Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Vážení, nejde až tak o pravou recenzi, jako o první dojmy a postřehy ? podělím se zde o ně.

Preambule

Nedávno jsem, po velmi dlouhém quartzovém období (přesnost je přece nade vše) a poté trochu kratším dumáním nad tím, že asi už zůstanu výhradně u automatů, případně manuálů, dospěl k tomu, že potřebuji i nějaké pracovní hodinky, se kterými bych se nebál sportovat (kolo, lyže, plavání, VHT atp.), pracovat na zahradě a případně i provádět kutilské práce kolem domu, včetně např. sekání dřeva. Z toho pohledu jsem si stanovil několik podmínek:

1. hodinky nesmí být moc drahé, aby mi jich při případném zničení nebylo líto

2. musejí mít odolné pouzdro i strojek, ocel, nejlépe matná, safír, WR min. 100M

3. nesmí být moc těžké (jejich vlastní setrvačnost by je mohla zahubit)

4. musejí být přehledné s výrazným a dobře čitelným ciferníkem a slušnou lumi

5. musejí se mi líbit do té míry, že je budu nosit i v případě, když je zapomenu vyměnit

S těmito omezeními jsem, mimo jiné, prohlížel sekci Prodám, kde jsem pokukoval zejména po hodinkách SEIKO (nicméně se mi zdály být buď poněkud ?ušlechtilé, nebo zase poněkud ?ortodoxně? sportovní), případně po DAMSKO, u nichž zase ceny už pro mne nebyly, jako pro pracovní hodinky, zkousnutelné. Až jsem narazil na inzerci prodeje Archimede Sport Taucher. Paradoxně mne zaujaly svým poměrně nenápadným a industriálním vzhledem. I jal jsem se o nich posbírat nějaké základní informace (třeba zde) a ukázalo se, že to jsou zřejmě takové hodinky, které hledám a v několika ohledech očekávání i předčily*.

Posuďte sami:

* WR 300m ? až nad hlavu

* oboustranný AR ? nečekaně dobrá čitelnost ciferníku

* hmotnost 94g s řemenem ? paráda

Jelikož se nejednalo o hodinky nové, ale již nošené, tak i cena byla příznivá. Informace od prodávajícího o poměrně značném poškození pouzdra se ve finále jeví nejen jako ne tak zásadní, ale i ku prospěchu věci ? není mi tím pádem hodinek líto používat je při čemkoli a nedávat na ně příliš pozor. A nakonec se ukázalo, že avizované poškození je sice pravdivé, ale zdaleka není na první pohled tak vidět, jak jsem se z popisu domníval, a při zběžném pohledu na hodinky si jich ani nevšimnete, i když o nich víte. Jsou vidět jen v určitých úhlech při odlesku materiálu. Sklo i AR jsou absolutně ?čisté?, ostatní části pouzdra nesou jen nepatrné známky běžného používání, které si přivodíte sami již po měsíci nošení. Pochopitelně nejvíce známek použití je na řemeni, což odpovídá době používání, přesto ještě tak rok denního nošení by měl vydržet. Nejsem si v tomto případě moc jistý, zda je kožený řemen, byť je to?žralok?, ta nejvhodnější volba u hodinek podobného zaměření. A co mi u konkrétního řemene opravdu vadí, je jeho nedostatečná délka ? k tomu se vyjadřuji dále.

