mbaud Odesláno 18. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2011 Zajímavé počtení a pěkná fotka původních Orlíků jak ještě trochu svítí. Jen mě tak napadlo, že je škoda, že na těch nových Orlíkách není dole na šestce nápis ČR obdobně jako byl na původních nápis ČSSR. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
twinsfather Odesláno 18. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2011 Taky děkuju za příjemnou srovnávačku a oddechový náboj celého textu. Stále o nich přemýšlím, často se na ně dívám a zvažuju vynaložení 45 kolíků za kus legendy...nejvíc mě mrzí to ploché sklo, dělá to strašně moc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Murphy97 Odesláno 18. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. ledna 2011 Vetsinou jsem nedocetl zadne recenze do konce, ale tuto ano.Obvykle mne informace o Primkach nechavaly chladnym - tato vsak ne.Asi se zacnu trochu vice zajimat...Diky, pekne a zajimave poctenicko. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jay Doll Odesláno 19. ledna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2011 K diskuzím ohledně toho, zda sklíčko na limitce je plast nebo sklo bych s dovolením přidal vyjádření Eltonu v této věci. "Na hodinkách je použito neprůstřelné sklo, které se v 80. letech používalo jako průhled do tanků.Materiálem je sklo složené z několika slisovaných (spečených) vrstev, které zajišťuje právě neprůstřelnost.Neprůstřelnost je ovšem 100% pouze u plochého skla. Vzhledem k tomu, že sklo bylo do hodinek vybroušeno ve tvaru "čočky" neprůstřelnostskla tedy není již tak vysoká jako u plochého skla (jednotlivé vrstvy byly zbroušením narušeny)." Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Georgeisin Odesláno 19. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. ledna 2011 Moc pěkný srovnání,díky . Absence loga PRIM by mi asi dost vadila, jinak jsou to prostě úžasné hodinky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 (upraveno) Jsem rád, že Orlíky vyvolávají takou vlnu zájmu. Dokazuje to, že byly a zůstávájí sběratelskou ikonou pro milovníky hodinek z České kotliny. Nyní bych si dovolil pár poznámek k některých připomínkám, které zde zazněly. 1) sklo použité u LE není ploché. Rádius kulového vrchlíku, který tvoří horní plochu skla je R75. U originálu byl R50. Tl. skla u LE je 2,5mm. U originálu 2,7mm. Z toho plyne, že sklo u LE je o 0,80mm nižší než u originálu, což není to tak tragické, jak to vypadá na obrázcích.2) Kdyby měl být použit v LE Incabloc, znamenalo by to výrobu zcela nových základen a můstků setrvačky, což je věc mimořádně nákladná.Odhaduji několik set tisíc korun. (Zároveň se dovoluji vyjádřit k tzv. konspiratívní teorií o použití strojků LIP v Orlících. Je to naprostý nesmysl.)3) Co se týká použitého náramku. Původní forma se nezachovala a v případě výroby nové by to znamenalo náklad cca 200000,- Kč. Tato částka by se musela rozpočítat na cca 50 ks řemínků pro potřeby LE plus pár kousků pro sběratele, kteří mají původní Orlíky bez origo řemínků. 4) Původní logo použité na originálních Orlících nešlo použít, neboť Elton k němu nemá oprávnění. Pokud jsem na něco zapomněl, tak mi to jistě připomenete :-) Upraveno 20. ledna 2011 uživatelem accutron Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
