whistle:

Rozšířit  

Tvůj fortisí příběh je úžasný, sleduju Tě už dlouhé roky. První Fortisy jsem si koupil protože se mi opravdu líbily, ale za to, že se stala tahle značka mou srdeční záležitostí, můžeš do značné míry Ty..

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...