A nyní k prvním dojmům a několikadenním zkušenostem

Částečně jsem některé už uvedl výše. Předně mne příjemně překvapila hmotnost hodinek: 94g s původním řemínkem. Hodinky nejsou nijak mohutné, na potápky až nezvykle subtilní, ale i tak působí odolným a očekávaným pracovním dojmem. Zřejmě díky své poměrně nízké hmotnosti hodinky hned po nasazení padnou a po chvíli o nich ani nevíte. Vzhled a provedení lunety vzdáleně připomíná Omega PO. Otáčení lunety jde přiměřeně ztuha, bez vůle, jedním směrem proti směru hodinových ručiček a je provázeno, pro mne až zbytečně hlučným, cvakáním aretace, a to přesně po ? minutě. Hrany ?zubů? na okraji 3,5 mm vysoké lunety jsou poměrně ostré, takže nekloužou ani v rukavicích. Konstrukční umístění částečně zapuštěné šroubovací korunky na pozici ?4? má být opatření proti tlačení do hřbetu ruky a případnému poškození rukavic. Korunka se vyšroubovává poměrně ?vysoko?, zato hladce a působí to bezpečně. Originální původní řemínek - žralok ? působí odolně a je lehký, avšak připadá mi poměrně krátký - kratší díl se sponou 7,5 cm, díl bez spony 11,5 cm, s tím, že je na konci do špičky, takže použitelná délka dílu je sotva 10 cm, čili celková použitelná délka (obvod) je max. 21 cm. Bez výměny za delší řemen, strap nebo tah nelze hodinky při sportování připnout na bundu nebo neoprén. Barevné ladění hodinek mi vyhovuje ? ocelově šedé matné pouzdro, luneta ze stejného materiálu, do níž je vsazen ocelový kroužek s černým potiskem s ?negativními?, čili ocelově šedými indexy; na pozici 0/60 je mírně vyčnívající ?lumibod?. Výborně čitelný matně černý reliéfovaný ciferník bez odlesků je opatřen bílými luminiscenčními indexy (hodinovými) , rafičky jsou bílé s širokými luminiscenčními plochami, bílá vteřinovka má na šipce červené lemování a luminiscenční plošku. Po 5-ti jsou na okraji ciferníku červeně popsány minuty (5-60), ostatní minutové/sekundové indexy jsou bílé. Přestože přehlednost a čitelnost ciferníku se dá očekávat již podle fotek, v reálu je příjemně znásobená oboustranným antireflexem na safírovém, zcela plochém sklíčku. Luminiscence je klasicky světle zelená, po nasvícení je úžasná, ale její intenzita rychle klesá, asi po 5ti minutách ve tmě se ustálí - ve srovnání s jinými hodinkami ? řekněme na průměrné hodnotě a svítí pak konstantní intenzitou min. 8 hodin; tím, že jsou rafičky i indexy poměrně velké (široké) je orientace a čitelnost ve tmě rychlá a více než dobrá. Zatím jsem nezkoušel celkovou dobu výdrže použitelného svícení luminiscence. Tvar ručiček mi připadá u potápek poměrně originální a hodinky tak dostávají osobitý vzhled a nepodobají se žádným profláknutým modelům. Pouzdro je z nerezové oceli s matnou povrchovou úpravou ?satin finis?, má verze je s neprůhledným dýnkem, kde je leptem provedeno označení značky a modelu hodinek, po obvodu dýnka pak údaje o materiálu pouzdra a sklíčka, WR a zemi původu. Zpracování povrchu oceli vypadá spíše jako hliník a zdůrazňuje pracovní charakter hodinek; výhodou je, že na takovém povrchu nejsou prakticky vidět vlasovky a ani jiná běžná opotřebení bez podrobného zkoumání nejsou patrná ? někomu by se to však nemuselo líbit, jelikož z tohoto pohledu nelze hodinky považovat univerzály. Pro mne je to naopak přednost, abych nemusel na hodinky dávat přílišný pozor. Evidentně při dizajnování těchto hodinek byla dána přednost účelu a praktičnosti před jakýmikoli výhradně estetickými a samoúčelnými prvky. Přesto lze hodinky nosit i běžně přes den a ?neuděláte ostudu?. K formálnímu oblečení a obleku se však opravdu nehodí.

Během prvních 4 dní nošení jsem naměřil denní odchylku +/-2s při celodenním nošení na ruce.

Závěrem tedy velká spokojenost. Vytkl bych snad jen na ciferníku poměrně malé okénko pro datum (zato pěkně zapadá do indexu 4 hodiny) a již zmíněné provedení i délku řemene, zvláště u hodinek se sportovním účelem.

