Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Možná, že rtg před čtvrt stoletím a dnes je něco jiného...

Vynechám to, že mne ty prohlídky prudí, neboť mi na bráně vezmou kudličku a za 5 minut mám uvnitř té zóny v ruce ostrý šroubovák, dranžírák nebo velké kladivo či sekeru...

Odesláno
Možná, že rtg před čtvrt stoletím a dnes je něco jiného...

.....

Je to tak jak rikas dnes jsou na to celkem prisni a nase firma dela pravidelne kontroly v nemocnicich a mereni zda neni davka vetsi nez je potreba, nebo zda jsou paprsky vysilany pouze spravnym smerem. Navic fotograficke materialy se take zlepsily a jsou citlivejsi a tak neni potreba tolik svitit. Co se tyce tech RTG na predmety tak netusim jak velkou davku do toho pusti ale pokud je pravda ze 0,5uSv tak to je nic to u nas v Trebici je na namesti trvale zhruba 0,2uSv. V praci se obcas kouknem co to dela s kamerou kdys se do ni pusti nekolik Sv zacne to trochu vice zrnet ale po snizeni prikonu se tvari ze je vse OK no a za tech par let to nevypada ze by se to nejak projevovalo.

Pri vetsich davkach dochazi ke krehnuti plastu a rozpada se i guma ale to by jsi musel ty hodinky mit u nas v ozarovne nebo nekde u reaktoru a stejne pravidelny cyklus vymeny tesneni je kratsi nez by se to rozpadlo.

Odesláno
Radiace na rentgenových skenerech je velmi malá - v řádu 0.5uSv, zatímco za rok nasbíráme 4mSv z běžného záření kolem nás, tedy 80x více. Myslím, že to opravdu nemá vliv vůbec na nic. Na druhou stranu, pokud se schválí letištní tělové rentgenové skenery, nebude již potřeba toto řešit, protože budeme rentgenováni komplet. Mimochodem každý je na obrazovace tohoto scanneru nahý, tedy zřejmě se i obsluha skeneru dobře pobaví....

Ano, takhle to vypadá, že je to velmi malá dávka, ale u záření nejde jen o množství, ale i o čas.

Chvíli jsem si na tohle téma četl na netu a narazil jsem na krásné přirovnání: roční spotřeba brambor je u nás asi 70 kg na osobu. Brambory po jednotlivých porcích jsou velmi chutné, ale zkuste sníst najednou tři kila :)

Se zářením je to podobné.

Trocha matematiky (snad počítám správně, trochu jsem i zaokrouhloval):

Přirozené záření je 4 mSv za rok = 11 uSv za den = 0,46 uSv za hodinu = 7,7 nSv za minutu = 0,13 nSv za sekundu. To je málo.

Pokud je výkon RTG skeneru 0,5 uSv (a počítám, že ozáření trvá 2 sekundy), tak je to 1923x silnější záření, než přirozené pozadí. Analogie s množstvím snědených brambor už je teď pěkně vidět.

A u ionizujícího záření není stanovena žádná bezpečná hranice, protože taková se stanovit nedá. Nebo opačně - každé ozáření se považuje za zdraví škodlivé. Tak až jednou půjdete do celotělového skeneru, tak si vzpomeňte kolik kilo brambor jste právě snědli :)

Návštěvník admira
Odesláno

Nevím jaký to má vliv na hodinky, ale na tvé zdraví to má špatný vliv. Podle vyjádření Státního uřadu pro jadernou bezpečnost je jakákoliv dávka riziková, obzvláště v tvém případě, kdy jsi nucen i několikrát denně toto riziko podstoupit (máte-li tam celotělový RTG).

SUJB_2.GIF

Odesláno
......

Pokud je výkon RTG skeneru 0,5 uSv (a počítám, že ozáření trvá 2 sekundy), tak je to 1923x silnější záření, než přirozené pozadí.

.....

No tohle nemusi byt samozrejmne pravda protoze pokud by se jednalo o obdrzenou davku tak snad ano (ale jsou to 2s ???) ale pokud je to udaj o okamzitem prikonu a je to nekompletni udaj protoze Sv jsou pak vstazeny na cas takze udaj 0,5Sv/h bude spravny udaj.

Pokud by to byl prikon a ma v sobe zahrnuty ucinky na lidsky organismus takze pokud budes v tom RTG lezet 2 hodiny a bude te trvale ozarovat tak dostnes cca 1uSv na cele telo ale lisi se to podle vahoveho faktoru pro kazdy urcity organ. Neni to pak opravdu moc. Co se tyce tech ucinku na lidsky organismus je to o tom ze ucinky se deli na dve skupiny a to za prve stochasticke a tam se s zvysujici davkou zvysuje pravdepodobnost poskozeni a to od nuly bez prahove (rakovina atd.). A je samozrejmne take rozdil pokud obdrzis napr 1mSv za minutu a nebo pokud to obdrzis za tyden. A pak jsou ucinky deterministicke a tam je urcena prahova uroven kterou musis dostat aby k danemu poskozeni doslo. Treba takova nemoc z ozareni je tusim neco kolem 1Sv . Napriklad pri rentgenu plic dostanes 1000x vysi davku nez na tom letisti tedy 0,5mSv a to take netrva vic jak ty 2s .

Jinymi slovy at je to tak nebo tak tezko odlisime zdali jsi dostal rakovinu kuli tomu ze jsi nasbiral za 10 let rengenovani na letisti 7,5 mSv nebo 40mSv od okoli a nebo proto ze si to nesly rodice v genetickem kodu.

