Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

No to češství právě je vzhledem k první správné větě nejasné, a navíc Táborský byl písař, ne? já píšu o českých hodinářích - dělám šprajc, to se ví :D Kohout byl prý udělán podle kohouta ve štrasburgu, ale je možné, že podle toho se štrasburgu byl zroben ten klementinský a podle něj ten na orloji :D :D Píšu - jen dohady vážou se o orloji. Jan Růže je mistr hanuš, takže byl HANS a je prý mýtycký ..... . Hele, začínám být fanda orloje, je to zábavný, mytycký, mystycký a až na jiráska to není pitaval ani masakr (vyjma rok 1945) - takže fakt něco pro mě.

Důležité měl bych napsat, že podle pana Skály jsou toliko 2 hodnověrné moderní prameny o orloji - ale nepoznamenal jsem si, které. Byl někdo pozornější a pohotovější, než já a doplní mě, prosím ??

Pokud tě orloj zajímá, schází se čtvrtletně partička kolem Matfyz a Historické sekce České astronomické společnosti. Chodějí tam všichni ti fousatí šedesátnící v parkrech a řada dalších. Je to otevřené veřejnosti. Další magoři jsou vítáni. Kdyžtak SZ, udám koordináty. Nebo na mé přednášce.

Odesláno

Jan Růže je mistr hanuš, takže byl HANS a je prý mýtycký ..... .

Hanuš je středověká varianta Jana, ale to neznamená, že to byl Němec. Mýtický je jako původní autor orloje, ale jinak to je asi celkem prokazatelná historická osoba. Jednak ho jednoznačně uvádí táborský, a pak je veden v archivech jako občan pražský, měl děti Jakuba a Annu. Ne nemyslím, že by byl Němec. Jakub Čech byl možná jeho syn, to se neví, každopádně to byl jeho učedník, měl zetě Steinmeisela, to byl Němec, nebo spíš Švýcar. Jak mluvili doma nevím. Každopádně i Jakub třeba popisoval svoje hodiny německy, ale závět napsal česky. No, já bych tu národnostní otázku moc nevytahoval ...
Odesláno

Důležité měl bych napsat, že podle pana Skály jsou toliko 2 hodnověrné moderní prameny o orloji - ale nepoznamenal jsem si, které. Byl někdo pozornější a pohotovější, než já a doplní mě, prosím ??

Že by toto?

1) ROSICKÝ, Václav. Staroměstský orloj v Praze. Praha : J. Otto, 1923 - dostupné online

2) HORSKÝ, Zdeněk. Pražský orloj. Praha : Panorama, 1988 - viz. tento odkaz: http://www.orloj.eu/cs/horsky.htm

Další literatura je uvedená tady v kapitole Odkazy na konci stránky.

Odesláno

Že by toto?

1) ROSICKÝ, Václav. Staroměstský orloj v Praze. Praha : J. Otto, 1923 - dostupné online

2) HORSKÝ, Zdeněk. Pražský orloj. Praha : Panorama, 1988 - viz. tento odkaz: http://www.orloj.eu/cs/horsky.htm

Další literatura je uvedená tady v kapitole Odkazy na konci stránky.

Rosický je plný chyb. Horský je poslední ucelená monografie, v některých bodech též již dnes diskutovaná. Původní prameny jsou asi Táborský originál a doplněný pozdější opis a rukopis Erbena (ano toho Karla Jaromíra s Kyticí), od něj opisovali další, právě Rosický, Teige, Loriš (Mánesův orloj). Loriš má pěkný popis peripetií s rekonstrukcí po roce 1850, včetně citace dobového tisku (sranda poměry na magistrátě, kamaráčoft, obecní zakázky - O tempora, o mores :-) Pak jsou další prameny jako Strnad, ale ti také rozvádějí z velké části Táborského, moc navíc tam není. Zase nejlépe http://www.orloj.eu/cs/orloj_media.htm, jsou tam odkazy na internetové zdroje, řada toho je digitalizované podobě online. Zajímavý je Winter, Historie řemesel, tam jsou přehledy řemeslníků zpracované dle archivních záznamů, ty jsou většinou přesně citovány. Je online i Táborský, ale asi si moc nepočtěte, je to potřeba umět číst, jak jazyk tak hlavně to písmo. ... Prostě, na tom odkazu je celkem kompletní literatura.
Odesláno

