Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

SKvělé informace, díky Accutrone.

Měl bych ještě 2 dotazy na IGENy, které určitě budou zajímat i ostatní.

- kdy došlo ke změně bombírovaných ruček na normální ploché

- někde mezi začátkem výroby 1968 a 6.4.1970 (nástup plexi vložky lunety) muselo dojít ke změně typu kovové vložky lunety - kovová luneta se svítícím bodem byla nahrazena kovovou bez lumibodu s opačnou stupnicí.

Když už to máš v archivu rozečtené, dají se zjistit i tyto informace :) ? Děkuji.

• Odpovědi 222
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 26. 3. 2012 v 6:07, 'accutron' napsal:

Červená sekundová ručka pro PS1 s okrovým číselníkem je skutečně ta se svítícím okénkem.

Musím přiznat, že nikdy jsem ji v této variantě neviděl a proto bych i věřil tomu, že se nakonec do hodinek dávala ve stejné barvě jako hodinová a minutová ručka.

Co se týká použití Alu a plexi minutové stupnice v otočném kroužku, tak věci se mají následovně.

U prvního provedení PS1 typového označení 68 150 1 z roku 1968 byla použita Alu minutová stupnice se svítícím bodem na "12". To bylo změněno v dokumentaci dne 6.4.1970.

V ten den se změnila stupnice z Alu na plexi. Od toho okamžiku se tedy používala na PS1 pro civilní použití pouze plexi minutová stupnice.

Následující den tj.7.4.1970 byla vydaná dokumentace na "68 150 1 pro MNO" a tam byla Alu stupnice ponechácha. To znamená, že Alu stupnice se používala na vojenských a všech civilních PS1 vyrobených do jara roku 1970.

Ještě jedna informace pro nás chronomagory, kteří sbíráme PS1. Původní provedení korunky u PS1 bylo v dokumentaci nahrazeno tím upraveným s krčkem dne 15.2.1973.

Takže jestli to správně chápu, Igeny se vyráběly i v roce 73 a zřejmě i později.
Odesláno (upraveno)
  V 26. 3. 2012 v 6:54, 'stanik73' napsal:

SKvělé informace, díky Accutrone.

Měl bych ještě 2 dotazy na IGENy, které určitě budou zajímat i ostatní.

- kdy došlo ke změně bombírovaných ruček na normální ploché

- někde mezi začátkem výroby 1968 a 6.4.1970 (nástup plexi vložky lunety) muselo dojít ke změně typu kovové vložky lunety - kovová luneta se svítícím bodem byla nahrazena kovovou bez lumibodu s opačnou stupnicí.

Když už to máš v archivu rozečtené, dají se zjistit i tyto informace :) ? Děkuji.

Bombírované ručky se na ploché měnily dne 13.7.1972.

Alu vložka se vzestupnou stupnicí bez svítícího bodu se v dokumentaci vůbec nevyskytuje, je pouze uvedena v záručním listě. Dle mého názoru se na zkoušku vyrobilo pouze pár prototypů a tím to skončilo.

A teď ještě něco pro Petra-P. Svítící barva RSB č.3 byla nahrazena v dokumentaci ruček od Orlíku, které se pak začaly používat do PS1 materiálem "Tritium XI Nature" dne 5.8.1968. Vzhledem k tomu, že Tritium není tak úplně bezpečný materiál, bylo v záručních listech uvedeno, že v případě poškození skla hodinek se nesmí sahat na ručky a číselník, ale je nutné hodinky obratem poslat k výrobci.

Ještě jedna poznámka k uvedeným datumům. Vždy se jedná o datum zanesení do dokumentace. To neznamená, že hned následující den byla tato změna promítnuta do výroby. Zpravidla to trvalo několik měsíců.

Upraveno uživatelem accutron
Odesláno
  V 26. 3. 2012 v 8:11, 'Honza.manta' napsal:

Takže jestli to správně chápu, Igeny se vyráběly i v roce 73 a zřejmě i později.

Na základě zjištěných skutečností to tak vypadá. Osobně odhaduji výrobu PS1 do roku 1975.

Odesláno

Takže když shrnu přerod prvního a nejběžnějšího civilního provedení PS1 typového označení 68 150 1 na poslední verzi:

- vznik - zhotovení výrobní dokumentace 5.9.1968

- změna číselníku z ELTON SPORT na PRIM SPORT ......datum změny neznámé ??

- změna Alu minutové stupnice se svítícím bodem na "12" na plexi dne 6.4.1970.

- bombírované ručky se na ploché měnily dne 13.7.1972

- původní provedení korunky nahrazeno korunkou s krčkem dne 15.2.1973.

