African Odesláno 11. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 Afri to vyzera paradne! Velmi krásný kopec už trochu technický Ještě mě byl nabídnut Mera Peak 6.476 m.n.m, kde se dostaneš za lepší peníz do větší výšky, ale už je to celé šlapák od spoda až nahoru. Takže o poznání nudnější záležitost, ale samozřejmě zakončená nádhernými výhledy No, rozhodnul jsem se pro Island Peak a už řešíme detaily. Na oplátku jsem pozval kamaráda Nepálského sherpu co to celý organizuje do ČR a uvidíme jestli kluk zmákne Sněžku Myslím si že asi jo, ale pět piv určitě nedá, v Katmandu si dal jedno a už se motal jak prápor, geneticky to mají trochu na bačkoru oproti nám, jo ale na oplátku ve výškách to jsou kamzíci. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 11. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 Technická: na Mera Peak sa teraz chodí trochu inak, tesne pri úpätí hrebienka.Cez tie skaly sa chodí, len keď sú hlboké odhalené trhliny, ale samotné skaly sú dosť nebezpečné. A na vrchol Mera tiež treba trochu (asi 15 m) jumarovať po fixoch, nevidím nejaký zásadný rozdiel v obtiažnosti oproti Island Peaku (ale jasné, tam je tých fixov trochu viac). Inak výhľady sú z Mera krajšie, aspoň podľa mňa. Vidíš Čo Oju, Everest, Lhoce, Makalu aj Kanžendžongu. Island Peak je trochu utopený v kotline pod Everestom. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 11. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 Ahojda, stále v Nepálu nebo už doma? Ohledně Island peaku, lezl jsi ho sólo nebo s Nepálským průvodcem? Nějaké informace by se hodili..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 11. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 (upraveno) Išiel som sólo, rýchlo, v zlom počasí a načierno. Veľmi sa tým nechválim. Moje info ti bude dosť naprd. Edit: Ak ti môžem poradiť, skús radšej Pisang Peak v annapurnskom regióne, keď už potrebuješ niečo technickejšie. Výhľady z Island Peaku nestoja za tú námahu, podľa mňa. Upraveno 11. dubna 2018 uživatelem wawrik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 11. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 Išiel som sólo, rýchlo, v zlom počasí a načierno. Veľmi sa tým nechválim. Moje info ti bude dosť naprd. Edit: Ak ti môžem poradiť, skús radšej Pisang Peak v annapurnskom regióne, keď už potrebuješ niečo technickejšie. Výhľady z Island Peaku nestoja za tú námahu, podľa mňa.Ty unterwasermane jeden :-) Zeptám se také na Pisang Peak, určitě... Každopádně z mého okolí pár lidí už také dělalo jak Island Peak tak Mera Peak, a říkají že Island Peak určitě lepší na vyblbnutí. Uvidíme, už ho mám tak trochu zařízený, kolik dní ti dal celkový výstup? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 11. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. dubna 2018 Jo, zábavnejší asi ten výstup na Island Peak je, to máš pravdu. Ja som vyrážal z Čhukhungu, celý okruh cez BC, highcamp a vrchol mi trval asi 13-14 hodín. To nie je úplne typické pre tú oblasť, ale bol som aklimatizovaný asi na 5500 m, a fyzicky a najmä morálne som na tom bol veľmi dobre - bol som nasratý, že som predtým neprešiel niečo, čo som chcel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 12. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2018 Jak je aklimatizace, tak jde vše jak po másle, tedy jak kdy :-) Bez permitu jsi ovšem docela dost riskoval, berou to tam jako velmi vážný přestupek a skončil by jsi pravděpodobně s vyhoštěním a dlouhým zákazem. Nedávno na Everestu jednoho jihoafričana málem utloukli, je to sice jiná liga ale oni ty permity berou velmi vážně na všech kopcích. Dost dobrý adrenalin jsi měl :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 12. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2018 Adrenalín zasa nie, bol som tam v čase, keď v celej kotline až po Amphu Lapcha zaručene nikto nebol. Ale aj tak takéto veci robím len nerád, na druhej strane, bol som už neďaleko kopca a mal som čas, vybavovať permit v KTM bol nezmysel. Keby sa dal kúpiť na mieste, urobím to. Inak pod Kančendžongou - čo je restricted area s povinným sprievodcom - sme stretli takú trojčlennú úderku, ktorá kontrolovala permity a hlavne tých guidov. Dovtedy som netušil, že také timurovské úderky v Nepále vôbec fungujú. Problém nie je ani tak vyhostenie, ako skôr tých pár týždňov v nepálskej väzbe - to je slušný prúser, ktorý dokáže zmeniť zvyšok života. Aklimatizácia je dokonalá vec. Vždy, keď sa z Nepálu vrátim, tak po našich horách 2-3 týždne lietam. A na bajku z roboty domov (prevýšenie asi +200 m) sa pri obvyklej rýchlosti ani len nezadýcham, doslova. Milujem to :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 12. