BUBÁK Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 moj posledny prispevok na tuto temu, slubujem... Stowa Marine Original - 770 eur Prim Linea40 - 540 eur Prim Orlik - 980 eur cca. +- nejake euro na kavu no myslim, ze tu musia emocie, pocity, historia, vasen a este neviem co sa dat dokopy, aby si niekto vybral Orlik a nekupil si Stowa... v CR, kde ma Prim obrovsku historiu by si radsej vybrali Stowa a zvyok sveta ani nehovorim... Prim nemá obrovskou historii jenom v Čr, ale také na Slovensku, na to nezapomeň.
babaq Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 to bunny: kdyz to nechapes, tak uz o tom prestan psat a uvadet nesmyslne priklady pri srovnani s automobily, precti si, co psal Cyber ... Mně ta analogie s motorem nepřipadala tak moc mimo. Rozebrat, složit, přejmenovat. Problém bude asi v tom posledním kroku - přiznaná ETA cti netratí, ale s tím přejmenováním, ts ts ts... Nevadí používat ETU, dělá to kdekdo. Ale proč se za to stydět?
Foundryman Odesláno 4. prosince 2006 Autor Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 Znám jednoho pána ze Švýcar, jmenuje se Heini Mader. Zamlada dělal mechanika Jo Siffertovi v F1, potom založil vlastní motorářskou firmu v Glandu u Ženevy. Heini Mader Racing. Stavěl (teď už je v penzi) motory pro GT - Chrysler Viper, desetiválce, několikrát jeho motory vyhrály mistrovství světa. Taky staví motory pro závodní čluny na bázi BMW. Několikrát jsem měl příležitost být s ním na závodech, byl jsem i ve firmě. Ale nikdy žádný motor nikde nefiguroval pod značkou Mader. I když z původního základu zůstal v podstatě jenom blok, a to ještě upravený. Vždy to byl i na závodech Chrysler Viper (by Mader), případně BMW (by Mader). Když už jsme tedy u těch srovnání
Pachollini Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 Celá ta debata o cenách mi připadá trochu mimo, protože myslím, že jediné, co se k tomu dá říct, je "já za to ty prachy nedám" nebo "mně to za to stojí". Ale s tím přejmenováváním Ety naprosto souhlasím, navíc myslím, že lepení loga Prim na všecko, co se dává do Primek do budoucna snižuje hodnotu použití vlastních kalibrů. ("Jo, kalibr Prim XX, a jaká je to teda ETA?")
watch Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 Nevadí používat ETU, dělá to kdekdo. Ale proč se za to stydět? To je opravdu spravna otazka. Nektere firmy v prospektech puvod a cislo kalibru taji. Predpokladam, ze vetsina firem dela jen minimalni modifikace a hlavni modifikaci je prejmenovani kalibru(nebo cim se lysi Prim od Ety 2824-2?). Eta dela kvalitni kalibry a tak se neni za co stydet (aspon co se tyce kvality). Ale Eta-kalibry jsou masovka za vyhodne ceny. A to se k drahym hodinkam tak nehodi. Mate to trochu spotrebitele a komplikuje srovnani cen hodinek se stejnym kalibrem. To je skoda.
Milis Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 Venkoncem diskutovat o tom, proč bych si něco nekoupil, je stejně legitimní jako o tom, proč bych si něco koupil. Líbí/nelíbí, smrdí/voní, miluju/nenávidím atd.
BUBÁK Odesláno 4. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 4. prosince 2006 Znám jednoho pána ze Švýcar, jmenuje se Heini Mader. Zamlada dělal mechanika Jo Siffertovi v F1, potom založil vlastní motorářskou firmu v Glandu u Ženevy. Heini Mader Racing. Stavěl (teď už je v penzi) motory pro GT - Chrysler Viper, desetiválce, několikrát jeho motory vyhrály mistrovství světa. Taky staví motory pro závodní čluny na bázi BMW. Několikrát jsem měl příležitost být s ním na závodech, byl jsem i ve firmě. Ale nikdy žádný motor nikde nefiguroval pod značkou Mader. I když z původního základu zůstal v podstatě jenom blok, a to ještě upravený. Vždy to byl i na závodech Chrysler Viper (by Mader), případně BMW (by Mader). Když už jsme tedy u těch srovnání V hodinařině to vypadá, že s přejmenováním kalibrů je to asi jinak než u motorů. http://home.xnet.com/~cmaddox/omega_base_m..._movements.html
batty Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Jeste k ciferniku. Je o tolik slozitejsi vyrobit neco takoveho http://www.mi6.co.uk/sections/articles/col...2006.php3?t=&s= (kyc, ale jako priklad dobry) nez "2D" u Primek?
