bindo Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Zdravím páni,nakoľko mám doma viacero polofunkčných a nefunčných vreckových hodiniek, zaujíma ma, ako vlastne fungujú. Teda konkrétne, ako sa nastavuje čas? Môj predpoklad je že otvorím predné sklíčko a natočím ručičky ale nie som si tým úplne istý a nerád by som ich poškodil. A tiež ma zaujíma na čo slúži tlačítko na obrázku, ktoré má väčšina týchto hodiniek. Ďakujem za odpovede a prepáčte za začiatočnícke otázky
bindo Odesláno 6. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Ešte zabudnutý obrázok Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Henry Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 (upraveno) ...Môj predpoklad je že otvorím predné sklíčko a natočím ručičky ...NÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ Takhle je právě můžeš poškodit!!! Pokud je mechanicky všechno +- v pořádku, stačí zmáčknout to označené tlačítko a točit korunkou. Pak by se měly pohybovat ručičky a můžeš nastavit čas. Pokud hodinky dloho někde ležely, doporučuju navštívit hodináře, který je vyčistí a namaže. Edit: Vidím, že korunkou točit nemůžeš, páč tam není Takže ani nevyzkoušíš "rezervu nátahu" Upraveno 6. ledna 2012 uživatelem Henry
bindo Odesláno 6. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 NÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ Takhle je právě můžeš poškodit!!! Pokud je mechanicky všechno +- v pořádku, stačí zmáčknout to označené tlačítko a točit korunkou. Pak by se měly pohybovat ručičky a můžeš nastavit čas. Pokud hodinky dloho někde ležely, doporučuju navštívit hodináře, který je vyčistí a namaže. Edit: Vidím, že korunkou točit nemůžeš, páč tam není Takže ani nevyzkoušíš "rezervu nátahu" Diki za odpoveď, už aspoň viem ako by to malo fungovať. Pre istotu som ta zatiaľ radšej nenastavoval. Ako som písal, nejedná sa len o jedny hodinky, mám ich viacero takže na ostatných to snáď pôjde po vyčistení. A ako je to ak hodinky to tlačítko nemajú? Napr. mám Zenithy, ktoré sú 100% funkčné, naťahovať idú, ale čas neviem ako nastaviť. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Watch fan Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Zenitky maji normalne vytahovaci korunku do druhe polohy. Opatrne zabrat smerem nahoru
bindo Odesláno 6. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Vďaka za návod, to by ma priznám ani nenapadlo že na tak starých hodinkách to takto fungovalo už. Avšak opatrne som zatiahol a korunka mi ostala v ruke Našťastie sa nezlomila, ale asi iba vytiahla. Ak ju tam strčím a točím tak sa hodinky normálne naťahujú, ale v žiadnej polohe nefunguje otáčanie ručičkami a ani tej korunke sa tam už veľmi nechce byť. Je nejaký trik ako ju tam strčiť a bude to fungovať alebo je to práca pre hodinára ? Keď ju tam zatlačím tak akoby jemne pukne, že dosadla na miesto ale ak troška potiahnem tak hneď víde celá. Človek sa snaží opatrne a aj tak sa to pototo Zenitky maji normalne vytahovaci korunku do druhe polohy. Opatrne zabrat smerem nahoru
Karlos Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Ve tvém případě je to práce pro hodináře.
bindo Odesláno 6. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Ďakujem za odpoveď, myslíš že je to veľká závada? Inak, ako sa normálnym spôsobom vyberá korunka z hodiniek ? Treba rozobrať celý strojček alebo je na to dáky špeci spôsob? Chcel som vybrať jeden starý strojček a nafotiť ho ale stroskotal som práve na výbere korunky... Ve tvém případě je to práce pro hodináře.
Rs. Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 záleží na konstrukci strojku a pouzdra :-)jsou konstrukce s pojistným šroubkem=osička přepínací páčky (stejně jako u náramkových), varianta s nastavením ručiček povytažením, vytahovací páčkou, tlačítkem nebo obojím, toto stačí povolit o max. jednu otáčku a hřídelka by měla poměrně hladce jít ven.stejně tak jsou konstrukce s dělenou hřídelkou, kde po uvolnění šroubků pro pouzdro se strojek opatrně přes ciferník vyklopí ven. Nejprve vypustíš pero, VŽDY.Když nevím a neuhodnu, tak sundám ručičky, začnu s opatrnou rozborkou šroubků okolo natahovací hřídelky bez vyndání z pouzdra a ven to jde nakonec vždy ... Když jsou zezadu dostupné šroubky ciferníku, tak si sundám cifr a potom je jasno, jak to tam drží. NIKDY nepáčit, netlačit za cifr, zvláště smaltovaný.