Myslím, že až k nim seženu správný strap, vynikne teprve jejich "industrální" krása.

ilustrční foto, na původním žralokovi

Posted Image

Posted Image

Upraveno uživatelem Quido Morava
Odesláno

Hezká práce. Jenom k lumi, kukni do sekceNightshots. Je tam, jak se chová lumi ve tmě. Intenzita rozhodně klesá. Ale to je focené v naprosté tmě. V běžném pokoji, kde jsou okna či jiné zdroje světla skutečně zhruba po 4 hodinách už neklesá intenzita svícení.

Líbí se mi na těhle hodinkách, že jsou tak na půl cesty mezi Orienty Mako a Seiko SPR043. Mako jsou uhlazené,načančané. SRPy jsou až příliš strohé. Tyhle Archimede mají od každého něco.

Návštěvník pitrs182
Odesláno

Velmi podrobná recenze zajímavých hodinek. Díky za ni :smile_anim: Hodinky se mi líbí. Zejména ta oranžovočerná kombinace.

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 12:17, 'pitrs182' napsal:

Velmi podrobná recenze zajímavých hodinek. Díky za ni :smile_anim: Hodinky se mi líbí. Zejména ta oranžovočerná kombinace.

no vidíš, a mně ta oranžovo-čerená právě na hodinkách tolik nelíbí - i když by mi lépe ladila k některýmu oblečení

:rolleyes:

Odesláno

Moc se mi líbí vteřinová ručka a celkově design ciferníku. Myslím si, že luneta PO připomíná nejen vzdáleně, ale na druhou stranu je alespoň pěkná. Váha hodinek 94 gramů s řemenem je velice příjemná. Pro srování moje titanové Seawolf bez řemenu, nebo tahu váží 106 gramů.

Návštěvník pitrs182
Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 12:26, 'Quido Morava' napsal:

no vidíš, a mně ta oranžovo-čerená právě na hodinkách tolik nelíbí - i když by mi lépe ladila k některýmu oblečení

Anebo k oranžovým očím :oneeyed02:

Posted Image

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 12:30, 'jacob' napsal:

Moc se mi líbí vteřinová ručka a celkově design ciferníku. Myslím si, že luneta PO připomíná nejen vzdáleně, ale na druhou stranu je alespoň pěkná. Váha hodinek 94 gramů s řemenem je velice příjemná. Pro srování moje titanové Seawolf bez řemenu, nebo tahu váží 106 gramů.

no jo - na PO je ale luneta keramická...

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 13:17, 'sery.vlk' napsal:

Děkuju za velmi podrobnou, přitom čtivou recenzi! (A za připomenutí těchto hodinek.)

petr

já děkuji za uznání...

ještě sehnat vhodný stap nebo tah a budou "dokonalé"

:D

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 15:12, 'jacob' napsal:

Když se Ti líbí ta oranžovo černá kombinace :D, tak třeba tento oceníš.

dík za tip - ale právěže nelíbí u hodinek

radši bych bíločerný, šedočerný nebo biločervenočerný atp.... ať sedí ktěm, co mám

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 15:43, 'Quido Morava' napsal:

Já to myslel jako vtip, jak je tam i ten smailík, ale nenapsal jsem to asi dost jasně :worried_anim:. Takže vzájemné nepochopení :cheers:.
Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 15:43, 'Quido Morava' napsal:

radši bych bíločerný, šedočerný nebo biločervenočerný atp.... ať sedí ktěm, co mám

Ahoj, čtivá a zajímavá recenze, ale neodpustím si rejpanec - co tě znám, tak když jim ublížíš, tak ti to bude hodně líto. Měl bys koupit ještě něco obyčejnějšího a levnějšího, než tyhle krásky ( a jsi zase na začátku hledání a nemoc neodezněla :smile_anim: ). Ber to hodně s rezervou. Martin

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 16:16, 'kuncák7' napsal:

Ahoj, čtivá a zajímavá recenze, ale neodpustím si rejpanec - co tě znám, tak když jim ublížíš, tak ti to bude hodně líto. Měl bys koupit ještě něco obyčejnějšího a levnějšího, než tyhle krásky ( a jsi zase na začátku hledání a nemoc neodezněla :smile_anim: ). Ber to hodně s rezervou. Martin

to máš naprostou pravdu - tak nějak zatím spoléhám na to, že si moc ublížit nenechají....

každopádně pořád pokukuju po nějakých levných Seikách - jenže: když budou moc levné, tak nepředpokládám, že budou zase moc odolné - je to začarovaný kruh, zvaný chronomagořina, aneb jsem postižen chronoepidemií ...

