Přejít na obsah

kam investovať???

Doporučené příspěvky

Cim dal tim vice se rozviji cloudove sluzby, internet veci, smart cities, P2P landing, E-shopy, on-line hry atd. To vse bude chtit nejake solidni zabezpeceni. Nedavno na NYSE vytvorili ETF investujici do Cyber Security. To mi prijde, ze ma velky potencial. Ja osobne jsem ted v patek trochu nakoupil. Ma ticker HACK (jako fakt). Expense ratio je 0,75%, coz je u ETF obchodovanych v USA relativne hodne, ale zase celkove nic strasneho, aby to na sebe nevydelalo.

Tak od toho 23.10.2016 HACK nárůst o 28% v Kč

ETF-ka někde mezi 12%-14% v Kč

Vše samozřejmě čistá ruka. Tedy ne, před fíčkama, jak to někdy uvádí fondy v ČR.

Vše zatím držím dál, i když ten HACK je už dost vysoko. Na podzim jsem si vyhlédl německou společnost Siltronic - na burze ve Frankfurtu má ticker WAF. Vyrábí křemíkové bloky, ze kterých se dělají chipy. Když vidím, jak bude vše smart a vše bude komunikovat se vším, tak každé auto, každá lednice, každá pouliční lampa bude mít v sobě chip. K výrobě chipů je potřeba křemíkový blok a výroba těch křemíkových bloků je dost koncentrovaná do několika málo firem. Od nákupu jsem už na WAFu vydělal 15% a dividendu k tomu jako bonus. Jakmile trochu zakolísá, tak přikupuji :-)

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, zkusím to dát sem. Před pěti lety (abych se revanšoval známému), tak jsem si založil investiční fond Conseq, měsíční úložka 500 Kč. Takže jsem jim tam poslal 30.000,- a na výpise mám kapitálovou hodnotu nyní 24.200,- Jelikož přemýšlím o pořízení nového kola, tak si říkám, jestli to nemám raději zrušit a udělat si radost tím kolem a nebo radíte nerušit za pár let výnosy převáží. Vím, že se říká, že první dva - tři roky to nic nenese, ale po pěti jsem jsem myslel, že už to bude něco nést.

Záleži jakou mas zvolenu strategii. Za uplynulý roky, ale conseq připisoval celkem dost. tuším, že nákej rok i +18% u dynamický strategie. ale hlavně tě to donutilo si ty peníze odkládat.teď máš těch 24k, jináč by se ti to pětikilo mesicne na účtu někam rozkutálelo a na kolo by nebylo:-). Loňskej rok byl slabota kvůli posilování Kč. Kč/USD -14%rok.Kč/euro -5% Aby conseq mohl něco kladnýho pomocí usd akcií připsat musel akcie vyrůst přes těch 14% v eurových akciích přes 5%. Dej tomu 3,4 roky a budeš v + pokud se nic extra nestane.. Pochybuji žes ve smlouvě měl horizont 5 let. Zajíce je třeba počítat až po honě:-). Pro normálního střadatele ale jiná cesta k diverzifikovanýmu investování nevede.Buď v klidu

Odkaz ke komentáři

Vše samozřejmě čistá ruka. Tedy ne, před fíčkama, jak to někdy uvádí fondy v ČR.

Vše zatím držím dál, i když ten HACK je už dost vysoko. Na podzim jsem si vyhlédl německou společnost Siltronic - na burze ve Frankfurtu má ticker WAF. Vyrábí křemíkové bloky, ze kterých se dělají chipy. Když vidím, jak bude vše smart a vše bude komunikovat se vším, tak každé auto, každá lednice, každá pouliční lampa bude mít v sobě chip. K výrobě chipů je potřeba křemíkový blok a výroba těch křemíkových bloků je dost koncentrovaná do několika málo firem. Od nákupu jsem už na WAFu vydělal 15% a dividendu k tomu jako bonus. Jakmile trochu zakolísá, tak přikupuji :-)

zajímavej tip,číhnu na to. To samé lze soudit i o společnostech zpracovávající lithium.

Odkaz ke komentáři

Tak to tady ozivim. Resim aktualne moznost odkupu 3,5 hektaru pudy v ramci rodiny za rekl bych velmi solidni cenu.

Nicmene podminkou je, ze si pudu necham a nepreprodam ji dal a dam na to rodine slovo.

Vyznate se v tom nekdo? Koukal jsem, ze pachtovne mame domluvene ve vysi 2000 korun/ha, jenze se musi platit dan z pozemku a navic jeste asi budu muset danit dan z prijmu, coz bude pekna otrava kvuli par tisicovkam.

