Dr.Gaga Odesláno 15. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. dubna 2010 Zdravíčko. Případám si jako blázen a páni hodináři mě to jistě potvrdí. Po spravení asi 20 kapesních hodinek, převážně s cylindrem, ale i dvoje IWC, jsem dostal skvělý nápad. Vyhledal jsem si a koupil jsem 3 velmi levné hodinky Omega, o kterých jsem věděl, že budou potřeboval velkou péči. Dnes přišly. Rád bych se tu s vámi podělil o mé snažení, které může, či nemusí vyjít. Je možné, že s tím v polovině seknu a uzavřu toto téma... Zároveň se zde budu ptát, jak co udělat. Takže, jdeme na to! Hezky zleva do prava. 1) Omega Seamaster Automatic - krycí jméno: Tordík - 1960, 34mm, SS, cal. 591 20 kamenů v jakémsi chodu. Zjištěné závady: šíleně se předí, uvolněné závaží automatu - od toho je ten černý pruh na strojku, mapky na ciferníku okolo indexů, celkově poškrábané a špinavé pouzdro a poškrábané sklo 2) Omega - krycí jméno: Guldík - 1958, 35,5mm, zlato 18k, cal 267, v perfektním chodu a naprosto originální a snad ani neopravovaný - na zadním plášti nejsou žádná čísla oprav, jde přesně Zjištěné závady: totálně zkorodovaný ciferník, ručky zašlé, lehce poškrábané a hoodně špinavé pouzdro. 3) Omega Seamaster Automatic - krycí jméno: Emil - 1961, 34mm, SS, cal. 562 24 kamenů, mikroregulace, v jakémsi chodu. Zjištěné závady: šíleně se pozdí, šedočerný mastný kekel od potu okolo korunky a kejda ve strojku, že by jeden brečel, ciferník zřejmě začíná ze spodu korodovat - jsou vidět výstupky, jinak ok. Celkově poškrábané a špinavé pouzdro a poškrábané sklo Držte mi palce. Budu se do toho pouštět postupně, nemám mnoho času... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 16. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2010 Rozšířím svůj koutek samomluvy... Dnes jsem s nedočkavostí provedl kompletní rozborku Tordíka - těch prvních Seamasterů... Nějak se jim přes noc spravil chod, zřejmě strašně dlouho nešly a byly zatuhlé. Nuž, přes noc začaly tikat přesně. Když jsem je rozdělával, již jsem věděl, že tam bude problém v závaží automatu. Ale nevěděl jsem, že na mě vykoukne prasklé tělísko natahovacího mechanismu (nevím, jak to mám pojmenovat, takový ten kus železa, co kreje a drží kolečka mechanismus nátahu a ještě pruží). Dále šlo všecko podle plánu, až na pár kekelů ve strojku a oxidaci součástek. Dále byla uvolněná zarážka na kole pérovníku - jenom vypadlo pérko. Překvapilo mě péro - ještě nikdy jsem neměl otevřený pérovník u automatu a po tom, co na mě vyskočil uzel místo péra, jsem se zděsil. Naštěstí jsem systém snad pochopil. Nějaké ty fotky tu taky jsou... Na závěr 3 otázky: Čím odstranit onu oxidaci? Leštít? Brousit? Namáčet v benzínu, nebo kyselině? - kyselina na čištění zlata mi minule úplně sežrala pozlacení... Kde sehnat onu pitomou prasklou součástku? Barbarská věta: Neříkám, že by tam byla extra zvlášť potřeba. Prostě, kdyby někde byla, tak si ji vezmu, aby to bylo komplet... Péro v pérovníku: namáčet do benzínu, aby se vyčistilo? Použít nějaký olej na konec? Díky Mirek Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ricous Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2010 Moc zajímavé - ani se neodvažuju ceknout, protože do tohodle bych se já se svýma levačkama nikdy pustit nemohl. takže samomluvy se neboj, klidně postuj dál, na výsledek jsem moc zvědavej. A on se někdo určitě najde, kdo ti dá odborné rady. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
SOZ Odesláno 16. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. dubna 2010 No čumím jak blázen - teda předpokládám, že nejsi profesí hodinář. Todle bych už nikdy v životě neseskládal. Naposledy jsem takhle rozebíral starý obrovský mikroskop, který jsem za pár korun koupil a jehož mechanismus byl zatuhlý a nešlo s ním hýbat (zaostřovat). Postupě jsem ho rozebíral a rozebíral, ale pak už to nějak nešlo a jedna část ne a ne povolit. Tak jsem vzal kladivo a lehkým poklepem jsem se ji snažil uvolnit. Nešlo to. Nakonec jsem do toho bušil co to šlo a stejně jsem to nerozchodil . Ale zato mám teď spoustu krásných skleněných hranolů, které nádherně lámou světlo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 17. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. dubna 2010 Čím odstranit onu oxidaci? Leštít? Brousit? Namáčet v benzínu, nebo kyselině? - kyselina na čištění zlata mi minule úplně sežrala pozlacení... Ničím, jedině odstranit zlacení a znovu pokovit. Kde sehnat onu pitomou prasklou součástku? Barbarská věta: Neříkám, že by tam byla extra zvlášť potřeba. Prostě, kdyby někde byla, tak si ji vezmu, aby to bylo komplet... Kde sehnat nevím, ale na ebay by se mohla objevit. V nejhorším vyříznout. Páka má smysl, jinak se můžou poškodit zuby u spojkového pastorku / spojkového kola nebo ručkového soukolí. Taky bude vyjíždět korunka z krčku pouzdra. Péro v pérovníku: namáčet do benzínu, aby se vyčistilo? Použít nějaký olej na konec? Benzín na pero raději ne, jen několikrát otřít papírem. Olej je samořemě potřeba nanést, bude stačit č.3. ... doporučuji nastudovat třeba Boukala, než ty Omega "doděláš". Držím palce tobě i hodinkám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 18. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Zdravíčko. Co je tedy nového. Včera večer jsem ty střeva z Tordíka vykoupal v benzínu a červeně pozlacené díly jsem hodil na pár vteřin do kyseliny. Subjektivně to trošku pomohlo, ale nechtěl jsem je odzlatit úplně, tak jsem neriskoval delší dobu. Dnes ráno jsem provedl sborku. Hodinky fungují, vesele tikají. Ale... Potřebuji dva díly: 591 1110 a 591 1451. Kde je sehnat? Mám dojem, že cal 590 je totožný, takže mohou být i z něho... U těchto hodinek je 1110 prasklý a 1451 totalně odřený (je to držák závaží automatu a proto se to tak kynklá). Takže na pár dní budou hodinky jen tak ležet, než seženu součástky. Mezitím bych se mohl pustit do pouzdra... Zjistil jsem, že sklo je ještě původní. Odpovědi: RMX: Na ebayi to není. Díky moc za rady. Z péra to šlo krásně otřít toaleťákem... :-D Kdybych věděl, jak a čím to vyříznout, tak si to udělám. Jinak Boukala mám doma, potom nějakého Sladkovského, a ještě knížku od Martínka-Řehoře. SOZ: Ne, nejsem hodinář. Studuju klavír na hamu. Jelikož tam všichni choděj do hospody chlastat a já jsem abstinent, řekl jsem si, že místo toho chlastání budu dělat něco jinýho. Mno, a tak jsem začal sbírat zlaté hodinky. :-D A tak nějak to volně přešlo do hodinařiny. Ricous: Hlavní je nářadí. Když jsem ještě neměl nářadí, tak jsem zničil asi troje hodinky... :-) Prostě jsem urval vše, co se dalo a obvykle to skončilo urvaným vláskem :-D... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
SOZ Odesláno 18. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Smekám! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mischa Odesláno 18. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Rozebírat a čistit hodinky a pak je dávat dohromady, to je Bohulibá činnost. Brnkat na piáno je nesmysl. Když budeš pět hodin trénovat, moc to stejně nepoznáš a jestli se za tu dobu něco naučíš, stejně to do druhého dne zapomeneš. Hodinky dáš dohromady a máš průkazný výsledek nejméně na dalších deset let Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
henry3333 Odesláno 18. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 drzim palce moc pekna zaluba urcite v tom pokracuj a hlavne nas informuj Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 18. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Rozebírat a čistit hodinky a pak je dávat dohromady, to je Bohulibá činnost. Brnkat na piáno je nesmysl. Když budeš pět hodin trénovat, moc to stejně nepoznáš a jestli se za tu dobu něco naučíš, stejně to do druhého dne zapomeneš. Hodinky dáš dohromady a máš průkazný výsledek nejméně na dalších deset let Je vidět, žes nikdy vážněji nehrál na klavír... Klavír a hudba jako taková je nemoc. A když se tomu věnuju už 14 let, tak by byla blbost s tím seknout, když to výsledky má. Pozval bych vás na koncert. :-D :-P Na druhou stranu, hodinky jsou také nemoc... A to hodinky sbírám jenom 2,5 roku a rozebírám to možná tak 3 měsíce. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 18. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Pěkná práce, o nečem podobném jsem přemýšlel. Člověk dělá něco rukama a naučí se spoustu nových věcí! Navíc Omega je moje srdeční záležitost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kočkodaan Odesláno 18. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. dubna 2010 Já miluju hodinky a mám rád když se někdo pustí do něčeho velkého ALE tohle už je vážně moc Jinak sorry za ot-držím palce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 19. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 Pěkná práce, o nečem podobném jsem přemýšlel. Člověk dělá něco rukama a naučí se spoustu nových věcí! Navíc Omega je moje srdeční záležitost. Tak to jsme dva... Já Omegy ve zlatě sbírám. Ale ne nové, pouze staré, tak 1940-1960. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mischa Odesláno 19. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 Je vidět, žes nikdy vážněji nehrál na klavír... Klavír a hudba jako taková je nemoc. A když se tomu věnuju už 14 let, tak by byla blbost s tím seknout, když to výsledky má. Pozval bych vás na koncert. :-D :-P Na druhou stranu, hodinky jsou také nemoc... A to hodinky sbírám jenom 2,5 roku a rozebírám to možná tak 3 měsíce. :-) Jo, taky jsem se chtěl naučit hrát dobře na klavír, je to ale těžké, teď mi stačí, když budu o hudbě něco málo vědět. Klavír a hudba je nemoc, končící smrtí. Ale když si koupíš nějaké destidenní IWC a stihneš je natáhnout, budou Ti ještě v rakvi tikat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
micsvo Odesláno 19. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 Dobry LEGO. Urcite pokracuj v postech. Ctu to pokazdy se zatajenym dechem, ani nedutam, scrolluju pomalu - normalne mam strach, abych Ti rychlym pohybem nerozhazel sroubky. Drzim palce :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Josef01 Odesláno 19. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 Tak to jsme dva... Já Omegy ve zlatě sbírám. Ale ne nové, pouze staré, tak 1940-1960. Tak to jsem kolegové, sbírám pouze celozlaté 14k a 18k ročníky 1940-1970. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 19. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 Tak to jsem kolegové, sbírám pouze celozlaté 14k a 18k ročníky 1940-1970. To jsme přímo bráchové... Tak to by mě potom zajímala Tvá sbírka! :-) Jestli chceš, můžeš hodit fotky, klidně přes SZ, pokud se bojíš. :-D A klidně s popiskama. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dr.Gaga Odesláno 19. dubna 2010 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2010 GRRR!!! Nejde mi vyndat sklo, ani přední ráfek. Abych sklo a pouzdro vyleštil, potřebuji to rozebrat. Strojek jsem vyndával spodem přes dekl. Nevím, jak bych to mohl rozebrat. Očividně to nějaký ráfek má (v oblasti ráfku to není spojené mezi "uchy" a samotným pozdrem, pouzdro nevypadá, že je z jednoho kusu). Bohužel, ať tlačim jak tlačim, sklo nevypadává, ráfek se nehne.. Co s tím? Díky M Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mischa Odesláno 20. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. dubna 2010 Zatlač víc, ten armovací kroužek to tam drží dost napevno...... Problém bude spíš při vracení zpět, na to jsou potřeba pomůcky, bez kterých se dost natrápíš a nakonec Ti sklo stejně praskne. Já bych ho nevyndával, leštit se dá dobře i na pouzdru a zevnitř to není třeba. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bert Odesláno 20. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. dubna 2010 GRRR!!! Nejde mi vyndat sklo, ani přední ráfek. Abych sklo a pouzdro vyleštil, potřebuji to rozebrat. Strojek jsem vyndával spodem přes dekl. Nevím, jak bych to mohl rozebrat. Očividně to nějaký ráfek má (v oblasti ráfku to není spojené mezi "uchy" a samotným pozdrem, pouzdro nevypadá, že je z jednoho kusu). Bohužel, ať tlačim jak tlačim, sklo nevypadává, ráfek se nehne.. Co s tím? Díky M Nasazovací lis Ti klidně půjčím, ale Mischa má pravdu. Jo, a co se týče nasazování starých skel můj postoj je tento: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se