:oneeyed02:

Ber to hodně s rezervou

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 16:30, 'Quido Morava' napsal:

to máš naprostou pravdu - tak nějak zatím spoléhám na to, že si moc ublížit nenechají....

každopádně pořád pokukuju po nějakých levných Seikách - jenže: když budou moc levné, tak nepředpokládám, že budou zase moc odolné - je to začarovaný kruh, zvaný chronomagořina, aneb jsem postižen chronoepidemií ...

:oneeyed02:

Ber to hodně s rezervou

Ahoj, seika ti nemůžu doporučit ( žádné jsem nikdy neměl, protože moc velké vychvalování u mě působí jako antireklama ), ale dle recenzí bych ti je doporučil- jako pracovní hodinky ( v recenzích jsem nedokázal najít jedinej hanlivej či opravdu špatnej komentář či zkušenost ). Vypadaj jako hodinky, co vydržej všechno a seženeš je do 3 tis ( a je tu na ně dost odborníků, který ti poraděj, podle mě fakt dobře ). Těch steinů je mě fakt líto.

No, a jsi zas na začátku:smile_anim: a léčba pracovních hodinek nezabrala :smile_anim:( jenže já mám aspoň co číst, protože nejsem schopen udělat nějakou použitelnou fotku svých hodinek a napsat svou recenzi ).

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 17:04, 'kuncák7' napsal:

Ahoj, seika ti nemůžu doporučit ( žádné jsem nikdy neměl, protože moc velké vychvalování u mě působí jako antireklama ), ale dle recenzí bych ti je doporučil- jako pracovní hodinky ( v recenzích jsem nedokázal najít jedinej hanlivej či opravdu špatnej komentář či zkušenost ). Vypadaj jako hodinky, co vydržej všechno a seženeš je do 3 tis ( a je tu na ně dost odborníků, který ti poraděj, podle mě fakt dobře ). Těch steinů je mě fakt líto.

No, a jsi zas na začátku:smile_anim: a léčba pracovních hodinek nezabrala :smile_anim:( jenže já mám aspoň co číst, protože nejsem schopen udělat nějakou použitelnou fotku svých hodinek a napsat svou recenzi ).

proč líto - já je nepohřbívám... :worried_anim:

Odesláno
  V 27. 1. 2012 v 17:10, 'Quido Morava' napsal:

proč líto - já je nepohřbívám... :worried_anim:

To vím, ale mě přijde jen to oslovení - pracovní hodinky, pro ně ponižující ( beru to podle sebe a tak si představuju, jak s nima jdeš do lesa na dřevo, reješ zahradu, nebo kopeš sklep ) a na to mě jich je líto.

Odesláno (upraveno)
  V 27. 1. 2012 v 19:20, 'kuncák7' napsal:

To vím, ale mě přijde jen to oslovení - pracovní hodinky, pro ně ponižující ( beru to podle sebe a tak si představuju, jak s nima jdeš do lesa na dřevo, reješ zahradu, nebo kopeš sklep ) a na to mě jich je líto.

to je pravda, jen v tom nevidím nic poniižujícího - naopak... a především je to na sport a do hor, to dělám časteji než nějakou opravdu hrubou práci, bez hodinek nemůžu chodit, jsem zvyklý mí pořád nějaké na ruce...

staré kvartzky certiny jsem původně kupoval jako elegantní hodinky, ale tím že jsem je prakticky nesundával a dělal v nich nakonec všechno, jsem jen prověřil jak, jsou kvalitní a odolné, ale neberu to jako ponižující věc

Upraveno uživatelem Quido Morava

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...