Návštěvník Tada Odesláno 4. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2011 Říká odpůrce datumovky Ano, datumovka mě skutečně s..e I proto, že se musí furt štelovat
Chorche Odesláno 4. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2011 Ano, datumovka mě skutečně s..e I proto, že se musí furt štelovat No ale, co je to za štelování oproti věčnému kalendáři Ale je fakt, že když je člověk bude mít buď na ruce nebo ve winderu, tak je to bez starostí.
mt01 Odesláno 4. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2011 Docela mě překvapuje, kolik lidí, tady píše, že věčný kalendář je sice pěkná vychytávka, ale že je na nic. Podle mě je to jedna z mála velmi praktických komplikací. Když to máte nastavené a hodinky nosíte, nebo je odkládáte na winder, dovolím si předpokládat, že ten kdo má hodinky s věčným kalendářem má i winder, tak prostě nemáte problém, prostě kdykoliv vidíte jaké je datum bez toho, abyste se o to museli starat. To je praktické. neříkám že na nic, jen u mého modelu moc titěrné. Jinak je příjemné mít vždy správné datum, fázi měsíce a letopočet atd...
levistrauss Odesláno 4. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2011 Je pravda, že se mi často stává, že se proberu a nevím, jaký je rok... Ne, vážně, podle mě je to komplikace v pravém slova smyslu, ale na druhou stranu dodává hodinkám na exkluzivitě... Něco jako vyhřívané vnitřní kliky dveří u Maybachu...
cody Odesláno 4. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 4. ledna 2011 Jojo, taky myslim ze kalendar v nejobycejnejsim mobilu je 100x lepsi.Ale tohle je 100x obdivuhodnejsi a kochanihodnejsi:-)
Vit Odesláno 5. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 5. ledna 2011 neříkám že na nic, jen u mého modelu moc titěrné. Jinak je příjemné mít vždy správné datum, fázi měsíce a letopočet atd... Rozumím tomu správně, že je fáze měsíce nějak "spřažena" s datumem? Tedy, že nastavím správný datum a rok a fáze měsíce naskočí spráně?
mechano Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 Rozumím tomu správně, že je fáze měsíce nějak "spřažena" s datumem? Tedy, že nastavím správný datum a rok a fáze měsíce naskočí spráně? To asi né, ale když si to manuálně seřídíš, tak pak už to funguje.
mt01 Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 To asi né, ale když si to manuálně seřídíš, tak pak už to funguje. u tohoto modelu, aspoň tak to bylo řečeno v Carollinu a zkušenost z praxe to je skutečně tak. Pokud se ti hodiny zastavi tak je nejlepší poctivě odkroužit hodiny na správné hodnoty, rok, měsíc, datum (den) a lunární fáze jde aktuálně s tím. Popravdě řečeno od koupě se jestě nezastavily ale byl jsem upozorněn na to že pokud si to neodbornou manipulací rozházím tak hodinky skončí na stole v IWC ke kompletníme přestavení strojku. Sorry za neodborné vyjadřování ale jsem pouhý uživatel (a obdivovatel)
mt01 Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 u tohoto modelu, aspoň tak to bylo řečeno v Carollinu a zkušenost z praxe to je skutečně tak. Pokud se ti hodiny zastavi tak je nejlepší poctivě odkroužit hodiny na správné hodnoty, rok, měsíc, datum (den) a lunární fáze jde aktuálně s tím. Popravdě řečeno od koupě se jestě nezastavily ale byl jsem upozorněn na to že pokud si to neodbornou manipulací rozházím tak hodinky skončí na stole v IWC ke kompletníme přestavení strojku. Sorry za neodborné vyjadřování ale jsem pouhý uživatel (a obdivovatel) a pokud si to chcete někdo vyzkoušet tak jsou volný ))
dknespl Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 K seřizování kalendářů, v tom je geniální, byť jen roční, ten Oechslinův jak je v MIH. Ten jde otáčet tam i zpět a nastavit normálně korunkou. Nepoužívá právě to programovací kolo, ale takové vymyšlené planetární soukolí. Pokud jsou tam páky a západky, tak to jednoduše přeřizovaz nejde.
Návštěvník Tada Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 Ty Oechslinovi hodinky se mi docela líbí, chronograf s minutovým sčítačem vzadu je teprve ta správná úchylárna
Mirecek Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 Já mám věčný kalendář do roku 2099 na svých elektromechanických Tag Heuer Calibre S a to nejsou úplně nedostupný hodinky. Ale samozřejmě mi je jasný,že s věčným kalendářem o kterém se tu diskutuje (fáze měsíce a td.. ) to nemá asi moc společného.. Nicméně datum ukazujou naprosto spolehlivě a forma tech ručiček mi přijde zajímavá a zábavná (pro někoho možná méně přehledná,to uznávám) Každopádně se o datum nemusím vůbec starat a to je příjemný. .....a pro bráchu,kterej si občas přeštelovává Omegy lehce potupný
tyfo Odesláno 6. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2011 (upraveno) 2 Mirecek Ale Calibre S je prece quartz a tam to neni temer zadny problem (ridi to pocitac tak by mohlo byt i vic nez 2099) to ma spousta ruznych napr citizen atd. Upraveno 6. ledna 2011 uživatelem tyfo
Mirecek Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 No já se přiznám,že moc nerozumím tomu ELEKTROMECHANICKYMU patentu,ale někde jsem se dočetl,že právě ten kalendář má na starosti ta mechanická část.. Kdyby to všechno chodilo jen na baterku,tak by se tam nemuselo při nastavování zadávat AM, PM, rok,měsíc a den.. a nebyl by tam ten limit do roku 2099, nebo?? Ale nechám si to rád vysvětlit
PhoeniX Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 Komplikace je to moc pěkná a obdivuhodná. Většina majitelů si je podle mého kupuje až jako několikáté v pořadí, jako EDC si je nedovedu moc dobře představit. Myslím, že po nějaké době dojde nutně k "unavení" zraku, prostě k okoukání. Nalijme si čistého vína, už je toho na číselníku více než hodně. Winder samozřejmostí.
