Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Pri blúdení po rôznych támach ohľadom čs.potápačských hodinkách ako Orlík, Elton Sport,Prim Sport I a Prim Sport II som natrfil vo vlákne Sbírate někdo PRIMky ? na typ ktoré si dovolím z vlákna okopírovať a priložiť ku môjmu pátraniu.

A tak si dovoľujem položiť otázku : Čo sú to za Primky s uvedenou vodotesnosťou Water rezisist 10 bar tj. do 100 m hĺbky?

Takže: Kto to vie, odpovie !

Stále naďalej pátram po počte známych Eton Sport ,pretože zatiaľ mám nasledovný výsledok :

Georg má č: 0000015 avšak vraj s nápisom Prim-nie Elton

Mnovace č: 0000069 ukázal aj foto 26.6.2008 vo vlákne Luneta Sport I.

ja mám č: 0000149 foto vo vlákne

Ina č: 0000160 priložené foto 30.6.2008 vo vlákne Luneta Sport I.

Pindero č: 0000830

Takže znova si dovoľujem osloviť veci znalých, nech prosím doplnia,čo je im známe.

post-8398-1265659953.jpg

post-8398-1265659994.jpg

Upraveno uživatelem pykof
Odesláno

Není to čistě náhodou z produkce MPM Quality?

100% Čína?

Spolehlivý identifikátor je ten velký nápis PRIM, mnohem větší, než se skutečně používal na originál 95% ČS Primkách :)

Odesláno
Není to čistě náhodou z produkce MPM Quality?

100% Čína?

Spolehlivý identifikátor je ten velký nápis PRIM, mnohem větší, než se skutečně používal na originál 95% ČS Primkách :)

Zdá se mi to na made in vietnam, MPM asi v té době ještě neexistovalo.

Odesláno

Já si myslím, že to pravé PRIM z NMnM být nemůžou, a to z jednoduchého důvodu.

Hodinkek s ukazatelem datumu i dne v týdnu se vyrobilo jen několik set kusů v r.1979 v tzv. velkých televizích a s kalibrem 97. A to tyhle rozhodně ale rozhodně nejsou :thumbsdown_anim:

Takže je to nějaká jiná produkce, odkud to fakt nevím.

Odesláno

Hodinkek s ukazatelem datumu i dne v týdnu se vyrobilo jen několik set kusů v r.1979 v tzv. velkých televizích a s kalibrem 97. A to tyhle rozhodně ale rozhodně nejsou :thumbsdown_anim:

Elton vyrobil v 80. letech i nějaké qaurtzy s ukazatelem data, myslím že se strojky Citizen.

Odesláno
Každopádně tak nápadně připomínají asijské faky, že nemůžou být eltoňácké.

Tak zase určitě byly za pár korun :)

Odesláno

MPM Quality je firma, které se soudí s Eltonem o značku "Prim" a zatím to vyhrává, proto Elton používá "Prim Manufacture". Původní značku "Prim" totiž nevlastnil odštěpný závod Elton (nebo jak je to), ale Chronotechna Štenberk. No a v rámci privatizačních zmatků se to takhle vyvrbilo....

Elton vyrábí drahé (pro někoho levné) hodinky na zakázku a provádí poměrně cenově dostupné renovace původních Primek (nedodává ale náhradní díly), MPM Quality zase dováží díly z Číny - strojky, pouzdra... a tady je montuje dohromady a za lidové ceny prodává všude možně.

A pak se tu lidi na fóru hádají, která firma je horší a čí hodinky jsou větší křáp, ale na to je tu diskuzí hodně. Závěr je, že hodinky od MPM nemají uvnitř původní kalibry Prim, proto to pro sběratele nejsou skutečné Primky (což ovšem nemají i mnohé nové z Eltonu, pes aby se v tom vyznal...). Nejjistější Primky 100% originál ČSSR se tak kupují na Aukru za pár stovek :)

Odesláno (upraveno)

MPM Quality je firma, které se soudí s Eltonem o značku "Prim" a zatím to vyhrává, proto Elton používá "Prim Manufacture". Původní značku "Prim" totiž nevlastnil odštěpný závod Elton (nebo jak je to), ale Chronotechna Štenberk. No a v rámci privatizačních zmatků se to takhle vyvrbilo....

Elton vyrábí drahé (pro někoho levné) hodinky na zakázku a provádí poměrně cenově dostupné renovace původních Primek (nedodává ale náhradní díly), MPM Quality zase dováží díly z Číny - strojky, pouzdra... a tady je montuje dohromady a za lidové ceny prodává všude možně.

