yetti84 Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 Oba máte pravdu. Podtlak/přetlak je relativní. Vzhledem k atmosférickému tlaku je při tlakové zkoušce v pouzdře i ve zkušební nádobě přetlak, ale vzhledem ke zkušební nádobě je v pouzdru podtlak.Máš pravdu, nikdo není dokonalý. V tlakovací nádobě vháněním vzduchu pomocí pístu vznikne přetlak, který tlačí vodu na testované pouzdro. V prostoru uvnitř testovaného pouzdra je potom tedy ten můj podtlak? Všude je přetlak, je to natlakovaná nádoba. V Hodinkách jen malý, vzniklý mírnou deformací pouzdra. Každopádně menší než okolo, proto se tam tlačí voda. Ale ne podtlak. Na podtlak se hodinky testují taky, ale na sucho pomocí vývěvy.
martar Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 No dobře, ale jaké ma to pouzdro potom výtlak? A pokud neobstojí při zkoušce, nestane se z něj protlak? /Sorry, asi jsem si ta piva k obědu neměl dávat :-) / Každopádně chci poděkovat Nirmalit? za postnuté fotografie zařízení k mokré tlakové zkoušce, je to krásný historický kousek, v jenoduchosti je krása. To je jedna z těch zkoušeček, kterými byly za komunismu vybaveny hodinářské provozovny pod Solunou? Prý se po sloučení hodinářských družstev se zlatnickou Solunou nakupovalo dost vybavení ze Švýcarska.
straspol Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 No dobře, ale jaké ma to pouzdro potom výtlak? A pokud neobstojí při zkoušce, nestane se z něj protlak? /Sorry, asi jsem si ta piva k obědu neměl dávat :-) / Každopádně chci poděkovat Nirmalit? za postnuté fotografie zařízení k mokré tlakové zkoušce, je to krásný historický kousek, v jenoduchosti je krása. To je jedna z těch zkoušeček, kterými byly za komunismu vybaveny hodinářské provozovny pod Solunou? Prý se po sloučení hodinářských družstev se zlatnickou Solunou nakupovalo dost vybavení ze Švýcarska.Ha- stopa? Co o tom všechno víš?
martar Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 V podstatě nic, jen co je napsáno v knížce Dějiny čs.novinářského průmyslu... Nedávno jsem si četl kapitolu o hodinářských družstvech v poválečném období a za totáče, mimo jiné i o družstvu Saturn, kvůli hodinkám LDH, které jsem pořídil. No a tam se popisuje situace, kdy po sloučení Saturnu se Solunou z toho hodináři profitovali, protože díky financím Soluny byly jejich pracoviště vybaveny novým nábytkem a také zahraničním, často švýcarským vybavením a nástroji. Tlaková zkoušečka Nirmality vypadá jako z druhé poloviny 20 století,tak jsem se zeptal, jestli náhodou nepochází právě z tohoto období "nákupů ve Švýcarsku", nic víc ;-)
Mipa Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 Pokus o opravu asi překlepu - nemá se jednat v příspěvku martara číslo #1645 o knížku Dějiny čs. hodinářského průmyslu (místo novinářského), aby to někoho méně zběhlého nemátlo?
Návštěvník Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 (upraveno) Ano potvrzuji, že tato tlaková zkoušečka pochází z jednoho servisu n.p. Klenoty a tyto fotky jsou už staršího data: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/68202-ko%C4%BEko-je-zn%C3%A1mych-hodiniek-elton-sport/page-13 Toto nebyl jediný přístroj Swiss Made, který tam měli. Například švýcarský analogový vibrograf s diamantovým jádrem stál astronomických 120.000,- Kčs (kolik byla tehdy nejvyšší výhra ve Sportce? 250.000,- Kčs nebo víc?). Nejsem ale vyloženě technický typ, takže ne všechna odborná slovíčka co použiji, budou na 100% odpovídat skutečnosti. Upraveno 14. listopadu 2014 uživatelem Nirmalita
martar Odesláno 14. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 14. listopadu 2014 (upraveno) Jasně, pardon, díky za opravu. Martínek: Dějiny čs.hodinářského průmyslu. Jedna ze tří knížek, které by měl mít každý Primkař. (Vajsara, Martínka a brzy už i Hovorku.. ) Upraveno 14. listopadu 2014 uživatelem martar
Georgeisin Odesláno 15. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 15. listopadu 2014 Včera volala paní Krsková, že tedy hodinky prošly alespoň testem na 3AT, tudíž mi to sděluje per huba, garanci vodotěsnosti Elton nedá, dává ji pouze v případě, že by odpovídala deklarované hodnotě na dýnku. Takže tak. Aspoň něco.
Honza.manta Odesláno 15. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 15. listopadu 2014 Tak to nebude v krčku korunky - ten je tam lisován do pouzdra a buď vydrží tlaky mnohem vyšší, nebo pouští vodu ihned. Potom to je někde ve sklíčku nebo těsněních - takže to jde za nimi. Nechal bych je vyměnit sklíčko, korunku i těsnění a opakovat test.
straspol Odesláno 15. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 15. listopadu 2014 Tak to nebude v krčku korunky - ten je tam lisován do pouzdra a buď vydrží tlaky mnohem vyšší, nebo pouští vodu ihned. Potom to je někde ve sklíčku nebo těsněních - takže to jde za nimi. Nechal bych je vyměnit sklíčko, korunku i těsnění a opakovat test.Krček je nejen lisovaný, ale ještě lepený epoxidem. Už jsem ale zažil krček, který nějaký šikula líznul pilníkem, když tam nešla narvat nepůvodní korunka... Udělal bych, co napsal Manťák..
Georgeisin Odesláno 16. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Už s tím nic dělat nebudu, holt, když mi to poprvé oznámila, že zkouška neprošla, tak jsem jí samozřejmě řekl, že to je mrzuté, ať se pokusí o nápravu. Ona slíbila, že se pokusí, načež volala druhý den s přiznanými 3 AT. Elton se logicky kryje od začátku, již při objednávce mi jak osobně, tak mailem sdělila, že musím počítat s tím, že pouzdro již možná nebude vhodné k zajištění vodotěsnosti, což zjistíme až po montáži, já s tím souhlasil.
Honza.manta Odesláno 16. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Čirý a neskrývaný alibismus.
Návštěvník Odesláno 16. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 16. listopadu 2014 Právě ke zjištění, kde přesně je v pouzdru netěsnost se používá test prázdného pouzdra ve vodní tlakové zkoušečce. V suché se to asi moc dobře zjistit nedá.
Georgeisin Odesláno 18. listopadu 2014 Nahlásit Odesláno 18. listopadu 2014 Tak už ty tříatmosférový mám doma .
padza1 Odesláno 6. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2014 Podařilo se mi získat původní lunetu. Po očištění docela prokoukla ještě by to chtělo sehnat tři další, ale to bude asi běh na dlouhou trať...
straspol Odesláno 6. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2014 Podařilo se mi získat původní lunetu. Po očištění docela prokoukla ještě by to chtělo sehnat tři další, ale to bude asi běh na dlouhou trať...IMAG0658.jpgIMAG0665.jpgHelehele- pěkný !!! Jaké mají dýnko?
padza1 Odesláno 6. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2014 Helehele- pěkný !!! Jaké mají dýnko? Bohužel nepůvodní = s českými nápisy ale třeba se časem také sežene
straspol Odesláno 6. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2014 To je právě otázka, jaké tam patří...
padza1 Odesláno 6. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2014 Ptal jsem se na to před časem accutrona a ten bohužel neví, ale Honza.manta psal, že by mělo být bez popisů, tak snad
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se