bandicoot Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 7:11, 'accutron' napsal: ...Nyní bych si dovolil pár poznámek k některých připomínkám, které zde zazněly... Je dobře, že jsi tady. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 Zeptám se čistě ze zájmu na výrobu plastového řemínku, 50ti kusů - "v případě výroby nové by to znamenalo náklad cca 200000,- Kč"?!?!? Není to trochu přehnané? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 (upraveno) V 17. 1. 2011 v 22:12, 'Jay Doll' napsal: Co do zpracování mne trošku zarazilo, že kvalita 45 l.e. nedosahuje původních Orlíků a v některých detailech se zdá, že původní Orlíky jsou kvalitnější. Jde třeba o barvu na lunetě a podobné maličkosti, někdy ani neviditelné okem (jako např. pocit při otáčení lunety). Z věcí, které nikde nevyčtete, jsem třeba zjistil, že dírky pro stěžejky jsou u nového modelu o něco menší (průměr) a proto jsou stěžejky nepoužitelné na původních Orlíkách. Naopak dobře imitováno je, jak se korunka vrací při natahování hodinek. Taktéž sklíčko je na první pohled jiné, u původních Orlíků je o hodně více vypouklé což je vidět i na optické deformaci číselníku při pohledu ze strany. Proboha, Jay, to snad nééé ??? !!! ??? To si snad elton za nezaslouží. Nezpochybňuji tvůj názor, jen mě vyráží dech. Může to ještě nějaký majitel potvrdit, prosím ? accutrone - bohužel, vyboulení sklíčka je u originálu natolik markantní, že i 0,8 mm dělá velký rozdíl v celkovém dojmu. Můžeš mi to s tím incablocem a základnami prosím do detailu vysvětlit ? U místních mistrů hodinářů jsem s tímto tvým tvrzením a argumenty o větším průměru otvoru pro osičku sklidil fakt zahanbující posměch, dokonce mi poslali katalog incabloců pro různé průměry otvorů v základně po 0,1 mm, možná ještě hustěji. 200.000,- za formu na plastový odlitek, nota bene, když máme originál a tedy žádný vývoj - mám laický dojem jako frantík. A počítejme - máme min. 13 známých originálů, 55 kusů předchozí l.e., 45 kusů nové l.e. vezměme 50 ks o.e. s centrálkou, asi 50 ks různých privátních serií, které v následujících letech vyrobíte ( berme to tak, že ta plánovaná 42mm verze bude mít širší "rozchod") a trvanlivost takového řemenu 1 rok. V příštích 3 letech mi to vychází na zaplatitelný podíl i při těch 200.000,-, zejména, je-li takový řemen opravdu legendární a integrální součástí hodinek a tedy vlastně povinnost a jeho cena by tomu mohla odpovídat. Je to jako s incablocem, záleží jen na tom, na kolik se elton cítí, jak daleko od zdi. Upraveno 20. ledna 2011 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 7:57, 'Frantik' napsal: Zeptám se čistě ze zájmu na výrobu plastového řemínku, 50ti kusů - "v případě výroby nové by to znamenalo náklad cca 200000,- Kč"?!?!? Není to trochu přehnané? V loňském roce Elton poptával u švýcarského dodavatele kaučukového řemínku, který byl použit k LE Orlík kolik by stála nová forma na řemen dle našeho designu. Jejich nábídka zněla na cca 180000,- Kč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 8:27, 'accutron' napsal: V loňském roce Elton poptával u švýcarského dodavatele kaučukového řemínku, který byl použit k LE Orlík kolik by stála nová forma na řemen dle našeho designu. Jejich nábídka zněla na cca 180000,- Kč. To nerozporuji, ale presto pri celkove cene cca. 200 000,- pri 50ti kusech je to 4 000,- na kus, což je cena je pro mě cena silně přemrštěná. Ale ok. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 8:07, 'cigi' napsal: Proboha, Jay, to snad nééé ??? !!! ??? To si snad elton za nezaslouží. Nezpochybňuji tvůj názor, jen mě vyráží dech. Může to ještě nějaký majitel potvrdit, prosím ? accutrone - bohužel, vyboulení sklíčka je u originálu natolik markantní, že i 0,8 mm dělá velký rozdíl, no nejsou ty hodinky fakt o detailech? Můžeš mi to s tím incablocem a základnami prosím do detailu vysvětlit ? U místních mistrů hodinářů jsem s tímto tvým tvrzením a argumenty o větším průměru otvoru pro osičku sklidil fakt zahanbující posměch, dokonce mi