Přejít na obsah

Staré knihy

Doporučené příspěvky

Nejlepší úlovek antikvariátu, kterej se mi kdy podařil, byl Zrzavý Orm, oba díly. Luxusní literatura skorofaktu. Pan Bengtson toho o vikinzích věděl víc než dost a nic mu nebránilo v tom, si z nich dělat legraci :) Viking Vike byla moje oblíbená literatura v dětství a Edda teď.

Na Gaiovi neshledávám nic nečtivého, pokud ho nechce po mě nikdo číst v latině, kterou bohužel nevládnu na úrovni tak, abych si početl.

Rozdíl středověké a římské latiny ve čtení některých sykavek bych raději nekomentoval, je potřeba si uvědomit, že původní latina neměla zápis pro některé hlásky, kdežto rozvoj psané formy i jiných jazyků přinesl nové možnosti v transkripci. Ten Gajus je vlastně dobře, pokud bychom uchopili latinu jako jazyk, který není x let mrtvý a bez vývoje :)

Ohledně Vladaře a jeho nemožnosti číst jako klasickou knihu bych měl určité výhrady stran toho, že jsem jej četl jako beletrii, a vzhledem k tomu, že jsem to zřejmě i v mnohém pochopil, usuzuji, že to není čtivo nikterak náročné :) Je pravdou, že mi v knize některá jména činila potíže, protože jsem o nich nikdy neslyšel, ale jinak, pokud člověk vzal knihu jako průhled z dob minulých do dneška, je to rozhodně zajímavé.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 99
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Na Vladaři se mi líbí, že je vidět, že narozdíl od množství informací o tomto materiálním světě, se svět našich postupů a uvažování nemění. Možná víme, že planeta není placatá, víme spoustu jiných věcí, víme z čeho je atom, umíme ho štěpit, máme teorie vzniku vesmíru.. ale v tom našem světě se ty naše úvahy ubírají stejným postupem jako před "pár" lety..

btw: což mi připomělo, že podle antropologů se moderní člověk během své existence vůbec nezměnil... celá evoluce člověka se omezila na to, že se nám údajně zmenšuje jedna kost v malíčku na noze :) Nevím o tom víc, jen jsem to zachytil na jedné diskusi o vývoji člověka, ale i tak...

Odkaz ke komentáři

Dobré antropologické čítanie je Lidský živočich/Nahá opice od Desmonda Morrisa. Odporúčam nielen Onionovi, je to veľmi pútavo napísané.

díky :) Kouknul jsem na recenzi co jsem našel na netu a vypadá to víc než zajímavě :) Člověk by potřeboval ještě nějaký klon který by za něj četl zajímavé věci..

Odkaz ke komentáři

Člověk by potřeboval ještě nějaký klon který by za něj četl zajímavé věci..

Člověk jako ty, by to přece mohl mít zařízené Onione! V pořadu Na plovárně se kdysi Marek Eben ptal Billa Gatese jak to má se čtením odborných titulů (aby měl stále přehled v oboru) a on odpověděl, že má na to tým lidí (předčítačů), kteří čtou novinky za něj a vyberou jen ty nejzajímavější s nejzásadnější a ty mu pak dají k přečtení. Inspiruj se...

Odkaz ke komentáři

Člověk jako ty, by to přece mohl mít zařízené Onione! V pořadu Na plovárně se kdysi Marek Eben ptal Billa Gatese jak to má se čtením odborných titulů (aby měl stále přehled v oboru) a on odpověděl, že má na to tým lidí (předčítačů), kteří čtou novinky za něj a vyberou jen ty nejzajímavější s nejzásadnější a ty mu pak dají k přečtení. Inspiruj se...

Nedělá to jen Velkej Bill... :) :) Ale asi by mně to zase nebavilo, mně baví si číst, proto to dělám... Stejně tak je to s jídlem, jím protože mi chutná a ne proto, že mně baví sr.t, souložím, protože mně to baví... nikoliv proto, že mně baví se dívat jak po bytě lítá nádobí a ženská ječí :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník salamio
Dobré antropologické čítanie je Lidský živočich/Nahá opice od Desmonda Morrisa. Odporúčam nielen Onionovi, je to veľmi pútavo napísané.

Možná nemusí být od věci jít rovnou ke kovářovi. I když tady by zakladateli vlákna mohlo vadit, že se Lévi-Strauss celkem dost opírá o navýsost formalizovaný strukturalismus. Hlavně bez zasádního přispění čistého formalisty Andrého Weila by strukturální antropologie nejspíš ani nevznikla.

