Roman Šula Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Před časem jsem četl v jakémsi reklamním materiálu o hodinkách větu, že titanové pouzdro má schopnost "sebeuzdravení", tedy že drobné škrábance se časem sami zacelí a zmizí. nevěnoval jsem tomu pozornost, protože v reklamních materiálech se často vyskytuje fůra blábolů, polopravd, ale i lží. Měl jsem na titanovém plášti vedle sklíčka malý škrábaneček a teď jsem ho po několika týdnech hledal a on doopravdy zmizel, jako by se ten kov do toho místa roztekl, není tam vůbec nic vidět. Má někdo podobnou zkušenost?
Skeleton Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Tak jsem si udelal mini zarez zespodu do tahu a budu to testovat ...
Ondraj Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Tak to tedy čumím a přiznám se, že nevěřím. Mě titan tak trochu zklamal, čekal jsem (tenkrát tak před 13-ti lety se to tvrdilo), že titan je tvrdší než ocel. Pokud by tak bylo, byl by to ideální kov. Hodinky, které jsem měl se ale ošoupaly celkem rychle, měly jen tvrdou povrchovou úpravu. Asi taky záleží na konkrétní slitině a mě by docela zajímalo, jestli někdo používá takovou, která by se oceli vyrovnala. Titan má samořejmě zase spousty jiných dobrých vlastností.
Baker Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 (upraveno) že titanové pouzdro má schopnost "sebeuzdravení" Musim rizt, ze je to tak, drive jsem nosil titanove hodinky. Jednou jsem je docela drsne podrel a opravdu "sebeuzdraveni" funguje. Je to tim, ze titan je podstatne mekci kov nez ocel, takze se drobre skrabance proste vylesti. Pokud tam ovsem udelate pul milimetrovy vryp, necekejte zazraky. Upraveno 21. srpna 2008 uživatelem Baker
Roman Šula Odesláno 20. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Tak to tedy čumím a přiznám se, že nevěřím. Mě titan tak trochu zklamal, čekal jsem (tenkrát tak před 13-ti lety se to tvrdilo), že titan je tvrdší než ocel. Pokud by tak bylo, byl by to ideální kov. Hodinky, které jsem měl se ale ošoupaly celkem rychle, měly jen tvrdou povrchovou úpravu. Asi taky záleží na konkrétní slitině a mě by docela zajímalo, jestli někdo používá takovou, která by se oceli vyrovnala. Titan má samořejmě zase spousty jiných dobrých vlastností. Titan se obvykle pro tyto účely používá v 99% čistotě, záleží pak na tom, co tvoří to zbývající 1%. Co se týká tvrdosti, tak záleží, s jakou železnou slitinou (tedy typem oceli) se porovnává. Já teda zkoušel ohýbat tyčinky z tahu z článků, které mi zbyly, kvalitní ocel ohnout nejde (spíš má snahu se lámat), titan jsem ohnul celkem v pohodě, i když jsem musel vyvinout dost velkou sílu. Ale zase šel v pohodě narovnat, aniž by se vytvořil nový ohyb a zůstal tak zvlněný, což udělá většina měkkých materiálů (hliník - ten dokonce obvykle při pokusu o narovnání v místě ohybu praskne, měď, železo). Ale asi by nám v tomto, co se týče houževnatosti různých materiálů, měl udělat jasno nějaký metalurg, což teda já nejsem.
Ondraj Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 že titanové pouzdro má schopnost "sebeuzdravení" Musim rizt, ze je to tak, drive jsem nosil titanove hodinky (nez jsem nasel toto forum :-). jednou jsem je docela drsne podrel a opravdu "sebeuzdraveni" funguje. Je to tim, ze titan je podstatne mekci kov nez ocel, takze se drobre skrabance proste vylesti. Pokud tam ovsem udelate pul milimetrovy vryp, necekejte zazraky. Ano, tak tomu bych věřil, uzdravení je vlastně přeleštění, protože titan je poměrně měkký a stačí aby se hodinky nějaký čas šoupaly při běžném nošení třeba o menžetu košile. Ale nějaké slévání je blbost, to umí akorát Terminátor 3 .
