Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Před hodinou, sam.svi napsal:

Obecně mi ty zahraniční platby v cizích měnách přijdou hodně netransparentní...

Mírně řečeno. Regulérně je to prostě zlodějina a nejvíc mě štve, že i když se zeptám banky, kolik bude stát platba z jejich banky do jiné konkrétní banky, nejsou schopní mi to přesně napsat. V 21. století. Banky jsou prostě strašný fosílie.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, geometr napsal:

Mírně řečeno. Regulérně je to prostě zlodějina a nejvíc mě štve, že i když se zeptám banky, kolik bude stát platba z jejich banky do jiné konkrétní banky, nejsou schopní mi to přesně napsat. V 21. století. Banky jsou prostě strašný fosílie.

Banky jsou čím dál víc regulovány a cizoměnové kurzy a zahraniční platby (mimo regulovaných SEPA plateb) jsou jedním z posledních míst, kde mají možnost vydělat (většina zákazníků neřeší ani kurzy, ani poplatky) a tak to dělají. 

Na druhou stranu se jim musí přiznat, že nemohou mít smlouvu s každou bankou, dokonce ani v každé zemi. Takže často spoléhají na třetí strany a zřetězení několika bank. Tyto dohody se mohou měnit a jelikož většiou musí klienta informovat o změně ceníku 2 měsíce předem, bylo by dost obtížné a hlavně drahé to hlídat. Navíc by to omezilo možnosti banky v případě nějakého výpadku operativně zvolit jinou (třeba dražší) trasu.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
V 31. 3. 2024 v 13:22, Patrik napsal:

Pokud zadáš "OUR" , tak záleží na ceníku banky. Standard je, že ti strhne nejdříve stejnou částku jako za SHA a posléze doúčtuje doplatek za poplatky banky příjemce a korespondenčních bank po cestě. 

Ale některé banky (například FIO) nebo devizovky (například Easychange) mají OUR za paušál - ve výše zmíněných případech 500 kč. (pak je zisk/ztráta/riziko banky, jestli na tom vydělá nebo prodělá)

Doporučil bych také (kvůli kurzu) zauvažovat nad využitím služeb devizovek, ať už přímo (ale s tím mají někteří brookeři problém, když peníze nedorazí z účtu na jméno klienta), nebo využít devizovku, která má účet u stejné banky a směněnou měnu si poslat na vlastní účet (převod v rámci banky je většinou zdarma) a z něj pak brookerovi.

Jinak banka, samozřejmě, ví, přes kterou korespondenční banku a za jakou cenu platba půjde, ale moc se tím nechlubí (není důvod, jen by to odradilo klienty), takže pracovníci na přepážce ty ceny neznají (a nejsou motivováni je zjistit),

Díky za odpovědi. Tím brokerem jsem měl na mysli XTB, které mezitím stihlo zavést konverze měn přímo v platformě, takže problém se vyřešil sám za sebe. Tím pádem se budu moct zahraničním platbám obloukem vyhnout...

Odkaz ke komentáři

Jojo, lze ho vést i v CZK. Takže teď už můžu jet normálně tuzemskou platbu (myslím, že mají sběrný u Unicredit).

Odkaz ke komentáři

Neví někdo jak je to u Partners banky s podmínkami SÚ. Od kdy se musí plnit ty podmínky plateb kartou. 

Jde o to, že účet jsem založil 31. března, ale SÚ až 1. dubna. Do kdy mám maximální úročení bez těch podmíněných plateb kartou?  Jaké datum se bere? 

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Kdo chce snadno splnit počet plateb na kartě, tak lze z pohodlí domova - v aplikaci Můj Vlak dobíjet konto u Českých drah. Jde to i po koruně. Pokud alespoň jednou za rok jedete vlakem....

Odkaz ke komentáři

Moneta pořádá zajímavou loterii. Když dáte vybrat celý vlad, nabídne výhodnější úročení. Ale jen někdy a jen někomu. Musíte to zkoušet víckrát. Mně to trvalo týden.
Platnost je omezená, ale obvykle to různě prodlužují, nebo bude zase nová loterie. Je to taková hra...

2.png

1.png

Odkaz ke komentáři

Dítě pojede na tejden do Anglie a Skotska. Krom hotovosti bych ho rád vybavil i kartou. Zakládat mu účet na libry s kartou na libry kvůli tomu asi moc smysl nedává, co? Krom toho, že u nás zrovna extra na výběr není (prakticky by připadla v úvahu asi jen RB, třeba Revolut, v kterej nemám zrovna důvěru, si kvůli tomu a jemu zakládat nebudu). Může bejt nějakej problém s tím, když mu dám s sebou svojí kartu od multiměny (RB, jde na ní i vypnout DCC)? Prostředky na účtu si samozřejmě ošetřím.

