kerob Odesláno 12. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 2012 je tam vyrazena i subverze,aspon ja to na nich mam vc. subverze.Jestli je setrvacka 3ramenna, tak to tam dal opravar v dobre vire.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
stanik73 Odesláno 12. března 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 2012 Pánové, potřebuju se zeptat: Jsou čísla verzí kalibrů 66 ( 66.1, 66.3....) vyražena pod setrvačkou, nebo je vyraženo vždy jen 66 ? Konkrétně mám strojek s vyraženým pouze 66, ale má setrvačku hladkou tříramennouz a KIF. Vyměnil někdo v průběhu času díly? Cigi, jak už psal kolega, čísla indexů (pokud existují) jsou vždy vyražena přímo pod setrvačkou. Hodinky se strojkem 66 byly vůbec první s incabloc (počátek výroby od v r. 1965 ) , použita byla dvouramenná hladká setrvačka. Jiná varianta je pozdější oprava. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kerob Odesláno 12. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. března 2012 (upraveno) nic se nedeje, ale mas tam setrvacku asi z cal 55 a starsich,tam byly jeste triramenne, jak pise kolega Upraveno 12. března 2012 uživatelem kerob Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kerob Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 (upraveno) kdyby mel nekdo cas a chut, zajimal by me rozdil mezi kal. 69 a 96.Oci neslouzi, ruka se trese nez abych vyndaval mustky a koukal na rozdily. Ptam se tedy odborniku, prosim neukamenujte mne Upraveno 14. března 2012 uživatelem kerob Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodna Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 Kalibry 69 a 69 jsou s automatickým nátahem a je mezi nimi asi 10 let rozdíl.Jinak se liší v rozměrech , někde na foru v sekci české hodinky je popsán rozměr.Dále se liší v uchycení ciferníku. Na kal 96 jsou upevňovací nožky symetricky rozmístěny a na kal. 69 jsou shodné s kal.66 a 68. Jinak mají oba shodnou frekvenci kmitu a až na základnu jsou díly zaměnitelné.Kal. 96 se používal v hodinkách televize , bauhaus , větších hranatých název nevím a taky v Leteckých sportech ,tam ale byl použit jiný vymezovací kroužek do pouzdra.Kal 69 byl použit ve sporovních pouzdrech ,ale vzhledem aplikaci samonátahu bylo montováno hlubší dýnko stejně jako u leteckých.Vymezovací kroužek byl ,a to si nejsem jist stejný jako u běžných sportů.Vyráběli se až po revoluci. Moje informace ber s rezervou.Jsem amatér a ostatní znalejší mě jistě rádi opraví. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kerob Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 takze az na rozmery jsou technicky a mechanicky podobne az shodne.To asi bude stacit,pokud nam nekdo neco zasadniho podrobneji neuvede.Diky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 Kalibr 96 byl vyvinut v letech 77 - 78 a vyráběl se v letech 78 - 89, kalibr 69 se vyráběl v letech 93 - 95. Kalibr 96 se osazoval do všech hodinek Prim v automatu a do leteckých automatů, kalibr 69 se dával pouze do sportů 2. Průměr obou strojků je 25,6mm, zatímco manuální strojky měly průměr 25mm, takže rámeček strojku je odlišný. Oba strojky jsou vyšší o mechanismus samonátahu, proto je na automatických primkách vyšší dýnko. Frekvence(3 Hz) a strojek jsou v obou kalibrech defakto stejné, liší se otvory na upevnění ciferníku(69 uvnitř a 96 vně datového věnce) a mechanismem překlápění data. 96 překlápí datum zhruba dvě a půl hodiny a 69 cca čtvrt hodiny(stejně jako kalibr 68). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kerob Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 sakra, vy jste ale vedatori. Takze jeste jednou obema diky (honza manta,skodna). Jsem ted uplne v obraze.Ja vedel ze tady na blbce nenarazim dik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skodna Odesláno 14. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2012 Kalibr 96 byl vyvinut v letech 77 - 78 a vyráběl se v letech 78 - 89, kalibr 69 se vyráběl v letech 93 - 95. Kalibr 96 se osazoval do všech hodinek Prim v automatu a do leteckých automatů, kalibr 69 se dával pouze do sportů 2. Průměr obou strojků je 25,6mm, zatímco manuální strojky měly průměr 25mm, takže rámeček strojku je odlišný. Oba strojky jsou vyšší o mechanismus samonátahu, proto je na automatických primkách vyšší dýnko. Frekvence(3 Hz) a strojek jsou v obou kalibrech defakto stejné, liší se otvory na upevnění ciferníku(69 uvnitř a 96 vně datového věnce) a mechanismem překlápění data. 96 překlápí datum zhruba dvě a půl hodiny a 69 cca čtvrt hodiny(stejně jako kalibr 68). Děkuji Honzovi za doplnění a hlavně uřesnění.Dyk sem to říkal že su jen blbé zámečník z Brna .Jezdím šalinó , glgám bahno a mám rád špicovó chálku. Sorry za plevelení Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