A pak se tu lidi na fóru hádají, která firma je horší a čí hodinky jsou větší křáp, ale na to je tu diskuzí hodně. Závěr je, že hodinky od MPM nemají uvnitř původní kalibry Prim, proto to pro sběratele nejsou skutečné Primky (což ovšem nemají i mnohé nové z Eltonu, pes aby se v tom vyznal...). Nejjistější Primky 100% originál ČSSR se tak kupují na Aukru za pár stovek :)

[/quote

Když jsem dával Igeny do Eltonu v jednom emailu jsem se ptal, zda díly prodávají. Bylo mi zděleno, že tu a tam pošlou pár dílů do nějákého hodinářství.

Upraveno uživatelem Flavamatic
Návštěvník Martin Kabat
Odesláno

Flavamatic:

Když jsem dával Igeny do Eltonu v jednom emailu jsem se ptal, zda díly prodávají. Bylo mi zděleno, že tu a tam pošlou pár dílů do nějákého hodinářství.

Zajímalo by mě,který z českých hodinářů kdy dostal od Eltonu v posledních 5-ti letech nějaké náhradní díly na Primky? Znám osobně dost starších hodinářů,kteří mají kontakty do NMnM ještě z učňovských let,ale tomudle opravdu nevěřím.

Odesláno (upraveno)
Flavamatic:

Zajímalo by mě,který z českých hodinářů kdy dostal od Eltonu v posledních 5-ti letech nějaké náhradní díly na Primky? Znám osobně dost starších hodinářů,kteří mají kontakty do NMnM ještě z učňovských let,ale tomudle opravdu nevěřím.

Nevím kdo díly dostal, ale tak mi bylo odpovězeno. Osobně si myslím, že pokud má člověk v eltonu známe, dostane co chce. Kdyby to tak nebylo, tak jak je možné, že se tu a tam mihne na aukru aukce na lunetu z igenů nbo další nedostatkové díly. Samozřejmě pokud nejde o zásobu starých dílů. Měl jsem totiž zájem k mojí renovaci zakoupit náhradní bílou lunetu. Tak jsem se ptal, zda jí je možné takto zakoupit a bylo mi odpověděno to s těmi hodináři.

Upraveno uživatelem Flavamatic
Odesláno

To slyším prvně, že by Elton dodával díly k hodinkám.

Já mám informace právě opačné, mnohé hodináře jsem slyšel naříkat, ať již naživo či na fóru, že z Eltonu dostanou leda starou bačkoru. Ono se není co divit při jejich malosériové výrobě. Proto také Parexo nabízí hruhovýrobové korunky (alespoň něco) a na Aukru stále jeden prodejce nabízí nijak slavné lunetky na Prim Sport 2 (ale zase alespoň něco). Alespoň že náhradní díly do strojků netřeba vyrábět, když se strojků vyrobilo tolik :D

Odesláno

Nas cesky Prim (alespon myslim) delal quartz treba pro nemecky Meister Anker. Dvoje mam. Nevim jaky modul pouzivali, ale jedny maj day-date a videl jsem to mockrat. U nejvzacnejsiho kalibru Prim 97 je podle me rarita ta, ze den je cesky. To podle me zadne hodinky na svete nemaji.

Odesláno
Nas cesky Prim (alespon myslim) delal quartz treba pro nemecky Meister Anker. Dvoje mam. Nevim jaky modul pouzivali, ale jedny maj day-date a videl jsem to mockrat. U nejvzacnejsiho kalibru Prim 97 je podle me rarita ta, ze den je cesky. To podle me zadne hodinky na svete nemaji.

Používali Miyotu s anglickým názvem dne. Popshop je nedávno na Aukru prodával, ale nikdo je nechtěl.....Kalibr 97 je rarita, nikdy v prodeji nebyl.

Návštěvník Kamil
Odesláno
Hodinkek s ukazatelem datumu i dne v týdnu se vyrobilo jen několik set kusů v r.1979 v tzv. velkých televizích a s kalibrem 97.

To jsi zjistil kde?

Odesláno
To jsi zjistil kde?

Kamile, nová kniha "Dějiny československého Hodinářského průmyslu I a II " za 650 Kč uvádí na str.121 : "Prototyp hodinek se strojkem kalibr 97 získal roku 1979 Zlatou medaili na Mezinárodním veletrhu spotřebního zboží v Brně. Obě varianty s ručním nátahem kalibr 90 a 91 se nikdy nedostaly do sériové výroby. Co se týče obou variant se samonátahem, sériově se vyráběl jen kalibr 96. Pokud jde o kalibr 97, byla vyrobena jen jedna malá série".

Pravda, cenná informace za ty peníze....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...