Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vývoj modelu Orlík byl zahájen v 1. polovině 60. let podle požadavků tehdejšího Ministerstva národní obrany. Hodinky kromě spolehlivosti a přesného chodu měly splňovat i následující kritéria: zvýšenou nárazuvzdornost, vodotěsnost minimálně 5 atm, svítící ručky a svítící indexy na číselníku a otočném kroužku, antireflexní povrchovou úpravu.

Aby mohly být všechny tyto požadavky splněny, bylo nutné najít nejen vhodné konstrukční a technologické řešení, ale i materiály. Pouzdro společně s otočným kroužkem, korunkou a šroubovacím dnem bylo zhotoveno ze speciální nerez oceli Phonix MAZ, která byla na povrchu zmatověna pískováním, aby se zabránilo případným odleskům dopadajícího světla.

Vodotěsnost pouzdra odpovídající zkušebnímu tlaku 6 atm byla zajištěna použitím pryžových těsnění dna a skla. Velice zajímavé bylo konstrukční řešení vodotěsné korunky, která nebyla na rozdíl od obdobných zahraničních hodinek šroubovací. O tom, o jak složitou součást se jednalo, svědčí počet komponentů této korunky ? celkem osm!

Z důvodů odolnosti proti vysokým tlakům bylo umaplexové sklo hodinek silné 2,7 mm. Černý matový číselník se šedobílým tiskem byl opatřen 12 symboly ze svítící radioaktivní barvy podobně jako ručky a bod na ?12? otočného kroužku. Nanášení této svítící barvy prováděl Ústav pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů v Praze 7.

Hodinkový strojek kal. 50 s mimostřednou sekundovou ručkou byl před zapouzdřením speciálně adjustován, aby byly dodrženy přísné požadavky na chronometrické vlastnosti hodinek. Zakázka o celkovém počtu 600 kusů byla vyrobena a Ministerstvem národní obrany převzata v roce 1965.

(převzato z www.prim.cz)

• Odpovědi 102
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  VS napsal:
Zajímavé, ale nějak mi uniká smysl, proč to dáváš tady.http://www.chronomag.cz/clanek/2006-10-21/orlik-legenda-se-vraci.html

Zde je možno přidat fota různých variant Prim Orlík a prodiskutovat je. Což v článku nelze. ;)

• po 2 týdnech...
Návštěvník Kamil
Odesláno

Mám taky jednu (už ji schovávám delší dobu).:)

seamaster3001ccr1.jpg

Tvrdím každému, že dva nejkopírovanější modely na světě jsou Submariner a Seamaster 300.

Odesláno

2 Seikó: Já bych historii výroby hodinek v Čechách asi tak rychle nezavrhoval. Tuším, že jen osm zemí na světě zvládlo výrobu mechanických hodinek a není úplně náhodou, že jsme jedna z nich. Skutečně původních návrhů strojků, ciferníků a ruček je v historii hodinek celkově pomálu a pár původních návrhů a detailů by se u starých Primek určitě našlo.

Pokud jde o značku, vybudování jakékoliv značky, která se zabydlí v povědomí spotřebitelů, je velmi nákladné. Značce Prim se to docela podařilo, asi ne díky původností designu, ale spíš přijatelnou cenou a spolehlivostí. Prim je pro hodinky pěkné jméno a určitě svou hodnotu má, dobrovolně se vzdávat vybudovaných značek by, podle mého, nebylo dobré obchodní rozhodnutí.

Jo, a fake se říká něčemu jinému.

Odesláno
  seikó napsal:
v širším významu se fakem ozančují i hodinky, které si "zcela náhodou a neúmyslně" vypujčily design hodinek jiných, originálních. Nejde jen o to, ukrást jméno...

fake = padělek, falzifikát, resp. padělat, falšovat, tj. podvodně vydávat za originál, pokud to někdo používá v širším významu, který jsi zmínil, používá to blbě :)

Asi máš na mysli plagiát, úmyslnou napodobeninu vydávanou za vlastní dílo, ale já bych tohle označení pro Primky nepoužil.

Odesláno
  seikó napsal:
...To se netýkalo jen designu, ale i strojků (alá swiss...).

No a co bys chtěl vymýšlet převratného na hodinkovém strojku pro masovou produkci? Nějaké specialitky si může dovolit výrobce exklusivních hodinek, ale pokud je cílem masová produkce spolehlivých a levných strojků, bude výsledek vypadat velmi podobně ve Schweizu, v Rusku nebo v ČR... Podobné je to třeba s auty - drtivá většina jich dnes má příčně uložený řadový čtyřválec pohánějící přední nápravu a nikdo nevyřvává nic o jakémsi plagiátorství.

