Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Chápu, to je na nas..ní, asi tě to neutěší, ale oni teď řeší systémovej problém s novou hrozbou, jako všechny banky na světě, jen málokterá vám to, jako pacošům, řekne :)  jedná se o tohle : (http://en.wikipedia.org/wiki/POODLE) . V pátek nešlo přihlášení přes sms bránu atd. Takže ono to vždycky není tak, jak se uživateli zdá, neboť nic jiného nevidí a info mu nikdo nedá. Neomlouvám je, jen konstatuji.

Díky o "pudlovi" jsem netušil ;)

(karta mi dorazila včera - zároveň jsem se včera v bance dozvěděl, že "byla odeslána v polovině října", to jim prý hlásí systém. Na obálce je datum odeslání 6.11. No celý jak z komiksu ;) Sranda musí být a konec dobrý, všechno dobré.. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A co přesně potřebuješ zjistit, ohledně práce s hotovostí? Ani z toho odkazu mi to není moc jasné...hledáš zúročení? Pokud ano, tak záleží, jaký objem prostředků máš k dispozici. Pokud se bavíme o pár stech tisících korun, tak je hlavně nedávej nikomu na zhodnocení (myslím investičním institucím). Jestli jsi v něčem dobrej, zainvestuj do toho a budeš z toho mít zhodnocení. Týká se i  případu, že se  bavíme o pár milionech CZK... :)

Čau, byla to reakce na otázku jaký vybrat spořící účet. Sám pro sebe nic nehledám. Díky. :-)

Odkaz ke komentáři

Jo, banky se snaží přenést riziko podnikání na klienty. Klasický model - vyberu od střadaelů peníze za nízký úrok a poskytnu je dlužníkům za vysoký úrok a z této úrokové marže budu žít pomalu ztrácí na atraktivitě. Vyžaduje to vysoké administrativní náklady a zejména banka podniká na svoje riziko.

Mnohem výhodnější je zprostředovat investice - banka si na své přijde ať už klient prodělá nebo vydělá, dostává pravidelně poplatek z obhospodařovaného majetku případně další poplatky za nákup či prodej podílových listů či akcií a hlavně naprosto nic neriskuje.

Pro klienty, zejména ty, kteří tomu nerozumí to ale předstvuje obrovské riziko:

http://www.novinky.cz/krimi/227775-klient-zaluje-banku-tvrdi-ze-mu-koupila-jine-cenne-papiry-nez-mu-nabizela.html

http://byznys.ihned.cz/c1-37576020-klienti-csob-se-bouri-banka-je-pry-pripravila-o-penize-investici-na-islandu

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/122569-klienti-zaluji-komercni-banku-kvuli-islandskym-dluhopisum/

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Panove, prosim o radu s platbou po EU (mam KB a hodlam to zaplatit z tohoto uctu). Potrebuju zaplatit neco ve Slovinska, cca 400e. Zvyhodnena KB EuroPlatba VS Zvyhodnena SEPA EuroPlatba - oboji ma stejny poplatek. Info je zde: http://www.kb.cz/cs/lide/obcane/zahranicni-platebni-styk.shtml .
Chapu spravne, ze je pro me lepsi EUROplatba, protoze jinak musim zjistovat, zda banka je v sepa systemu? Druhy lama-dotaz: IBAN se vyplňuje bez mezer a prvni jsou znaky zeme, ze? Nikoli "iban". Ano, stydim se za blby dotazy, ale neni to pro me malo, abych se nezeptal. :wallbash:

Odkaz ke komentáři

Zjišťovat jestli je banka v SEPA systému? To slyším poprve :) Pokud je to banka v EU, takt am musí být automaticky. Ohledně poplatků ti neporadím, ale co se týče IBANu, tak ano, IBAN  formát čísla účtu je: CZa spousta čísel a osm nebo devět nul uprostřed :)  čili IBAN je název toho formátu, nikoliv číslo účtu, takže nepsat ! :D

Panove, prosim o radu s platbou po EU (mam KB a hodlam to zaplatit z tohoto uctu). Potrebuju zaplatit neco ve Slovinska, cca 400e. Zvyhodnena KB EuroPlatba VS Zvyhodnena SEPA EuroPlatba - oboji ma stejny poplatek. Info je zde: http://www.kb.cz/cs/lide/obcane/zahranicni-platebni-styk.shtml .
Chapu spravne, ze je pro me lepsi EUROplatba, protoze jinak musim zjistovat, zda banka je v sepa systemu? Druhy lama-dotaz: IBAN se vyplňuje bez mezer a prvni jsou znaky zeme, ze? Nikoli "iban". Ano, stydim se za blby dotazy, ale neni to pro me malo, abych se nezeptal. :wallbash:

Odkaz ke komentáři

Diky. O poplatek nejde tentokrate, to je jasna. :) Taky jsem si myslel, ze je to automaticke.