Roman Šula Odesláno 20. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2006 No jo, jenže třeba slitiny zlata (většina z nich) jsou ještě měkčí než titan, a podobný jev nenastává. Poškrábaný nebo ošoupaný zlatý prsten zůstane takový, jaký je.
steel Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 sebeuzdraveni :-) titan ma urcitou pamet, ale nejake "slevani" to mi zni divne
Skeleton Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 že titanové pouzdro má schopnost "sebeuzdravení" Musim rizt, ze je to tak, drive jsem nosil titanove hodinky (nez jsem nasel toto forum :-). jednou jsem je docela drsne podrel a opravdu "sebeuzdraveni" funguje. Je to tim, ze titan je podstatne mekci kov nez ocel, takze se drobre skrabance proste vylesti. Pokud tam ovsem udelate pul milimetrovy vryp, necekejte zazraky. Ano, tak tomu bych věřil, uzdravení je vlastně přeleštění, protože titan je poměrně měkký a stačí aby se hodinky nějaký čas šoupaly při běžném nošení třeba o menžetu košile. Ale nějaké slévání je blbost, to umí akorát Terminátor 3 . a jeste to umi ... www.plastelina.cz ...
Ondraj Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Třeba na brýle se používá tzv. Titanflex, což by měla být speciální slitina, která má tvarovou paměť.
Roman Šula Odesláno 20. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2006 No jo, jenže to se týká celého tvaru, nejenom povrchu. I když je dost dobře možné, že tyto vlastnosti má možná částečně už titan od přírody. Něco jako pomalá pružnost. Sledoval jsem něco takového na té tyčce z tahu, kdy se po těch několika týdnech po ohybu a narovnání zase dokonale srovnala.
Ondraj Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Že by byl titan tak "dokonalý" ? Pokud ano, divím se, že jsem se o tom nedočetl už dříve.
steel Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 titan je skoro dokonaly a levny :-), ale existuje spousta druhu s ruznymi primesemi a ma to jeden drobny hacek vemi spatne se opracovava a svaruje coz velmi navysuje cenu - nevim vsak co se pouziva na pouzdra hodinek, moje zkusenost a znalosti jsou spis z cyklistiky
Roman Šula Odesláno 20. září 2006 Autor Nahlásit Odesláno 20. září 2006 titan je skoro dokonaly a levny :-), ale existuje spousta druhu s ruznymi primesemi a ma to jeden drobny hacek vemi spatne se opracovava a svaruje coz velmi navysuje cenu - nevim vsak co se pouziva na pouzdra hodinek, moje zkusenost a znalosti jsou spis z cyklistiky U hodinek se obvykle udává obsah titanu 99%, co je to 1% se můžeme dohadovat, osobně se domnívám, že to bude špína z Krollova procesu, kterým se čistý titan z rudy získává, tedy by se mohlo jednak převážně o hořčík. Jinak použití titanu ve slitinách je obtížné, protože ačkoliv za studena nereaguje téměř z ničím, za tepla naopak reaguje ochotně téměř se všemi nekovy.
Tomasek Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Situace s titanem (je to kov výjimečných vlastností, ale určitě není inteligentní) je podobná jako u jiných korozi odolných kovů - při poškrábání povrchu dojde k reakci kovu se vzdušných kyslíkem, jejímž výsledkem je potažení povrchu škrábance tenkou vrstvou (hovoříme o milióntinách milimetrů) oxidu titanu, což má za následek pokračující odolnost vůči korozi. Škrábanec však samozřejmě zůstane. Jak už zde bylo řečeno, pokud škrábanec zmizí, je to pouze výsledkem dalšího "ošoupání". V různých průmyslových sférách se používají různé druhy slitin titanu, pro zdravotnictví, šperkařství a hodinky může být používána slitina zvaná TITAN Grade 5 ELI především pro svou bio-kompatibilitu - je dobře přijímána lidským tělem.
jolom Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Titan je materiál velmi tvrdý, lehký, antialergický, nestudí, nehoří, má vlastnost ,,uzdravení,, , pokud dojde k poškrábání.Průvodní barva je šedá.Titan, stejně jako zlato vydrží na věky. To jsem si nevymyslel, to jsem někde našel....
Ondraj Odesláno 20. září 2006 Nahlásit Odesláno 20. září 2006 Zkusím přelomit něco titanového, pak to dám do sádry a uvidíme, jestli to sroste :D
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se