Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Před časem zde proběhla diskuse s nemnoha obrázky o kalendářním mechanismu Prim kalibr 97. Protože mne to také čistě teoreticky technicky zajímá, tak bych chtěl upozornit že v diskusním fóru Primlandu je uveřejněn obrázek výkresu tohoto mechanismu - který jsem si dovolil okopírovat a zde níže přikládám (na plachtě s maximální velikostí pro zřetelnost). Případný komentář zasvěcenějších, nebo vlastníků kalibru 97 vítám.

post-19465-0-45771600-1436434843_thumb.jpg

Odesláno

Před časem zde proběhla diskuse s nemnoha obrázky o kalendářním mechanismu Prim kalibr 97. Protože mne to také čistě teoreticky technicky zajímá, tak bych chtěl upozornit že v diskusním fóru Primlandu je uveřejněn obrázek výkresu tohoto mechanismu - který jsem si dovolil okopírovat a zde níže přikládám (na plachtě s maximální velikostí pro zřetelnost). Případný komentář zasvěcenějších, nebo vlastníků kalibru 97 vítám.

Mipo děkuji, na Primland jsem zatím nekoukal i když vím, že to existuje. Tohle jsem hledal.

K popisu funkce - je to jednoduché. Přehazování dne i data provádějí palce na denním kole, jsou tam dva na rozdíl od cal.96. To je to velké kolo se šroubem uprostřed ve spodní části obrázku. Zajímavá je jedna západka pro oba věnce s dvěmi pérky, v pravé střední části obrázku. Korekce dne a data se provádí stlačením korunky, kdy dojde k posunu datového věnce. Tzn na stavěcí páce je výstupek,  ( na rozdíl od ostatních typů strojů Prim) který zabírá do první ze dvou páček korekce a ta následně tlačí na tu druhou, která posune datový věnec o jedn dílek. Levá horní část obrázku.

Odesláno

Kurňa a proč se mi do cesty nepletou aspoň ty hnědé?!?

Taky se mi dnes připletlo do cesty cosi hnědého... ale do hodinek to teda mělo daleko... tichounce závidím, ale málo... už mě ty Primky tak neberou...  :whistling:

• po měsících...
Odesláno

Prototyp hodinek Prim Automatic se strojkem kal.97. Hodinky pochází od bývalého zaměstnance Eltonu, který tyto hodinky nosil na ruce více jak deset let, během kterých testoval životnost modulu samonátahu.  Pak více jak čtvrt století ležely v šuplíku a nyní jsou opět na světle božím.

post-1228-0-04364500-1446710554_thumb.jpg

post-1228-0-34775500-1446710565_thumb.jpg

Odesláno

To je krásný kousek !! Povšimněme si hladkého, nevroubkovaného pouzdra se stejným povrchem na všech plochách... Obdivuji zachovalost ciferníku a hlavně rámečku, to jsem na deset let nošených automatech ještě neviděl, většinou na ně prosákne kolem krajů skla zažraná špína.

Odesláno

To je krásný kousek !! Povšimněme si hladkého, nevroubkovaného pouzdra se stejným povrchem na všech plochách... Obdivuji zachovalost ciferníku a hlavně rámečku, to jsem na deset let nošených automatech ještě neviděl, většinou na ně prosákne kolem krajů skla zažraná špína.

To je z toho důvodu, že je na ruce nosil kontruktér, který ty hodinky navrhoval a tudíž se k ním choval s péčí řádného hospodáře :-)

Pouze jsem vyměnil sklíčko, jinak je vše původní.

Odesláno (upraveno)

To je z toho důvodu, že je na ruce nosil kontruktér, který ty hodinky navrhoval a tudíž se k ním choval s péčí řádného hospodáře :-)

Pouze jsem vyměnil sklíčko, jinak je vše původní.

Jsou fakt super !! Asi taky věnovali zasazení původního skla náležitou péči- u těchhle pouzder je to občas docela oříšek.

Upraveno uživatelem straspol
Odesláno

Ještě tak před rokem bych si ťukal na čelo, co se komu může líbit na takových škaredých hranatých primkách... Jsou fakt krásné. Gratulace!

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...