African Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Odesláno 17. února 2023 V 17. 2. 2023 v 12:12, walter10 napsal: Také rádi rozbalujete? Rozšířit Taky Tak se pochlub...
walter10 Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Odesláno 17. února 2023 @African Platinum #3776 Century Chartres Blue
African Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Odesláno 17. února 2023 V 17. 2. 2023 v 22:45, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Rozšířit Hmm, fajnový kousek a pěkná barva
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 17. 2. 2023 v 22:45, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Rozšířit Vypadá dobře. Tvoje tady mě vždy pomohly (pero, inkoust), takže počítám, že sis vybral dobře, i když mi název značky nic neříká.
Ondrais Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 Můj Namiki Falcon. Úžasná záležitost nekonečných možností a téměř grafický nástroj.
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 @Vit Nešlo o cílený nákup, ale spíš o náhodný. Jinak řečeno, občas na člověka vyskočí nabídka, které nelze odolat. Ale musím přiznat, že někdy před deseti lety jsem toto pero chtěl koupit záměrně, a to kvůli hrotu "Music". Jinak Platinum patří v Japonsku mezi velké a respektované výrobce plnících per. Model #3776, číslo odkazuje na nejvyšší horu v Japonsku - Fudži, se vyrábí od roku 1978. K příležitosti stého výročí založení firmy pero inovovali a přidali označení "Century". No a pokud někdo zatouží po dostupném plnícím peru se zlatým hrotem, Platinum #3776 Century patří (vedle Sailor 1911 a Pilot Custom 74) k těm z Japonska nejprobíranějším.
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 11:42, walter10 napsal: @Vit Nešlo o cílený nákup, ale spíš o náhodný. Jinak řečeno, občas na člověka vyskočí nabídka, které nelze odolat. Ale musím přiznat, že někdy před deseti lety jsem toto pero chtěl koupit záměrně, a to kvůli hrotu "Music". Jinak Platinum patří v Japonsku mezi velké a respektované výrobce plnících per. Model #3776, číslo odkazuje na nejvyšší horu v Japonsku - Fudži, se vyrábí od roku 1978. K příležitosti stého výročí založení firmy pero inovovali a přidali označení "Century". No a pokud někdo zatouží po dostupném plnícím peru se zlatým hrotem, Platinum #3776 Century patří (vedle Sailor 1911 a Pilot Custom 74) k těm z Japonska nejprobíranějším. Rozšířit Díky za vysvětlení Vašku. Námořníka znám, ale o Platinum slyším až od tebe. Jinak jsem si teď všiml, že máš Béčko, to je teda pěkný tlusťoch. Když jsme u té osvěty nás perařských ignnorantů, proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži?
H.Z. Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 13:44, Vit napsal: Když jsme u té osvěty nás perařských ignnorantů, proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži? Rozšířit Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný.
H.Z. Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 14:34, H.Z. napsal: Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný. Rozšířit Nemluvě o tom, že zlatý hrot (resp. slitina zlata) má výrazně větší odolnosti proti inkoustu, který je silně agresivní vůči kovům.
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 14:34, H.Z. napsal: Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný. Rozšířit To mě nenapadlo, zajímavé. V 18. 2. 2023 v 15:04, H.Z. napsal: Nemluvě o tom, že zlatý hrot (resp. slitina zlata) má výrazně větší odolnosti proti inkoustu, který je silně agresivní vůči kovům. Rozšířit Nevím, mám cca 40 let starou činku (velmi laciné pero), ale na hrotu se žádný problém neobjevil. Spíš bych řekl, že kvůli menší tvrdosti a otěruvzdornosti bude zlato trpět daleko víc než nerez ocel.
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 13:44, Vit napsal: [...] proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži? Rozšířit Proč je dobré mít zlatý hrot? Určitě - nebo naštěstí - to není vůbec nutné. Musím však podotknou, že se zlatými hroty nemám větší osobní zkušenost. Z toho, co jsem za ta léta pobral od povolanějších a zkušenějších vyplývá, že skvělý dojem můžeš mít i z pera s hrotem ocelovým. Navíc dnešní ocelové hroty od respektovaných výrobců (např. Peter Bock, který dělá hroty i pro Visconti, Conway ad., nebo JoWo, jež najdeme např. u TWSBI) jsou materiálově i konstrukčně na jiné úrovni než ty o mnoho desítek let starší. V menší míře lze narazit i na hroty z palladia (Visconti), titania (Omas) nebo z jiných kovů či slitin. Tím však zároveň nijak rozporuju, že zlaté hroty mají své nepopíratelné kvality. A v těch dražších plnících perech většinou najdeš právě tyto.