poslali katalog incabloců pro různé průměry otvorů v základně po 0,1 mm, možná ještě hustěji. Vím, že v detailech je síla, ale z polotovarů bullet proof skla které jsme měli k dispozici prostě vyšší sklíčka vybrousit nešlo. Nechci se dotknout "místních mistrů hodinářů" a proto se k použití Incabloců do LE Orlík nehodlám vyjadřovat. Ubráním se tak alespoň jejich zahanbujícímu posměchu. Navíc už jsem se to snažil osvětlit asi deseti lidem a nemám sílu v tom pokračovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dagou Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 8:32, 'Frantik' napsal: To nerozporuji, ale presto pri celkove cene cca. 200 000,- pri 50ti kusech je to 4 000,- na kus, což je cena je pro mě cena silně přemrštěná. Ale ok. Když jsme nechávali dělat formy na tlakové lití plastu, stála komplexní výroba formy kolem milionu korun a to se jednalo o věci mnohdy jednoduššího tvaru ("mince" do nákupního košíku apod.) Je to sice už asi sedm let, ale cena forem je prostě taková. Jedná se o náročnou výrobu z velkého kusu materiálu, formu je potřeba rovnoměrně chladit a přesnost se počítá ve velmi malých oddílech milimetru. Samozřejmě, že pokud bys pak chtěl určitou exklusivitu, nemohl by sis dovolit napráskat miliony kusů řemenů a tím pádem bys potřeboval aby se ti alespoň zaplatila forma. A nepředpokládám, že Elton je altruistická kancelář, zabývající se prodejem za cenu pod výrobními náklady. Kde máš cenu za obsluhu, vymývání, přípravu, prohřívání a uskladnění formy? Sečteno a podtrženo, cena řemene, při nákladech na formu 200000 a počtu cca 100 vyrobených kusech, by se měla i s přezkou pohybovat od 6500 Kč výše, aby se vůbec vyplatilo o tom přemýšlet. A to ti na Primky nikdo nezaplatí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Frantik Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 9:46, 'dagou' napsal: Když jsme nechávali dělat formy na tlakové lití plastu, stála komplexní výroba formy kolem milionu korun a to se jednalo o věci mnohdy jednoduššího tvaru ("mince" do nákupního košíku apod.) Je to sice už asi sedm let, ale cena forem je prostě taková. Jedná se o náročnou výrobu z velkého kusu materiálu, formu je potřeba rovnoměrně chladit a přesnost se počítá ve velmi malých oddílech milimetru. Samozřejmě, že pokud bys pak chtěl určitou exklusivitu, nemohl by sis dovolit napráskat miliony kusů řemenů a tím pádem bys potřeboval aby se ti alespoň zaplatila forma. A nepředpokládám, že Elton je altruistická kancelář, zabývající se prodejem za cenu pod výrobními náklady. Kde máš cenu za obsluhu, vymývání, přípravu, prohřívání a uskladnění formy? Sečteno a podtrženo, cena řemene, při nákladech na formu 200000 a počtu cca 100 vyrobených kusech, by se měla i s přezkou pohybovat od 6500 Kč výše, aby se vůbec vyplatilo o tom přemýšlet. A to ti na Primky nikdo nezaplatí... Aha aha, diky moc za vysvětlení. Me jako laikovi to prislo hrozne moc, ale evidentne to je real. Diky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dagou Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 9:21, 'accutron' napsal: Vím, že v detailech je síla, ale z polotovarů bullet proof skla které jsme měli k dispozici prostě vyšší sklíčka vybrousit nešlo. Nechci se dotknout "místních mistrů hodinářů" a proto se k použití Incabloců do LE Orlík nehodlám vyjadřovat. Ubráním se tak alespoň jejich zahanbujícímu posměchu. Navíc už jsem se to snažil osvětlit asi deseti lidem a nemám sílu v tom pokračovat. Tomu zahanbujícímu posměchu se jen těžko lze vyhnout i bez dementi. Samotného by mne zajímalo, kolik bere u vás frézař (zvlášť v automatizované výrobě), když vyfrézování dvou úkonů navíc stojí takové peníze. To by se snad vyplatilo to zadat externě a máte to za desetinu. Když šlo dodat Incabloc na původní Orlíky, proč by to mělo být tak výrazně složité u nových, kdy technologie postoupila? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
