gougy Odesláno 26. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2012 Reputace asi taky není úplně řešení, jsem tu docela dlouho a nikoho nenapadlo ji pro mě založit. To si myslím, že jsem tu dost hodinek a příslušenství jak prodal, tak koupil. Jsem na tom podobně a nevadí, že se s reputacemi roztrhl pytel, pomůže to alespoň orientaci. (i když, jaký je problém mít 3 nicky a chválit se vzájemně..¨- snad sledovat to, jestli reputace píšou i "staří známí", no a jsme zase na začátku )
sect Odesláno 26. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2012 No dokonalé to určitě není, ale pokud by se to stalo standartem - dokončíš obchod, poděkuješ, napíšeš reputaci. Tak by to mohlo být celkem přehledné.
Rs. Odesláno 26. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2012 Nechci plevelit, ale nedá mi to - ve své podstatě plně souhlasím s honza.manta. A přidám svůj názor na povzdechy alá sea-gull: fórum bude takové, jak ho dokáží udržet moderátoři. Lidově řečeno alfa-samce (dámy prominou) sebelepší pravidla nenahradí.
jacob Odesláno 26. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2012 A přidám svůj názor na povzdechy alá sea-gullOde mě to nebyl žádný povzdech, ale zcela jasný příspěvek o tom, co si myslím o konkrétních hodinkách. Že to dál neřeší ani samotný prodejce mě ani nepřekvapuje, když je tady asi čtrnáct (opravdu čtrnáct) dní a chce především prodat.
Rs. Odesláno 26. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2012 Že to dál neřeší ... Já to nemyslel zle, ale přesně jak jsem napsal. Moderátor mu to měl smazat pro faktický nesoulad popisu s předmětem a pozastavit ho na 1/2 roku a hotovo. Obrovskou výhodou takovéhoto fóra je to, že mnoho lidí to tady vidí a lze k tomu dopsat komentář, na rozdíl od aukra, kde odstraňují jenom opravdu do nebe volající falsifikáty a zbytek hold smůla. Tj. chcete-li si udržet gentlemanský klub, tak to IMHO nedělejte tak, že se budete uzavírat, ale že prostě takováto křiklavá porušení pravidel budete důsledně trestat. Já osobně se na webu pohybuji velmi dlouho, déle než existuje chronomág, jenom prostě na tomto fóru jsem "aktivní" jenom chvilku. Mám stále stejný nick (Rs. a r_stekly) a nemám důvod ho měnit. Zase na druhou stranu je iluzorní si myslet, že někdo kdo fixluje nebo je obecně neslušný jinde, bude pod jiným nickem po nějaké době na chronomagu jako beránek. Vynucení takových pravidel se neobejde bez přátelské, ale tvrdé ruky moderátorů.
rorda Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Nějak se to více a více vyhrocuje, majitel a řídící Chronomagu takticky (?) mlčí, "zasloužilí" členové jsou otrávení a možná se i cítí ohroženi, potažmo otrávení až znechucení, nováčkové se cítí "na koni" a honí příspěvky co to jde a mají z toho tak trochu srandu. Celé je to, dle mého pocitu, docela otravné a fórum, opět dle mého pocitu, začíná geometrickou řadou ztrácet svoji tradiční vysokou a gentlemanskou úroveň. Množí se osobní invektivy, napadá se kde co a kde kdo. Hodně "zasloužilých" členů mlčí, nebo se baví a obchoduje jen s lidmi které zná a "bere", srazy už nejsou to co bývaly a ovládá je poslední dobou (kupodivu nejen ty pražské) trojský kůň svojí potenciální přítomností nebo nepřítomností. Jeví se (nebo se mi to zdá?), že prodejní vlákno, které je hlavním důvodem rozbrojů, sporů a invektiv, které je hlavním důvodem toho, proč někdo napíše 50 bezduchých, nesmyslných a ostatní popouzejících příspěvků za den či dva, je mimořádným a tolerovaným bonusem navíc. Proč tedy neudělat prodejní vlákno pro členy skutečně bonusem a proč není přístupné pro členy třeba po roce, po dvou letech, já nevím, po jaké době, ale po době, která bude skutečně zaručovat nějakou exkluzivitu pro lidi, kteří mají zájem o hodinky, o fórum a kamarády na něm. Jsem si jistý, že by v tu ránu rychlokvašek a plevelení fóra ubylo, že by se obnovila úroveň fóra tím, že by náhodní přišedší časem odpadli a "staří" a "zasloužilí" členové opět radostněji fungovali. A pokud by někdo z nových příchozích chtěl něco prodat, mohl by to udělat přes nějakého ověřeného člena fóra, stejně, jako se to často děje teď, a ten by posoudil, zda by to pro lidi na fóru mohlo být zajímavé a umožnil by to. A nakupovat noví členové přes SZ v každém případě