- konec výroby PS1 cca 1975.

Úžasná chronologie, díky za práci v archivu Accutrone :smile_anim: .

Odesláno

Červená sekundová ručka pro PS1 s okrovým číselníkem je skutečně ta se svítícím okénkem.

Musím přiznat, že nikdy jsem ji v této variantě neviděl a proto bych i věřil tomu, že se nakonec do hodinek dávala ve stejné barvě jako hodinová a minutová ručka.

Co se týká použití Alu a plexi minutové stupnice v otočném kroužku, tak věci se mají následovně.

U prvního provedení PS1 typového označení 68 150 1 z roku 1968 byla použita Alu minutová stupnice se svítícím bodem na "12". To bylo změněno v dokumentaci dne 6.4.1970.

V ten den se změnila stupnice z Alu na plexi. Od toho okamžiku se tedy používala na PS1 pro civilní použití pouze plexi minutová stupnice.

Následující den tj.7.4.1970 byla vydaná dokumentace na "68 150 1 pro MNO" a tam byla Alu stupnice ponechácha. To znamená, že Alu stupnice se používala na vojenských a všech civilních PS1 vyrobených do jara roku 1970.

Ještě jedna informace pro nás chronomagory, kteří sbíráme PS1. Původní provedení korunky u PS1 bylo v dokumentaci nahrazeno tím upraveným s krčkem dne 15.2.1973.

Odesláno

No teda, z tý vteřinovky mi asi J.E B.N.E !!!!! Třesu se tady u monitoru jak drahej pes. Doufám, že už je v Parexu objednali :wallbash:

Odesláno

No tak to vidíte, jak se z toho klepu, i s tou myší dělám nesmysly... Fujtajxl, jdu si nalejt panáka..Accutron mě má na svědomí. Mrknu jaký má manželka odtíny laku na nehty a půjdu do toho na nějakém orezlém vraku...až vystřízlivím, samozřejmě...

Odesláno
  V 26. 3. 2012 v 16:06, 'straspol' napsal:

No tak to vidíte, jak se z toho klepu, i s tou myší dělám nesmysly... Fujtajxl, jdu si nalejt panáka..Accutron mě má na svědomí. Mrknu jaký má manželka odtíny laku na nehty a půjdu do toho na nějakém orezlém vraku...až vystřízlivím, samozřejmě...

Lak na nehty mne nenapadl :wallbash: - já si chtěl jít koupit do papírnictví lakovou fixu, jestli teda mají červenou. Takhle ušetřím - to by jsme to mohli někdy jít propít s Igenama s červenou vteřinovkou na rukou. <_<
Odesláno
  V 26. 3. 2012 v 8:17, 'accutron' napsal:

Bombírované ručky se na ploché měnily dne 13.7.1972.

Alu vložka se vzestupnou stupnicí bez svítícího bodu se v dokumentaci vůbec nevyskytuje, je pouze uvedena v záručním listě. Dle mého názoru se na zkoušku vyrobilo pouze pár prototypů a tím to skončilo.

A teď ještě něco pro Petra-P. Svítící barva RSB č.3 byla nahrazena v dokumentaci ruček od Orlíku, které se pak začaly používat do PS1 materiálem "Tritium XI Nature" dne 5.8.1968. Vzhledem k tomu, že Tritium není tak úplně bezpečný materiál, bylo v záručních listech uvedeno, že v případě poškození skla hodinek se nesmí sahat na ručky a číselník, ale je nutné hodinky obratem poslat k výrobci.

Ještě jedna poznámka k uvedeným datumům. Vždy se jedná o datum zanesení do dokumentace. To neznamená, že hned následující den byla tato změna promítnuta do výroby. Zpravidla to trvalo několik měsíců.

Nedalo by se taky vysledovat data vzniku jednotlivých černých(myslím tím černý lesklý a matný) ciferníků?
Odesláno
  V 26. 3. 2012 v 17:06, 'Honza.manta' napsal:

Nedalo by se taky vysledovat data vzniku jednotlivých černých(myslím tím černý lesklý a matný) ciferníků?

Bohužel ne.

Odesláno
  V 24. 3. 2012 v 20:03, 'diver60' napsal:

Zajimalo by me jak se toto znaceni provadelo jestli normalne raznicemi po jednom cisle to tukali v nejakem forichtunku, nebo na to byla specialni raznice ktera mela 7cisel?

Ražení se provádí pomocí číslovačky, která má sedm míst a automaticky si vzestupně posouvá čísla.

post-1228-073292900 1332829878.jpg

post-1228-027769000 1332829892.jpg

Odesláno
  V 23. 3. 2012 v 11:32, 'Chosef76' napsal:

Za fotografii originálních Igenů s okrovým cifrem bych se také přimlouval. Nikde jsem nic takového neviděl. Posted Image

Našel jsem tyhle, jestli je to ale origo...?