jogurt Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 Ze zacatku me pretaceni dost vadilo jelikoz sem chtel hodinky s datumovkou. No, ale po case sem si zvyknul.
cody Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 No já se přiznám,že moc nerozumím tomu ELEKTROMECHANICKYMU patentu,ale někde jsem se dočetl,že právě ten kalendář má na starosti ta mechanická část.. Kdyby to všechno chodilo jen na baterku,tak by se tam nemuselo při nastavování zadávat AM, PM, rok,měsíc a den.. a nebyl by tam ten limit do roku 2099, nebo?? Ale nechám si to rád vysvětlit Taky nejsem kovanej, ale pohon data a casu u analogovych Casio taky obstarava ta "mechanicka" cast - par kolecek a rucka. Podle me je u mechanickych hodinek (srdce hodinek je tzv. nepokoj) na teto komplikaci tezke vyresit vse co je nad 1x za 31 dni otoceny datovy venec a ze toho je dost. Proto takove hodky stoji od cca 500000kc vys. A umi je je par firem. U hodinek kde ridi quartz (srdce hodinek je kremikovy krystal) podle me neni az tak moc tezke aby elektromozek vedel, ze ten a ten rok je prestupny atd. Takove hodinky tipuju jde poridit od 5000kc. Jak to ma TH u kalibru S nevim. Zpusob zobrazeni se mi u tohohle kalibru libi, ale jak funguje nevim. Urcite by jsi to na foru nasel ve starsich vlaknech.
Mirecek Odesláno 7. ledna 2011 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2011 (upraveno) cody. Ale pořád jsi kovanější,než já Krásu hodinařiny jsem objevil teprve nedávno,takže forum pročítám hlavně kvůli informacím,ale je mi naprosto jasný,že "opravdový" věčný kalendář je úplně někde jinde.. O tom strojku Calibre S jsem se snažil něco kloudného vygooglovat,ale bůhví jak jsem úspěšnej jsem nebyl (angličtinou moc kloudně nevládnu) ,jen popis o hybridu,co má 230 mechanických částí a 5 obousměrných mikromotůrků. Ale to už tady sasírám vlákno věcma,co sem nepatří.. Upraveno 7. ledna 2011 uživatelem Mirecek
stary.pes Odesláno 27. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 27. srpna 2011 (upraveno) Nedá mi to, "idea věčného kalendáře" mne vrací zpět do tohoto vlákna, pronásleduje mne už dlouho (a bezpochyby ještě dlouho bude, marně). Vraťme se prosím zpět k čistě mechanickému věčnému kalendáři (čtenář najde na začátku vlákna velmi ilustrativní příspěvek člena Dknespl - děkuju!). Zde na fóru věhlasný Mistr Mechano věčný kalendář glosuje takto: "strašně komlikovaná komplikace". Jenže když se podíváme na náčrtek ve výše zmíněném popisu, zdá se ten bájný věčný kalendář nebýt až tak komplikovaný, mně osobně přijde komplikovanější i ten chronograf, u nějž musí hodinář řešit i dynamické otázky, jako je např. udržení amplitudy a přesnosti při připojení chronografového modulu. Žádné takové problémy ve věčném kalendáři nenajdeme, tam si vše pěkně klidně a navěky tiká. Vezměme jako "měřítko komplikovanosti" počet součástek v kalibru. Podíval jsem se na webovky dvou výrobců, kteří ve svém programu věčný kalendář nabízejí, JLC a Blancpain, a u každého vybral několik modelů: JLC: Cal. 876, 260 součástek: Věč. kalendář, ruční nátah, 2 pérovníky ? 8 dnů rezerva Cal. 956, 268 součástek: Nový Memovox, automat Cal. 751, 277 součástek: Chrono (2 pérovníky), automat Cal. 978, 302 součástek: Turbo, automat Blancpain Cal. 25A, 238 součástek: Turbo, jen čas ? hodiny a minuty, automat Cal. 5653A, 297 součástek: Věč. kalendář, automat Cal. 69F8, 382 součástek: Chrono flyback, big date, automat Cal. 1241, 407 součástek: GMT, budík, automat Závěr: Měřeno počtem součástek, věčný kalendář se nezdá být komplikovanější než strojky s jinými, běžnějšími komplikacemi. Co tedy působí, že je věčný kalendář vnímán jako něco tak výjimečného? Je to podstata této komplikace, miniautomat žijící navěky svůj čas - to, co nás na něm tak láká a vzrušuje? Edit: překlepy, formátování tabulky Upraveno 27. srpna 2011 uživatelem stary.pes
stary.pes Odesláno 27. srpna 2011 Autor Nahlásit Odesláno 27. srpna 2011 (upraveno) A teď z jiného soudku: Tyto hodinky - a dokonce ani tyto - se sice také honosí označením "perpetual calendar" v názvu, ale všichni asi cítíme, že nejsou ty pravé věčné... Ačkoli budou datum ukazovat správně až do 28. 2. 2100 - no, správně, to je otázky, intuitivně ty kondenzátory podezírám, že během desetiletí zestárnou a kapacita jim ujede natolik, že zkrátka superpřesné kvarcky svou přesnost ztratí, no. Bavme se jen o čistě mechanických věčných kalendářích, prosím. Edit: bez překlepů to napoprvé zkrátka nedám Upraveno 27. srpna 2011 uživatelem stary.pes
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se