Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Začínám uvažovat o nákupu nějakého kompaktu, který bych mohl tahat všude s sebou. Požadavky jsou asi následující:

- co největší sensor (ideálně APS)

- rozumné rozlišení vzhledem k velikosti sensoru, ne tedy 12Mpix na 1/4"

- ukládání do RAW podporovaného v Lightroomu (to předpokládám není problém)

- na dlouhém konci tak cca 28mm-35mm (kinofilm ekvivalent)

- zoom dejme tomu 3-5x

- co nejsvětelnější objektiv (pokud možno konstantní světelnost v celém rozsahu zoomu)

- odolná konstrukce, nejlépe kovový plášť

- plochá konstrukce, žádné ty skoro-zrcadlovky

- rychlost - nesnáším animované startup sekvence a dlouhé vysouvání objektivu

- optický hledáček by byl fajn

- líbila by se mi možnost provozu na AA baterie, ale není to podmínkou

- značka je mi ukradená

- cena dejme tomu do 15k bez daně, ale když to bude za polovic, nebude mi to vadit

Zkrátka a dobře ideální by byla Leica M9, ale zatím nejsem tak nas..ný abych šel a koupil ji. Takže jsem koukal po Panasonicu Lumix LX3, Sigmě DP1x (i když tam by mi možná vadila absence zoomu) a Canonu G11 (i když to už je dost velké). Celkem by mě zajímaly zkušenosti a případně další porovnatelné typy.

Upraveno uživatelem JJ
Odesláno
- značka je mi ukradená

Bude jako "druhý" k zrcadlovce? Já mám 5d Canon (roky jsem na Canonu) a když jsem vybíral něco menšího na časté nošení, padla volba na G7, protože má hodně podobné ovládání, což je obrovská výhoda. Navíc shodné blesky... Spokojenost maximální, 10Mpix úplně stačí, navíc super OIS, jedenáctka určitě nebude horší, ale je pravda větší...

Pokud je to jedno, tak bych asi hodně zkoušel, podle mě je pro kvalitu fotek i prožitku důležitější jak Ti sedne ovládání a vůbec pocit "v ruce" než pár Megapixelů či "kreativních programů". Manuál, světelný objektiv, slušnou stabilizaci atd. mají v této třídě dnes už asi všechny značky...

Odesláno
Bude jako "druhý" k zrcadlovce?

Ano, primárně mám zrcadlovky (od Nikonu), tohle chci opravdu jen na tahání na kratší služební cesty apod, kdy nechci tahat "velkou" výbavu.

Odesláno
Začínám uvažovat o nákupu nějakého kompaktu, který bych mohl tahat všude s sebou. Požadavky jsou asi následující:

...

Dlouho jsem fotil se zrcadlovkama, ale pak me prestalo bavit vsude tahat extra batoh a resit ktery objektiv pouzit.

Tak jsem si tenkrat poridil Canon G7 a bylo to. Byl jsem prekvapeny kvalitou fotek i videii a fotak se vsude vesel. Pokud nefotim v extremnich podminkach (tma, pohyb) tak nerozeznam rozdil od zrcadlovky...

Velka Canon G11 recenze je zde http://www.dpreview.com/reviews/canong11/

Hodnoceni je: Highly Recommended (just)

Odesláno

Zeptej se odklízeče, ten se v kompaktech opravdu vyzná a myslím pléduje pro ricoh a snad canon S90.

Potom, co mi ukradli fujifilm 100FD už jsem si žádnej nekoupil, protože kompaktní foťáky fakt nemůžu doporučit, nevím, no co jsou dobrý, protože jsou tak pomalý a neintuitivní, fotky s bleskem do té míry nepoužitelné, že je focení s nima trest a ne zábava a co musím, zmákne mobil. Ušetři si na nejlevnější a nejlehčí zrcadlovku a budeš mít stokrát víc muziky za skoro stejně peněz.

Odesláno
Ušetři si na nejlevnější a nejlehčí zrcadlovku a budeš mít stokrát víc muziky za skoro stejně peněz.

Když budu chtít kvalitu zrcadlovky, vezmu si D2x nebo D700. Teď sháním něco, co prostě hodím do tašky k počítači a pár dalším věcem, které s sebou tahám normálně na krátké cesty, do práce a tak. Pokud jsi měl výše uvedené v ruce, asi pochopíš, že na tento druh používání zrovna vhodné nejsou. Když si koupím "nejlehčí zrcadlovku", bude to pořád proti kompaktu velká kráva (hlavně nepříliš skladného tvaru) a kvalitou se to normálním zrcadlovkám rovnat nemůže.

Odesláno
Podle mě je nejlepí kompakt v současné době Panasonic, měl jsem možnost jich testovat víc... a je téměř bez chyby... Pokud ti stačí cvakat a nic nenastavovat, řek bych, že neí o čem přemýšlet

Děkuji za radu, ale jaksi nevyhovuje požadavkům. Objektiv nic moc a má malý sensor.

Já chci opravdu slušně postavený kompakt, nemusí to mít 10x zoom, nemusí (resp nesmí) to mít XX MPix na těch směšně malých sensorech, nemusí to natáčet HD video. Musí to být malé, spolehlivé, odolné a dělat dobré fotky. Asi by se hodilo ještě manuální ovládání exposice kvůli panoramatům, kdyby na ně někdy došlo.

