Jump to content

LORUS

Quido Morava

Recommended Posts

Prosím znalé o názor na tuto značku.

(Pokud tu něco podobného už někde je, tak jsem to asi přehlédl)

Jedny som vlastnil,kup za 1,5 tis asi pred 10 rokmi.Ale neviem co by som tak o nich....Proste dobre ukazovali cas nez sa zastavily a niekde stratily...Tot moja osobna skusenost.:)

Lorus je (dle hodinky.cz) údajně ultra-low-end brand Seika, o kus výš jsou třeba Pulsar (quartz) a nebo Orient (quartz i mechanické) - a pak samozřejmě Seiko samotné.

Lorusy co jsem kde zahlídl mi ale přišly spíš jen jako další do party zde tolik "populárních" čínských modelek Rotax, Scream, Police, Bentime a spol., ležících v pultech krámků pro pipky většinou hned vedle - prostě pouťové provedení a viklající čudly jak od Nguyena z tržnice.

Zdejšího Homo Sapiens Chronomagorus by jako dárek nejspíš urazily - ale třeba pro děcko a nebo pro babu k práci můžou být díky quartzu OK - a není vyloučeno, že při hodně šetrném a nepředpojatém zacházení šťastné kusy přežijí zákonnou záruku i výměnu baterky, podobně jako výše uvedené činasky...

Edited by Radek124

Lorus je (dle hodinky.cz) údajně ultra-low-end brand Seika, o kus výš jsou třeba Pulsar (quartz) a nebo Orient (quartz i mechanické) - a pak samozřejmě Seiko samotné.

Lorusy co jsem kde zahlídl mi ale přišly spíš jen jako další do party zde tolik "populárních" čínských modelek Rotax, Scream, Police, Bentime a spol., ležících v pultech krámků pro pipky většinou hned vedle - prostě pouťové provedení a viklající čudly jak od Nguyena z tržnice.

Zdejšího Homo Sapiens Chronomagorus by jako dárek nejspíš urazily - ale třeba pro děcko a nebo pro babu k práci můžou být díky quartzu OK - a není vyloučeno, že při hodně šetrném a nepředpojatém zacházení šťastné kusy přežijí zákonnou záruku i výměnu baterky, podobně jako výše uvedené činasky...

hm... no jednu věc musím trošku rozpitvat, a to, že Orient je nějaká odnož SEIKO - to slyším prvně, ale možné je dnes všechno, jen bych si byl rád jistý, jelikož orienty považuji za poměrně (!) zdařilé "východní" hdinky, samozřejmě až po SEIKO nebo CITIZEn, ale naprosto klidně si je troufnu zařadit před CASIO...

akle k věci - mám taky jednu zprostředkovanou zkušenost od úpříbuzného, který má jedny "oblekové" už asi 15 let a bez problémů. za tu dobu prý měnil baterku jen 3x, a vzhledem k tomu, že tehdy dostal (na 40tiny) troje další hodinky - není žádný sběratel ani fanda, to je tak když se rodina nedomluví - a tyhle Lorusy nejnže nsí nejraději, ale přežily ty další (jedny byly Swatch a druhé CASIO, modely už nevím, ale všechny byly přes 2k - to byly tehdy trochu jiné peníze)

Ovšem nechci usuzovat z jednoho případu, jen jsem slyšel poměrně dobré reference, ale nic dalšího konkrétního, proto se ptám

Ja bych ty Lorusy tak spatne zase nevidel, mam 10 let titanove quartzky RXH 43 DX9, maximalni spokojenost, opotrebeni minimalni-nejsou noseny denne, vodotesnost 5atm. pro bezne pouziti a styk s vodou dostacujici. Baterie menena 2x, uvnitr strojek SEIKO-EPSON, 4 kameny!!!. Je to sice low-end, ale stale SEIKO. Jinak ta analogie je spravna: LORUS - PULSAR /take low-end a vetsinou quartz, u nekterych drazsich modelu kinetic, jen asi 3 modely maji automaticky kalibr/, pak Orient /nize nez Seiko, i cenove/, pak vlastni masove Seiko a nakonec limitovane modely Grand Seiko a Credor. Kazdopadne zpracovani Lorus rozhodne nema zpracovani od Nguyena, spise naopak, jsou to levne a trvanlive hodinky pro kazdodenni pouziti, ovsem bez vetsich naroku na pridane funkce. Bez vyjimky pouze quartzove kalibry.

2Frostie: já určitě netvrdím že jsou "špatný" - jde spíš o to aby Quido za ty prachy nečekal nějaký HH zázrak oproti činaskám z téhož regálu.