long.michael Odesláno 19. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2012 Zdravím chci se zeptat je někde ještě někdo kdo by opravoval hodinky Prim našel zatím jedny asi bych měl mít ještě jedny děkuji za odpověď Michal Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jay Doll Odesláno 19. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2012 Zdravím, je Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 19. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. března 2012 Zdravím chci se zeptat je někde ještě někdo kdo by opravoval hodinky Prim našel zatím jedny asi bych měl mít ještě jedny děkuji za odpověď Michal Taktéž zdravím. Tohle patří do jiného vlékna - je tu spousta vláken s různými dotazy, třeba i na hodináře. Stačí si to tady pročíst. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sorbus Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 (upraveno) Koupil jsem hodinky s kalibrem 55, typ 0141, průměr pouzdra 29 mm. Všiml jsem si, že označení typu pod setrvačkou vzniklo přeražením typu 0111. Pro výrobu strojku tak byla nejspíš použitá součástka určená původně pro kalibr 50, typ 0111. Zdá se, že se pragmaticky bralo to, co bylo zrovna po ruce. Byly takové přeražby typů časté nebo je to nějaká zvláštní výjimka? Osobně bych dal přednost typově "čistému" strojku. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 20. března 2012 uživatelem Sorbus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 (upraveno) Krásnej kousek. A asi dost atypicky přeraženej - já to ještě neviděl a ani o tom neslyšel. To je dotaz tak asi nejspíš na Accutrona. Edit: Ještě, když o tom mluvíme, tenhle strojek jsem ještě nerozebíral a mám mezery - nevíš, k čemu tam slouží to, co jsem označil na fotce? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 20. března 2012 uživatelem Honza.manta Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sorbus Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 (upraveno) Ještě, když o tom mluvíme, tenhle strojek jsem ještě nerozebíral a mám mezery - nevíš, k čemu tam slouží to, co jsem označil na fotce? Ten drátek vede až k hřídelce pod centrálním kamenem. Je vidět i na fotkách v katalogu kalibrů Stanika73, ale jen u typů 013, 014 a 0141 (typy 0142, 0143 a 55 to mají podle fotek řešené jinak). Tipuji, že to je ta pružinka (nebo její součást), která u nepřímého náhonu centrální vteřinovky přidržuje čep vteřinového pastorku. Jsem v tom ale naprostý laik a v životě jsem nerozebral jediný strojek (tedy když nepočítám klukovská léta), tak mne možná povolanější opraví. Upraveno 20. března 2012 uživatelem Sorbus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 Myslel jsem si to taky. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
atomicsteve Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 Sorbusi, mohl bych tě ještě poprosit o fotku dýnka? Je to klasické naklapávací nebo má nějak výrazně zvětšený sklon? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sorbus Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 Sorbusi, mohl bych tě ještě poprosit o fotku dýnka? Je to klasické naklapávací nebo má nějak výrazně zvětšený sklon? Večer ho doma vyfotím, pokud se pod umělým světlem zadaří. Je kónicky vystouplé. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
odjinud Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 Za mě taky díky za ten seznam kalibrů, ale jako začátečníka, kterého taky posedla "zlatokopecká" touha :-) si někde v bazaru vyhrabat Orlíky za 500,- .-)) bych uvítal cosi jako katalog, kde by byly hlavně pouzdra vč. variant + orientační bazarová cena (něco jako je katalog známek). Je někde něco takovýho? Kromě těch vzhledově atypických Orlíků, které asi sotva v bazaru potkám, mi ty oblekové primky dosti splývají... Něco v duchu - ano, tohle je Traktor; tenhle je tuctový, ale tohle je raritní kousek (protože má náhon i na přední a 2 rychlosti navíc... .-). Snad jsem se vyjádřil pochopitelně... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
atomicsteve Odesláno 20. března 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. března 2012 Nějaký seznam ti nepomůže, to chce prostě čas a spoustu znalostí a zkušeností. V bazarech se občas něco dá sehnat, ale většinou to mají dost předražené (alespoň v Praze). Můžeš zkusit ještě blešáky a Aukro. Ale zatím si přečti aspoň část sekce Prim, to je dobrý základ.Jistě by se tu našlo dost lidí, kteří by dokázali hodinky ohodnotit, ale to by asi byli sami proti sobě, když by podobný seznam udělali. Já už se o hodinky zajímám rok a půl a pořád to je málo... Dík, Sorbusi, budu se těšit Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se