noname Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Watch píše, že by byl lepší Orlík s Prim kalibrem. Já bych ho tedy s nějakým starým kalibrem nechtěl, to radši s Etou, která jde velmi přesně. Prim by měl vyrobit nějaký nový, vysoce kvalitní, třeba i jednoduchý kalibr. Zastaralé kalibry poskládané ze starých dílů do drahých a exkluzívních hodinek nepatří.
pakr Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Kdo byl na jaře na setkání s Primem v Brně, mohl vidět, že plastický ciferník umí vyrobit. Bohužel je chyba, že to není nikde dál prezentováno - například na webu Primu. Vůbec mi přijde a asi nejen mně, že prezentace na webu by mohla být mnohem lepší a aktualizovanější. Například teď v prosinci prezentovat společenské akce v září... Cena je taková, jaká je. Podle mě vcelku odpovídá malosériové výrobě a neznám jiného výrobce, který by nabízel možnost individualizace. Vzpomínám, jak zde byla snaha kontaktovat Archimede, aby vyrobil sérii pilotních hodinek na ciferníku bez datumovky a vlastně se o tom výrobce odmítl jakkoliv bavit, že nemají na to čas. V Eltonu by něco podobného asi problém nebyl... Značení Eta kalibrů vlastní značkou jako problém nevidím. Informace o tom, že Prim 73 je vlastně Eta 2824-2 jde velmi jednoduše najít. Že by Prim měl vyrobit nový vlastní kalibr už dávno ví, ale na to zatím nemá technologii. Třeba se časem dočkáme.
Lukáš Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Watch píše, že by byl lepší Orlík s Prim kalibrem. Já bych ho tedy s nějakým starým kalibrem nechtěl, to radši s Etou, která jde velmi přesně. Prim by měl vyrobit nějaký nový, vysoce kvalitní, třeba i jednoduchý kalibr. Zastaralé kalibry poskládané ze starých dílů do drahých a exkluzívních hodinek nepatří. Já si to nemyslím a sposta výrobců se vrací ke svým starým kalibrům a dělá různé L.E. BTW: skutečně si myslíš, že 40 let starý strojek je méně přesný?
HIFI Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Pakr má pravdu,na tom jarním setkání v Brně jsme měli možnost vidět 3D ciferník od Primu, který byl velmi elegantní,bohužel byl myslím pouze na individuální zakázku, nicméně tuto možnost má každý.
cigi Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 bunny - když jsi na to narazil - právě, že prim se ciítí (a oprávněně, když srovnáš stowy a platinový diplomaty) jako vyšší značka, než stowa, dá-li se to tak říct. To, že se tobě líbí víc stowa, na to nemá vliv - kup si je a měj je rád . To s tou omegou nechápu, proč by měl prim dělat bondovky? nebo rolexky nebo podobný hodinky - proboha není jich všude dost? v tom to leží, co se ti tu snažíme vysvětlit - prim jde svou vlastní cestou originálních návrhů a kusů - chce se opravdu vytáhnout a omegu (kultovní konfekce) už taky míjí. Jak píšu - z produkce primu nesmíš brát tu webovou spotřební konfekci s etičkama, ale solitery za statisíce - ty ho živěj, tam vidí svoji budoucnost, alspoň to dnes tvrdí, tak mu to věřím. Chtějme po něm víc, ne míň. centrummartine - trefils hřebíček, čeče - je to možná opravdu tou ne úplně černou barvou ciferníku v kontrastu s lesklým sklíčkem a pouzdrem - to vysvětluje, proč mám ten papírovej pocit i u orlíku. Já jsem totiž vždycky posuzoval bílý liney, černý jsem viděl jen jednou a zběžně za výlohou teď v tom hodinářství - ciferník byl úplně černočerný navíc se zbytečným prolisem a vypadaly bombově, daleko nejlíp z toho, co měli v krámě, ale nikdo je nechce koupit - asi všichni v krajském městě chtějí bondovky, jako bunny - to je zdroj toho rozčarování a nedorozumnění - prim je myslím dělat nikdy nebude . noname - v čem je prim 66 nebo 68 zastaralý oproti mechanickým etám??