Nicmene soucasny majitel dan z prijmu z pachtovneho udajne neplatil, ale zadnou vyjjimku jsem nikde nenasel. Tak mam trosku strach, ze kdyz se k tomu prihlasim ja, tak ho financak osoli zpetne vcetne uroku.

Jestli nekdo delate do pudy, tak uvitam i SZ.

na pořadnou odpověd není uvedeno dost informací. zalezi kolik mas financních prostředků jinde, kde jinde si tvoris aktiva, jak mas vyresenou budoucnost, zda ted mas zavazky. Půda je fajn,ale musí ve tvým portfoliu dávat smysl. Ne napřiklad mít hypo a na půdu si brát úvěr.

Odkaz ke komentáři

zajímavej tip,číhnu na to. To samé lze soudit i o společnostech zpracovávající lithium.

A máš nějaký tip na firmu zpracovávající nebo těžící lithium? Možná bych popřemýšlel - i když to má to několik ale: 1) bude se elektromobilita rozvíjet opravdu rychle? 2) budou baterky pořád založené na lithiu? 3) Nebudou se otevírat nové doly? Asi před deseti lety jsem investoval do Lynasu (NYSE: LYSCF), což je firma, která těží a rafinuje kovy vzácných zemin, které jsou nutné hlavně pro výrobu magnetů (např. do elektromotorů). Ceny kovů vzácných zemin byly tehdy vysoko a stoupaly, vypadalo to na slušně ziskovou firmu, ale Čína (která je dominantní producent) se rozhodla srazit cenu kovů vzácných zemin na minimum a Lynas se sice na trhu udržel (na rozdíl od ostatních start-upů v této oblasti, které většinou krachly), ale očekávaná ziskovost se nedostavila a spolu s tím se dostavil pád ceny akcií. Tak jsem teď takový opatrný na investice do surovin a jejich zpracovatelů, ale možná bych v malém zkusil nějaké ETFko. Víš o nějakém?

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři

Záleži jakou mas zvolenu strategii. Za uplynulý roky, ale conseq připisoval celkem dost. tuším, že nákej rok i +18% u dynamický strategie. ale hlavně tě to donutilo si ty peníze odkládat.teď máš těch 24k, jináč by se ti to pětikilo mesicne na účtu někam rozkutálelo a na kolo by nebylo:-). Loňskej rok byl slabota kvůli posilování Kč. Kč/USD -14%rok.Kč/euro -5% Aby conseq mohl něco kladnýho pomocí usd akcií připsat musel akcie vyrůst přes těch 14% v eurových akciích přes 5%. Dej tomu 3,4 roky a budeš v + pokud se nic extra nestane.. Pochybuji žes ve smlouvě měl horizont 5 let. Zajíce je třeba počítat až po honě:-). Pro normálního střadatele ale jiná cesta k diverzifikovanýmu investování nevede.Buď v klidu

To je nesmysl, stačilo jim si za něco dolar zahedgovat ;) pokud to neudělali, tak nejspíš bylo cílem fondu nechat měnu otevřenou.
Odkaz ke komentáři

Ty jo, to je super dynamická strategie Consequ - vložíš 30.000 po pěti letech máš necelých dvacet pět a hurá, hlavně Tě to donutilo odkládat... To jako tlačíte klientům do hlavy tyhle nesmysly a někdo tomu věří?  Dá tomu  další 3,4 roky a bude mít na účte how.ooo :D . Kdyby  dal 30.000 do blbýho stavebního spoření, tak má po pěti letech svejch třicet plus úroky, plus státní podporu. To nemluvím o tom, že kdyby dal do krásných Pepsin 4 x 30.000 před pěti lety, tak teď máš 6 x 30.000 s prstem v nose a celejch pět let radost na ruce.  

Odkaz ke komentáři

Poslednich 5 let snad neslo prodelat. Do ceho proboha investovali?

Dostaneš nějaký nesmyslný grafy a přiblblý prezentace, že líp to nešlo, protože koruna dolar blabalabla, a krize v Rusku, blablabla, a poplatky, správa, blabla bla, japonská nízká inflace a blabla bla.... no ale když vydržíš, tak bude uřčitě líp :)

Odkaz ke komentáři

To je nesmysl, stačilo jim si za něco dolar zahedgovat ;) pokud to neudělali, tak nejspíš bylo cílem fondu nechat měnu otevřenou.

Jasně to je řešení. Ale řada fondů v Kč to nedělá, klientovi se pak snadno vysvětlí, že by to bylo nakladný a kdesicosi.Roky předtím to bylo bez zajisteni ok

Odkaz ke komentáři

Ty jo, to je super dynamická strategie Consequ - vložíš 30.000 po pěti letech máš necelých dvacet pět a hurá, hlavně Tě to donutilo odkládat... To jako tlačíte klientům do hlavy tyhle nesmysly a někdo tomu věří?  Dá tomu  další 3,4 roky a bude mít na účte how.ooo :D . Kdyby  dal 30.000 do blbýho stavebního spoření, tak má po pěti letech svejch třicet plus úroky, plus státní podporu. To nemluvím o tom, že kdyby dal do krásných Pepsin 4 x 30.000 před pěti lety, tak teď máš 6 x 30.000 s prstem v nose a celejch pět let radost na ruce.  