mohou, to je pak věc prodávajícího. A to, zda prodávající splňuje časovou podmínku pro prodej, by se snad mělo dát nastavit (aby to nemusel nikdo hlídat) v kritériu prodejních vlákna, alespoň jsem to na nějakém fóru (tuším že nožířském) zažil, že moje nabídka neprošla s tím, že nesplňuji dané kritérium pro uveřejnění inzerce. Nevím, jsem z dění na fóru poslední čas trochu rozpačitý, nějak cítím, že by asi bylo vhodné nějaké řešení, které ale nepřichází. Třeba je to jen jakési moje schizma, nějaká fóbie. Začínám ale chápat, proč se i "zasloužilí členové" s fórem občas i trochu pozérsky loučí. Proč se někdy i opakovaně loučí, protože jim Chronomag po pár letech života v této partě, po tom co tomu dali a někteří i obětovali, prostě chybí, ale současně je to tady nebaví. Nechci být moc patetický, zauvažujte o tom, sprdněte mě, ignorujte mě, je to prostě jen úvaha a vyjádření pocitu. Třeba je to nakonec vše v pořádku a mám špatné pocity. Ale tak nějak to cítím. P.S. Dávám tento výplod ještě do vlákna "Černá listina ...". Hmmm, tak to je ... Já měl podobné pocity rok, dva zpátky a bohužel ten vývoj "fóra džentlmenů" nikam rozumně nesměřuje, ba co víc, některé problémy se jen a jen prohlubují ...
gougy Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Hmmm, tak to je ... Já měl podobné pocity rok, dva zpátky a bohužel ten vývoj "fóra džentlmenů" nikam rozumně nesměřuje, ba co víc, některé problémy se jen a jen prohlubují ... Fórum je pořád přesně takové, jaké si ho členové dělají. Fakt, že čím víc členů, tím víc problémů i "problémů" vede k situaci tak "mile" popisované jako elitářství, přitom je to v podstatě jen "systém reputace" nepsanou formou.
JHonza Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Já vím, že nenapíšu nic objevného, všechno už tady bylo řečeno, ale pokusím se to trochu shrnout. Jde o to, stanovit taková pravidla, aby "slušní" členové byli omezováni co nejméně a aby přitom bylo možno všelijakým vyčůránkům přistřihnout křidélka v rámci jasně formulovaných pravidel (to už by pak záleželo hodně na prozíravosti a zdravém úsudku modů). Je jasné, že pokud bude nějaký takový jedinec přiskřípnut, tak bude řvát o pravidlech a dyskrymynaci, protože tento způsob jednání je jim většinou vlastní. Tak aby ho bylo možno v rámci pravidel možno odkázat do patřičných mezí, třeba i za použití tropického ovoce, na které se kdysi stály fronty. Boj s podobnými exoty se sice nedá vyhrát (stejně jako s lidskou blbostí), ale nesmí se vzdávat, protože jinak by fórum opanovali a zahltili. Já jsem na fóru registrován od května 2009 (předtím jsem ještě nějakou dobu nakukoval) a svůj první větší obchod (koupi) jsem tady uskutečnil až teď před vánoci, tedy po cca dvaapůl roce. A i když dotyčného váženého člena osobně neznám, neměl jsem problém s tím poslat mu větší peníze předem, protože na fóru vidím, že má image důvěryhodné osoby. A i když osobně znám jen pár lidí, okruh těch, se kterými bych byl schopen takto obchodovat, je větší. A važme si toho, že takovéto poměry aspoň mezi částí členů panují, a nenechme si to tu zaneřádit. A jedna z možností (možná jediná efektivní) je vytvořit tu takové prostředí, že pro veksláčky prostě nebude zajímavé. Většina těhle týpků totiž nebude mít trpělivost předstírat zájem o hodinky delší dobu, zatímco jim bude stát kšeft, a půjde lovit kavky a hejly raději jinam. Ono to možná ani není tak zajímavé pro staré zkušené členy, ti si poradí a blbečky z nich hned tak někdo neudělá, ale nováčci a méně znalí by se mohli stát lehkou kořistí podvodníčků. Jak se nastaví konkrétní podmínky, to bych nechal na moudřejších hlavách, ale z výše uvedeného výplývá, že by měl uběhnout nějaký čas mezi registrací a prvním prodejem/koupí při současných projevech nějaké smysluplné aktivity (ne např. ve vlákně HUMOR). Zda je tato aktivita smysluplná, by mohli ohodnotit modi tím, že zjevné bláboly nebo výkřiky "Supr" a podobné by se nepočítaly. A jedno pravidlo by se pak mělo uplatňovat zcela důsledně padni komu padni (předpokládám, že tomu tak je i v současnosti): vědomý prodej fejku jakožto originálu = doživotní BAN včetně IP adresy Občas by to možná odnesla nějaká kavárna, ale to by se dalo řešit individuálně Uff, to jsem se nějak rozepsal , ale už končím. Howgh!
