Powerboss Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Ahoj, už nějakou dobu trpím "schýzou" které hodinky s ručičkami pro volný čas a outdoor jsou "lepší". Mám cca 2-3 roky Tissoty Touch Experty (My link). V té době to byly jediný mně známý hodinky, které splňovali moji představu o kvalitě a o funkcionalitě na hodinky pro volný čas. Jejich nedostatky? Nejsou solární, nejsou radiem řízené, pokud chcete vyměnit baterky, musíte je poslat do Brna. Značkový prodejny a servisy v Praze Experty neumění. "Teď" ale Casio vyrukovalo s ručičkovými hodinkami Casio PRW 5000T-7 (My link), které výšeuvedené nedostatky Tissotů nemají, za to však mají jen minerální sklíčko, což zrovna není to pravý ořechový. Dalo by se povídat, že Casio je prd značka oproti Tissotů (což si nemyslím, protože i Casio má některé excelentní hodinky), možná tak marketingově. Otázka do diskuze zní: "Které hodinky by jste si zvolili vy? Které by vám byli bližší a proč?" Díky předem za vaše názory.
Horhe Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 A co takhle nějakej Oceanus? Ta cena je teda trochu jinde.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 4:30, 'Horhe' napsal: A co takhle nějakej Oceanus? Ta cena je teda trochu jinde. "Oceany" jsou jedny z mála Casií, které mají safírové sklo, ale nejsou vůbec outdoorové (kompas, výškoměr, teplota, počasí, ...)
Jirka68 Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Já bych teda za ty peníze koupil něco trvanlivého a na ty outdoorový fičury bych spíš použil mobil s androidem a gps a nebo outdoor navigaci. Proč? Protože si myslím, že všechny ty přídavné funkce ukazují velmi nepřesně narozdíl od gps přístrojů. Navíc to minerální sklo u vážně míněného outdooru bude za chvíli žalostný.
wawrik Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Moje porovnanie outdoorových hodiniek nájdeš tu. Casio už nejaký ten piatok robí novší model, PRW5100, ktoré majú ručičky s luminiscenciou, čo je vec, ktorá na pôvodnom modeli chýbala tak, že dosť. Neviem presne, čo od outdoorových hodiniek hodiniek očakávaš, ale luxusný bezdisplejový variant je titanový Seiko Landmaster SBCN003. Atmospheric Pressure sensor 500hPa to 1050hPa. Regular alarm and single alarm function. Altitude scale graduated on bidirectional bezel. Water resistant 10 bars. Screw on titanium case back Solid titanium links bracelet. Case width including crown: 46mm Case thickness: 13mm
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 9:58, 'Jirka68' napsal: Já bych teda za ty peníze koupil něco trvanlivého a na ty outdoorový fičury bych spíš použil mobil s androidem a gps a nebo outdoor navigaci. Proč? Protože si myslím, že všechny ty přídavné funkce ukazují velmi nepřesně narozdíl od gps přístrojů. Navíc to minerální sklo u vážně míněného outdooru bude za chvíli žalostný. To je taky řešení, ale to už pak nepotřebuju vůbec hodinky, protože mám v iPhonu vše co potřebuju. Jsem, možná blbě, zastáncem toho, že do přírody, aby si ji člověk užil má tahat co nejmíň kravin. Navíc kryvin, které jsou závislé na zdrojích (mobily, navigace apod.). Dřív jsem měl klasický hodinky za pár šupů, mapu a buzolu. Ale postupem doby se vše mění, i já. Mapu už neberu, protože před útěkem do přírody si pořádně prostuduju, kde co je, navíc bez mapy to zvyšuje trochu adrenalin. ;-) Buzolu už taky neřeším, i když je to stále podle mého jedinečná mašinka. A klasický hodinky nejsou špatný i dnes, pokud v nich umíte v přírodě odečíat. Ale v momentě, kdy jste ve tmě či je pod mrakem, tak poznáte prd, kde je jaká světová strana (pokud se neorientujete ve hvězdách, podle lyšejníků atd.) Dnešní outdoorové hodinky toho poměrně dost zvládnou, nejsou tak přesný, jako klasika (mapa, buzola, ..), ale rámcově stačí. Navíc, když to řeknu blbě, si je beru i na chalupě na práci na zahradě, štípání dříví, apod. Takže musí něco vydržet. A co je pro mě důležitý, musí být ručičkový. Na digitál jsem si nezvykl.