FYI, před 7 lety mi k Timexům pro fotra přihodili celotitanové Bentime v plechovce "za korunu" (dle tehdejšího ceníku za neskutečných 2250,-). Nikdy se moc nenosily, bral jsem je spíš jako záložní "krám na chlastačky", přežily i koupel ve fontáně - ale kupodivu Myiota tiká bez závad dodnes a jsou to ty nejpřesnější hodinky co doma mám (seřizování 2× ročně - při změně času - a i tak nebývá rozdíl přes 5 sekund). Jen při výměně baterky si vždycky dělávám p...l že jim tím navyšuju cenu na třicetinásobek :whistle:

Tím nechci vychvalovat číňany - jde spíš o to že tak elementární činnost jako je spolehlivé několikaleté ukazování času dnes při slušném zacházení zvládnou i krámy za kačku - a nemusí to být ani fíky "hodnotných" značek". Jen té parády tolik nenadělají... :guitar:

Naproti tomu Orient bych spolu se slovem "kvalita" spojoval jen hodně opatrně, vzhledem k tomu že v podstatě nový orloj jsem už po 6 týdnech nošení musel pakovat do servisu s podělaným kalendářem - a ani po měsíci je ještě nemám zpátky... :wallbash:

Edited by Radek124

Já jsem Lorusy měl (a mám dodnes, akorát je už nenosím) a tehdy naprostá spokojenost. Chronograf s duálním časem, budíkem, datum zobrazené ručkou "na okolo" ciferníku (to je výraz....). Koupil jsem si je dokonce dvakrát - nejdřív zlaté s bílým ciferníkem, ty jsem v nějaké finanční krizi prodal (ano tehdy se daly i znovu prodat) a asi za rok jsem si je koupil znovu stříbrné (asi pochromované) s černým cifrem. Co do funkčnosti a zpracování naprostá spokojenost, denně jsem je nosil snad 8 let a fungují dodnes - jen je nenosím, protože quartz a jsou malé. Ale zrovna nedávno jsem na ně koukal že jsou to fakt pěkný hodinky. Tož tak. Jo a tehdá byly docela drahý...docela mě překvapilo, když jsem je teď viděl někde v Globusu balený div ne v blistru...

Ale notak - pokud se pamatuju tak Quido se ptal na Lorus (~ceny u nás pod 4000 Kč), kterému cenově odpovídají nejlevnější Orienty a ne nějaký "cirkus humberto" od Orient Star. To je jak začít argumentovat u Kolínských prdítek kvalitou Lexusu, s odůvodněním že je všechny vlastní Toyota...

Ale notak - pokud se pamatuju tak Quido se ptal na Lorus (~ceny u nás pod 4000 Kč), kterému cenově odpovídají nejlevnější Orienty a ne nějaký "cirkus humberto" od Orient Star. To je jak začít argumentovat u Kolínských prdítek kvalitou Lexusu, s odůvodněním že je všechny vlastní Toyota...

žert. Nedalo mi to. Byl tam smajlík. A za ten Cirkus Humberto máš vroubek :D takový krásný hodinky

Však já ani proti Humbertu nic nemám, před 30 rokama to pro mě byl jako pro caparta úžasnej zážitek - čert ví proč se mi to tak najednou zasociovalo, možná za to může ta pastelová barevná kombinace a "pouťovou červenou" malovaný ukazatel nátahu... :rolleyes: (...u "automatů pro začátečníky" s krátkou rezervou hned po datumu IMHO nejužitečnější komplikace).

Asi by stalo za to to trochu rozvest. Orient Watch Company byla zalozena 13. cervence 1950. Od roku 2001 v nem mela firma Seiko vyznamny majetkovy podil a od roku 2009 je Orient uz zcela ve vlastnictvi Seiko Epson. ovsem rict to takhle jednim dechem je asi jako davat dohromady Omega a Swatch... coz teoreticky taky jde. Orient jede na vlastnim pisecku a kdo vlastni akcie je de facto sumak. Porsche taky neni tak uplne VW, ne? Takze ano, vlastni ji Seiko. A ne, brand Seika to opravdu neni... narozdil od zminovanych Pulsaru nebo Lorusu. To jen pro uplnost.

2little_w: Tak dobře, akceptuju že Orient brand Seiko není - jenže co je slavná historie platná, když zrovna těm mejm už stihl pajšl "zoptimalizovat" nějakej číňan tak že se podělaly už po 6 týdnech nenáročnýho nošení? No co, aspoň jsem se díky tomu stihl vrátit na pravou quartzovou víru - a se Sintrama už mě orientální katování kostů ani záchvaty chronobundusu tolik netrápí... B)

PS: pokud se pamatuju, tak třeba jediné mě sympatické Porsche řady 924 bylo komplet převzatý projekt Volkswagenu (sorry za offtopic) :smoke:

Edited by Radek124

• 2 years later...

Pídil jsem se na fóru po porovnání Lorus, Pulsar vs Seiko.. až jsem našel tohle téma. Díky za přínosné informace. Myslím, že už mám jasno. I když víc zkušeností s používáním Lorusů a Pulsarů by neškodilo.

Snad se na mě nebudete zlobit, když tohle téma ještě oživím tímhle výborným přirovnáním k autu (nalezeno kdesi na Internetu):

"When you sit in those watches for a test drive, they will all have quite a good performance, but a Seiko will be invariably better looking, better finished, more comfortable and quieter. Driving a Pulsar will still be fun, it'll handle quite well and will stop just as quickly as a Seiko, but the doors won't seal quite as well and the body will not have the same protection levels. In a Lorus, you will hear the wind noise, there will be slight squeaks from the poorer quality of the body, so you would not want to have a head on crash with a Lorus and definitely not with a Seiko. However, insurance will be very cheap when it gets stolen or damaged beyond repair.