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2018 Jo jo, taková Nepálská vazba musí být obrovský zážitek, kam se na to hrabe kdejaká osmitisícovka My jsme měli teď taky malý stresík, kámoš jak se sesypal na treku, tak ho vzali jeepem dolů a samozřejmě já permit u sebe. Kámoš ani slovo anglicky a samozřejmě ho nepustili ven, tak mi volal řidič, musel jsem permit ofotit a poslat sms. Pak ho teprve pustili, a to se jedná jenom o trek, nedej bože když tě chytnou na nějákém kopci, to jsou schopni tě i zmydlit https://www.enca.com/africa/sa-man-arrested-in-nepal-for-climbing-mount-everest-without-permission Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 12. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 12. dubna 2018 Radek Jaroš má nová trička, už je jedno ve skříni :-) No a když už bylo na cestě, tak zrovna něco přihodil, radost mi udělal :-) https://www.radekjaros.cz/eshop/obleceni Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 14. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 14. dubna 2018 Přišel mě malý update, jak se rozdělí darované peníze rodině Tomka co zůstal na Nanga Parbat. Myslím že je to více než férové.... A tady dopis od Máši, co to má na starost. Dear All,As we are winding down the GOFUNDME account (that will remain open for the donations until May 30th), we would like to provide you with the detailed breakdown of the use of funds. Both Anna and Joanna, mothers of Tomek's three kids, would like to extend profound thanks to all of you for the extraordinary generosity that will allow them to educate Zoja, Max and Tonja in the years to come. Elisabeth Revol and the rest of the rescue team extend further profound thanks not least for the spirit of solidarity that has allowed us to mobilise resources and to save a human life. Sincerely,Masha Gordon Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 19. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2018 Kluci dotaz. Máte nějaký tip na boty ? Normálně bych se zeptal v příslušném vlákně, ale tady je to asi lepší. Potřeboval bych něco co nerozervu mačkami, ale aby se to hodilo i na letní trek 12 dní v Hardenggervide, který plánujeme. Takže ideálně něco co se mnou zvládne Elbrus, Mont Blanc ale třeba i nějaký delší trek. Existuje to vůbec?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. dubna 2018 Na zmrzlej kopec s mačkama potřebuješ tvrdou už trochu teplejší botu, tady ta La Sportiva je dobrý kompromis cena - využití. Mám Trango předchozí model a všechny výstupy docela v pohodě, na Mont Blancu už bych unesl nějaké zateplené, ale dobrý, záleží na podmínkách a jak rychle ti to půjde :-) Jsou tam aklimatizovaný kluci, kteří si ho vyběhnou v řádu hodin v teniskách, ale ty tam budeš čtyři, pět dní a když se to tam nepovede přes počasí, teploty klesnou, tak botu prostě musiš mít kvalitní. Letní trek bych řešil úplně jinou botou.... https://www.hudy.cz/turisticka_obuv_panska/la-sportiva-trango-cube-gtx-men,100010199-yellow-black.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 20. dubna 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 20. dubna 2018 (upraveno) Vojta1: Trango je celý rad modelov, to na Afriho fotke je Trango Cube. A je to bezkonkurenčne najlepšia topánka, akú som kedy mal. Mohol by som tu o nej písať kilometrové ódy, ale je to zbytočné. Ak ti sedí, ber ju. Ja som zimomravý, a kosa mi v nej začína byť tak pri -10 °C, pri raňajšom postávaní pri stane možno o 2-3 stupne vyššie. Pre mňa je to - bohužiaľ - tvrdšia topánka ako potrebujem, je to v podrážke máličko tvrdšia B/C kategória. Ale ja som ľahký a celkovo mám rád mäkké topánky, pre 90 % populácie je to ideálna tvrdosť pre univerzálnu topánku. Keď to bola novinka, bol to absolútne novátorský prístup ku konštrukcii topánky. Tenkostenný zvršok, ktorý obopne nohu ako ponožka, na nohe o nej nevieš. Perfektne dýcha (najlepšie z mojich doterajších topánok), vďaka minimu polstrovaných častí sa bleskovo suší, je super ľahučká, neviem, či sa doteraz vôbec objavil ľahší model v B/C kategórii. Dá sa vybrať vložka a aj jazyk (!), čo tiež pomáha rýchlemu sušeniu. Napríklad na treku, kde som sa cez ľad prepadol jednou nohou do potoka a nevedel som nohu vytiahnuť, takže úplne premokla, som ju v 100-percentnej vlhkosti pri -8 °C vysušil v stane fľaškovým termofórom asi za hodinu. To sa ti s koženými topánkami nepodarí ani omylom. No, a keby si potreboval mäkšie topánky, nosím Arcetryx Bora2. Sú podobne ľahké ako Cube, ale majú úplne inú konštrukciu - majú vyberateľnú vnútornú topánku, čo sa dá použiť ako papuča