Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník Tada
Odesláno

Ale pan ředitel si určitě taky zaslouží obrovský plat, jak řekl ředitel českých drah: "...řídit prodělečný podnik je mnohem víc stresující, než řídit podnik, který vydělává. Takže za ten stres si ty peníze zasloužím." :D

Odesláno
Ale pan ředitel si určitě taky zaslouží obrovský plat, jak řekl ředitel českých drah: "...řídit prodělečný podnik je mnohem víc stresující, než řídit podnik, který vydělává. Takže za ten stres si ty peníze zasloužím." :D

Těch pár desítek mega, co dostal/měl dostat se v tom moři peněz ztratí jako nic. Problémem je spíše blbě nastavený revenue management model.

Odesláno (upraveno)
Těch pár desítek mega, co dostal/měl dostat se v tom moři peněz ztratí jako nic. Problémem je spíše blbě nastavený revenue management model.

kua...co to znamená? :wacko: Spíš bych to viděl, že tam kradou jako hejno strak.

Upraveno uživatelem hciq
Odesláno (upraveno)
kua...co to znamená? :wacko: Spíš bych to viděl, že tam ty zelený lebzy kradou jako hejno strak.

Správně stanovit cenu jednoduché letenky PRG-PAR-PRG s ohledem na konkurenci je hodně komplikované. Věda ale nastává v ten okamžik, kdy cestující letí třeba z Paříže směrem na východ přes jeden-dva přestupní body. Kdyby neexistovala konkurence a svět byl statický, tak jednou stanovíš cenu a jsi v pohodě. Ale konkurence reaguje na tvé kroky a na kroky tvé konkurence, ceny letenek se pružně mění a mění se i toky cestujících tvou sítí a sítěmi ostatních přepravců. Navíc na některých linkách spolupracuješ s ostatními přepravci, jinde provozuješ linky sám. Někdy pro cestujícího zajišťuješ celý let napříč všemi částmi letu, někdy jen jednu část. Celou tuhle měnící se šílenost máš propojenou s vysokým podílem fixních nákladů - letadlo musí letět i když tam sedí jen pár lidí.

Úkolem revenue management je stanovit takovou cenu letenky, aby bylo letadlo optimálně naplněné - vhodná kombinace výše příjmu z jednoho cestujícího v letadle a jejich počtu. Můžeš vyprodat celé letadlo o kapacitě 200 sedaček za 1000 CZK za letenku. Nebo můžeš mít v letadle 10 lidí s letenkou za 20 000 CZK. V obou případěch proděláš - náklady na let jsou v obou případech vyšší.

Celé tohle můžeš uřídit, pouze pokud máš hodně dobrý koncept cenotvorby a k dispozici potřebná data v pravý čas.

Upraveno uživatelem safi
Návštěvník Tada
Odesláno
já bych povolal zpátky Tvrdíka :whistle:

Ten má teď moc práce, protože musí řešit ty zabijácká komanda ODS :D

Odesláno

Tohle je trochu smutné téma. Dneska v rádiu říkali, že budou dál rozprodávat. Asi zase něco, co vydělává peníze, za to se nejvíc dostane. Jenže to pak už negeneruje zisk!

Proč tahle firma šetří vždycky tam, kde nemá? Lítal jsem s nima docela často, půlka letadla do Frankfurtu byl Shell, druhá půlka Škodovka (divil jsem se, když VW sídlí někde úplně jinde). A pak přestali dávat rozumný bagety a dali sendviče od Hamé. Fuj. Ušetřili pár korun a firemní zákazníci, co je především na pravidelných linkách živí začali lítat s Lufthansou. Ty lidi si tam vůbec neuvědomujou, kdo rozhoduje, s kým se poletí. A teď prodají chartery, který v pohodě uživí Travel Service. No, zjevně vstupujeme do poslední fáze....

A teď jinak, zkusme jim poradit! Co byste udělali jako CEO ČSA?