Odesláno
Jestli ti nevadí absence blesku a zoomu a focení do RAWu, kup si Sigmu DP2 s foveonem.

K Sigmě se pomalu začínám přiklánět, ale ještě čekám na DP1x. Ovládáním by se mi víc líbil Ricoh GR Digital III, ale je pomalý a kvalitou na sigmu nemá.

Uvažoval jsem i o Olympus E-P1 resp. E-P2, ale i s krátkým objektivem mi přijde výrazně méně skladný než ta Sigma.

Odesláno (upraveno)

Já mám Sigmu DP1 a maximální spokojenost. Není to sice foták na rodiné momentky, ale na přírodu a architekturu naprosto ideální. Blesk samozřejmě obsahuje (i když nic moc), ale lze dokoupit podstatně výkonější, fotit do RAW také umí, naopak doporučuji pouze RAW. Samozřejmě DP1x je podobné. Prostě je zde výhoda velkého čipu se vším, co k tomu patří. Každopádně GRD III je rozhodně rychlejší než DP1 a kvalitou objektivu nebo fotografie špatný není, ovšem Foveon je špička, rozlišením odpovídá cca 10Mpix fotáku, dynamickým rozsahem podobný Nikonu D3.

Nějaké moje fotky z DP1 :

http://www.flickr.com/photos/josef001/sets...57604285357504/

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno (upraveno)

Ten Ricoh GXR je sice zajímavý systém, nicméně jednak je to drahé a jednak je člověk závislý na jednom výrobci a jeho kombinacích čip-objektiv.

Alda: do RAW není nutné fotit se Sigmou DP1, ale je to rozhodně lepší, hlavně při vyšších ISO. Každopádně většina lidí fotí do RAW, pokud chce s fotografiemi dále rozumně pracovat a to u všech fotáků.

Upraveno uživatelem Josef01
Odesláno
K Sigmě se pomalu začínám přiklánět, ale ještě čekám na DP1x. Ovládáním by se mi víc líbil Ricoh GR Digital III, ale je pomalý a kvalitou na sigmu nemá.

Uvažoval jsem i o Olympus E-P1 resp. E-P2, ale i s krátkým objektivem mi přijde výrazně méně skladný než ta Sigma.

koukal jsem na něj a je to snad jediná digitální věc, kterou bych bral mít doma. ta skladnost není zase tak tragická, vejde se to do náprsní kapsy od námořnického kabátu. Asi bych nad ním ještě nelámal hůl a pousil se sehnat maketu na vyzkoušení, jak moc bude otravovat v kapse nebo brašně a notebook. Ten čip má rozměry dostatečné na to, aby to nebylo jenom lákadlo na množství megapixelů.

Odesláno
Asi bych nad ním ještě nelámal hůl a pousil se sehnat maketu na vyzkoušení, jak moc bude otravovat v kapse nebo brašně a notebook. Ten čip má rozměry dostatečné na to, aby to nebylo jenom lákadlo na množství megapixelů.

Ale jo, kvalitu nikdo nezpochybňuje, ale jak jsem psal, na kvalitu mám několik DSLR. Tohle nesmí dělat hnusné fotky, ale skladnostt a odolnost mají přednost před špičkovými výsledky.

Ještě jsem narazil na Ricoh GX200, což vypadá jako GR s trochu ošizeným objektivem (ale zato se zoomem).

Odesláno
JJ: Ricoh GXR s objektivem a čipem S10 je vylepšená GX200. 3x zoom ale malý čip, takže taky možnost a do budoucna můžeš udělat upgrade modulu na A12, nebo něco jiného. Ricoh má letost představit další moduly pro GXR

Zrcadlovku už ale máš, já bych šel do té Sigmy.

A co celokovová Leica D-Lux 4. Při troše dobré vůle se dostaneš na dobrou cenu a je tam dostatečně velký čip. A je to Leica...

Odesláno
A co celokovová Leica D-Lux 4. Při troše dobré vůle se dostaneš na dobrou cenu a je tam dostatečně velký čip. A je to Leica...

No však jsem psal že je ve výběru, byť převlečená za Panasocnic (nebo je to s tím převlékáním opačně?). Co jsem pochopil, rozdíl je jen v JPEG processing a do JPEGu nefotím, takže logo Leica oželím ;-)

Odesláno
Pokud nefotíš do JPEGu tak bych se ani moc nerozmýšlel. Sigma.

No ono to bohužel není tak jednoduché.. DP1 je při práci s RAW neskutečně pomalá, DP2 má moc dlouhý objektiv a DP1x ještě není na trhu.

Odesláno

DP1x na tom bude podle mě s rychlostí podobně. Záleží také na druhu používané SD karty. Např. běžná 4GB Kingston ukládá opravdu v průměru 5.3s, zatímco 2GB SD Extreme III to samé uloží v průměru za 2.8s.

Tady najdeš více informací : http://forum.grafika.cz/read.php?54,3093670

Odesláno
DP1x na tom bude podle mě s rychlostí podobně.

Co jsem pochopil, tak DP1x má mít (podstatně rychlejší) elektroniku z DP2 a objektiv z DP1. Za odkaz děkuju, kouknu tam.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...