Přejít na obsah

Seiko Quartz Diver SBMC023

Doporučené příspěvky

SEIKO SBCM023

Ke koupi těchto hodinek mě přivedlo přečtení Safiho článku na titulce Chronomagu. Fascinovala mě především přesnost a všestrannost těchto strojků Seiko kterou v článku popisuje. Vzhledem k tomu že jím popisovaný model SBQJ015 nebyl přesně to pravé co jsem hledal, rozhodl jsem se pro potápěčský model z řady Prospex: SBCM023. Hlavními rozdíly (pominu-li designovou stránku) je absence GMT ručky, šroubovací korunka, velice silná luminescence (materiál LumiBrite je nanesen na ručkách i indexech), jednosměrně nastavitelná luneta.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Kalibr Seiko 8F35 jímž jsou SBCM023 vybaveny patří do tzv. skupiny High-End Quartz, to znamená, že hodinky jsou vybaveny termokompenzací jež potlačuje vliv okolní teploty na chod-přesnost hodinek. Frekvence kmitu je 192kHz narozdil od běžného quartzu kde je 32kHz. Přesnost u tohoto kalibru je +20/-20 sekund za rok. Jen podotknu, že existují ještě přesnější kalibry, např. Chronomaster od dalšího japonského výrobce ? značky Citizen dosahuje přesnosti + 5/- 5 sekund za rok. Cenově je však úplně jinde a designově také.

Součástí je také věčný kalendář ? Perpetual calendar funkční až do roku 2100. To se mi zdá v kombinaci s přesností jako velká výhoda ? hodinky prostě kdykoliv nasadíte na ruku a nemusíte se starat ?jak jsou na tom?. Datové okénko je klasicky na pozici třetí hodiny ? bohužel radši bych černý datový věnec, zde je bílý. Sympatické je že se sekundová ručka trefuje po celém obvodu přesně na indexy, to není běžné ani u dražších quartzových hodinek. Výdrž baterie je také vynikající, výrobce uvádí 8 let. Foto kalibru 8F32 jenž se od 8F35 v recenzovaných hodinkách liší menší kroutící silou, ale zato delší výdrží baterie:

Pouzdro je nezaměnitelné svým designem klasika, která se objevuje např. na legendárním modelu Seiko SKX007. V tomto případě je pouzdro menší, cca. 40 mm v průměru, což může v dnešní době extrémních rozměrů, obzvláště u potápěčských hodinek znít směšně. Ale díky tomu se nosí naprosto komfortně - s tloušťkou 12 mm pro celodenní použití ideální. Korunka na čtvrté hodině je šroubovací a je chráněna tvarováním pouzdra. Spolu se šroubovacím dýnkem (na kterém nechybí obligátní Seiko vlnka)napomáhají vodotěsnosti 200 metrů.

Materiál použitý pro výrobu je nerezová ocel, díky které hodinky na tahu váží 140 gramů. Povrch je tvořen kombinací leštěných a broušených ploch. Luneta, která se komfortně ovládá je vybavena klasickou potápěčskou stupnicí usnadňující odečet času stráveného pod vodou. Sklo je běžné Seiko ? materiál Hardlex. V plánu mám výměnu za safír s AR bohužel žádný z úpravců sklo na tento typ nemá.

Nerezový tah se mi, abych řekl pravdu, moc nezamlouvá. Má bohužel plechové koncovky což nenávidím. Jeho povrch je broušený pouze boky má leštěné, je vybavený extenzí, která usnadňuje umístění přes neopren. Otvor pro stěžejky je skrz což vítám, velice to usnadní výměnu řemene/tahu.Rozteč nožek je 20 mm.

Dle mého mínění je u těchto Seiko SBCM023 špičkový poměr výkon/cena ( koncová kolem 320 USD ) a hodinky mohu opravdu pouze doporučit.

Závěrem bych rád poděkoval Safimu za skvělý článek na titulce chronomagu který mě nasměroval ke koupi těchto krásných hodinek a Bakerovi za pomoc s pořízením.

Upraveno uživatelem Dantechno
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 122
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Dane gratulace a moc pěkný - hodinky, článek i fotky. Asi se kouknu, jestli nedělají něco podobného 42 a výš...

Clovece, rekl bych ze nedela - ted jsem to dost studoval. Pak az jedine quartzove Seiko SBBN007 TunaCan jako ma Kubson.

Odkaz ke komentáři

Dane gratulace a moc pěkný - hodinky, článek i fotky. Asi se kouknu, jestli nedělají něco podobného 42 a výš...