accutron Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 9:59, 'dagou' napsal: Tomu zahanbujícímu posměchu se jen těžko lze vyhnout i bez dementi. Samotného by mne zajímalo, kolik bere u vás frézař (zvlášť v automatizované výrobě), když vyfrézování dvou úkonů navíc stojí takové peníze. To by se snad vyplatilo to zadat externě a máte to za desetinu. Když šlo dodat Incabloc na původní Orlíky, proč by to mělo být tak výrazně složité u nových, kdy technologie postoupila? Ale ono nestačí vyvrtat dvě díry a do nich šoupnout tlumiče Incabloc! Je toho mnohem víc a mně se už nechce to vyprávět znovu a znovu a znovu a ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 (upraveno) V 20. 1. 2011 v 9:59, 'dagou' napsal: Tomu zahanbujícímu posměchu se jen těžko lze vyhnout i bez dementi. Samotného by mne zajímalo, kolik bere u vás frézař (zvlášť v automatizované výrobě), když vyfrézování dvou úkonů navíc stojí takové peníze. To by se snad vyplatilo to zadat externě a máte to za desetinu. Když šlo dodat Incabloc na původní Orlíky, proč by to mělo být tak výrazně složité u nových, kdy technologie postoupila? No mně to bylo podáno tak, že otvory v základnách padesátky bez incablocu jsou příliš velkého průměru a tudíž je nutno vyrobit extra základny, což v letech šedesátých nebylo, neb se po podniku povalovaly základny bez otvorů - jako fanda jsem se neptal a pochopil jsem. Pak ze mně udělali mistři svatou prostotu a poslali mi ten katalog incabloců ... jo, prý se ještě musí asi udělat delší osička, nebo co, a nezapomenout ty incablocy osadit z obou stran ..... nejčko už se jenom ptám, protože mě to žere hluboko uvnitř. Asi jsem fakt svatá prostota, ale ať dělám, co dělám, vychází ta kalkulace 200 kusů řemenů při počítání 1kus řemenu/1 orlík za následující 3 roky , a to je 900 Kč / kus za formu. Jesli jsou ostatní náklady 5.600,- Kč/ kus, máš dagou recht. A ono mít tu formu řemenu, který je k tomu modelu imidžově skoro nenahraditelný , taky do budoucna něco znamená. Vždy ale bylo a je jasnačka, že těhle 45 kusů orlíků se po 45000 prodá military nadšencům a lidem, co je chtějí nosit, za pár týdnů bez incablocu ( naopak, pro běžné nošení je asi každá abnormalita servisní problém) a s jakýmkoli řemenem i třeba prasklým sklíčkem, ekomicko marketingová logika tam bezesporu je. Exkluzivita a sběratelská hodnota podle mne ne. Jsou to prostě bezva retro military hodinky na běžný nošení a musím uznat, že absence data, luneta a ručky to oproti předchozí l.e. zvedly o celý světy. To, že nejsou ještě dotažený, je normální součást vývoje a asi správných marketingových záměrů. Dost mě ale zaráží to poklulhávání v kvalitě, která Jayovi vychází ze srovnání s originálem. Upraveno 20. ledna 2011 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dagou Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 V 20. 1. 