Sorbus Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 V posledních týdnech zde znovu ožily diskuse o současné produkci Eltonu. Kromě jiných věcí se v nich probírala a probírá i otázka, proč si novodobé Primky za ty nehorázné peníze vůbec někdo kupuje. Nejčastěji se v takových příspěvcích mohu dočíst, že Elton hraje na vlasteneckou a sentimentální strunu, že se snaží uměle vyvolat dojem výlučnosti svých hodinek, případně že jeho zákazníci nemají přehled o tom, co by za své peníze dostali jinde. Suma sumárum, že je prostě iracionální rozhodnout se v dnešní rozsáhlé nabídce mechanických hodinek zrovna pro Primky. Snad proto neuškodí, když se zde objeví i pohled z druhé strany, od jednoho z těch bláznů, který za ně iracionálně dal své peníze :-) Na mechanické hodinky jsem z quartzek přesedlal někdy před pěti lety. Zhruba dva roky jsem registrovaným členem Chronomagu (pasivně jsem ho nepravidelně četl už předtím) a za těch pět let jsem vystřídal řadu hodinek s cílem najít ty "pravé a definitivní". Některé z nich přitom byly výrazně dražší než mé dnešní Primky. O ty se zajímám přibližně jeden rok a před rozhodnutím o nákupu prvních z nich jsem pročetl snad všechna vlákna v sekci Prim. Důkladnou rešerši si dělám před prvním nákupem každé značky hodinek, ale u Primek to bylo obzvlášť časově a analyticky náročné :-) Koncem loňské zimy uplynul nepříliš dlouhý čas od nákupu posledních hodinek a zase jsem cítil, že mě na nich něco neuspokojuje natolik, že to prostě nemohou být ty "pravé a definitivní". Kromě jiných výrobců jsem v určitém zoufalství zkusmo obrátil pozornost na náš Elton a po několika týdnech diskusí a zvažování jsem si objednal své první Primky. Proč? Kvůli množství drobných důvodů, které v součtu převážily důvody proti. Se svým zápěstím o obvodu 17.5 cm nikdy nekupuji hodinky nad 40 mm. Elton nabízí několik modelů splňujících toto kritérium. Silně preferuji manuál před automatem. Elton umožňuje dát volitelně manuál do téměř všech svých modelů. Z praktických důvodů potřebuji na všech hodinkách datumovku, což Elton dělá. Mám rád ocelová pouzdra a safírové sklo bez antireflexu nebo alespoň bez vnějšího antireflexu. U Primek opět žádný problém, antireflex naštěstí vůbec nenabízí :-) Dále chci střízlivý vzhled ladící s mým vkusem. Tady Elton splnil poté, co jsem si jejich hodinky prohlédl naživo. A konečně pěkný a spolehlivý strojek. Kalibr 94 vyhověl. Do výsledného součtu k těmto "technickým" kritériím přispěly i další faktory nad rámec mých původních požadavků. Za prvé, velmi příjemná osobní komunikace a velká vsřícnost ze strany Eltonu. Snaha zodpovědět různé otázky a vyhovět mým rozmarům byla perfektní. Za druhé, individualizace hodinek. Od diskuse nad nápisy na dýnku, pouzdru a korunce, přes ladění číselníku až po municiózní změny na dekoraci strojku a výběr materiálu a odstínu řemínku. Za třetí, in-house kalibr. To nebyla podmínka, ale jeho existence přispěla svým plusem k celkovému součtu. A za čtvrté, domácí původ hodinek. Záměrně ho uvádím až na posledním místě, protože také připsal kladné body do výsledného součtu, ale byla to spíš jakási prémie navíc k ostatním zmíněným důvodům. Cena nových Primek není zanedbatelná. Po zvážení všech pro a proti a po srovnání s nabídkou jiných značek jsem ale dospěl k názoru, že je pro mne vnitřně akceptovatelná v tom smyslu, že odpovídá tomu, co za své peníze dostanu. Navíc jsem se rozhodl připlatit ještě 1500 Kč za tzv. "celoživotní asistenci", což znamená každé dva roky bezplatné vyčištění a seřízení hodinek přímo v Eltonu. Několik měsíců po prvních Primkách jsem přikoupil ještě druhé. Jedny mi slouží jako oblekovky, druhé na doma, na zahradu a na sport. Obou nákupů nelituji. Hodinky se mi pořád líbí a jejich prohlížení mne ještě neomrzelo, což platí zejména o těch oblekovkách. Pokud se bavím s jinými fandy hodinek, tak vždy vzbudí pozornost a s negativní reakcí jsem se ještě nesetkal (co není, může být, ale odlišný vkus druhého člověka nepatří mezi věci, které by mne rozladily). Také mne stále těší rezerva chodu nad 57 hodin. Dále jsem rád, že mám manuální nátah a nemusím například při odhazování sněhu před odjezdem do