Já bych zavedl větší výstřihy a lepší jídlo na palubě :-)))

Odesláno
Tohle je trochu smutné téma. Dneska v rádiu říkali, že budou dál rozprodávat. Asi zase něco, co vydělává peníze, za to se nejvíc dostane. Jenže to pak už negeneruje zisk!

Proč tahle firma šetří vždycky tam, kde nemá? Lítal jsem s nima docela často, půlka letadla do Frankfurtu byl Shell, druhá půlka Škodovka (divil jsem se, když VW sídlí někde úplně jinde). A pak přestali dávat rozumný bagety a dali sendviče od Hamé. Fuj. Ušetřili pár korun a firemní zákazníci, co je především na pravidelných linkách živí začali lítat s Lufthansou. Ty lidi si tam vůbec neuvědomujou, kdo rozhoduje, s kým se poletí. A teď prodají chartery, který v pohodě uživí Travel Service. No, zjevně vstupujeme do poslední fáze....

Prodal bych to. Nechapu proc by kazdej zaprdenej stat mel mit vlastni aerolinky ...

Odesláno

Jídlo na palubě je už nějaké dva měsíce zpět. Řešení je jednoduché - mít zisk z každé letenky a ne ztrátu. I když rozčleníš firmu na jednotlivé společnosti, tak náklady nijak moc nesnížíš - ale budeš je moci lépe kontrolovat. Takže musíš umět prodávat lépe - za více. Což může zanmenat, že si necháš jen ty výnosnější linky -nesmíš to ale zase s redukcí linek přehnat, protože čím více linek máš, tím více tě jako dopravce využívají lidé na cestování z bodu A do bodu C přes bod B.

Odesláno
Jídlo na palubě je už nějaké dva měsíce zpět. Řešení je jednoduché - mít zisk z každé letenky a ne ztrátu. I když rozčleníš firmu na jednotlivé společnosti, tak náklady nijak moc nesnížíš - ale budeš je moci lépe kontrolovat. Takže musíš umět prodávat lépe - za více. Což může zanmenat, že si necháš jen ty výnosnější linky -nesmíš to ale zase s redukcí linek přehnat, protože čím více linek máš, tím více tě jako dopravce využívají lidé na cestování z bodu A do bodu C přes bod B.

Jídlo jo, ale v jaký kvalitě???

Ono to s tím ziskem z každé letenky zas není tak jednoduché, když máš prázdné letadlo, jseš ochotný prodat i za cenu jídla, letištních poplatků a benzínu. Já třeba nechápu, proč zrušili Click4Sky, marketingově to byl dobrej koncept. A prodej dálkových linek už vůbec nechápu, byť to mohlo být krátkodobě ztrátový. Tak nějak jim asi chybí strategie nebo co. Nebo že by positioning? :-)))))))))))

Odesláno (upraveno)
Jídlo jo, ale v jaký kvalitě???

Ono to s tím ziskem z každé letenky zas není tak jednoduché, když máš prázdné letadlo, jseš ochotný prodat i za cenu jídla, letištních poplatků a benzínu. Já třeba nechápu, proč zrušili Click4Sky, marketingově to byl dobrej koncept. A prodej dálkových linek už vůbec nechápu, byť to mohlo být krátkodobě ztrátový. Tak nějak jim asi chybí strategie nebo co. Nebo že by positioning? :-)))))))))))

Na dálkový linky musíš mít správný typ letadel a ta současná už dosluhují a jejich nákladová stránka ti moc konkurenčních výhod nedá. Takže bys musel koupit nová dálková letadla a to stojí hromadu peněz. Z toho pohledu je lepší je použít na charterovou přepravu - to ti vydělá více.

Upraveno uživatelem safi
Odesláno
Na dálkový linky musíš mít správný typ letadel a ta současná už dosluhují a jejich nákladová stránka ti moc konkurenčních výhod nedá. Takže bys musel koupit nová dálková letadla a to stojí hromadu peněz. Z toho pohledu je lepší je oužít na charterovou přepravu - to ti vydělá více.