"účet plátce a příjemce musí být veden ve státu tvořícím SEPA prostor ..... a současně banka musí být účastníkem SEPA systému"

Odkaz ke komentáři

Tak pokračuju v krasojízdě s dotazem. Přišla mi faktura a je na ni jakési referenční číslo. Pro to na sepa/euro platbě nemám vůbec kolonku. :eek:

Edit: tak v sepa ano, v euro ne.

Upraveno uživatelem kaliw124
Odkaz ke komentáři

tak jestli je to identifikační číslo platby (jako číslo faktury) a nemáš to kam napsat, tak to napiš do zprávy příjemci. POkud je to referenční číslo něčeho jiného, tak musíš zjistit čeho že to :) a podle toho pokračovat dál .

Odkaz ke komentáři

JJ uz jsem jim psal. Díky za podporu. :clap: Halt je to moje premiera. Platba kartou nebo rovnou PayPal, by byl moc jednoduchy. Ted strzeni bude trvat veky a v kombinaci s postou pred vanoci mam 15. ledna darecek doma. :lol2:

Upraveno uživatelem kaliw124
Odkaz ke komentáři

Nedávno jsem narazil na článek http://www.mesec.cz/clanky/chcete-garantovany-9-urok-zajedte-si-do-polska/

Je to sice už dva roky staré, ale jen tak jsem se nakouknul na ty polské banky a vidím tam spořák za 6%. To je docela pěkné. Nemáte někdo zkušenosti za zakládáním, případně zkušenosti obecně?

Odkaz ke komentáři

Pro příště je lepší využít nějakou devizovku, na 400 eurech ušetříš tak 2 stovky proti kurzu banky.

http://trhy.mesec.cz/clanky/prisnejsi-podminky-procistily-trh-devizovych-spolecnosti-nektere-neprezily/

A i kurzy při platbě kartou se mezi sebou podstatně liší

http://www.mesec.cz/clanky/velky-reality-test-kurzu-platebnich-karet-2014/

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři

Nedávno jsem narazil na článek http://www.mesec.cz/clanky/chcete-garantovany-9-urok-zajedte-si-do-polska/

Je to sice už dva roky staré, ale jen tak jsem se nakouknul na ty polské banky a vidím tam spořák za 6%. To je docela pěkné. Nemáte někdo zkušenosti za zakládáním, případně zkušenosti obecně?

Tak samozřejmě můžeš, ale má to několik úskalí.

1) ztráta při konverzi, nakupovat budeš dráže, než je střed, zpětně prodávat levněji, než je střed. Přes banku je to úplně na pytel, ty mají spread (rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem) 4 %, někdy i víc, přes devizovku je to o něco lepší. Také počítej s poplatkem za cizoměnovou/zahraniční platbu. Zkrátka kvůli sto tisícům to smysl nemá, pokud uvažuješ v takových řádech.

2) měnové riziko. Před vyplacením může dojít k měnovému pohybu klidně o 10 % i víc, stačí nějaký zásah centrální banky (české, polské). Na druhou stranu úplně stejně můžeš i vydělat.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Patriku, ve vedlejším vlákně jsem se ptal na vhodnou náhradu pro platby přes paypal za stávající mBank.

Jmenoval jsi mimo jiné Cetelem. Chápu to dobře, že si tím vlastně vezměš úvěr a kreditní kartu?

S tím musí souviset i jejich účet, na který pak musím nějak peníze vracet. Je zřízení úverového účtu opravdu vhodné pro tento občasný účel?

Asi se ptám jako debil, ale nemám v těchto věcěch ani trochu jasno. Můj strop jsou převody z účtu na účet, trvalý příkaz a top všeho je, že jsem před lety rozchodil a začal používat paypal.