práce řešit, zda si je nemám raději sundat. Sportovní hodinky potom nešetřím vůbec a zatím se to na nich neprojevilo. Jejich přesnost je kolem +2 s denně, oblekovky se ustálily na +10 s denně. Až Elton dokončí vývoj mikrokalibrace, tak si ji nechám do jednoho z těchto strojků dát, abych ho vylepšil a v praxi otestoval změnu. Tuto možnost "upgradu" strojku a jeho další možný budoucí vývoj v závislosti na vylepšování různých komponent považuji také za plus. V neposlední řadě z těch hodinek cítím řemeslo a ne chladný produkt masové výroby nebo nějakého automatu. Bez námitek budu akceptovat argument, že řada jiných firem má modernější technologie, takže jejich hodinky jsou v této cenové relaci lépe zpracované nebo mají větší přesnost a stabilitu chodu. To dobře vím a věděl jsem to i před nákupem Primek, ale vůbec to nezmenšuje mé potěšení z nich. Pro mne to jsou pečlivě zpracované hodinky s plně vyhovující přesností pro reálný život, vymyšlené, vyrobené a sestavené lidmi z jedné malé firmy, kterým během výroby procházely rukama, a navazující na hodinářskou tradici v této malé bezvýznamné zemičce. A že je v zahraničí nikdo nepozná? No a co, to mi jako individualistovi naopak vyhovuje :-) Ostatně, já také nejsem žádná celebrita, takže mne jinde většinou také nepoznají, a netrpím kvůli tomu pocitem méněcennosti :-) Tento příspěvek jsem nepsal proto, abych zde kohokoli o čemkoli přesvědčovat nebo abych obhajoval produkci Eltonu. Ostatně i kdyby mi tyto hodinky navíc ještě v noci luxovaly a praly ponožky, tak by se počet jejich odpůrců nezmenšil ani o jednoho :-) Po pravdě mi v nejmenším nevadí, pokud někdo vznáší odůvodněné kritické argumenty (také vidím věci, kde má Elton prostor ke zlepšení) nebo se mu Primky prostě nelíbí (mně se také nelíbí všechny modely Eltonu a stejně tak se mi nelíbí množství modelů od jinak velmi renomovaných firem) nebo nesplňují jeho nároky (rozumím touze po dokonalosti v jakémkoli smyslu). A nevadí mi ani ironie a sarkasmus, pokud jdou k věci nebo mají vtip. To je koření sekce Prim. Jediná věc, nad kterou občas zdvihám obočí, je emocionální kopání "zdůvodněné" podivnými pseudoargumenty, které nereflektují realitu, anebo prostě tím, že si někteří rádi kopnou tam, kde jdou s většinou. Nu, každý si svými příspěvky vystavujeme svou vizitku.
NIGHTinGALE Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 No vida, to je hezkej příspěvek, díky za něj. Konečně fandovství v nezaslepené podobě. Tak ať ti dlouho dobře tikají a když posteš i foto, bude to super.
Rudykopalsson Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 hezky se to četlo, co foto? nebylo by?:-)
Jezevcik2 Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Ahoj,krásné vyznání,hezký sloh.Gratuluji a moc Ti rozumím.Také to tak nějak cítím.Až budu mít nazbyt,tak si jednou pořídím ty menší Spartaky.Prozraď aspoň,jaké to jsou modely.Až budeš moci,přidej snímky,po individuálních fotkách přímo prahnu,tak do toho.
Radek K Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 (upraveno) Pěkné čtení Jezevcik2: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/38765-prim-elegant/ Upraveno 27. února 2012 uživatelem Radek K
skalis Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Se svým zápěstím o obvodu 17.5 cm nikdy nekupuji hodinky nad 40 mm. Elton nabízí několik modelů splňujících toto kritérium. Silně preferuji manuál před automatem. Elton umožňuje dát volitelně manuál do téměř všech svých modelů. Z praktických důvodů potřebuji na všech hodinkách datumovku, což Elton dělá. Mám rád ocelová pouzdra a safírové sklo bez antireflexu nebo alespoň bez vnějšího antireflexu. U Primek opět žádný problém, antireflex naštěstí vůbec nenabízí :-) Dále chci střízlivý vzhled ladící s mým vkusem. Tady Elton splnil poté, co jsem si jejich hodinky prohlédl naživo. A konečně pěkný a spolehlivý strojek. Kalibr 94 vyhověl. Mam na hodinky hodne podobne pozadavky a obvod zapesti mam taky 17.5 cm, takze Tvym pohnutkam vcetne vyberu v Eltonich vodach naprosto rozumim. Skoda jen, ze prodavas svoje rolady, bude se Ti po nich styskat (ver mi ). Eleganty i nove Igeny jsou kousky, ktere zapadaji i mne do hodinkoveho vkusu.
