Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

A v čem je potíž? Že takový člověk hůř hledá dalšího hejla? To ano :) Nebo si myslel, že peníze rostou samy?

Takhle se prostě ta hra hraje. Buď najdeš dašího hejla, kterému prodáš dráž, nebo zůstaneš hejlem.

A poslední propadne peklu. :)

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Vůbec tomu nerozumím, nemám na to kapitál. Jen mě zaráží, že si myslel, když nakoupí diamanty a za pár let půjde do výkupu, tak za to dostane víc než to koupil? V té době zaplatil maximální cenu a teď přišel do kšeftu, kde mu z pozice výkupu dají cenu minimální. Co čekal. Kdyby měl Růžového pantera, tak neřeknu nic.

Odesláno

Tak ono je to tak obvykle prezentováno, i dnes jsou občas k vidění inzerce na výhodnou investiční příležitost v podobě certifikovaných diamantů, on nakupoval v době, kdy to bylo "v módě" ( je to skutečně cca před 15 až 20 roky), také prý čekal, že na tom musí vydělat nebo nemůže prodělat. Nejhorší na tom je, že nakupoval u ověřeného prodejce a prodat chtěl u ověřeného výkupce (v centru Prahy), oba si z něj, jak vidno, udělali kavku na které se dá napakovat a ještě podivnější je, že ty ceny, nákupní i nabídnutou prodejní, prý měli podle momentálně platných tabulek pro dané kvality diamantů. Bavili jsme se spolu o tom několikrát když uvažoval o prodeji, teď už to nechce řešit, ale pokládá to za jednu z velmi nepodařených investic a když slyší někde v reklamě o výhodné investici do diamantů, tak prý vidí rudě a má vztek...

Odesláno (upraveno)

A co si myslel, kde se berou peníze? Padají z nebe?

Kdyby to se ziskem prodal a do téhle situace by dostal někoho dalšího, to by asi rudě neviděl, to by se radoval, že? :)

Kdyby se on na někom napakoval, tak v pořádku. :)

Odesláno

a ještě podivnější je, že ty ceny, nákupní i nabídnutou prodejní, prý měli podle momentálně platných tabulek pro dané kvality diamantů.

Jmenuje se to rapaport je k sehnání lehce, když tomu nerozumí tak je to pak tezky.

Nechci nikoho urazit, ale rika se, ze svět je plný hloupých lidi, staci je najit a budeme bohati...

Odesláno

Jo, já to jen popisuji a je mi to jinak vcelku jedno, jen asi prostě očekával, že cena v čase poroste, jak se to u různých investic děje, a že prostě v dlouhém časovém intervalu díky tomu vydělá nebo alespoň neprodělá. Tak to nějak chápal a jistě nechtěl někoho oškubat. 

Je to starý pán ze staré školy a neuvažuje stylem jak to podivně chápe kolega Karlos: "Kdyby to se ziskem prodal a do téhle situace by dostal někoho dalšího, to by asi rudě neviděl, to by se radoval, že?  :)", šel to prostě nabídnout do výkupu a nesnažil se někoho napálit, jen čekal, že díky času se ceny posunuly nahoru a něco mu to vynese. 

Tak asi tak...

Odesláno

Podivně to chápeš ty a ten tvůj známý. Princip investice je, že něco koupíš a očekáváš, že to pak někomu prodáš dráž. Investice tedy VŽDY znamená oškubat někoho dalšího a napakovat se na něm.

Je humorně naivní očekávat nějaký výnos a zároveň si myslet, že to nejde z něčí kapsy. :)

Odesláno

Takze v ramci zachovani dobre karmy, musis vzdy prodavat se ztratou a to i v okamziku, ze trzni cena vyskoci....kapišto?

Odesláno

Podivně to chápeš ty a ten tvůj známý. Princip investice je, že něco koupíš a očekáváš, že to pak někomu prodáš dráž. Investice tedy VŽDY znamená oškubat někoho dalšího a napakovat se na něm.