Rosický je plný chyb. Horský je poslední ucelená monografie, v některých bodech též již dnes diskutovaná. Původní prameny jsou asi Táborský originál a doplněný pozdější opis a rukopis Erbena (ano toho Karla Jaromíra s Kyticí), od něj opisovali další, právě Rosický, Teige, Loriš (Mánesův orloj). Loriš má pěkný popis peripetií s rekonstrukcí po roce 1850, včetně citace dobového tisku (sranda poměry na magistrátě, kamaráčoft, obecní zakázky - O tempora, o mores :-) Pak jsou další prameny jako Strnad, ale ti také rozvádějí z velké části Táborského, moc navíc tam není. Zase nejlépe http://www.orloj.eu/cs/orloj_media.htm, jsou tam odkazy na internetové zdroje, řada toho je digitalizované podobě online. Zajímavý je Winter, Historie řemesel, tam jsou přehledy řemeslníků zpracované dle archivních záznamů, ty jsou většinou přesně citovány. Je online i Táborský, ale asi si moc nepočtěte, je to potřeba umět číst, jak jazyk tak hlavně to písmo. ... Prostě, na tom odkazu je celkem kompletní literatura.

:jawdrop: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Je jen škoda, že tvoje přednáška o orlojníkovi Jakubovi Čechovi je až 21.3. Kdyby byla už příští týden, mohl by to být zajímavý, ničím nepřerušovaný trojboj přednášek jenom o Orloji. Ale i tak se samozřejmě těším.

Odesláno (upraveno)

Pokud tě orloj zajímá, schází se čtvrtletně partička kolem Matfyz a Historické sekce České astronomické společnosti. Chodějí tam všichni ti fousatí šedesátnící v parkrech a řada dalších. Je to otevřené veřejnosti. Další magoři jsou vítáni. Kdyžtak SZ, udám koordináty. Nebo na mé přednášce.

Když právě se obávám, že jsem se před tou partou včír ztrapnil - viz první příspěvek :D S tím čecháčstvím je to špek :D a zabírá..... já taky nerozumím, proč jsme se z toho reichu tak krkolomně vydělili.

Ano, ano to tvrdil i pan Skála - Rosický je chybný. Horský je jeden z těch pramenů, a ten druhý ??? Já si nevzpomenu. A online je prý vše - to je uklidňující, google rulezzzz. Dokonce se prý v této souvislosti očekávají nové objevy - prostě se to objeví na netu a správný ček si to přečte.

Jo a pro aukristy - hledá se archiv firmy HAINZ !! :D

Upraveno uživatelem cigi
Odesláno

Jenom pro zajímavost příklad online zdrojů a ke zde již zmiňované měsíční kouli od Daňka (to D v ČKD) a Božkově chronometru:

Posted Image

Posted Image

Odesláno

Apep - tajemství orloje jsem rozluštil, v podstatě spočívá v tom, že se pořád nařizoval a nařizoval a nařizoval a natahoval ... , nebyl to automat, jak je dneska.

Ještě pár postřehů z přednášky:

Skutečně, současný "automatický" stav neexistoval po celá staletí. Teprve znovuobnovení Orloje z roku 1948 (květnové boje v roce 1945 ho proměnily ve šrot) zavedlo motorické natahování. A teprve v roce 1957 byla provedena úprava, kdy se na Orloj vrátila poslední funkce - mechanismus čtyřiadvacetníku, který byl od roku 1948 "dočasně demontovan". Úprava byla v moderní formě, a tak to už fungovalo automaticky a dostatečně přesně a nemuselo se s tím nadále manuálně hýbat jako před rokem 1945.

Jedinou časoměrnou funkcí, kde se Orloj i dnes neobejde bez manuálního zásahu, tak zůstává jen přestupný rok.