NIGHTinGALE Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Pěkné čtení Jezevcik2: http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/38765-prim-elegant/ A jo, tyhle to jsou, ty jsem viděl naživo a líbily se mi. Teď neřeším technickou dokonalost či ostré hrany pouzdra, to vůbec ne. Prostě měly takovej hezkej vintážní šmrnc a ten neobvyklej ciferník to jen podtrhnul. Tak jsem rád, že tě pořád těší
Jezevcik2 Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Radek K,díky za odkaz.Mají skutečně parádní ciferník.Opravdu věřím,že se Ti pořád líbí.
straspol Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 (upraveno) To bylo opravdu krásné čtení- dík za to. I mně se pár modelů Prim líbí. A těch historických mám nasbíráno požehnaně. O tom jsem psal jinde. O důvodu, proč nesbírám ty nové, jsem psal taky. A že si jednou něco nového od nich pořídím, to vím. Jen jsem trochu víc realista a dost zvažuju...a že je dnes z čeho vybírat ! Upraveno 27. února 2012 uživatelem straspol
Sorbus Odesláno 27. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Díky moc za všechny ohlasy. Modely jsem nezmiňoval, protože mi to v daném kontextu nepřišlo důležité, ale už jste si je stejně našli :-) Eleganty jsou v recenzi zmíněné výše a Igeny s trávníkem a se slaninou zde. Prodeje Rolexek dost možná litovat budu a mám je pořád rád, ale rozhodl jsem se mít doma jen takové hodinky, které pravidelně nosím.
African Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Příjemné počtení, díky" Nebudu ti nic nalhávat, firmu Prim mám kousek od baráku, hodně jsem se o ni jednu dobu zajímal, ale do teď mě bohužel neoslovila ani minimálně" Nelíbí se mi většina modelů, cenová strategie, ani problémy se značkou PRIM jako takovou. Vím, že za to firma prostě nemůže a PRIM je samozřejmě pouze jeden a to Nové město, ale že PRIM značkou se legálně značí i nějáké čínské šmejdy mě prostě nebere. Škoda, třeba v budoucnu změním názor, rád bych totiž jednou nějáké kvalitní české hodinky vlastnil. Na co bych se tě ovšem rád zeptal je ta tzv. celoživotní assistance" Chápu to dobře, že za pakatel 1500,-Kč ti je budou čistit a seřizovat každé dva roky zdarma po celý život? Asi jsem to špatně pochopil, někdy jsem trochu pomalejší
Sorbus Odesláno 27. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. února 2012 (upraveno) Díky. Je mi jasné, že každého nemusí produkce Eltonu z nejrůznějších důvodů oslovit. S celoživotní asistencí je to přesně tak, jak píšeš (u quartzek do toho ještě spadá výměna baterie). Musím ještě rok počkat, než si to budu moct vyzkoušet v praxi, ale přišlo mi to výhodné. Upraveno 27. února 2012 uživatelem Sorbus
African Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Výhodné pro zákazníka to je určitě, akorát mechanici z Primu budou mít brzy dost práce, pokud tuto možnost celoživotní assistance dávají ke všem hodinkám a nedostanou za ní tedy moc zaplaceno, pokud ti tam ovšem nevymění každé ty dva roky nějáké díly v hodnotě např. 10.000,-Kč Né, to je sranda, samozřejmě ti přeji ať slouží bez problémů po dlouhá desetiletí" Dej věděti za rok, jak ten servis probíhal a co všechno na hodinkách udělali, díky"
Sorbus Odesláno 27. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Mno, možná v tom je ten háček :-) Uvidím a dám vědět.
Honza.manta Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Krásné počtení - díky. A hlavně si je užívej a těš se s nima, od toho hodinky jsou.
brett Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Já jsem si to čtení užil. Prim mi absolutně nic neříká, ale tohle mě k němu o kousek posunulo!Díky moc!
Chosef76 Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Odesláno 27. února 2012 Hodinky Prim mám rád...modely z 50. a 60. let mě často překvapují svoji nadčasovostí, přijdou mi krásné. Nové hodinky z Eltonu jsou také skvělé, jen bojuji s ceníkem. Třeba se časem rozhodnu a zajedu se do Nového města podívat a něco si vyberu. Chápu Tvé rozhodnutí o koupi obou modelů, vkus máme velmi podobný. Pěkně napsáno, díky.
Sorbus Odesláno 27. února 2012 Autor Nahlásit Odesláno 27. února 2012 (upraveno) Díky za všechny další reakce. Ani jsem takový ohlas nečekal, jen jsem chtěl vyslovit to, co mne v duchu napadalo při čtení některých jiných vláken. Pokud jde o váhání nad ceníkem, tak tomu rozumím. Však není důvod spěchat, nákup Primek musí uzrát :-) Upraveno 27. února 2012 uživatelem Sorbus
Frantik Odesláno 28. února 2012 Nahlásit Odesláno 28. února 2012 Diky za tvuj myslenkovy pochod. Pripomina mi to, ze jsem taky za Prim kopal a bojoval a ty Diplomatky jsem mel moc rád http://forum.chronomag.cz/index.php?/topic/14813-prim-diplomat-40/
Lada61 Odesláno 28. února 2012 Nahlásit Odesláno 28. února 2012 Krásný počtení, zrovna tak to taky cítím. Přesně z těchto důvodů jsem se vloni rozhodl pro zakoupení nových Primek i když s ETA strojkem ( TdB) s doživotním servisem ale teď čekám na Linea s ručním nátahem, abych taky měl jedny komplet český.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se