To jo, zvlášť když dostanu jasné politické zadání dálkovou flotilu zlikvidovat a koupit Airbus. Chartery jsou určitě finančně zajímavější, ale slot v New Yorku se asi taky nedá koupit, kdy se komu zachce...

Odesláno

Já bych především zavedl mladší letušky ... :D
Odesláno

Stavěli jsme na Ruzyni např. prst B nebo novou hasičárnu a řeknu vám, že víc se vyjebává se státníma penězma snad jen v metru...a to je jen jeden z mnoha faktorů. Celej ten finanční průser začínal nabírat novou dimenzi příchodem pana Tvrdíka...krize už tomu mohla dát jen poslední facku. Stát je nejhorší hospodář!

Odesláno
Tak třeba 14?
Jo, to jsem měl přesně na mysli ... ;)

Teď ale bez sarkasmu - snad jen u ČSA jsem se setkal s letuškami, které měly snad pět let do důchodu a že se na nich ta těžká a namáhavá práce za ta léta podepsala, bylo vidět při každém jejich pohybu ... Nechci je diskriminovat, nechci je vyhazovat, co se dožijí padesátky, ale myslím si, že by aerolinie měly pro tyto lidi najít vhodnější uplatnění v rámci své struktury, přece jen to není žádný med ...

Návštěvník Kamil
Odesláno
Jo, to jsem měl přesně na mysli ... ;)

Teď ale bez sarkasmu - snad jen u ČSA jsem se setkal s letuškami, které měly snad pět let do důchodu a že se na nich ta těžká a namáhavá práce za ta léta podepsala, bylo vidět při každém jejich pohybu ... Nechci je diskriminovat, nechci je vyhazovat, co se dožijí padesátky, ale myslím si, že by aerolinie měly pro tyto lidi najít vhodnější uplatnění v rámci své struktury, přece jen to není žádný med ...

Letěl jsi někdy s Delta Airlines?

Odesláno
To jo, zvlášť když dostanu jasné politické zadání dálkovou flotilu zlikvidovat a koupit Airbus. Chartery jsou určitě finančně zajímavější, ale slot v New Yorku se asi taky nedá koupit, kdy se komu zachce...

Nemám znalosti, co by měl CEO udělat jako první. Taky nejsem tak seznámen s cenotvorbou. Nicméně o spuštění OD systému se ve firmě otevřeně mluví jako o průs..u.

A310 - problém byl, že byly kupované ještě za štrougala. Lepší B767 US nechtělo prodat a A310 byly jediná "alternativa". Bylo to však střednětraťové letadlo upravé pro dálkévé létání. Výsledek byl ten, že A310 na NYC prodělával, i když byl plný. Je skoro zázrak (neboli je to úspěch silné "dálkové kliky" uvnitř podniku), že na té trati vydržely tak dlouho a nezbavili jsme se jich dříve. Tvrdík dálkovou flotilu přímo nezlikvidoval - utratil prachy za letadla, která jsme v té době akutně nepotřebovali (a následující vedení využilo opce a za stejných (rozuměj nevýhodných) podmínek nakoupilo další) a tím jsme se zbavili peněz na obnovu dálkovky, která byla akutnější. Ale A310 létaly ještě dlouho po Tvrdíkovi.

Slot na JFK nebyl prodán, je pro nás i nadále držen Deltou.

Stavěli jsme na Ruzyni např. prst B nebo novou hasičárnu a řeknu vám, že víc se vyjebává se státníma penězma snad jen v metru...a to je jen jeden z mnoha faktorů. Celej ten finanční průser začínal nabírat novou dimenzi příchodem pana Tvrdíka...krize už tomu mohla dát jen poslední facku. Stát je nejhorší hospodář!

Nepletl bych Letiště Praha a ČSA. To ale nemluví o tom, že LP s penězi nešetří. Ale koneckonců, může si to dovolit - je v zisku.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...