Návštěvník Kamil Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Já jsem pro kombinaci 50 příspěvků + 1/2 roku členství.
ggrand Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Nevím čím to, ale v nedávné minulosti mi bohatě stačila podmínka půl roku na fóru,ale teď mi přijde zase rozumná karanténa rok + 100 příspěvků(mimo sekci Ostatní diskuse a zábava).Říkáte, že je nefér podmínka hodně příspěvků, ale kdo nepřispívá(zas padá otázka jak moc smysluplně),tak nepodporuje rozvoj fóra, nepřináší fóru nic. A prodej tady je přece jen jako bonus pro členy. Když jsem tu začínal, tak jsem se snažil psát něco jako recenze hodinek, co jsem měl. Stejně tak dodnes se snažím napsat to, co jsem třeba před vlastnictvím určitých hodinek o nich nevěděl/nemohl nikde najít, aby jiní už měli cestu prošlapanou. Tak by to podle mého mělo vypadat.
maama Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 Já jsem pro kombinaci 50 příspěvků + 1/2 roku členství. to je síla - chudáci zmiňovaní fandové mezi nováčky. se těším až mi ve světle tohoto návrhu někdo zase podsune, že jsem navrhoval koncentrák. modi, udělejte to tak, jak se na tom pouze vy sami usnesete - pravidly definujete množství své práce, ve smyslu víc překážek - víc práce. takže vám do toho nemáme co kecat. eto vaše dělo
jacob Odesláno 27. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 27. ledna 2012 1) ale kdo nepřispívá(zas padá otázka jak moc smysluplně),tak nepodporuje rozvoj fóra, nepřináší fóru nic. 2) Když jsem tu začínal, tak jsem se snažil psát něco jako recenze hodinek, co jsem měl. Stejně tak dodnes se snažím napsat to, co jsem třeba před vlastnictvím určitých hodinek o nich nevěděl/nemohl nikde najít, aby jiní už měli cestu prošlapanou.
Prouky Odesláno 28. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 to jacob a ggrand: Zkusil jsem také zde http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/45021-design-obecne-a-hodinek-zvlaste/ rozjet trochu širší povídání s volnou vazbou na hodinky, byť jsem podle počtu příspěvků začátečník. Co z toho vzniklo mně bere veškerou chuť dál přispívat. Už jsem to tu zmínil, že byť mám málo příspěvků jsem tu od roku 2007. A vypadá to, že po tomhle, co jsem byl označen za idiota, toho co si plete jabka s hruškama a povyšujícího se já nevím co..., hned tak 5O příspěvků nedosáhnu. Ta volná diskuze, kdy jsme ochotni respektovat názor druhého, nám pořád ještě moc nejde. Ale zkusil jsem to alespoň....
Honza.manta Odesláno 28. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 Už jsem to sem v podstatě psal, ale ono se to zde v podstatě všechno stále opakuje. Samozřejmě, že souhlasím s nějakou(půl roku / rok) čekací dobou a nějakým základním počtem přízpěvků(50 / 100) před možností nakupovat a prodávat. Na druhou stranu nesouhlasím s jakousi nováčkovskou sekcí. Já sám cca rok chodil na tohle fórum jen číst, pak jsem se zaregistroval jen kvůli možnosti vidět i přílohy a teprve po delší době napsal svůj první přízpěvek. Takových tu je více a nepřijde mi smysluplné je odstrčit do nějakého nováčkovského přípravného kempu.
