Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Něco co nejsou přímo hodinky,ale s hodinkami úzce související.V té době byla pozice Chronotechny asi velice dobrá,když byly vyrobeny pro Bruselský veletrh cigarety "PRIM" s reklamou : "1949-1959 PRIM značka kvalitních náramkových československých hodinek" .

Nevěděl bych kam toto zařadit,ale byl jsem na aukci kde se dražila krabička naprosto stejná jen s logem"ŠKODA" a bylo tam napsáno,že se jedná o vzor cigaret pro pavilon v Bruselu 1959.

post-12679-082358500 1312652185.jpg

post-12679-087699400 1312652193.jpg

post-12679-067707100 1312652203.jpg

Odesláno

Ptal jsem se babičky (ročník 1928 a kuřačka ), řekla mě, že v těchto krabičkách mělo své místo kuřivo zn. Clea ( bez záruky, babička si toho dost pamatuje, ale občas se jí to trochu plete )

Odesláno (upraveno)

Jsem o dva roky mladší jak ta krabička,takže jsem z nich kouř asi ani necítil :) .Pokud v nich bylo 20ks cigaret s filtrem nebyl to problém aby se tam vešly.Vnitřní rozměr (ten největší-šířka) je 84mm.Protože jsem detailista,citujije zde seznam cigaret co dělaly v té KH od roku 1929 :) cituji :

V roce 1929 Čs. tabáková režie vyráběla následující značky: Zora, Sport, Egypt, Praga, Tatra, Dames, La Fleur, Bosna, Slávie, Legie, Ghjubek, Yaka a Stambul. Celkem bylo v tomto roce prodáno 11 922 756 000 cigaret. Nejprodávanější cigarety byly značky Zora (585 000 ks), Sport (381 000 ks), Egypt (2,212 mil. cigaret.Od 1. května 1950 byla uvedena do prodeje nová cigareta značky Lípa a na Slovensku cigareta IX. sjezdu KSS. V roce 1952 končí tzv. stovková balení cigaret a cigarety se balí už jen strojově a to nejprve po 10 kusech a později po 20 kusech. Jak docházelo k modernizaci tabákového průmyslu, byly uzavřeny továrny v Táboře a v Českých Budějovicích. Hlavními závody ČSTP se staly závody v Kutné Hoře, v Novém Jičíně, Hodoníně, Spišské Belé, Banska Šťavnici a Smolníku. V roce 1960 byla zahájena výroba cigaret s filtrem značky Filtra v Hodoníně, v roce 1963 Astra v Kutné Hoře. Od 1964 se začaly vyrábět cigarety Sparta za 8,- Kč, které byly nejkvalitnějším výrobkem ČSTP. Postupně se cigarety vyráběly v různých délkách (70 mm ? Regular Size, 85 mm King Size, 100 mm). Jako protiváha kvalitním Spartám bylo nutno vytvořit levnější cigarety, což vedlo ke vzniku cigaret zn. Petra. Na začátku 70. let se vyráběly cigarety Clea.

Jak je výše uvedeno CLEA asi v roce 1959 nebyla,ale když mohli slováci vyrábět cigarety "IX.sjezdu KSS" klidně se mohly vyrobit cigarety "ŠKODA" a nebo "PRIM" pouze pro ten Brusel.Pokud mi paměť neklame náš stát se tam snažil prezentovat

v nové vlně designu jako byly gumové či plastové figurky od Libuše Niklové,porcelán navrhovaný panem Ježkem a samozřejmě i jiné ......

edit: no nějak mi tam chybí ty Startky :),asi to nebude dobrý zdroj :D

Upraveno uživatelem nikdo
Odesláno

Díky, uhodím na babičku :smile_anim:. Jelikož jsem o dost mladšího data "výroby" a navíc nekuřák, tak jsem prodával, jak jsem koupil. Omlouvám se.

Odesláno
  V 7. 8. 2011 v 17:29, kuncák7 napsal:

Díky, uhodím na babičku :smile_anim:. Jelikož jsem o dost mladšího data "výroby" a navíc nekuřák, tak jsem prodával, jak jsem koupil. Omlouvám se.

[/quote ]Babičce poděkujte,má úctihodný věk a jistě si myslí svoje jakýma,že ptákovina se ti mladí zabývají :) .