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Odesláno 18. února 2023 V 18. 2. 2023 v 13:44, Vit napsal: Jinak jsem si teď všiml, že máš Béčko, to je teda pěkný tlusťoch. Rozšířit Mám větší písmo, takže to "Béčko" využiju. Odhadem má sílu linky obdobnou jako krapet širší evropské "M". Ještě jsem tím perem ale nepsal, čekám na konvertor. (Přiloženou bombičku nechám ladem, v zásadě používám jen inkoust z lahviček.)
Vit Odesláno 19. února 2023 Nahlásit Odesláno 19. února 2023 V 18. 2. 2023 v 23:16, walter10 napsal: Proč je dobré mít zlatý hrot? Určitě - nebo naštěstí - to není vůbec nutné. Musím však podotknou, že se zlatými hroty nemám větší osobní zkušenost. Z toho, co jsem za ta léta pobral od povolanějších a zkušenějších vyplývá, že skvělý dojem můžeš mít i z pera s hrotem ocelovým. Navíc dnešní ocelové hroty od respektovaných výrobců (např. Peter Bock, který dělá hroty i pro Visconti, Conway ad., nebo JoWo, jež najdeme např. u TWSBI) jsou materiálově i konstrukčně na jiné úrovni než ty o mnoho desítek let starší. V menší míře lze narazit i na hroty z palladia (Visconti), titania (Omas) nebo z jiných kovů či slitin. Tím však zároveň nijak rozporuju, že zlaté hroty mají své nepopíratelné kvality. A v těch dražších plnících perech většinou najdeš právě tyto. Rozšířit V 18. 2. 2023 v 23:34, walter10 napsal: Mám větší písmo, takže to "Béčko" využiju. Odhadem má sílu linky obdobnou jako krapet širší evropské "M". Ještě jsem tím perem ale nepsal, čekám na konvertor. (Přiloženou bombičku nechám ladem, v zásadě používám jen inkoust z lahviček.) Rozšířit Díky za info, potom se poděl o pocity.
platinumteeth Odesláno 23. února 2023 Nahlásit Odesláno 23. února 2023 V 17. 2. 2023 v 22:45, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Rozšířit Pár let už ho mám. S tím hrotem se píše skvěle. Jenom mě s odstupem času už tolik nebaví ta modrá barva. Měl jsem tenkrát vzít tmavě zelené.
walter10 Odesláno 23. února 2023 Nahlásit Odesláno 23. února 2023 @platinumteeth Laurel Green je samozřejmě nejlepší. Vidím to taktéž. Kdybych to pero nepořizoval díky výborné nabídce, nad jinou barvou bych ani nepřemýšlel. Modrému peru víc sluší hrot i doplňky pokovené rhodiem.
African Odesláno 27. února 2023 Nahlásit Odesláno 27. února 2023 V 14. 2. 2023 v 21:12, walter10 napsal: Zajímá mě, zdali se dá víčko profouknout, nebo je vzduchotěsné. Ptám se proto, že řada uživatelů si kdysi u řady IM stěžovala na zasychání inkoustu. (A tak trošku vzpomínám i na Parker Frontier, což nebylo vůbec špatné pero. I když výraz "Frontier" je u řady IM evidentně užitý v jiných souvislostech.) Rozšířit Jsem ho tedy odzkoušel, týden ležel Polar v kanceláří a úplně na pohodu. Zasychání netřeba se vůbec bát, aspoň u M hrotu a originál Parker inkoustu.
walter10 Odesláno 27. února 2023 Nahlásit Odesláno 27. února 2023 @African Tak to je dobrá zpráva. Díky za info.
Barbossa Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Odesláno 4. března 2023 Reedice 51 Parker M hrot píše hezky
Barbossa Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Odesláno 4. března 2023 V 15. 2. 2023 v 8:19, Vit napsal: Díky za fotky, vypadá dobře. Ano, taky mi jeden Frontier zasychal. Rozšířit Zdravím a naprostý souhlas IM od Parkra co se zasychání týče - tragédie - díky vršku který netěsní….
Vit Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Odesláno 4. března 2023 V 23. 2. 2023 v 15:01, platinumteeth napsal: Pár let už ho mám. S tím hrotem se píše skvěle. Jenom mě s odstupem času už tolik nebaví ta modrá barva. Měl jsem tenkrát vzít tmavě zelené. Rozšířit Ten blok vypadá skvěle, nebo je to jen obal? Zvolil jsi zlatý inkoust aby ti to nedělalo viditelné fleky na zlatém hrotu?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se