V zisku by byl i zde,ale souhlasil a zaplatil vysoký vstupní poplatek díky kterýmu ještě není ani na svých. Ale při dodržení horizontu by měl vydělat více než na SS. Já to neobhajuji, pouze vysvětluji:-). Pepsiny těžko, když začínal před 5 lety s pětistovkou....to si taky mohl koupit tenkrát koupit BTC za 4x 30k že jo:)

Odkaz ke komentáři

A máš nějaký tip na firmu zpracovávající nebo těžící lithium? Možná bych popřemýšlel - i když to má to několik ale: 1) bude se elektromobilita rozvíjet opravdu rychle? 2) budou baterky pořád založené na lithiu? 3) Nebudou se otevírat nové doly? Asi před deseti lety jsem investoval do Lynasu (NYSE: LYSCF), což je firma, která těží a rafinuje kovy vzácných zemin, které jsou nutné hlavně pro výrobu magnetů (např. do elektromotorů). Ceny kovů vzácných zemin byly tehdy vysoko a stoupaly, vypadalo to na slušně ziskovou firmu, ale Čína (která je dominantní producent) se rozhodla srazit cenu kovů vzácných zemin na minimum a Lynas se sice na trhu udržel (na rozdíl od ostatních start-upů v této oblasti, které většinou krachly), ale očekávaná ziskovost se nedostavila a spolu s tím se dostavil pád ceny akcií. Tak jsem teď takový opatrný na investice do surovin a jejich zpracovatelů, ale možná bych v malém zkusil nějaké ETFko. Víš o nějakém?

tady jsem ti neco nasel, já jel chvíli v tom AMG napřímo hlavně když bylo haló kolem Tesly:-)

https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/investice-do-lithia-nejlepsi-lithiove-akcie/

Odkaz ke komentáři

Díky za link. Zajímavé čtení. Popřemýšlím nad tím.

Taky mám v portfoliu malinko akcií ETF investující do firem v oblasti robotiky (Ticker - NYSE: ROBO) Ale to jejich portfolio se mi zas tak úplně nelíbí, tak je mám spíš proto, abych je měl na očích :-)). Za bůhvíjaké terno je nepovažuji, ale robotika má obecně taky budoucnost neboť lidi v bezpečných zemích budou dražší a dražší a roboti jsou řešením. Bohatství řady impérií byla postavena na práci otroků a roboti jsou takoví novodobí otroci (nástroje sice mlčící, ale to to více pracující :-)). 

Link na ROBO: https://www.cnbc.com/quotes/?symbol=robo

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři

Jasně to je řešení. Ale řada fondů v Kč to nedělá, klientovi se pak snadno vysvětlí, že by to bylo nakladný a kdesicosi.Roky předtím to bylo bez zajisteni ok

Není pravda. Fondy měny zajišťují a pouze mají některé které jsou opravdu doplněk portfolia a tak se to nedělá. Nicméně ty by měl vlastnit jen ten, kdo to zná, nebo mu to někdo vysvětlí.

Zajištění není levný, ale radši mínus 1% za ještě, než tohle ;)

Odkaz ke komentáři

BTW: co si myslíte o Central European Media Enterprises (vlastník TV Nova a spol - ticker v Praze CETV)?

Říkám si, že lidi v zemích CEE bohatnou a budou bohatnout a to by mělo nahnat inzerenty televizím. Tak nad tím pořád přemýšlím.

Mají hodně dluhů, plánují prodej někde v cizině a cena v sobě část těchto dvou fakturu už má. Podle mě to je junk, ale zároveň zajímavá příležitost.
Odkaz ke komentáři

https://thenextweb.com/money/2018/06/07/revolut-to-launch-a-commission-free-trading-service/

And now, the company is launching a commission-free share trading platform, allowing anyone to invest in listed companies, without paying steep fees.

Revolut also wants to let users purchase other instruments like ETFs (exchange traded funds) and options.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Tak to zatím pokračuje dobře HACK letos už přidal dalších 27% a Siltronic (WAF) téměř slušných 19%.

Víc teď ale věřím Siltronicu. Určitě navýším pozici. Slušné P/E. Vyplácí dividendu. Malá konkurence. Obtížný vstup do odvětví. Dobrý management firmy a hlavně trvale rostoucí poptávka (chipy budou za chvíli úplně ve všem). 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...