Odesláno (upraveno)
  V 7. 8. 2011 v 17:15, 'nikdo' napsal:

Jsem o dva roky mladší jak ta krabička,takže jsem z nich kouř asi ani necítil :) .Pokud v nich bylo 20ks cigaret s filtrem nebyl to problém aby se tam vešly.Vnitřní rozměr (ten největší-šířka) je 84mm.Protože jsem detailista,citujije zde seznam cigaret co dělaly v té KH od roku 1929 :) cituji :

V roce 1929 Čs. tabáková režie vyráběla následující značky: Zora, Sport, Egypt, Praga, Tatra, Dames, La Fleur, Bosna, Slávie, Legie, Ghjubek, Yaka a Stambul. Celkem bylo v tomto roce prodáno 11 922 756 000 cigaret. Nejprodávanější cigarety byly značky Zora (585 000 ks), Sport (381 000 ks), Egypt (2,212 mil. cigaret.Od 1. května 1950 byla uvedena do prodeje nová cigareta značky Lípa a na Slovensku cigareta IX. sjezdu KSS. V roce 1952 končí tzv. stovková balení cigaret a cigarety se balí už jen strojově a to nejprve po 10 kusech a později po 20 kusech. Jak docházelo k modernizaci tabákového průmyslu, byly uzavřeny továrny v Táboře a v Českých Budějovicích. Hlavními závody ČSTP se staly závody v Kutné Hoře, v Novém Jičíně, Hodoníně, Spišské Belé, Banska Šťavnici a Smolníku. V roce 1960 byla zahájena výroba cigaret s filtrem značky Filtra v Hodoníně, v roce 1963 Astra v Kutné Hoře. Od 1964 se začaly vyrábět cigarety Sparta za 8,- Kč, které byly nejkvalitnějším výrobkem ČSTP. Postupně se cigarety vyráběly v různých délkách (70 mm ? Regular Size, 85 mm King Size, 100 mm). Jako protiváha kvalitním Spartám bylo nutno vytvořit levnější cigarety, což vedlo ke vzniku cigaret zn. Petra. Na začátku 70. let se vyráběly cigarety Clea.

Jak je výše uvedeno CLEA asi v roce 1959 nebyla,ale když mohli slováci vyrábět cigarety "IX.sjezdu KSS" klidně se mohly vyrobit cigarety "ŠKODA" a nebo "PRIM" pouze pro ten Brusel.Pokud mi paměť neklame náš stát se tam snažil prezentovat

v nové vlně designu jako byly gumové či plastové figurky od Libuše Niklové,porcelán navrhovaný panem Ježkem a samozřejmě i jiné ......

edit: no nějak mi tam chybí ty Startky :),asi to nebude dobrý zdroj :D

Pánové, CLEA to byl Bulgartabac, to tam těžko strkali a hlavně, tenkrát se kouřilo na férovku, tedy bez filtru :smoke:, tak to odhaduji na Lípy nebo partyzánky...

Upraveno uživatelem JR_2010
Odesláno

Tak jsem babičce dal :-). Vznikl tam šum, ona si do těchto krabiček dávala Clea cigára ( rok si ale nepamatuje :-) ) a ukázala mě i foto s touto krabičkou, ale jinak s tím nic nenadělám, fotka vypadá tak, že by se rozpadla, kdybych jí vyndaval z alba.

Odesláno
  V 8. 8. 2011 v 15:57, 'kuncák7' napsal:

Tak jsem babičce dal :-). Vznikl tam šum, ona si do těchto krabiček dávala Clea cigára ( rok si ale nepamatuje :-) ) a ukázala mě i foto s touto krabičkou, ale jinak s tím nic nenadělám, fotka vypadá tak, že by se rozpadla, kdybych jí vyndaval z alba.

To musí být chudák mumifikovaná, Clea a BT, to byl smrad kterej jsem poznal na sto honů i já nekuřák :sick01:

Odesláno
  V 8. 8. 2011 v 16:06, 'JR_2010' napsal:

To musí být chudák mumifikovaná, Clea a BT, to byl smrad kterej jsem poznal na sto honů i já nekuřák :sick01:

Nejen tyhle. Kvůli Stráskému (bývalý dvojnásobný ministr) museli nyní na NP Šumava koupit několik praček vzduchu. Označil svojí pracovnu jako veřejnou kuřárnu v nekuřácké budově. Už desítky let bývá věrný Startkám bez filtru, pod 2 krabičky denně prý nejde.

Odesláno
  V 8. 8. 2011 v 16:06, 'JR_2010' napsal:

Není, je poměrně zdravá a to ještě před 3 rokama bafala 30 denně, teď už jen potají, pravnoučata to nesmí vidět. Z dětství pamatuju děsnej smrad ( asi proto jsem já nikdy nezačal kouřit )
Odesláno
  V 7. 8. 2011 v 17:15, 'nikdo' napsal:

V roce 1929 Čs. tabáková režie vyráběla následující značky: Zora, Sport, Egypt, Praga, Tatra, Dames, La Fleur, Bosna, Slávie, Legie, Ghjubek, Yaka a Stambul.

Dobrý detaily, díky. Je to sranda, jak ty názvy vyvolávaj různý asociace, co? Je určitě rozdíl kouřit Fleur a Legie, ne?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...