Citovat
Řekl bych, že v předrevoluční nabídce Prim, na kterou dnes Elton navazuje, nenaleznete jediný skutečně originální výrobek (hodinky).

Poměrně odvážné tvrzení, uvážíme-li, že ani v Eltonu nikdo neví, kolik těch modelů vlastně existovalo ;-) A v pár případech se mně osobně Primky, evidentně inspirované nějakými Omegami apod. líbí víc, než původní model (například ručky u Orlíku a Sport I mi přijdou decentnější než originál Seamaster).

Citovat
Čemu se lze divit je, že Elton navazuje na komunistickou značku Prim, kterou má každý spojenou s masovou fake produkcí před r. 90. Chtělo by to novou značku, např.: Helikar&Prokop

Na tomhle je určitě dost pravdy, na druhou stranu by se daly nají i argumenty pro setrvání u značky. Nechme to managementu a akcionářům Eltonu...

Odesláno
  noname napsal:
Vidím, že zase někdo myl půl roku v Irsku nádobí a má potřebu nás školit o významu anglických slovíček.  :)

:lol::lol::lol:

Rači bývám v hospodě na druhý straně pultu :cool:.

Odesláno

To je teda prekvapeni. Alepon pro me. Naivne jsem povazoval Orliky za originalni design(ted uz bych za ne 11k nedal...). Je to podobny jako s minulorezimnima kytarama Jolana(kopirovaly se jen neuspesny, nepovedeny nebo osklivy modely:))

Cim se "inspirovaly" Diplomaty a Sport Igen?

Odesláno
  old black napsal:
Díky BUBÁKU, tak do teď jsem byl přesvědčen o vyjímečnosti orlíků! To je velké zklamání.

Snad se na mě nezlobíš? :) Orlíky výjimečné jsou a hlavně přežily v nové podobě do dnešní doby. Mají střídmý, účelový vzhled a i původní typ Orlík podle mě, vzhledem převyšuje seamastry o 1 třídu, matné, ocelové pouzdro, ručky sport1, číselník, kaučukový řemen= pěkná kompozice. Pokud se podobají seamástrům, tak mě to nevadí, k čemu originalita za každou cenu. Prostě to vypadá, že konstruktéři Orlíků vycházeli z již prověřených, světově, známých potápěčských hodinek Omega. Dílo se asi povedlo- jsou v armádě dodnes. Nač již vymýšlet, vymyšlené, když se to dá vylepšit a použít. Jaká byla v 60.letech situace v autorských právech, tím se nezabývám, ale nebylo to asi nic ostrého, jako dnes. A hlavně, byla tady železná opona a ta přikryla lecos. ;)

Odesláno
  BUBÁK napsal:
  old black napsal:
Díky BUBÁKU, tak do teď jsem byl přesvědčen o vyjímečnosti orlíků! To je velké zklamání.

Snad se na mě nezlobíš? :) Orlíky výjimečné jsou a hlavně přežily v nové podobě do dnešní doby. Mají střídmý, účelový vzhled a i původní typ Orlík podle mě, vzhledem převyšuje seamastry o 1 třídu, matné, ocelové pouzdro, ručky sport1, číselník, kaučukový řemen= pěkná kompozice. Pokud se podobají seamástrům, tak mě to nevadí, k čemu originalita za každou cenu. Prostě to vypadá, že konstruktéři Orlíků vycházeli z již prověřených, světově, známých potápěčských hodinek Omega. Dílo se asi povedlo- jsou v armádě dodnes. Nač již vymýšlet, vymyšlené, když se to dá vylepšit a použít. Jaká byla v 60.letech situace v autorských právech, tím se nezabývám, ale nebylo to asi nic ostrého, jako dnes. A hlavně, byla tady železná opona a ta přikryla lecos. ;)

No trochu se zlobím :), fakt jsem myslel, že jsou úplně originální. Hlavně ta luneta. Ale spíš na sebe, že jsem nepozorně hledal. Každopádně jsou to pro mě nejzajímavější staré primky. Škoda, že ty Tvoje nemají původní kalibr! ;)

• po měsících...
Odesláno

Dnes mě jeden kolega - sběratel poslal fotky originál Orlíků z jeho sbírky. Indexy a ručky jsou vykryty zelenou radioaktivní barvou, také bývají vykryty oranžovou barvou viz. foto na začátku vlákna. ;)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...