A lot of the movements between the three models do get interchanged with only minute cosmetic modifications from case to case. In most cases (no pun intended) , it's the case that makes the difference."

Nedávno jsem s kamarádkou kupoval jedny dámský lorusy kolem 1500 pro její matku. Celkem fajn hodinky, ocelový pouzdro (v týhle cenový kategorii překvapivě ne úplně běžná věc), minerál, strojek od seiko-epson, moc hezky udělanej cifr. Náramek skládanej šit, ale to je asi celkem běžný.

• 9 years later...

Hodinky LORUS Chronograph RT333HX9

LORUS je jednou ze značek společnosti SEIKO.

Hodinky mají lunetu s tachymetrickou stupnicí, svítící hodinovou ručku a minutovou ručku, push-pull korunku a šroubovací dýnko. Sklíčko mají minerální. Šířka pouzdra je 41 mm. Výška pouzdra je 11 mm. Lug to lug je 47 mm. Rozpětí nožek je 20 mm.

Hodinky používají strojek SEIKO VD53 (RT3 SERIES). Jedná se o quartzový strojek s frekvencí 32 768 Hz. Funkce strojku – hodiny, minuty, centrální sekundy, 24 hodinový subciferník ve 03:00, sekundový subciferník chronografu v 06:00, 60 minutový subciferník chronografu v 09:00, datum mezi 04:00 a 05:00. Baterie je typu 371 (SR920SW).

Moje hodinky jsem si koupil, protože se mi líbily, a také kvůli ceně, která byla docela nízká. Chtěl jsem chronografy, a aby nebyly moc vysoké, což splňovaly právě quartzové chronografy. Baterie vydržela cca 3 roky (můj odhad).

Varianty hodinek LORUS Chronograph RT333HX9

1 – RT331HX9

2 – RT333HX9

3 – RT335HX9

4 – RT337HX9

5 – RT339HX9

6 – RT341HX9

7 – RT345HX9

PLUSY

- LORUS je jednou ze značek společnosti SEIKO

- celková kvalita

- jednoduchý a účelný design

- kvalitní dokončení pouzdra

- 20 mm rozteč nožek

- čitelnost ciferníku

- přesnost oficiálně + - 20 s/měsíc (naměřil jsem cca + 2 s/měsíc)

- sekundová ručička skáče docela přesně po indexech

- zastavení sekundové ručičky při seřizování času (hacking)

- voděodolnost 100 m

- pro mě velikost 41 mm

- nízká hmotnost

- Quartz (nemusí se ale řešit rezerva chodu a přesnost)

- cena

MÍNUSY

- LORUS nemá takové jméno jako SEIKO

- jedná se spíše o módní hodinky

- slabá luminiscence ruček

- skládaný nerezový náramek

- obyčejná spona s pouze 2 možnostmi mikroregulace

- tachymetrická luneta je jen na ozdobu (sekundový subciferník chronografu)

BONUS – návod na výměnu baterie

- Očistit dýnko a jeho okolí.

- Nandat si rukavice – nesahat na baterii a strojek holou rukou.

- Očistit dýnko zevnitř a těsnění.

- Vzít si plastovou pinzetu – nezkratovat baterii.

- Pozor – někdy je držák baterie přišroubovaný nebo zaháklý.

- Očistit kontakty, strojek a vnitřek pouzdra.

- Vložit baterii a případně přišroubovat nebo zaháknout.

- Vyndat, očistit a namazat korunku a krček.

- Namazat těsnění a správně ho vložit do drážky v pouzdru.

- Případně kovovou pinzetou propojit AC s (-) = restovat strojek.

- Opatrně dotáhnout dýnko – nepoškodit těsnění.

- Ideálně udělat tlakovou zkoušku (voděodolnost).

- Ideálně vyměnit těsnění dýnka a korunky.

1 Lorus.jpg

2 Lorus.jpg

3 Lorus.jpg

4 Lorus.jpg

5 Lorus.jpg

• 3 months later...
  • 3 months later...

Koupil jsem si tyto chrona od Lorusu. Stály cca 1800,- (byly ve slevě, jinak jsou za cca 2500,- ). Zpracování perfektní, vteřinovka skáče přesně po indexech, vodotěsnost 100 m, průměr 45 mm, lumi ( indexy, čísla a ručičky ) vydrží až do rána. Náramek je sice skládaný, ale "nekouše" a snadno se zkracuje. Mám je několik týdnů a zatím plná spokojenost.57a0e697dc636d9a30457f68813a8761.jpg4d1c5fb7e095661d5de1d37cbc52bc55.jpgb8f68eb1799c3fdc13e6ba3b36a85267.jpg

Odesláno z mého SM-S918B pomocí Tapatalk