Posted Image

Odesláno (upraveno)
  V 27. 3. 2012 v 10:33, 'odjinud' napsal:

Našel jsem tyhle, jestli je to ale origo...?

To je renovace. Originál je tohle

post-5320-045523400 1332846122.jpg

Vzhledem k tomu, že doma mám okrové v bílém provedení a druhou variantu mám u hodináře a to je starý pán a vše mu trvá dlouho a tak je tam asi ještě nějakou chvíli budu mít, tak jsem si zabastlil na tzv. první variantě Igenů - lesklý ciferník a bombírované ručky a musím uznat, že návrhář v Eltonu měl vkus. Už se těším, až se ke mně vrátí okrové s normálními ručkami a hned to tam naimplantuji.

post-5320-044821000 1332846132.jpg

post-5320-035833100 1332846137.jpg

Upraveno uživatelem Honza.manta
Odesláno
  V 27. 3. 2012 v 6:31, 'accutron' napsal:

Ražení se provádí pomocí číslovačky, která má sedm míst a automaticky si vzestupně posouvá čísla.

Tisíceré díky za informaci, tato číslovačka se používala na ES i "letecké"? Podle fontu číslic by měl mít Elton dvě?

Odesláno (upraveno)
  V 27. 3. 2012 v 11:06, Honza.manta napsal:

To je renovace. Originál je tohle

Honzo o ty okrove bych mel zajem i bez te cervene rucky :-) pac tyto mi jeste chybi

Odesláno
  V 27. 3. 2012 v 11:51, 'diver60' napsal:

..... Honzo o ty okrove bych mel zajem i bez te cervene rucky :-) pac tyto mi jeste chybi

Pohledal jsem tvoje fotky. :whistle: Toto je ta tvoje sbírka?

Posted Image

Zdroj

A ty vpravo (nebo vlevo ?) nahoře jsou ty "legendární" PS1 koupené těsně po invazi v srpnu 1968?

To jsou opět ony?

Posted Image

Zdroj

Protože Accutron strávil spoustu času v archívech a postupně doplňuje tajenku historie PS1 / ES pomocí oficální dokumentace, tak my to opravdu nedá a raději se zeptám ještě jednou. Ty tvoje Igeny my do toho ale vůbec, ale vůbec nezapadají. Pokud má Accutron pravdu, tak PS1 / ES neměly být v září 1968 ještě v obchodech, ale hlavně ta konfigurace měla vzniknout až několik let poté.

:helpsmilie: Můžeš prosím ještě nějak jednou prověřit ten příběh ze srpna/září 1968? Je ten původní majitel důkladně prověřený, že nemá například sklony barona Prášila?

Nechci se opravdu nikoho dotknout, ale také nechci, abychom se tu zbytečně honili za duchy. Děkuji za pochopení.

Odesláno (upraveno)
  V 27. 3. 2012 v 13:20, 'Petr_P' napsal:

Protože Accutron strávil spoustu času v archívech a postupně doplňuje tajenku historie PS1 / ES pomocí oficální dokumentace, tak my to opravdu nedá a raději se zeptám ještě jednou. Ty tvoje Igeny my do toho ale vůbec, ale vůbec nezapadají. Pokud má Accutron pravdu, tak PS1 / ES neměly být v září 1968 ještě v obchodech, ale hlavně ta konfigurace měla vzniknout až několik let poté.

Taktéž jsem o tom přemýšlel. Datum je hodně brzké, ale nehraje mi tam něco jiného. Igeny v černém provedení s kovovou vložkou lunety se prakticky nedochovaly. Zatímco se stále ještě dají potkat modely s černým lesklým ciferníkem(a ten bych datoval do doby úplného začátku výroby), bombírovanými ručkami, třetišroubkem a plastovou černou lunetou. To je dle mého ta původní první varianta. Nediskutuji o roku výroby těchto kusů. Jen mi přijde divné, že se nedochovaly kovové vzestupné lunety bez lumi bodu, které tam podle nalezených specifikací měly být. Není možné, že ta plastová vložka vznikla dřív? Bombírované ručky se moc nedochovaly z důvodu větší náchylnosti ke korozi než je u plochých, ale dají se potkat. Eloxovaná hliníková vložka by naopak měla vydržet víc než podlakovaný plexi kroužek, takže by se měla vyskytovat častěji než bombírované ručky, ale nevyskytuje - ona se vlastně nevyskytuje vůbec.

Edit: překlep

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...