Jiribartl Odesláno 28. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 Po přečtení celého vlákna z toho všeho nemám dobrý pocit. Připomíná mi to hon na čarodějnice, období mccarthysmu nebo padesátá léta. Nemyslím, že je tu situace tak kritická, vzhledem k počtu lidí, kteří jsou zde na fóru, možná jsem to nepostřehl, ale nevidím, že by se to tu hemžilo podvodníky.Možná ti , kteří jsou gentlemani s dvaceti ?stravenkami? v kapse nezpozorovali, jaká je v tomto hrůzistátě sociálněekonomická krize, a že mohou být i gentlemany ti, kteří v peněžence mají dvacet stravenek po třiceti Kč, a mají tak zcela jiné problémy. Proto pokud prodávající preferuje toho, kdo ihned reaguje a je třeba až druhý, nebo nedej bůh něco přihodí navrch, může tak činit i proto, že mu to vyřeší jeho momentální životní situaci ? a to já chápu, i když budu mít smůlu a na mě se tak nedostane. Vždyť i nárůst prodeje a nižší prodejní ceny, než v minulých letech svědčí o tom, že se v tomto státě děje něco nezdravého a že někdo prodává hodinky taky proto, že prostě potřebuje prachy. Projeďte si celé forum a zjistíte, že většina členů na Rolexy, nebo alespoň Omegy, prostě nemá.Někdo další zas prodává hodinky ne proto, že by na nich trvale vydělával (kdybych tu ty dva roky nebyl, už bych měl v garáži novou 650 burgmana) ? to bych rád věděl jak, ale proto, že je to magor, který když si nekoupí za měsíc alespoň dvoje hodinky, tak má absťák. No a proto se něčeho musí zbavit, jinak by mu nestačil byt (a peněženka taky, co si budem povídat).To se týká samozřejmě i prodejní ceny. Cenu mohu svobodně nastavit jakou chci, je otázka, zda ji forum kupujících přijme, nebo ne. No a když budu nabízet swiss made, který jsem na Aukru koupil za dvanáct stovek, pravděpodobnost, že se to pozná už při vyvěšení nabídky, je velmi vysoká, a pak už je to záležitost pro moderátora.Teď ještě k té černé listině, nějaká taková listina, i když ne černá, je u každého profilu člena, a tak lze vysledovat, zda je, či není seriozní (jistě u těch, co mají šedesát příspěvků to dost dobře nejde). Ovšem vysloveně černá listina ve vašem pojetí ,si myslím, že nerespektuje presumpci neviny. Potom by jste museli stanovit žalobce, obhájce, soudce, porotu, museli by jste mít vyšetřovatele a někoho, kdo bude suplovat policistu, aby přinutil ?žalovaného? přistoupit před soud. To je ale nesmysl, že. No tak bez toho se tu budem hádat a dohadovat, bude stát tvrzení proti tvrzení, někdo mě naštve, tak já si počkám, až mu to budu moci vrátit. To by pak teprve byla hrůza. Vždyť snad žádná parlamentní demokracie obdobu černých listin nepoužívá, jinak je tomu ovšem u diktatur.Asi budete namítat, že sekce prodej je jen doplňková, že fórum stojí přeci na ostatních sekcích. Rozhodně tomu tak je, ale právě proto , že se ostatní sekce zabývají novými hodinkami, jednotlivými modely a typy, jejich vlastnostmi, které si chce leckdo vyzkoušet, prodejní sekce se tak stává jejich neoddělitelnou součástí.Pokud chceme eliminovat problémy, které vznikly v minulosti, nebo jen mohou v budoucnu nastat, zvyšme počet příspěvků na rovnou stovku a dobu setrvání na fóru na šest měsíců. Pokud je to možné z technického hlediska, zaveďme bodové hodnocení prodávajícího v jeho profilu, které může vyplňovat kupující. Když napíšu, buďme konkrétní u vzniklých problémů, zase to bude porušování presumpce neviny. Ovšem osobně si od toho moc neslibuju. Pak je tu jen poslední možnost, uzamknout fórum pro další potenciální členy, nebo ty, na které mám pifku. Ovšem i mezi gentlemany jsou dobří a špatní. Ale především, važme si demokracie nejen ve společnosti, ale i v tomto fóru.Možná si teď o mně řeknete, co je to za magora, co to sem motá, ale jsem alergický na nespravedlnost jakéhokoliv druhu. Často jsem s tím měl problém, ale prostě mi to nedá ...Taky nepatřím mezi sociální případy, jen bych rád, aby to bylo fórum opravdových gentlemanů ...