Nejdrif si koupi nejvetsi hodinky na foru.Pak zas koupi nejmensi hodinky na foru.Nejdrif:Ja chci automat .Nakonec ma misto strojku ridici jednotkou vod mixeru :sad01_anim: :sad01_anim: :sad01_anim: Jak se nevyznam v tve sexualni orientaci,tak stejnej chlivek mam i v tvojem vyberu hodinek.......................Jo a na Ricouse nedej,ten ti pochvali kde co.Nevim co jste si napsali za posledni pulrok,ale jste jako dve sestrenky....a mimochodem,navstivi te tvuj pritel Ricous na nasem sraziku?..........................................................................Nevim ,kde si to vopsal,ale ten clanecek je dobrej.Fotky nic noc.Mate ten snih samej brajgl,jak vsichni topite uhlim.

Odkaz ke komentáři

Nejdrif si koupi nejvetsi hodinky na foru.Pak zas koupi nejmensi hodinky na foru.Nejdrif:Ja chci automat .Nakonec ma misto strojku ridici jednotkou vod mixeru :sad01_anim: :sad01_anim: :sad01_anim: Jak se nevyznam v tve sexualni orientaci,tak stejnej chlivek mam i v tvojem vyberu hodinek.......................Jo a na Ricouse nedej,ten ti pochvali kde co.Nevim co jste si napsali za posledni pulrok,ale jste jako dve sestrenky....a mimochodem,navstivi te tvuj pritel Ricous na nasem sraziku?..........................................................................Nevim ,kde si to vopsal,ale ten clanecek je dobrej.Fotky nic noc.Mate ten snih samej brajgl,jak vsichni topite uhlim.

Nejdriv jsi mi pomluvil ty predchozi - ze jsou moc velky - tak jsem je radsi prodal, ani jsem ti je nestihl ukazat. Ted se ti tyhle zdaji moc maly.... Ale ty neprodam protoze mi za ne nikdo neda to co me staly ( platil jsem i clo ). Aspon ze clanek se ti libil....

Odkaz ke komentáři

Nejdriv jsi mi pomluvil ty predchozi - ze jsou moc velky - tak jsem je radsi prodal, ani jsem ti je nestihl ukazat. Ted se ti tyhle zdaji moc maly.... Ale ty neprodam protoze mi za ne nikdo neda to co me staly ( platil jsem i clo ). Aspon ze clanek se ti libil....

Jezimaria tak promin.Napisu to teda uprimne..................Srdecna gratulace k paradnim hodinkam a skvelemu vyberu.At ti dlouho slouzi a jste spolu stastni.Kdyby mely trosku jinej tah,trosku jinej cifernik a rucicky,malinkato jinej rozmer a tvar pouzdra,kdyby to byly automaty a od jiny firmy.....HNED BYCH SI JE KOUPIL TAKY

Odkaz ke komentáři

Návštěvník SukHoi
zajímalo by mě k čemu slouží stupnice na dýnku (po obvodu), víte někdo?

algoritmus na štelování atomové datumovky (takže sem kecal - je to indikátor baterie)

fazere jestli máš dantechna rád tak stačí jediné :lol:

Upraveno uživatelem SukHoi
Odkaz ke komentáři

Vyzkousel jsem prave gumu od Modeny a Chronissimo od Di-Modell. A musim rict ze na nich asi zustane tah - to jsem necekal. Tahy moc nenosim, ale tady to s nim zhledem k malemu prumeru hodinek vypada nejlepe. Di-Modell by byl super - koupil jsem ho pred par dny primo na tyto hodinky - bohuzel je moc dlouhy a tim padem nepouzitelny. Budu ho muset prodat. Mozna jeste zkusim NATO strap. Ale urcite se poohlidnu po lepsim tahu s plnymi koncovkami.

Odkaz ke komentáři

tady máte návod na štelování atomového kalendáře seiko f pdf

Kluci, nese....e ma,

mám diversky Seiko Quartz SB AN /SR 920 SW od 1993 a nebyť vašej ponuky stiahnuť akýsi návod pre Seika som dodnes k nim nepotreboval japonštinu a dnes môj notebook na základe vášho návodu 5 minút sťahoval japonštinu.

Ako ja k tomu prídem, keď k tomu všetkému japonsky nerozumiem a to som si myslel,

že všetci ste tu kamaráti !!!

Upraveno uživatelem pykof
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...