Teatime Odesláno 13. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. května 2010 Já se nabojím vintage per, já se bojím Pelikánů. Mám celuloidového Sheaffera ze třicátých let a je to jedno z mých nejpoužívanějších per. Pak mám vintage MB149 a křehce rovněž nepůsobí. Pár starých hodinek by se taky našlo a za chvíli nastupuju do auta z 1978. Někdy mám pocit, že všechny pěkný věci už jsou na světě, tak proč kupovat něco nového. Jen s Peli nevím Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 13. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. května 2010 Prosím o radu. Při tahu nahoru pero drhne o papír. Udělal jsem před tím jednu trochu afektovanou tečku:-) Dá se s tím něco dělat, nebo je to na nový hrot? ... Koupil bych nový hrot, ale stojí 8 litrů, tak bych radši nejdřív uvítal radu, jestli se to dá vůbec srovnat. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dizi Odesláno 13. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. května 2010 Teatime, potom by v tom nemal byť problém. Jedine vo veľkosti, čo by však sa nasadeným viečkom malo byť v poriadku. Buď hľadaj na eBay, FPN alebo kúp na penboard.de(s tým nemám skúsenosti, ale majú tam slušný výber). A keď už nejaké to pero máš obzeraj sa napríklad po "oblique" hrotoch. Kupuj povojnové, so 14K hrotom. Viac ti neviem povedať... Možno za taký mesiac, dva sa k nejakému dopracujem, tak ak vydržíš.. Mike-72, chcelo by to fotku alebo lepší popis. Takto sa nedá presne povedať, čo tomu je. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 13. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. května 2010 Mike-72, chcelo by to fotku alebo lepší popis. Takto sa nedá presne povedať, čo tomu je. Tak jsem to zkusil cvaknout, ale myslím, že poznat z toho není nic .. nebo, jo? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dizi Odesláno 13. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. května 2010 Mike-72, naozaj tam toho moc nevidno. Najlepšie by bolo pozrieť sa na hrot mikroskopom, poprípade hodinárskou lupou s 10x zväčšením. Takto je to ťažko povedať. V každom prípade sa hrot dá vyhladiť veľmi jemným brúsnym papierom (1000,2000,3000,4000 až 10000 ale neviem, či taký nájdeš) alebo trením o hladký povrch. Ak vieš po anglicky, tak si niečo o tom naštuduj, napríklad tu: http://www.nibs.com/Article6SmoothingAdjusting.htm Dúfam, že ti to pomôže. Ak nie, napíš mi SZ, môžeme to ešte prediskutovať. Nechcem toto vlákno zahlcovať- Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
frista Odesláno 15. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. května 2010 (upraveno) Ahoj, mně se tahle chyba stávala, když se "rozšklebil" hrot vinou pádu. Podle té prostřední fotky s detailem na hrot to vypadá, že ten hrot máš nepatrně asymetrický, což může být tím, že se ta "kapka na konci hrotu malinko ohnula. Není to zas tak neobvyklá vada, ale rozhodně bych se v hrotu za 8 litrů nepatlal sám. Být tebou, tak se zeptám u zastoupení, nebo přímo na firmě na servis a to pero bych tam poslal. Moc jsem nepochopil, co je to za značku (nepíšeš totam), ale určitě by ti s tím měli umět pomoci. Mojí Auroru mi taky opravili v Itálii bez reptání a zdarma. Hodně štěstí. edit: aha Delta, už jsem si všiml. Tak jsem to zkusil cvaknout, ale myslím, že poznat z toho není nic .. nebo, jo? Upraveno 15. května 2010 uživatelem frista Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 15. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. května 2010 Ahoj, mně se tahle chyba stávala, když se "rozšklebil" hrot vinou pádu. Podle té prostřední fotky s detailem na hrot to vypadá, že ten hrot máš nepatrně asymetrický, což může být tím, že se ta "kapka na konci hrotu malinko ohnula. Není to zas tak neobvyklá vada, ale rozhodně bych se v hrotu za 8 litrů nepatlal sám. Být tebou, tak se zeptám u zastoupení, nebo přímo na firmě na servis a to pero bych tam poslal. Moc jsem nepochopil, co je to za značku (nepíšeš totam), ale určitě by ti s tím měli umět pomoci. Mojí Auroru mi taky opravili v Itálii bez reptání a zdarma. Hodně štěstí. edit: aha Delta, už jsem si všiml. Ahoj, jj Delta Dolcevita oversized, takže hrot docela macek:-) Dík za radu. Nevydržel jsem to a pod lupou se to snažil narovnat - ehm, myslím, že teď už s tím nedokážou nic ani v Itálii:-)) Kdybych to pero neměl tak rád, tak se na to vypprdu, ale takhle obětuju i ty prachy za hrot. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