Je humorně naivní očekávat nějaký výnos a zároveň si myslet, že to nejde z něčí kapsy. :)

Co to je za nesmysl? Za prvé tu máme inflaci, takže peníze možná nezhodnotíš reálně, ale můžeš v rozumné komoditě udržet jejich cenu, pokud se cena této komodity pohybuje jinak než ostatních. Navíc pokud investuješ do akcií nebo přímo do firmy, která roste, tak se ti peníze zhodnocují, aniž by kdokoliv ztrácel, nebo byl oškubán. Poku si tedy nemyslíš, že byl oškubán ten, kdo ti akcie prodal. Protože ten ty peníze využil a pro sebe zhodnotil jiným způsobem. Jinak řečeno, peníze dostáváš za to, že jsi byl ochotný se jich na nějakou dobu vzdát, přijmout riziko ztráty a poskytnout je někomu, kdo pro ně v dané chvíli měl lepší využití než ty.

Odesláno

Peníze se zhodnocují, to je krásný maskovací termín :)

Pak se nelze divit "známým", že v naivní důvěře v takovéto lži prodavačů sloníků nakupují předražené diamanty. Vždyť se jim to přece samo zhodnotí, nikdo o nic nepřijde a všichni budou spokojení. :)

Odesláno

Mám v kobce pár kilo stříbra a nějaký zlato. Když mi to přijde levný nebo je nějaká dobrá nabídka, tak něco koupím. Prodávat to nechci, občas se s tím pomazlím a beru to jako takovej rodinej poklad.  :lol2:

Odesláno (upraveno)

Peníze se zhodnocují, to je krásný maskovací termín :)

Pak se nelze divit "známým", že v naivní důvěře v takovéto lži prodavačů sloníků nakupují předražené diamanty. Vždyť se jim to přece samo zhodnotí, nikdo o nic nepřijde a všichni budou spokojení. :)

Četl si co jsem napsal, nebo jen meleš svojí? Tak ještě jednou a pomalu pro pomalejší. Rozporuji tvůj názor, že abys vydělal na nákupu a prodeji, musí někdo jiný VŽDY prodělat. Dám ti dva příklady, proč nemusí (všimni si, že nepoužívám slovo nemůže).

1) komodity - růst ceny komodity v dlouhém čase je většinou zapříčiněný více faktory. Pokud pominu inflaci, tak s tím, jak rostou světové ekonomiky, zvyšuje se poptávka po zdrojích a to zvedá jejich cenu. Navíc klesá dostupnost, což prodražuje těžbu a zvedá cenu. Samozřejmě to neznamená, že každá komodita se v každém čase zhodnotí. Někde poptávka, klesne najde se alternativa atd. Je jisté, že můžeš prodělat, zejména pokud nakoupíš předraženou věc. Ale z principu rozhodně není nutné nikoho škubat. Stačí jen rozložit peníze do více zdrojů a čekat dostatečně dlouho. Mimochodem ne nadarmo byly první burzy na světě komoditní.

2) zmiňované akcie/dluhopisy (přímá investice do firmy) - tady je samozřejmě obtížné najít správnou firmu, která ti nezkrachuje, riziko se dá zmenšit rozprostřením portfolia přes více oborů/regionů. Princip zisku je opět jednoduchý. Ty dáš firmě svoje peníze, která je použije na další rozvoj. Díky tomu může růst a roste tak i tvoje investice. Financování přes akciové trhy se zavedlo, protože bylo pro firmy lacinější a flexibilnější, než financování přes bankovní úvěry. Vtip je v tom propojit lidi, kteří mají v danou chvíli nepotřebné prostředky s lidmi, kteří dokáží tyto prostředky efektivně využít.

Samozřejmě tento způsob výdělku vyžaduje volné peníze, ochotu přijmout riziko ztráty (ta by se měla odrážet v možném výnosu) a dostatek času. 