Karlos Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 (upraveno) Na takovéhle tréninky jsou ideální ruské kapesní hodinky Molnija Stojí pár korun (nefunkční jsou skoro zadarmo) a člověk se na nich naučí dost na to, aby pak mohl pokračovat na skutečných hodinkách. Opačný postup (nejdřív skutečné hodinky) nedoporučuju.A třeba právě při tom vyndávání korunky u molnijí se dá užít dost zábavy EDIT: na těch molnijích pochopíš všechny principy jak hodinky fungují, jak je co dělané, jak se co vyndává a podobně. Naučíš se pracovat s hodinářským nářadím. A když na nich něco zničíš, vůbec nic se neděje, naopak, chybama se člověk hodně naučí. Upraveno 6. ledna 2012 uživatelem Karlos
Rs. Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 j, Karlos má pravdu. Já mám takto zase v oblibě ruské náramkové. Existuje jedna zásada, kterou se to liší od běžných věcí - neexistuje, že by se někam něco kvůli namazání muselo cpát silou. Vše do sebe musí hladce a bez vůle zapadnout. Když to tak není, je něco špatně. Obvykle nářadí, někdy díl.
bindo Odesláno 6. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Ďakujem za podrobné vysvetlenie Budem skúšať a uvidím, našťastie mám viacero starších doma, takže je na čom. Tie Zenithy zatiaľ asi riešiť nebudem, lebo tie sú ozaj vzácne a inak nepoškodené. Momentálne sa snažím dať dokopy jedny staré Vacherony, ktoré mi odmietli opraviť pretože sú údajne veľmi zničené. Už sa mi ich podarilo rozobrať, vyčistiť a dať ako tak dokopy, len je problém že som zatiaľ nezohnal chýbajúce súčiastky, napr. korunku z obrázku vyššie, ale verím že po hľadaní na ebayi sa aj tá nájde a nakoniec pôjdu Idú natiahnuť aj všetky ozubené kolieska sa hýbu spoločne ako majú, čo keď som ich dostal nehrozilo ani v najmenšom. Ale je pravda že pred tým ako som sa vôbec odvážil do nich pustiť som pár bezcenných kúskov čiastočne poničil, takže chápem že robota je to ozaj zložitá. Hlavne keď sú zahrdzavené a pod. Ale aspoň mám čo robiť dlhé zimné večery Na takovéhle tréninky jsou ideální ruské kapesní hodinky Molnija Stojí pár korun (nefunkční jsou skoro zadarmo) a člověk se na nich naučí dost na to, aby pak mohl pokračovat na skutečných hodinkách. Opačný postup (nejdřív skutečné hodinky) nedoporučuju. A třeba právě při tom vyndávání korunky u molnijí se dá užít dost zábavy EDIT: na těch molnijích pochopíš všechny principy jak hodinky fungují, jak je co dělané, jak se co vyndává a podobně. Naučíš se pracovat s hodinářským nářadím. A když na nich něco zničíš, vůbec nic se neděje, naopak, chybama se člověk hodně naučí.
Chosé24 Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 Vďaka za návod, to by ma priznám ani nenapadlo že na tak starých hodinkách to takto fungovalo už. Avšak opatrne som zatiahol a korunka mi ostala v ruke Našťastie sa nezlomila, ale asi iba vytiahla. Ak ju tam strčím a točím tak sa hodinky normálne naťahujú, ale v žiadnej polohe nefunguje otáčanie ručičkami a ani tej korunke sa tam už veľmi nechce byť. Je nejaký trik ako ju tam strčiť a bude to fungovať alebo je to práca pre hodinára ? Keď ju tam zatlačím tak akoby jemne pukne, že dosadla na miesto ale ak troška potiahnem tak hneď víde celá. Človek sa snaží opatrne a aj tak sa to pototo Tak jsem si říkal v14.30 kdo na toto téma naběhne a mohu říct ,že nejsem zklamán. První táma je jasné , jen bych připoměl ,vyklopit sklo / s ráfkem / byly první Roskopf ,kterým se nevím proč říkalo "palcovky" ,kdyř jsem je vždy řídil ukazováčkem.A tomu tlačítku pamětníci říkají "drukr"....myslím sebe..... A ty Zenith..no zas taková bomba to není ,ale je tam problém s kleštinou ,ta je zašroubovaná do krčku a dole je 4 dílná takže u tebe už 4 dílná není protože je "vorvaná". Než sehnat kleštiny / jaký koliv kalibr / seženeš více šafránu , tím nechci říct ,že je to nemožné . To že je kleština v čoudu jsi poznal sám "akoby jemne pukne"...Moje skromná rada :makat makat makat....Toto odeslat mě naučil Karlos...Zdar
kutilprim Odesláno 6. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 6. ledna 2012 (upraveno) Jsou i hodinky kde se musí korunka stlačit dolů a pak se seřizuje čas, v poloze nahoře se natahují. Tuším, že hodinky zenith mají upevněnou hřídelku v pouzdru hodinek a ne ve strojku. Jak je to se seřizováním u hodinek zenith si moc jistý nejsem. Jinak korunku, nebo jiné díly se dají sehnat na Aukru za pár kaček. Upraveno 6. ledna 2012 uživatelem kutilprim