frista Odesláno 15. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. května 2010 Ajta krajta, rikal jsem nehrab se v tom. Spis bych ted shanel, kde ten hrot opravi. Kupovat novej, to bych videl az jako posledni moznost. Ahoj, jj Delta Dolcevita oversized, takže hrot docela macek:-) Dík za radu. Nevydržel jsem to a pod lupou se to snažil narovnat - ehm, myslím, že teď už s tím nedokážou nic ani v Itálii:-)) Kdybych to pero neměl tak rád, tak se na to vypprdu, ale takhle obětuju i ty prachy za hrot. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 16. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. května 2010 Vážení, nemáte někdo zkušenost s inkoustem Pilot, jak moc je černý? Protože modrý je světlejší, než třeba Parker. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 Ajta krajta, rikal jsem nehrab se v tom. Spis bych ted shanel, kde ten hrot opravi. Kupovat novej, to bych videl az jako posledni moznost. To je nutkání se v tom pohrabat, tomu se nedá odolat. Zatím drhnu ještě víc, ale mám naději:-) Poud bude se dopracuji ke zdárnému výsledku, dám vědět. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Teatime Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 Vážení, nemáte někdo zkušenost s inkoustem Pilot, jak moc je černý? Protože modrý je světlejší, než třeba Parker. Díky. Vyblitá šedá. Dostal jsem ho v setu k peru a skončil v šuplíku - a to mám šedou rád, je to jen pár hodin co jsem míchal 12,5:1 Gris Nuage s Perle Noire. Ale mluvím o nějakém základním inkoustu, Iroshizuku bude jiné kafe. Sorry za obecné info, u předmětného šuplíku teď nejsem a víc času tomu věnovat nemůžu. V Praze mohu inkoust ukázat/půjčit/darovat - SZ. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 (upraveno) Vyblitá šedá. Dostal jsem ho v setu k peru a skončil v šuplíku - a to mám šedou rád, je to jen pár hodin co jsem míchal 12,5:1 Gris Nuage s Perle Noire. Ale mluvím o nějakém základním inkoustu, Iroshizuku bude jiné kafe. Sorry za obecné info, u předmětného šuplíku teď nejsem a víc času tomu věnovat nemůžu. V Praze mohu inkoust ukázat/půjčit/darovat - SZ. Díky, nebudu ho shánět. Mám rád sametově černou, a zatím ji získávám tak, že nechávám "zavadnout" černý koh-i-nor. Černý parker mám taky rád, ale je maličko modročerný. V tenkém peru má ale mnohem příjemnější nádech, než v parkerech. Z těch per by jeden zblbl. Zjistil jsem že pILOT chystá reedici slavného Myu 90 bratru za nějakých 12,600 Yenů. Nevíte kde by se to dalo rozumně objednat, tohle pero mně vždycky fascinovalo, i když spíš ve starších provedeních. Edit: sorry, vidím že mezi znalci proběhlo tohle pero už před rokem a jak tak koukám na vygooglené recenze a detailní foto, zůstanu u těch vintážních ze 70. let... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 17. května 2010 uživatelem rubus32 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Quasar007 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 M90 jsem pořizoval loni a i když jsem byl u dodavatele z Japonska na jakémsi pořadníku, tak nebyl výrazný problém jej sehnat, jen jsem si chvíli počkal. Je to zajímavý kousek s precizním provedením a píše se s ním také dobře, ale již jem v diskusích narazil i na to, že ne každému toto pero sedne (asi jako kterékoliv jiné, co ruka to specifický úchop a výsledný pocit "písařův"). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 (upraveno) Ještě přidám jeden obrázek, je to zase jiný ale také pěkný model. Jak je M90 asi těžké? V kombinaci s hladkou ocelí to nemusí být na úchop asi nejpříjemnější? A jakou máš prosím zkušenost s 18k zlatem na hrotu? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 17. května 2010 uživatelem rubus32 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Quasar007 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 (upraveno) Váhu by měla být (27g) Pro mou ruku je těžiště sestavy s nasazeným krytem vyhovující, bez krytu bych ale nenapsal vůbec nic díky specifické stavbě těla pera. Mám pak (mimo jiné) ještě dva jiné starší Piloty s 18K hrotem a musím říci že mi sedí bez výhrad všechny. Protože ale pera beru jako spotřební záležitost a nemám zkušenosti s výrazně dražšími kousky, tak nedokáži posoudit rozdíl v materiálu hrotu. Na čem trochu ulítávám jsou ale inkousty. Myslím že je tu ale dostatek jiných nadšenců, co ti budou schopni hroty rozebrat ze všech možných směrů EDIT: odkaz na zmínku o váze Upraveno 17. května 2010 uživatelem Quasar007 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka0426 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 Zdravím a děkuji za odpovědi na mojí otázku ohledně PELIKAN a SAILOR. Teď trošku z jiného soudku ale musím se pochlubit o radostný okamžik. Dnes mi dorazilo stařičké stříbrné pero s nápisem BARCLAY 1902. Foto pošlu jak ho nafotim a rozluštim puncovní značky. Hrot a plnění sice v katastrofálním stavu, ale po pár hodinách piplačky je vše vyměněné (14K hrot + plnění) a nyní se kochám psaním s CHOCOLATE BROWN DIAMINE. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
railmaster Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 Zdravím a děkuji za odpovědi na mojí otázku ohledně PELIKAN a SAILOR. Teď trošku z jiného soudku ale musím se pochlubit o radostný okamžik. Dnes mi dorazilo stařičké stříbrné pero s nápisem BARCLAY 1902. Foto pošlu jak ho nafotim a rozluštim puncovní značky. Hrot a plnění sice v katastrofálním stavu, ale po pár hodinách piplačky je vše vyměněné (14K hrot + plnění) a nyní se kochám psaním s CHOCOLATE BROWN DIAMINE. Mechaniku plnenia si menil sám? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka0426 Odesláno 17. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. května 2010 Mechaniku plnenia si menil sám? Jo jo, sám si vařim, sám si peru.... Ale tyhle stará pera si raději dělám sám. Tenhle kousek je můj čtvtý. Po prvním plastu a celuloidu jsem sérii doplnil o dvě puncovaná stříbrná, každá s jiným vzorkem. Teď pasu po modré verzi celuloidu, ale nějak zatím nejsou, zatím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rubus32 Odesláno 18. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2010 Náhodou jsem narazil na tuhle hlášku, která mně dost pobavila: "Ahoj, před pár lety jsem začal psát plnicími pery a moc mě to baví. Pero se drží jen tak lehce, písmo je úhledné, s kaňkami žádné problémy nejsou, prostě je to radost Nedalo mi to a přešel jsem na vyšší level. Poslední 3 měsíce už píšu skoro jenom násadkou namáčenou do kalamáře. A to mě baví ještě mnohem víc Líbí se mi jak se mění síla čáry v obloučcích. Zkoušel jsem psát i husím brkem a rákosem. Brko se musí seříznout na jedné straně do špičky a tu špičku naříznout. Podobně jako to je u perka do násadky. Na vyšší level tj. dělat si inkoust z duběnek jsem již nestačil přejít, protože jsem změnil zaměstnání." Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mike-72 Odesláno 18. května 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. května 2010 Náhodou jsem narazil na tuhle hlášku, která mně dost pobavila: "Ahoj, před pár lety jsem začal psát plnicími pery a moc mě to baví. Pero se drží jen tak lehce, písmo je úhledné, s kaňkami žádné problémy nejsou, prostě je to radost Nedalo mi to a přešel jsem na vyšší level. Poslední 3 měsíce už píšu skoro jenom násadkou namáčenou do kalamáře. A to mě baví ještě mnohem víc Líbí se mi jak se mění síla čáry v obloučcích. Zkoušel jsem psát i husím brkem a rákosem. Brko se musí seříznout na jedné straně do špičky a tu špičku naříznout. Podobně jako to je u perka do násadky. Na vyšší level tj. dělat si inkoust z duběnek jsem již nestačil přejít, protože jsem změnil zaměstnání." "vyšší level" ... že se na to waterman nevysral a nepřešel zpět k brkům :-) Byl by o level výš:-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se