Orloj je po šesti staletích zdokonalování na vrcholu sil - je to "automat", který má přesnost +0/+3 sekundy týdně. Ale hlavně jsou to nejstarší hodiny u nás, které mají nevyčíslitelnou hodnotu, památka UNESCO, prvotřídní turistická atrakce, atd. A aby se neopakovala nefunkčnost sužující orloj do druhé poloviny 19. století, musí být o tento národní unikát řádně postaráno. To skutečně nejsou naše ?bezúdržbové? náramkové hodinky. Práce orlojníka je totiž nikdy nekončící řehole. Ostatně posuďte sami:

1) Každý den ráno zkontrolovat vizuálně a zvukově funkčnost orloje s pomocí webové kamery snímající orloj (pokud to chcete taky vidět a slyšet klikněte sem)

2) Každý pátek orloj osobně navštívit a všechno důkladně zkontrolovat, zda je všechno tak jak má být. A pokud je to potřeba, provést opravy a třeba taky nepohrdnout ani takovou prací jako utírání prachu.

3) Jednou za cca deset let je orloj svěšen a odvezen do dílny na hloubkovou servisní prohlídku a generální opravu/repasi.

Bez pana Petra Skály - současného orlojníka a řady dalších lidí, kterým není Orloj lhostejný, by této unikátní památce asi za chvíli zase došel dech. :notworthy: :notworthy:

Odesláno

...Loriš má pěkný popis peripetií s rekonstrukcí po roce 1850, včetně citace dobového tisku (sranda poměry na magistrátě, kamaráčoft, obecní zakázky - O tempora, o mores :-)...

Prave si citam Horskeho knihu o Orloji (priprav na navstevu vystavy), tiez som sa pousmial. Citujem: "Funkce v komisi byly cestne, nehonorovane, ale ucastnici podniku mohli pocitat s tim, ze sa jim vklad patricne zuroci" S dodatkom - To se vsak netyka predsedu komise...

plus hadky, ktora firma prevedie opravu, nezrovnalosti, horliva iniciativa....napr. orloj sa zacina rozoberat z popudu Hainze este bez zaverecneho schvalenia komisie...

Financie na opravu boli z verejnej zbierky.

Odesláno

Tak jsem se tam dnes taky zastavil a jsem spokojenej. Výstavka hodinek relativně malá, ale milá.

Z české/slovenské produkce mě zaujal Martin Brož - hlavně ten regulátor; ověřil jsem si, že Diplomaty vypadají fakt dobře; Molnár Fábry mi připadá spíš jako exhibice a z W&F mám dojem celkem rozpačitej; Seryn mi jako hodinář snad ani nepřipadá.

Sekce Fortis se mi líbila víc než Omega, trochu jsem se zasmál u megaobřích Panarajů; UN Trilogy je z jinýho světa a starý Zenithy (menší) vypadají líp než současný.

A ochranka má z návštěvníků evidentně tak trochu srandu; ale skrytě, takže v pohodě.

Jo, bylo to fajn, stoji za to tam zajít a organizátorům patří velký díky!

Odesláno

v pondelok som tam bol

suhlasim s lib-em, mala ale mila, s lupou netreba vahat :) baterku netreba,

ochranky tam bolo na moj vkus prilis (co sa da pochopit) ale za tych par dni mohli byt zorientovani aspon, nevedeli ma navigovat :)

najviac ma zaujali W&F vyzorovo krajsie ako na fotkach. velmi pekne hodky.

a tiez potesil casopis zdarma (nehovoriac o tom ze nove watchit nezohnatelne na slovensku, som kupil v prvom novinovom stanku v prahe)

Odesláno

Předmět: Video mapping/videoprojekce 5. března opět probudí orloj?

V souvislosti s výročím... Moc na tyhle turistický srandičky nejsem, ale doufám, že někdy ještě zvopakujou ten mapping. Fakt dobrý:

http://www.youtube.com/watch?v=u4LVEAiZJyg

V tištěných novinách ?7 Sedmička - Týdeník pro celou Prahu? ze 17. února vyšla následující krátká zpráva, že se pro velký úspěch loňské říjnové projekce bude opakovat videoprojekce na jižní straně věže Staroměstské radnice:

?Projekce se konají v sobotu 5. března od sedmi do deseti večer. Začínat budou vždy v půl a v celou, hned po promenádě Apoštolů. Délka projekce je deset minut. Vstup na Staroměstské náměstí bude zdarma?.