Upraveno uživatelem prischera
Odesláno (upraveno)

A četl jsi ty co píšu? Kde jsem psal, že vždy musí někdo prodělat? To sis vymyslel, udělal z toho můj názor, a teď mi to zkoušíš vyvracet.  Vtipné. :)

A bez ohledu na tvoje poučky je pointa investice v tom, že musíš najít někoho, kdo ti zaplatí víc. A je jedno jestli najednou (v případě komodit), nebo se na to budou skládat (v případě investice do firmy). Tvůj zisk prostě vždy musí někdo zaplatit. Zaplatit ze svého.

Odesláno

Takze v ramci zachovani dobre karmy, musis vzdy prodavat se ztratou a to i v okamziku, ze trzni cena vyskoci....kapišto?

Přesně tak, Karlos vůbec nechápe investování a bere to jako oškubávání chudáků, kteří naletěli, nechápe, že ceny investic se díky inflaci, geopolitickým událostem, času, zvyšování technologické úrovně firem a tím přirozeným nárůstem ceny jejich akcií, zvýšené potřebě drahých kovů v průmyslové výrobě a tím danému nárůstu jejich ceny, atd. prostě mění a to v dlouhém časovém intervalu zpravidla směrem nahoru a nikdo při tom není oškubáván. Stačilo by se podívat na časový vývoj akciových trhů a viděl by, že bez oškubávání někoho se prostě dá legálně na akciích vydělat a také by se mohl podívat třeba na časovou změnu úrovně cen drahých kovů a také by viděl, že se na tom dá v čase legálně, bez oškubávání někoho, vydělat. Proto mě udivilo to, co jsem popsal u diamantů, kde se to tomu známému nějak, nevím proč, nepodařilo...

Každý obchod, třeba na burze, je něčí prodej za nějakou cenu a současně něčí nákup za tu samou cenu a nikdo není oškubáván, prodejce i kupující to dělají dobrovolně a oba vědí moc málo o tom, co cena udělá v čase, a i v případě, že ceny spadnou a kupující tak následně prodělá, si neříká "To mě ten prodejce akcií odrbal, to je hajzl", ale ví, že to je běžný stav trhu...

Odesláno

...Investice tedy VŽDY znamená oškubat někoho dalšího a napakovat se na něm. Je humorně naivní očekávat nějaký výnos a zároveň si myslet, že to nejde z něčí kapsy. :)

Odesláno

Chtěl jsem se tu s Karlosem ještě chvíli hádat, ale pak mi došlo, že to nemá cenu (mimochodem ta editace příspěvku to dorazila :) ). Obrázek nechť si udělá každý čtenář sám.

Odesláno

To jste si překroutili a našli si v tom to, co jste chtěli.

Je mi úplně jedno, jetli někdo platí víc dobrovolně, nebo nedobrovolně. To jsou nepodstatá slovíčka (i když z nich máte radost).

Jak jsem dopsal výš, principem investice je zvýšit částku za něco. A tu někdo nějak musí zaplatit. Zaplatil víc, pro mě je oškubaný. :)

Odesláno (upraveno)

prischera: Je to tak, nejde o to se hádat, tady se spíše píší věcné příspěvky, které mohou třeba někomu pomoci a je škoda to tady plevelit.

Zkušenost mého známého s investicí do diamantů jsem uvedl jen proto, abych upozornil na to, že je to asi trochu komplikovanější investice a nemusí být vhodná pro každého... 

Karlos: no chápeš to po svém, ale přečti si, co bylo napsáno, to "zvýšit částku za něco" dělá v čase trh, a kupující tu cenu přijímá s tím, že se prostě cena vyvíjí a není prodejcem oškubáván, může na tom i sakra dobře vydělat. Potom by ale podle tvé logiky musel to, co vydělal, brát jako zločin a nemorální čin a musel by mít snahu to prodejci, od kterého nakoupil, to alespoň částečně nebo zcela vrátit. To by bylo v pořádku? :o

Upraveno uživatelem pavča

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...