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 10:35, 'wawrik' napsal: Moje porovnanie outdoorových hodiniek nájdeš tu. Casio už nejaký ten piatok robí novší model, PRW5100, ktoré majú ručičky s luminiscenciou, čo je vec, ktorá na pôvodnom modeli chýbala tak, že dosť. Neviem presne, čo od outdoorových hodiniek hodiniek očakávaš, ale luxusný bezdisplejový variant je titanový Seiko Landmaster SBCN003. Atmospheric Pressure sensor 500hPa to 1050hPa. Regular alarm and single alarm function. Altitude scale graduated on bidirectional bezel. Water resistant 10 bars. Screw on titanium case back Solid titanium links bracelet. Case width including crown: 46mm Case thickness: 13mm To srovnání je velmi zajímavý zvlášť pokud jde o přesnosti. Tím že hodně používám svoje experty, tak mohu říci následující: ? přesnost času +/- max. minuta za rok. ? výška, tak tam je opravdu důležitá kalibrace pro daný prostředí a počasí. Pokud je zkalibruji ukazují mi odchylku +/- 5 metrů. Pokud se na nějaký parametr vykašlu (počasí, prostředí) je rozptyl šílenej. Jinak systém Touch není až zas tak hroznej na ovládání. Jeho jediná nevýhoda je, že musíte použít druhou ruku, což v případě lezení, či jízdě na kole/motorce apod. není pravý ořechový. Na druhou stranu si stačí říct: podívám se na údaj až na támhletý "římse" či si zastavím. A je to v bezpečí a v pohodě. Pokud mám zapnutý Altimetr či kompas, průběžně to ukazuje a nemusím nic mačkat. Casia PRW 5100 vypadají dobře, ale pro mě mají jednu zásadní chybu - jsou z plastu. To nemluvím o minerálním skle. Jinak funkce a vybavení excelentní! Navíc ukazují den v týdnu, což je pro mě super, protože když jsem déle venku, ztrácím o tomto údaji orientaci. Seiko Landmaster jsou hodně dobrý hodinky, ale s funkčností do přírody jsou hodně za Tissotem a Casiem. Recenze na ně jsou k funkcím, které umí, více než dobré. A jaké by tedy měli mít moje hodinky do přírody? ? ručičkové (když bude i vteřinovka, tím lépe) ? titanové ? safírové sklo ? vodotěsnost 100 m ? solární (nechci řešit výměnu baterie uprostřed přírody, mechanické jsou bohužel mimo) ? co nejpřesnější (ideální radiem řízené) ? kompas, teplota, tlak, výškoměr ? budík ? čitelnost i v naprostý tmě ? stopky jsou podružná záležitost ---pod čarou--- teďˇjsem na netu objevil asi "kolo", ale PRW 5100 se dělají i v v limitované verzi. A to je hodně slibná věc.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Tak už jsem našel svá hodinky do přírody. Splňují to co jsem chtěl. Jsou v titanu a mají i safírové sklo! Casio Protrek Black 5100 - limitovaný edice. Všem děkuji za názory a nápady!
wawrik Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 (upraveno) V 29. 3. 2012 v 11:25, 'Powerboss' napsal: A jaké by tedy měli mít moje hodinky do přírody? ? ručičkové (když bude i vteřinovka, tím lépe) ? titanové ? safírové sklo ? vodotěsnost 100 m ? solární (nechci řešit výměnu baterie uprostřed přírody, mechanické jsou bohužel mimo) ? co nejpřesnější (ideální radiem řízené) ? kompas, teplota, tlak, výškoměr ? budík ? čitelnost i v naprostý tmě Ušetrím ti čas - také nenájdeš. IMHO má T-Touch veľmi dobrý výber z tebou požadovaných vlastností a akákoľvek zmena bude zmena k horšiemu. Pretože aj Casio 5000 je plasťák a nezacháni to ani kovová luneta. Prosto vyzerajú lacno a nebudeš ich chcieť nosiť, si myslím :-) A to ich fakt mám rád. Pochybujem, že by ti niekedy došla baterka v prírode, indikátor ukazuje vybitie v dostatočnom predstihu, odhadom tak mesiac. Kvôli tomu by som hodinky asi nemenil ani ja, a to mám záľubu v ozaj dlhých (4-5 týždňov) trekoch. Ale je to tvoj boj :-) Ja na najbližšom treku chcem vyskúšať kombináciu lacné automaty Seiko, o ktorých ani nevieš, že sú na ruke, plus kompas na remienku. Na prevýšenia budem mať Suunto v bágli. Edit: Limitka 5100 je AFAIK nezohnateľná. Upraveno 29. března 2012 uživatelem wawrik