Tyr Odesláno 28. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 Nepsal bych, ale nedá mi to - možná jsem v něčem až moc konzervativní, ale já bych pravidla zatím neměnil. Myslím, že špatně nastavená nejsou, případy typu Kařízek každý pozná sám, a většinový konsenzus na změně tu moc nevidím - to by pak byla samozřejmě jiná. Mám rád, když se drží určitá tradice, precedens - a ne když se pravidla pořád mění, odvolává se co se odvolalo.. Ještě jinak řečeno, nelíbí se mi obecně, když se ze špičky ledovce začnou vytvářet normy pro všechny. Diskuze je samozřejmě v pořádku, krom toho někteří krásně vyjadřují to, co sám nejsem schopný tak pěkně popsat. P.S. A to by se mi teď docela hodilo, mít 50 příspěvků, v prodeji jsou Arktiky, které si už léta odpírám:-)
pavča Odesláno 28. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 Nepsal bych, ale nedá mi to - možná jsem v něčem až moc konzervativní, ale já bych pravidla zatím neměnil. Myslím, že špatně nastavená nejsou, případy typu Kařízek každý pozná sám, a většinový konsenzus na změně tu moc nevidím - to by pak byla samozřejmě jiná. Mám rád, když se drží určitá tradice, precedens - a ne když se pravidla pořád mění, odvolává se co se odvolalo.. Ještě jinak řečeno, nelíbí se mi obecně, když se ze špičky ledovce začnou vytvářet normy pro všechny. Diskuze je samozřejmě v pořádku, krom toho někteří krásně vyjadřují to, co sám nejsem schopný tak pěkně popsat. P.S. A to by se mi teď docela hodilo, mít 50 příspěvků, v prodeji jsou Arktiky, které si už léta odpírám:-) Pravidla se tady často nemění, 50 příspěvků platí již hodně dlouho a to, že by se měla asi zpřísnit, například vstupní filtr do sekce nákup prodej, který je bonusem pro ověřené členy, zvýšit na 50 nebo 100 (smysluplných) příspěvků a k tomu 1/2 roku nebo 1 rok na fóru by,dle mého, všem tady jen přispělo ke klidu a bezpečnosti. Kdo chce nakupovat, tak může využít SZ a kdo chce prodávat tak si počká nebo může požádat někoho známého (nemá-li ho, může jít například na sraz Chronomagu, tam se představit a s někým se dohodnout), který se za něj zaručí.
Tyr Odesláno 28. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2012 Pravidla se tady často nemění, 50 příspěvků platí již hodně dlouho a to, že by se měla asi zpřísnit, například vstupní filtr do sekce nákup prodej, který je bonusem pro ověřené členy, zvýšit na 50 nebo 100 (smysluplných) příspěvků a k tomu 1/2 roku nebo 1 rok na fóru by,dle mého, všem tady jen přispělo ke klidu a bezpečnosti. Kdo chce nakupovat, tak může využít SZ a kdo chce prodávat tak si počká nebo může požádat někoho známého (nemá-li ho, může jít například na sraz Chronomagu, tam se představit a s někým se dohodnout), který se za něj zaručí. Taky vlastně pravda :-)
jacob Odesláno 29. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2012 P.S. A to by se mi teď docela hodilo, mít 50 příspěvků, v prodeji jsou Arktiky, které si už léta odpírám:-) Tak zkus SZ :-). Jak zde někdo vtipně napsal, tak pokud prodávající nebude mít strach, třeba Ti je prodá . Na moje prodeje reaguji z 80% jen mlčící členové a nikdy by mě ani nenapadlo napsat bohužel.
Tyr Odesláno 29. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2012 Tož jsem se pustil do neprobádaných pro mě vod soukromých zpráv :-)
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se