Bobr Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 cigi: vždycky když tady diskuse přesáhne dvě stránky, tak se významově úplně posune někam jinam. Tato nezačala o tom, kam směřuje Prim a jestli je schopný vyrobit takové nebo makové hodinky, ale tom, že Prim v současnosti za požadovanou cenu nabízí nevyrovnanou kvalitu (asi kromě solitérů). A litanie ohledně mdlého designu ciferníků (a ruček) se tady vlečou už dobu.... Chápu to tak, že pokud někdo jmenoval Stowu, ne proto, aby ji srovnával s Primem co se týče úrovně značky (na to může být X názorů), ale aby uvedl příklad cenově přívětivých, a přitom neodfláknutých a šmrncovních hodinek. Jistěže Prim umí vyrobit i plastický ciferník, ale když si ho objednám spolu s ucházejícími ručkami a jakýms takýms dekorováním strojku, o kolik se asi zvedne cena základního modelu? Závěr je pro mě v tuto dobu (bohužel - i pro mě jako potenciálního zákazníka) jednoznačný: současné modely (nemyslm tzv. "solitéry") jsou za požadované ceny prakticky neprodejné.
typograf Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 ........ současné modely (nemyslm tzv. "solitéry") jsou za požadované ceny prakticky neprodejné. ........ a přeci se prodávají .........
watch Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Myslel jsem novy moderni Prim-kalibr. Doufam, ze se dockame. Watch píše, že by byl lepší Orlík s Prim kalibrem. Já bych ho tedy s nějakým starým kalibrem nechtěl, to radši s Etou, která jde velmi přesně. Prim by měl vyrobit nějaký nový, vysoce kvalitní, třeba i jednoduchý kalibr. Zastaralé kalibry poskládané ze starých dílů do drahých a exkluzívních hodinek nepatří.
noname Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Prim Orlík max. +5 s/ den, stabilní chod po řadu měsíců Prim Sport I po kompletní renovaci -30s/den V jiném vlákně jsem se na to ptal a z názorů jsem vyrozuměl, že kalibr 68 nepatří mezi nejpřesnější a nejstabilnější.
watch Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Prim Orlík max. +5 s/ den, stabilní chod po řadu měsíců Prim Sport I po kompletní renovaci -30s/den V jiném vlákně jsem se na to ptal a z názorů jsem vyrozuměl, že kalibr 68 nepatří mezi nejpřesnější a nejstabilnější. Eta kalibry jsou jiste velmi kvalitni. Ale ani Miyota (Prim 72) neni tak spatna, ale Orliky s Miyotou nikdo nechtel. Rozhodujici neni jenom kvalita a parametry ale hlavne to, jestli se kalibr k hodinkam a jejich pribehu hodi. A potom muze mit i papirove horsi kalibr uspech (Chle).
JJ Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Myslel jsem novy moderni Prim-kalibr. Doufam, ze se dockame. Já nevím, ale bavíme-li se o jednoduchých ručně natahovaných kalibrech se třemi ručkami, maximálně datem, co si představuješ pod pojmem "moderní"? Objektivně těm strojkům chybí jen možnost zastavení sekundové ručky a těm, které mají datumovku, ještě nezávislá korekce data. Co se dá vymyslet jinak? Určitě zvýšení frekvence, jenže to má i stinné stránky (zvuk, opotřebení), experimentovat by se nejspíš dalo i s perem a prodloužením reservy chodu (která ale vůbec není špatná).
VS Odesláno 5. prosince 2006 Nahlásit Odesláno 5. prosince 2006 Myslel jsem novy moderni Prim-kalibr. Doufam, ze se dockame. Já nevím, ale bavíme-li se o jednoduchých ručně natahovaných kalibrech se třemi ručkami, maximálně datem, co si představuješ pod pojmem "moderní"? Objektivně těm strojkům chybí jen možnost zastavení sekundové ručky a těm, které mají datumovku, ještě nezávislá korekce data. Co se dá vymyslet jinak? Určitě zvýšení frekvence, jenže to má i stinné stránky (zvuk, opotřebení), experimentovat by se nejspíš dalo i s perem a prodloužením reservy chodu (která ale vůbec není špatná). Třeba kvalitnější materiály, přesnější strojní opracování, důkladnější kontrola při výrobě, vyloučení lidského faktoru a únavy při montáži robotem. Našlo by se toho dost. Je vůbec možné funkčně srovnávat nově vyrobený kalibr s 30 let starým používaným kalibrem, u kterého nikdo neví, v jakých podmínkách byl používán, jakým nárazům byl vystaven? Mění se při repasi všechny ložiskové kameny? Ocelové hřídelky přece musí mít nějaké známky opotřebení a zvětšené vůle. Kontrolují se všechny součástky při repasi ultrazvukem nebo rentgenem, jestli v nich nejsou skryté vady nebo praskliny?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se