trebárs na chatách, dobre sa to dosušuje na nohe. Inak je to typická B topánka v tom najlepšom zmysle, pre mňa ideál na všetko od cesty lietadlom cez asfalt až po VHT :-) Upraveno 20. dubna 2018 uživatelem wawrik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 30. dubna 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2018 (upraveno) Kluci dotaz. Máte nějaký tip na boty ? Normálně bych se zeptal v příslušném vlákně, ale tady je to asi lepší.Potřeboval bych něco co nerozervu mačkami, ale aby se to hodilo i na letní trek 12 dní v Hardenggervide, který plánujeme. Takže ideálně něco co se mnou zvládne Elbrus, Mont Blanc ale třeba i nějaký delší trek. Existuje to vůbec?? Tady máš krásný popis výstupu na Mont Blanc, co sebou a jak na to. Boty dokonce doporučují CUBE od La Sportivy a já říkám proč ne? Bylo by mi tenkrát tepleji Kdy přemýšlíš, možná bych si ho s tebou zopakoval..... https://blog.hudy.cz/radime/co-je-potreba-k-uspesnemu-vystupu-na-mont-blanc/?utm_content=image_3&utm_source=Content_16&utm_medium=email&utm_campaign=blog-042018&spMailingID=3222258&spUserID=MTcyMzE1Njc5ODAS1&spJobID=1011181917&spReportId=MTAxMTE4MTkxNwS2 Upraveno 30. dubna 2018 uživatelem African Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. května 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. května 2018 (upraveno) Už se to pomalu rýsuje, možnost vrátit do Nepálu a vylézt si první šestku je vyšší, no spíš už hledáme letenky :-) :-) Pár sezení u dobré sklenky vína a čtyři kamarádi letí se mnou mě podpořit, udělají si trek do Everest základního tábora a já si na 3 dny odskočím ze stejné trasy právě na Island Peak 6189. Tento vrcho pokoř?la jako první skupina s Tenzing Norgay, legenda která byla i prvovystupu na Everest. Tady malá ochutnávka, jinak když na to tak koukám wawricku, ty nebudeš úplný béčko vyběhnout si ho solo jen tak ve špatném počasí :-) Musíš k nám jednou přijet na horolezecký filmový festival ať můžeme konečně pokecat...anebo se sejdeme v Nepálu, věřím že až poletim, určo tam budeš :-) Upraveno 19. května 2018 uživatelem African Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 5. června 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 5. června 2018 (upraveno) Letos bude magická Nanga Parbat (Nahá hora) patřit čechům, yes, máme se na co těšit http://www.lideahory.cz/clanek/ceska-expedice-nanga-parbat-2018-dve-trojice-dve-ruzne-cesty http://lideahory.cz/clanek/mara-holecek-se-stal-clenem-profi-tymu-mammut-planuje-prvovystup-na-sestitisicovku-pote-na?_ga=2.19769073.812748976.1528190403-1912601022.1525865990 Upraveno 5. června 2018 uživatelem African Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 29. června 2018 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. června 2018 Tak už to začalo, česká expedice a odvážný pokus o prvovýstup na Nanga Parbat :clap:Můžeme sledovat zde...já snad se budu muset už přihlásit na ten facebook, to je krach. Takových zajímavých projektů tam běží, ale nechci, nechci. https://cs-cz.facebook.com/nanga2018/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
martar Odesláno 1. července 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 1. července 2018 Ahoj horolezci, horolezkyně a horolezčata, nevíte, zda někde v tištěné nebo internetové podobě existuje seznam hodinek, které se účastnily prvovýstupů? Nebo třeba nejen prvovýstupů, ale kvůli své odolnosti nebo funkcím se staly nedílnou součástí horolezecké historie? Zkrátka hledám něco jako "History of climbing watch". Samozřejmě vím o Rolex Explorer, Vulcain Cricket, Favre Leuba Bivouac, Seiko/Laurel/Champion Alpinist... ale zajímal by mne spíš přesný přehled a další značky. A druhá otázka: v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech používali horolezci jak jednoduché odolné mechanické hodinky měřící pouze čas, tak i mechanické hkdinky s komplikacemi (budíček, výškoměr, barometr...). Které z těchhle komplikací byly pro horolezce opravdu zásadním přínosem a fungovaly skutečně v extrémních podmínkách? Sorry, že to dávám sem, ale v Afriho vlákně je myslím největší koncentrace zapálených horolezců, kteří nejen lezou, ale taky si o tom čtou a znají historii. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 2. července 2018 Nahlásit Sdílet Odesláno 2. července 2018 Které z těchhle komplikací byly pro horolezce opravdu zásadním přínosem...?Žiadne. Po prvé všetko mrzne, po druhé sa k tým hodinkám nedá dostať, nech ich máš kdekoľvek. Kopec horolezcov hodinky vôbec nemalo. Jediná ozaj podstatná vec je, kedy vyraziť z tábora, prípadne kedy sa otočiť naspäť. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se