Přes usilovné pátrání na internetu jsem tuto zprávu nenašel potvrzenou a to ani u pořádající agentury, tak to prosím zatím berte s rezervou, než (a pokud) to někdo potvrdí.

Protože ale ty noviny rozdávají před vstupem do pražského metra zdarma, tak to četla asi tak půlka Prahy, neboli bude tam zase narváno až po střechu.

Odesláno

Tak som si tam zasiel a vzal aj dvoch kamosov.Jednoznacne skoda penazi...Clovek pod pojmom svetova,manifaktiury atd asi cakal nieco ine...Ten Fortis a Omega?Vtipne...Prehliadka orloja a priestorov radnice bol mily bonus.

Odesláno (upraveno)

No dobře, tak já na to skočím: čo presne človek pod takým pojmom čakal? Opravdu mě to zajímá...

Pri tej dost velikasskej reklame som cakal aspon Langa a syna a Dolfiho cibule:smile_anim:

Upraveno uživatelem svijanskymaz
Odesláno

Nie som odbornik,ale laicka verejnost.Cakal som napr.Lange a Sohne,proste si Myslim,ze Omega si nezsluzila tak velku expoziciu a Fortis a Oris tam vobec nepatril.

Já tam nebyl, ale měl jsem z toho takovej pocit, že to bylo primárně právě pro laickou veřejnost... a o tom, kdo tam bude a nebude, se vědělo docela dlouho dopředu.

Proč tam Fortis a Oris nepatřili? A v čem se měla Omega omezit? Pokud jsem to pochopil správně, tak jim tam zapůjčili velkou část expozice vlastního muzea, kde jsou (údajně - opakuju, že jsem tam nebyl) extrémně vzácný kousky - první speedmastery a tak. Nedokážu si tak nějak představit jedinýho kurátora na světě, kterej by řekl: "Hele, jak dobrý, ale dejte nám půlku a na zbytek vybereme něco jinýho, než čím se chlubíte ve svým firemním muzeu."

Nedělám z tebe blbce, fakt bych chtěl přijít na kloub tomu, proč s takovouhle nabídkou hodinek člověk není spokojenej :)

Odesláno

Já tam nebyl, ale měl jsem z toho takovej pocit, že to bylo primárně právě pro laickou veřejnost... a o tom, kdo tam bude a nebude, se vědělo docela dlouho dopředu.

Proč tam Fortis a Oris nepatřili? A v čem se měla Omega omezit? Pokud jsem to pochopil správně, tak jim tam zapůjčili velkou část expozice vlastního muzea, kde jsou (údajně - opakuju, že jsem tam nebyl) extrémně vzácný kousky - první speedmastery a tak. Nedokážu si tak nějak představit jedinýho kurátora na světě, kterej by řekl: "Hele, jak dobrý, ale dejte nám půlku a na zbytek vybereme něco jinýho, než čím se chlubíte ve svým firemním muzeu."

Nedělám z tebe blbce, fakt bych chtěl přijít na kloub tomu, proč s takovouhle nabídkou hodinek člověk není spokojenej :)

Ja viac rozumiem pivu tak to trosku perzonifikujem :oneeyed02: .ako keby bola vystava ceskeho pivovarnictva a prsil by sa tam gambrinus so staropramenom,aki su to vyrobci praveho ceskeho piva,poctiveho......Proste mi pride Fortis a Omega ako masovka ktoru zozeniem v kazdom obchode,stejne tak TH.A nic na tom nemeni ani fakt,ze tam boli nejake unikatne kusky.Preco prave Fortis a preco Omega?Ked uz by som sa pustal do projektu k 600 vyrociu orloja/svetoveho unikatu/tak by som tam mal aj ruskych kovotepcov,proste mi to prislo ako dobra myslienka,ale realizacia mierne povedane,nevyvazena a nedotiahnuta do konca...stejne tak mi unika ten projekt Blanky Matragi,to tam rovno mohol byt Chanel,alebo Guci.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...