2011 v 10:16, 'cigi' napsal: No mně to bylo podáno tak, že otvory v základnách padesátky bez incablocu jsou příliš velkého průměru a tudíž je nutno vyrobit extra základny, což v letech šedesátých nebylo, neb se po podniku povalovaly základny bez otvorů - jako fanda jsem se neptal a pochopil jsem. Pak ze mně udělali mistři svatou prostotu a poslali mi ten katalog incabloců ... a nejčko už se jenom ptám, protože mě to žere hluboko uvnitř. Asi jsem fakt svatá prostota, ale ať dělám, co dělám, vychází ta kalkulace 200 kusů řemenů při počítání 1kus řemenu/1 orlík za následující 3 roky , a to je 900 Kč / kus za formu. Jesli jsou ostatní náklady 5.600,- Kč/ kus, máš dagou recht. A ono mít tu formu řemenu, který je k tomu modelu imidžově skoro nenahraditelný , taky do budoucna něco znamená. Vždy ale bylo a je jasnačka, že těhle 45 kusů orlíků se po 45000 prodá military nadšencům a lidem, co je chtějí nosit, za pár týdnů bez incablocu ( naopak, pro běžné nošení je asi každá abnormalita servisní problém) a s jakýmkoli řemenem i třeba prasklým sklíčkem, ekomicko marketingová logika tam bezesporu je. Exkluzivita a sběratelská hodnota podle mne ne. jenomže původní pilotní limitka měla 45 kousků a při rozhodování o ceně se asi nikomu nechtělo naceňovat řemen podle toho, že se do budoucna udělá něco dalšího. Tohle se Cigi dá pochopit. Při troše dobrý vůle se dá počítat s nějakou rezervou, ale 200 ks je docela hodně. Navíc máš prostě uloženou nevýrobní investici "co by kdyby náhodou" a návratnost uloženého 1/4 milionu je tak malá, že prostě musíš tu cenu nasadit vysoko. Fandovství je krásná věc, ale taky je potřeba počítat s provozníma nákladama. Lisovací forma se před spuštěním výroby musí zahřívat, po ukončení se zase nechává vychládat, každým zastavením se znehodnocuje... 900 Kč/ks je hodně podhodnocená výrobní cena, nemáš v ní zakalkulovánu cenu za přezku, osičku, jazýček. To jsou další věci, které při velkovýrobě musíš dělat ražením nebo lisováním a máš zase formy, které nestojí pár korun... Prostě výroba a prodej kaučukového řemene je podle mého názoru rentabilní za rozumnou cenu od cca 2-3 tisíc vyrobených a prodaných kusů. A nebo ve výrobně, kde mají vybavení na svépomocnou výrobu forem. To s těmi Incablocy je pro mě prostě o úplně jiném sportu. Firma je strojně vybavená na výrobu hodinkových součástek a v době číslicově řízeného třískového obrábění je každý důvod, proč něco nejde udělat za normální cenu, pouhou výmluvou. Omlouvám se Accutronovi, chápu, že hájí svůj zájem, ale podle mého se prostě někdo při plánování výroby spletl a něco nezakalkuloval a dodatečně už to nešlo změnit bez ztráty kytičky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cigi Odesláno 20. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. ledna 2011 (upraveno) Vždyť píšu, že to chápu, dokonce souhlasím, ale hluboko uvnitř mě to žere, a ještě víc to, že ze mně udělali tu svatou prostotu :D Za to si ale můžu sám svou důvěřivostí. Hele, kdo nemyslí dopředu nemyslí .... nepatří to sem, ale můj subjektivní předled limitek orlík v následujících letech :2011 - orlík 38mm jako 45 le, strojek manuál prim s centrálkou bez datumky, pískovaný, vypalovaná luneta, neprůhlené dýnko, safír - zaplatitelné2012 - dtto, platické indexy 3,6,9,12, leštěné pouzdro, průhledné dýnko - drahé2013 - orlík metrosexuál 43mm, datumka, plastické indexy, luneta blacktop (nebo jiná moderní technologie), průhledné dýnko - předražené2014 - dtto bez plastických indexů, s pevnou lunetou, quartz pro pennymarket, neprůhledné dýnko - za babku2015 - orlík 50 l.e. heritage, jako dnešní, ale 15..., kal. 50, incabloc, plastové správně vyboulené sklíčko - a to je to, po čem pudu ................ - dokud si to bert nehodí Kolik myslíš, že bys těch řemenů udal? Nepochybuju, že se těhle limitkách během týdnů zakouří.... Upraveno 20. ledna 2011 uživatelem cigi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
levistrauss Odesláno 21. ledna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. ledna 2011 Omlouvám se, že naruším odbornou debatu na téma řemenů, incabloků apod... Mohl bych poprosit o foto Orlíků na ruce? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se