Viz WIKIPEDIE KLIK

Návštěvník admira
Odesláno

Zapominas na jednu velice dulezitou vec. Kdyz podstoupis rentgen u lekare, tak tam se to da vysvetlit tim, ze z toho muzes mit jakysi benefit (diagnoza, lecba apod.), ovsem na letisti z toho nemas zadny benefit, ba naopak jenom VELKE RIZIKO.

Návštěvník admira
Odesláno
Můžeš si být jist, že až budeš tím rtg denně několikrát procházet, budeš uvažovat trochu jinak...

Hugo, v tvem pripade bych se zasadil o to, ze chces byt prohlizen alternativne, tj. individualni osobni prohlidkou. Na to mas pravo, nikdo te nemuze nutit prochazet rentgenem tam a zpatky nekolikrat denne.

Odesláno

Díky všem. Primárně dotaz směřoval k hodinkám. Zde je to jasné, krom mechanickéo poškození pádem na dlažbu, by nic hrozit nemělo. Pokud jde o mou osobu (a mé kolegy), tak zatím o zavedení rtg jen uvažují. Nicméně ono vyjádření SÚJB dává naději, že zůstaně u úvah, případě dává návod, jak se rtg legálně vyhnout.

Díky

Odesláno
Díky všem. Primárně dotaz směřoval k hodinkám. Zde je to jasné, krom mechanickéo poškození pádem na dlažbu, by nic hrozit nemělo. Pokud jde o mou osobu (a mé kolegy), tak zatím o zavedení rtg jen uvažují. Nicméně ono vyjádření SÚJB dává naději, že zůstaně u úvah, případě dává návod, jak se rtg legálně vyhnout.

Díky

Holt daň za práci na letišti a za měsíční příchozí platbu na náš účet.....

Odesláno (upraveno)
Holt daň za práci na letišti a za měsíční příchozí platbu na náš účet.....

Sorry Safi, ale tohle neberu. Projdeme spolu bránou, kde mi seberou trochu delší nožík, protože je nebezpečný a do 3 minut přijdu na tu bránu (směrem ze SRA zóny) s pětikilovým kladivem nebo fungl novým nožem nebo dvaceticentimetrovým vrtákem. Tohle u mne není kontrola nebezpečných předmětů, tohle je, nezlob se na mne, prachsprostá buzerace. Každý den si připadám jako bych šel do basy - sem dejete věci z kapes, sem dejte pásek, rozpažte, otočte se. Už chybí je kontrola tělních otvorů...

Sorry za OOT, ale musel jsem si nějak ulevit.

Edit: A to jsem byl na tuto práci prověřen NBÚ.

Upraveno uživatelem Hugo14
Odesláno
Sorry Safi, ale tohle neberu. Projdeme spolu bránou, kde mi seberou trochu delší nožík, protože je nebezpečný a do 3 minut přijdu na tu bránu (směrem ze SRA zóny) s pětikilovým kladivem nebo fungl novým nožem nebo dvaceticentimetrovým vrtákem. Tohle u mne není kontrola nebezpečných předmětů, tohle je, nezlob se na mne, prachsprostá buzerace. Každý den si připadám jako bych šel do basy - sem dejete věci z kapes, sem dejte pásek, rozpažte, otočte se. Už chybí je kontrola tělních otvorů...

Sorry za OOT, ale musel jsem si nějak ulevit.

Edit: A to jsem byl na tuto práci prověřen NBÚ.

Ale problém není v tom, že máš v ruce veliké kladivo, protože zabít někoho můžeš i holýma rukama. Účelem takovýchto opatření je zamezit vnášení předmětů, které mohou ohrozit a nejsou v evidenci.

Odesláno
Ale problém není v tom, že máš v ruce veliké kladivo, protože zabít někoho můžeš i holýma rukama. Účelem takovýchto opatření je zamezit vnášení předmětů, které mohou ohrozit a nejsou v evidenci.

Což ty mrtvé potěší, že za jejich smrt může evidované zařízení / nástroj...

Odesláno
Můžeš si být jist, že až budeš tím rtg denně několikrát procházet, budeš uvažovat trochu jinak...

No ja treba zrovna minuly tyden za hodinu nazbiral evivalent cca 120uGy a nebylo to jen "neskodne" X-ray byla to gama a take neutrony a ty pri svem brzdeni v tele nejen ze delaji dalsi gamu ale maji tu vlastnost ze dokazi zmenit neaktivni prvky za aktivni ! A ver mi ze riziko vnimam mam v tomto smeru nejake to skoleni (nekolikrat statni zkousku pro rizeni praci se zarici).

Tu buzeraci o ktere mluvis znam docela dobre, podobna ne li stejna pravidla mame na jaderne elektrarne take a uvnitr si klidne sezenes nastrelovaci pistol a i jine srandy.

Odesláno
Což ty mrtvé potěší, že za jejich smrt může evidované zařízení / nástroj...

Bezpečnostní aparát je jako komplikovaný hodinkový strojek, který se skládá z řady malých součástek - jednotlivých bezpečnostích opatření. Možná by to šlo i bez té součástky, ale nešlapalo by to tak pěkně a tak dlouho.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

No problém je v tom,že se v tomto případě o to snaží někdo jiný.Oni pak ve finále napíšou,pardon,

že je to moc mrzí.Mi jen zavřem noviny,no a ozářený bude doufat.

A život jde dál.

Bohužel

Upraveno uživatelem kamilb

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...