bindo Odesláno 7. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2012 (upraveno) Tak jsem si říkal v14.30 kdo na toto téma naběhne a mohu říct ,že nejsem zklamán. První táma je jasné , jen bych připoměl ,vyklopit sklo / s ráfkem / byly první Roskopf ,kterým se nevím proč říkalo "palcovky" ,kdyř jsem je vždy řídil ukazováčkem.A tomu tlačítku pamětníci říkají "drukr"....myslím sebe..... A ty Zenith..no zas taková bomba to není ,ale je tam problém s kleštinou ,ta je zašroubovaná do krčku a dole je 4 dílná takže u tebe už 4 dílná není protože je "vorvaná". Než sehnat kleštiny / jaký koliv kalibr / seženeš více šafránu , tím nechci říct ,že je to nemožné . To že je kleština v čoudu jsi poznal sám "akoby jemne pukne"...Moje skromná rada :makat makat makat....Toto odeslat mě naučil Karlos...Zdar Ďakujem za ozrejmenie problému, pre úplnosť pridávam ešte fotku korunky, ako to vyzerá po vytiahnutí. Edit: Citacia Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 7. ledna 2012 uživatelem bindo
Chosé24 Odesláno 7. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2012 Jsou i hodinky kde se musí korunka stlačit dolů a pak se seřizuje čas, v poloze nahoře se natahují. Tuším, že hodinky zenith mají upevněnou hřídelku v pouzdru hodinek a ne ve strojku. Jak je to se seřizováním u hodinek zenith si moc jistý nejsem. Jinak korunku, nebo jiné díly se dají sehnat na Aukru za pár kaček. Tak jo. Máš samo. pravdu. U některých , což se netýká Zenith pokud je kleština málo zašroubovaná . Na Zenith je "spešl " přípravek na zašroubování kleštiny. Samo ,že to jde i se "šramcírem ",ale je nebezpečí ,že orveš závity. Tušíš naprosto správně to zn . že vyšroubuješ 2 šroubky které drží werk / sri nemohu si to odpustit / a ten werk při otevření předního deklu /ráfku se sklem / tahem vytáhneš ven .To zn. ,že natah. hřídel .korunka a ten debil. Zenitáckej vynález zustanou v pouzdře jak píšeš...Zdar . Jo ted dočítám....Korunka Zenith musí mít závit jakož i natah. hřídel , takže na Aukru toto konkrétně sehnat je usměvné...
kutilprim Odesláno 7. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2012 Tak jo. Máš samo. pravdu. U některých , což se netýká Zenith pokud je kleština málo zašroubovaná . Na Zenith je "spešl " přípravek na zašroubování kleštiny. Samo ,že to jde i se "šramcírem ",ale je nebezpečí ,že orveš závity. Tušíš naprosto správně to zn . že vyšroubuješ 2 šroubky které drží werk / sri nemohu si to odpustit / a ten werk při otevření předního deklu /ráfku se sklem / tahem vytáhneš ven .To zn. ,že natah. hřídel .korunka a ten debil. Zenitáckej vynález zustanou v pouzdře jak píšeš...Zdar . Jo ted dočítám....Korunka Zenith musí mít závit jakož i natah. hřídel , takže na Aukru toto konkrétně sehnat je usměvné... Měl jsem na mysli korunku případně hřídelku k těm hodinkám na začátku. Sehnat kleštinu na tyhle Zenithy bude asi problém.
Chosé24 Odesláno 7. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 7. ledna 2012 Měl jsem na mysli korunku případně hřídelku k těm hodinkám na začátku. Sehnat kleštinu na tyhle Zenithy bude asi problém. Jasan rozumím . A hele další / nechtěný / bodík. Máš recht...tyto vypadají asi na 17 až 18 linek a šance opravdu malá . 19 ti linkové bych možná našel ale to mu nepomuže. Tak dobrou.
bindo Odesláno 8. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 8. ledna 2012 Ďakujem všetkým za rady a návody. Tie Zenithy nechám asi zatiaľ tak, keďže ich nechcem zničiť a zatiaľ si na ne netrúfam, ale aspoň mám pár zaujímavých tipov na ostatné hodinky Skúsim ku nim zatiaľ pozháňať (asi na ebayi) dáke súčiastky a uvidím čo sa podarí. Ak by ste náhodou niekto vedeli ako a mali súčiastky k oprave (myslím tých Zenithov) a samozrejme aj chuť tak mi kľudne pošlite správu, snáď sa nejako dohodneme
bindo Odesláno 8. ledna 2012 Autor Nahlásit Odesláno 8. ledna 2012 Ak sa môžem ešte opýtať čo znamenajú linky? Teda že potrebujem zohnať 17-18 linkové? Lebo na ebayi napr. sú predajcovia čo predávajú rôzne staré korunky, aj v kope aj samostatne, len netuším čo mám asi hľadať, tak ak by sa dalo dáko vysvetliť ako to má asi vyzerať oproti normálnej, resp. čo je na tej mojej odlomené? Priložím fotku z ebayu, možno to zjednoduší popis Jasan rozumím . A hele další / nechtěný / bodík. Máš recht...tyto vypadají asi na 17 až 18 linek a šance opravdu malá . 19 ti linkové bych možná našel ale to mu nepomuže. Tak dobrou. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se