Odkaz ke komentáři

Kreditní karta (jakákoliv) funguje následovně. Během určitého období (zpravidla měsíc) kartou platíš až do bankou schváleného limitu (kreditního rámce). Na konci období ti banka pošle výpis a ty máš určitou dobu (většinou 15-25 dní od vygenerování) abys dluh zaplatil. Pokud ho zaplatíš včas, neplatíš žádný úrok. Součet délky zúčtovacího období a doby, kterou od vygenerování výpisu máš na zaplacení se uvádí jako "délka bezúročného období". Takže když máš 25 dní na zaplacení, tak banka kartu propaguje jako s bezúročným obdobím "až 55 dní" (30 + 25)

Modelový případ. Karta bude mít zúčtovací období od 1. do poslendního dne v měsíci (není podmínkou, já mám na jedné kartě konec období 26. den v měsíci a na druhé osmý den v měsíci a na další 11. den v měsíci).
Takže 1. ledna ti začíná období a končí 31. ledna. Tento den ti banka pošle výpis - může být elektronický, tak to přijde tak 2. února, nebo poštou, to bude tak 5. února a do 20. února máš čas, abys dluh zaplatil. Platí se na bankou udané číslo účtu, u některých bank mají všechny kreditky společné číslo účtu a jednotlivé platby se liší variabilním symbolem (např. Raiffeisenbank a Citi), u jiných bank může mít každá kreditka vlastní číslo účtu a u dalších jde splácet pouze v běžného účtu u dané banky speciální volbou bez zadání čísla účtu (mBank). Pokud je do 20. února připsána platba na účet banky, neplatíš žádný úrok. Dlužnou částku můžeš uhradit i dříve a klidně i po částech (třeba hned po platbě), nebo naopak uhradit jen minimální splátku (zpravidla 2-5 % z dlužné částky) a zbytek v měsíčních splátkách. To je ale docela drahý špás, úroková sazba kreditních karet se většinou pohybuje mezi 25 a 30 % ročně a navíc tím přicházíš o to bezúročné období.

Můžeš také poslat peníze na kartu "do plusu", tedy vyrovnat celý dluh a ještě poslat něco navíc. Toto se používá v případě, že kartou potřebuješ zaplatit větší částku, než je bankou schválený kreditní rámec. U Cetelem to má ještě další výhodu - pokud se s kartou v době vygenerování výpisu nedostaneš do mínusu, neplatíš za ní poplatek, je to ale vlastnost zjištěná osobními zkušenostmi mně známých lidí, není to oficiální podmínka, kterou by tato splátková společnost vyhlašovala.

A jestli je vhodné si zřizovat kreditku pro platby na Internetu?
Tak proč ne. Má to i výhody:
1. používáš peníze banky, ne svoje. Při nějakém problému - zneužití karty, jsi v lepší vyjednávací pozici. Banka ti nebude blokovat tvé peníze na běžném účtu
2. můžeš koupit i něco, na co aktuálně nemáš na běžném účtu peníze. Samozřejmě nedoporučuji kupovat věci, na které nemáš, ale můžeš mít peníze zatím uloženy jinde, třeba na spořicím účtu
Má to ale i nevýhdoy
Máš záznam v Registrech a ubírá ti to bonitu. To může (jen u některých bank) vadit při žádosti o další úvěrové produkty, například hypotéku

Já už jsem celkem "přeúvěrován", celkový limit mých kreditek přesahuje 350 tisíc, takže mi Cetelem nedali. Vypověděl jsem tedy teď jednu kreditku (mBank na 150 000 Kč) a zkusím to, až mi ji zruší, znovu. Bohužel se velmi snižuje počet karet s použitelnými kurzy, takže přestože jsem Cetelem z počátku nechtěl, budu si o ní znov žádat

Odkaz ke komentáři

Zdravím a řeším dilema, tak třeba poradíte. Účet pro 74 letou osobu. Bez internetu, kartu má, ale nikdy nepouživá a ani nehodlá používat. Momentálně žije, chladné období na malém městě, kde jsou pošta, ČSOB, KB, ČS, GE MONY BANK. A když je teploučko, tak vesnice, kde je jen pošta. Momentálně vlastní ČS. Důchod na ruku, pak něco uloží do ČS, aby se provedl 3x trvalák a sipo. Jak tak koukám, tak asi poštovní spořitelna bude to nej. Ale nachám si to i vyvrátit. Díky moc za rady.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...