African Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2023 před 51 minutami, walter10 napsal: Také rádi rozbalujete? Taky Tak se pochlub... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2023 @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 17. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. února 2023 před 1 minutou, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Hmm, fajnový kousek a pěkná barva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 9 hodinami, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Vypadá dobře. Tvoje tady mě vždy pomohly (pero, inkoust), takže počítám, že sis vybral dobře, i když mi název značky nic neříká. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ondrais Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 Můj Namiki Falcon. Úžasná záležitost nekonečných možností a téměř grafický nástroj. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 @Vit Nešlo o cílený nákup, ale spíš o náhodný. Jinak řečeno, občas na člověka vyskočí nabídka, které nelze odolat. Ale musím přiznat, že někdy před deseti lety jsem toto pero chtěl koupit záměrně, a to kvůli hrotu "Music". Jinak Platinum patří v Japonsku mezi velké a respektované výrobce plnících per. Model #3776, číslo odkazuje na nejvyšší horu v Japonsku - Fudži, se vyrábí od roku 1978. K příležitosti stého výročí založení firmy pero inovovali a přidali označení "Century". No a pokud někdo zatouží po dostupném plnícím peru se zlatým hrotem, Platinum #3776 Century patří (vedle Sailor 1911 a Pilot Custom 74) k těm z Japonska nejprobíranějším. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 1 hodinou, walter10 napsal: @Vit Nešlo o cílený nákup, ale spíš o náhodný. Jinak řečeno, občas na člověka vyskočí nabídka, které nelze odolat. Ale musím přiznat, že někdy před deseti lety jsem toto pero chtěl koupit záměrně, a to kvůli hrotu "Music". Jinak Platinum patří v Japonsku mezi velké a respektované výrobce plnících per. Model #3776, číslo odkazuje na nejvyšší horu v Japonsku - Fudži, se vyrábí od roku 1978. K příležitosti stého výročí založení firmy pero inovovali a přidali označení "Century". No a pokud někdo zatouží po dostupném plnícím peru se zlatým hrotem, Platinum #3776 Century patří (vedle Sailor 1911 a Pilot Custom 74) k těm z Japonska nejprobíranějším. Díky za vysvětlení Vašku. Námořníka znám, ale o Platinum slyším až od tebe. Jinak jsem si teď všiml, že máš Béčko, to je teda pěkný tlusťoch. Když jsme u té osvěty nás perařských ignnorantů, proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H.Z. Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 36 minutami, Vit napsal: Když jsme u té osvěty nás perařských ignnorantů, proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži? Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
H.Z. Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 21 minutami, H.Z. napsal: Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný. Nemluvě o tom, že zlatý hrot (resp. slitina zlata) má výrazně větší odolnosti proti inkoustu, který je silně agresivní vůči kovům. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 7 hodinami, H.Z. napsal: Přidám s dovolením svůj názor. Myslím, že to není (primárně) o preštiži, ale o "funkčnosti", se zlatým hrotem (a je jedno, zda 14T, 21 K, úprava špičky hrotu) se prostě píše zásadně jinak než s libovolným kovovým, a to snadněji, hladčeji, s daleko menším odporem, na rozumném papíru hrot "sám sametově klouže po papíru". Stačí to jednou zkusit, ten rozdíl je dost výrazný. To mě nenapadlo, zajímavé. před 6 hodinami, H.Z. napsal: Nemluvě o tom, že zlatý hrot (resp. slitina zlata) má výrazně větší odolnosti proti inkoustu, který je silně agresivní vůči kovům. Nevím, mám cca 40 let starou činku (velmi laciné pero), ale na hrotu se žádný problém neobjevil. Spíš bych řekl, že kvůli menší tvrdosti a otěruvzdornosti bude zlato trpět daleko víc než nerez ocel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 9 hodinami, Vit napsal: [...] proč je dobré mít zlatý hrot? Je to i o něčem jiném než o prestiži? Proč je dobré mít zlatý hrot? Určitě - nebo naštěstí - to není vůbec nutné. Musím však podotknou, že se zlatými hroty nemám větší osobní zkušenost. Z toho, co jsem za ta léta pobral od povolanějších a zkušenějších vyplývá, že skvělý dojem můžeš mít i z pera s hrotem ocelovým. Navíc dnešní ocelové hroty od respektovaných výrobců (např. Peter Bock, který dělá hroty i pro Visconti, Conway ad., nebo JoWo, jež najdeme např. u TWSBI) jsou materiálově i konstrukčně na jiné úrovni než ty o mnoho desítek let starší. V menší míře lze narazit i na hroty z palladia (Visconti), titania (Omas) nebo z jiných kovů či slitin. Tím však zároveň nijak rozporuju, že zlaté hroty mají své nepopíratelné kvality. A v těch dražších plnících perech většinou najdeš právě tyto. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 18. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. února 2023 před 9 hodinami, Vit napsal: Jinak jsem si teď všiml, že máš Béčko, to je teda pěkný tlusťoch. Mám větší písmo, takže to "Béčko" využiju. Odhadem má sílu linky obdobnou jako krapet širší evropské "M". Ještě jsem tím perem ale nepsal, čekám na konvertor. (Přiloženou bombičku nechám ladem, v zásadě používám jen inkoust z lahviček.) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 19. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. února 2023 před 15 hodinami, walter10 napsal: Proč je dobré mít zlatý hrot? Určitě - nebo naštěstí - to není vůbec nutné. Musím však podotknou, že se zlatými hroty nemám větší osobní zkušenost. Z toho, co jsem za ta léta pobral od povolanějších a zkušenějších vyplývá, že skvělý dojem můžeš mít i z pera s hrotem ocelovým. Navíc dnešní ocelové hroty od respektovaných výrobců (např. Peter Bock, který dělá hroty i pro Visconti, Conway ad., nebo JoWo, jež najdeme např. u TWSBI) jsou materiálově i konstrukčně na jiné úrovni než ty o mnoho desítek let starší. V menší míře lze narazit i na hroty z palladia (Visconti), titania (Omas) nebo z jiných kovů či slitin. Tím však zároveň nijak rozporuju, že zlaté hroty mají své nepopíratelné kvality. A v těch dražších plnících perech většinou najdeš právě tyto. před 14 hodinami, walter10 napsal: Mám větší písmo, takže to "Béčko" využiju. Odhadem má sílu linky obdobnou jako krapet širší evropské "M". Ještě jsem tím perem ale nepsal, čekám na konvertor. (Přiloženou bombičku nechám ladem, v zásadě používám jen inkoust z lahviček.) Díky za info, potom se poděl o pocity. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
platinumteeth Odesláno 23. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. února 2023 V 17. 2. 2023 v 23:45, walter10 napsal: @African Platinum #3776 Century Chartres Blue Pár let už ho mám. S tím hrotem se píše skvěle. Jenom mě s odstupem času už tolik nebaví ta modrá barva. Měl jsem tenkrát vzít tmavě zelené. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 23. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 23. února 2023 @platinumteeth Laurel Green je samozřejmě nejlepší. Vidím to taktéž. Kdybych to pero nepořizoval díky výborné nabídce, nad jinou barvou bych ani nepřemýšlel. Modrému peru víc sluší hrot i doplňky pokovené rhodiem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 27. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. února 2023 V 14. 2. 2023 v 22:12, walter10 napsal: Zajímá mě, zdali se dá víčko profouknout, nebo je vzduchotěsné. Ptám se proto, že řada uživatelů si kdysi u řady IM stěžovala na zasychání inkoustu. (A tak trošku vzpomínám i na Parker Frontier, což nebylo vůbec špatné pero. I když výraz "Frontier" je u řady IM evidentně užitý v jiných souvislostech.) Jsem ho tedy odzkoušel, týden ležel Polar v kanceláří a úplně na pohodu. Zasychání netřeba se vůbec bát, aspoň u M hrotu a originál Parker inkoustu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
walter10 Odesláno 27. února 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. února 2023 @African Tak to je dobrá zpráva. Díky za info. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Barbossa Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. března 2023 Reedice 51 Parker M hrot píše hezky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Barbossa Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. března 2023 V 15. 2. 2023 v 9:19, Vit napsal: Díky za fotky, vypadá dobře. Ano, taky mi jeden Frontier zasychal. Zdravím a naprostý souhlas IM od Parkra co se zasychání týče - tragédie - díky vršku který netěsní…. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vit Odesláno 4. března 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. března 2023 V 23. 2. 2023 v 16:01, platinumteeth napsal: Pár let už ho mám. S tím hrotem se píše skvěle. Jenom mě s odstupem času už tolik nebaví ta modrá barva. Měl jsem tenkrát vzít tmavě zelené. Ten blok vypadá skvěle, nebo je to jen obal? Zvolil jsi zlatý inkoust aby ti to nedělalo viditelné fleky na zlatém hrotu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se