Ale snad by pro zakladatelovu introspekci byla vhodnější jiná klasika, od Luciena Lévy-Bruhla. Taky celkem čtivá věc, oproti L.-S. nevyžaduje nějakou zvláštní znalost speciálního pojmového aparátu.

Odkaz ke komentáři

Návštěvník salamio
salamio, len aby Onion neutrpel kultúrny šok :)

Však on už by se z toho vystřílel nebo přinejhorším vy.oustal. Kdyby šok ani poté neodezněl, taK tady může pár lidem rozdat ban, jiným jím pohrozit, a v dušičce bude zase jako v pokojíčku.

Odkaz ke komentáři

Myslím, že mi šok nehrozí... Tak intelektuálně silný ten salámův příspěvek zase nebyl a asi ani nikdy nebude a v případě ostatního, při vší úctě, ze saláma asi respekt mít už vůbec nemusím :)

btw: to dizi: ta kniha vypadá zajímavě :) Děkuju

Odkaz ke komentáři

• Po letech...
  • po měsících...

Nechci se nikoho dotknout, ale Vladaře jsem ani nedočetl, vím že je známý a učí se o něm už na ZŠ,

ale připadá mi to jako rychle zbastlený chvalozpěv pro Machiavelliho dobrodince.

Chcete-li si přečíst něco podobného, tak určitě nesmíte minout Knihu pěti kruhů, kterou

napsal Musaši Mijamoto. Musíte číst mezi řádky a hodně přemýšlet, co chce autor vlasně říci, ale

ve skutečnosti to není až tak o boji s mečem, jako o boji se životem.

Jinak z antických bardů třeba Aristofanes a jeho Upoutaný Prométeus, velmi zajímavé.

Koho by jste doporučili z těch "modernějších", třeba ve stylu Bulgakova?

Odkaz ke komentáři

Já posledních pár let čtu bohužel jen učebnice jógy... nicméně před časem jsem našel před popelnicí svázané "Besedy lidu" - jakýsi plátek z roku 1899 (celý ročník). Hodnota asi bude nula, nicméně jsem se do toh ona záchodě začetl a zajímavá věc - lidi byli docela stejní jako dnes - různé novinky doby, povídky, vtipy, dokonce všelijaké křížovky a rébusy. Zajímavé mít v ruce něco 120 let starého a číst to... když tak můžu nahodit pár fotek, ale myslím, že takových věcí je dneska za pár korun balík....

Odkaz ke komentáři

Já sbírám knihy a časopisy o architektuře a stavitelství - i cizojazyčné a bez obrázků :)

Midlochu, proč se specializuješ jen na prvorepublikové dílo Zdeňka Buriana ??

Já sbírám nejen Buriana, ale i mayovky a verneovky, prvorepublikové proto, protože byly vydávány v legendárním nakladateství Josef R. Vilímek a Jan Toužimský, měly nádherné vazby a celkově na mě z toho dýchá ta romantičnost starých časů. Moje babička dělala v brněnském Anthroposu a já tam byl jako malej pečenej vařenej, mám k tomu všemu hlubokej vztah a líbí se mi ta stará verneovská doba vykreslená Burianem či Karlem Zemanem :)

Odkaz ke komentáři

Já také sbírám nejen staré knihy. Různou bibliofilii se zaměřením ať už na žánr, autora, stáří, vydání atd. On třeba Vilímek, Rytíř atd. vydali takové kvantum kvalitní literatury v ucelených řadách že se tomu moderní edice stěží přiblíží. Ilustrováno a přeloženo je to leckdy pozoruhodnými osobnostmi. O nesrovnatelné kvalitě typo, knižní úpravy atd už nemá cenu ani mluvit.

Odkaz ke komentáři

Já sbírám nejen Buriana, ale i mayovky a verneovky, prvorepublikové proto, protože byly vydávány v legendárním nakladateství Josef R. Vilímek a Jan Toužimský, měly nádherné vazby a celkově na mě z toho dýchá ta romantičnost starých časů. Moje babička dělala v brněnském Anthroposu a já tam byl jako malej pečenej vařenej, mám k tomu všemu hlubokej vztah a líbí se mi ta stará verneovská doba vykreslená Burianem či Karlem Zemanem :)

Jo, takhle už tomu rozumím, myslel jsem , že to má co dělat s Burianovým dílem samým a tápal jsem. To s nakladateli, celkovou bibliofilskou úrovní a řekl bych i literaturou nezatíženou komustickou cenzurou mi dává úplný smysl , plus ta rodinná vazba a je tu koníček jako hrom !!

I když já třeba musím říct, že některý věci z šedesátých i sedumdesátých let třeba od Fáry, Lhotáka, Koláře a spol. jsou taky graficky víc, než bezva, ale holt ček nikdá neví, co to vlastně čte.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...