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Patrik napsal:
Moneta pořádá zajímavou loterii. Když dáte vybrat celý vlad, nabídne výhodnější úročení. Ale jen někdy a jen někomu. Musíte to zkoušet víckrát. Mně to trvalo týden.
Platnost je omezená, ale obvykle to různě prodlužují, nebo bude zase nová loterie. Je to taková hra...

Díky za info, podařilo se mi to hned na poprvé. Co mě vytáčí, že se kvůli tomu musí založit nový účet, to je neskutečný opruz.

Zajímavá je taky úprava, že základní úrok je 1 % a bonusový 4,6 %.

Upraveno uživatelem Dez123
Odkaz ke komentáři

Před hodinou, Patrik napsal:

2.png

1.png

Přišel jsem na to včera večer, když jsem chtěl nějaké peníze ze spořáku. Ale mě dali jen 5,3%, darebáci 😄 

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, geometr napsal:

Dítě pojede na tejden do Anglie a Skotska. Krom hotovosti bych ho rád vybavil i kartou. Zakládat mu účet na libry s kartou na libry kvůli tomu asi moc smysl nedává, co? Krom toho, že u nás zrovna extra na výběr není (prakticky by připadla v úvahu asi jen RB, třeba Revolut, v kterej nemám zrovna důvěru, si kvůli tomu a jemu zakládat nebudu). Může bejt nějakej problém s tím, když mu dám s sebou svojí kartu od multiměny (RB, jde na ní i vypnout DCC)? Prostředky na účtu si samozřejmě ošetřím.

No, je to v rozporu s podmínkami banky a teoreticky i se zákonem. Na 99,99 % s tím žádný problém nebude, v bankomatu vůbec a obchodníci dnes kartu nekontrolují, když se už transakce nepodepisují.

Ale pamatuji si z doby "válek o TV Nova" , kdy Železného obvinila policie z "neoprávněného držení cizího platebního prostředku" , když při nějaké policejní akci u něj našli platební kartu jeho kamaráda 

Odkaz ke komentáři

před 6 minutami, Patrik napsal:

No, je to v rozporu s podmínkami banky a teoreticky i se zákonem. Na 99,99 % s tím žádný problém nebude, v bankomatu vůbec a obchodníci dnes kartu nekontrolují, když se už transakce nepodepisují.

Ale pamatuji si z doby "válek o TV Nova" , kdy Železného obvinila policie z "neoprávněného držení cizího platebního prostředku" , když při nějaké policejní akci u něj našli platební kartu jeho kamaráda 

Dík, na to jsem se ptal. Tak mu asi holt udělám extra účet, no.

Odkaz ke komentáři

Shodou okolností jsme byli před 3 týdny s kamarády na Hebridech a někde po nás chtěli ukázat kartu kterou bylo něco placeno, už nevím co, jestli ubytování nebo nějaká vstupenska, nebo lístek na trajekt,...

999 999 lidí z milionu žádný problém nezaregistruje, ale prostě vyloučit - i třeba nějakou zlomyslnost - nelze. Dříve jsem přes jinou britskou kartu (Curve) tahal peníze cashbackem v Penny a jednomu prodavači jsem tam dost lezl na nervy - znáte to, když něco děláte jednou za uherský rok, tak to neumíte, takže vás to zdržuje a místo toho, abyste byli naštvaní na sebe, obrátíte svoji agresivitu proti tomu, kdo po vás tu neobvyklost chce. Když mi tak už po několikáté řekl, proč nejdu do bankomatu a já mu odpověděl, že to pro mne není výhodné, že jde o britskou kartu a v bankomatu bych platil poplatek, tak si myslel, že mě dostane, když si ji zkontroluje s mojí občankou :)

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Vorel napsal:

Přišel jsem na to včera večer, když jsem chtěl nějaké peníze ze spořáku. Ale mě dali jen 5,3%, darebáci 😄 

Zkus druhé kolo

Screenshot_20240420-130310.png

Odkaz ke komentáři

před 5 minutami, Dez123 napsal:

A dal jsi všechno, aby tam nezbylo nic, ani halíř? Nabídlo mi to hned.

Jo, všechno. Zkusím to ještě několikrát.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...