StanoBare Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 (upraveno) Tento model od Casio vyzerá ako fajn voľba a zrejme jediná pre tvoje potreby. Ak chceš meniť sám batériu - potom myslím len Suunto. Osobne by som už ani nešiel do tak namakaných ABC hodiniek, ak ich nebudeš skutočne využívať pravidelne. Nakoniec skončíš u tej buzoly a mapy + abc stroj upnutý v/na batohu (ako píše wawrik) napr. od SILVA Aj keď plne rešpektujem pohodlie mať všetko na ruke (minimálne ako psycho pocit bezpečia). Ale aby som ti len nekecal do duše, nedávno som si pozeral schmiemann.de, stránku poznám ešte z čias záujmu o Junghans, cca 4 roky naspäť). Má pomerne bohatú ponuku Casio, aj radu Protrek. Pozri, tu ich aj má PRW 5100-1ER. Skús mu poslať info k dostupnosti. edit: oprava odkazu Upraveno 29. března 2012 uživatelem StanoBare
wawrik Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 StanoBare: PRW 5100-1ER, ktorý odkazuješ, je bežný model. Tá titanová limitka má označenie PRW-5100YT-1JF/BJF, a už zhruba pred rokom, keď to bola novinka a pokukoval som po nej, sa nedala zohnať. Ani u dosť pokútnych japonských predajcov :-) V 29. 3. 2012 v 11:31, 'Powerboss' napsal: Tak už jsem našel svá hodinky do přírody. Splňují to co jsem chtěl. Jsou v titanu a mají i safírové sklo!Casio Protrek Black 5100 - limitovaný edice.Všem děkuji za názory a nápady! PowerBoss: Pozor, titanový je len ťah! Spodné viečko aj luneta (resp. ozdobný plechový výlisok okolo ciferníku) sú oceľové a telo hodiniek je rovnaký plastový výlisok, ako u všetkých 5x00. Ani čitateľnosťou v naprostej tme by som si tiež nebol zrovna najistejší... Odčítaš čas na ručičkách, to áno, ale displej je osvetlený tak mizerne, že behom tých troch sekúnd iluminácie ho neprečíta ani Vinnetou. Potrebuješ si posvietiť tak dva-trikrát, aby si prečítal aj displej. Pre istotu si to omrkni niekde v predajni, to podsvietenie je rovnaké, ako u bežných 5000/5100.
StanoBare Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Ah, dík za upozornenie. Bola by to slabá náplasť za pôvodne navrhovanú limitku?
African Odesláno 29. března 2012 Nahlásit Odesláno 29. března 2012 Na Watchuseek máš k nim příjemnou recenzi, tak na to mrkni:http://forums.watchuseek.com/f105/review-black-titan-prw-5100yt-1jf-564151.htmlJá osobně jsem přes Experty a Casia došel k Suunto Core a to k plné spokojenosti" Trochu jsem se bál baterky, kterou mám u sebe na cestách stále náhradní, ale k mému překvapení při častém používání už tak 8 měsíců makaj a případná výměna baterky zabere minutku. Casia jsou super, ale zbytečně složitý a špatně čitelný, což je pro outdoor trochu na nic, tedy aspoň v porovnání se Suunto"
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 11:44, 'wawrik' napsal: Ušetrím ti čas - také nenájdeš. IMHO má T-Touch veľmi dobrý výber z tebou požadovaných vlastností a akákoľvek zmena bude zmena k horšiemu. Pretože aj Casio 5000 je plasťák a nezacháni to ani kovová luneta. Prosto vyzerajú lacno a nebudeš ich chcieť nosiť, si myslím :-) A to ich fakt mám rád. Pochybujem, že by ti niekedy došla baterka v prírode, indikátor ukazuje vybitie v dostatočnom predstihu, odhadom tak mesiac. Kvôli tomu by som hodinky asi nemenil ani ja, a to mám záľubu v ozaj dlhých (4-5 týždňov) trekoch. Ale je to tvoj boj :-) Ja na najbližšom treku chcem vyskúšať kombináciu lacné automaty Seiko, o ktorých ani nevieš, že sú na ruke, plus kompas na remienku. Na prevýšenia budem mať Suunto v bágli. Edit: Limitka 5100 je AFAIK nezohnateľná. No jestli je to faik nebo-li kec nebo-li kachna, tak mě .. víte co. :-) To je fakt , že Casia ve většině případech mají pouťová design, to mi taky vadí, ale tyhle tase nejsou až taková hrůza. Je pravda, že ty Tissoty svojí jednoduchostí jsou tak zvláštně elegantní. Je pravda, že Tissoty mi to hlásily dopředu s velkou rezervou, že mám vyměnit baterku. Seika mám taky rád, jsou to hodně dobrý hodinky. Kvalita i design mně vyhovují ve většině případech a cena je zanedbatelná za služby který odvádí. Mrknu se ještě k Tissotům jestli nemají něco nového, ale vím, že Tissot Expert je hodně vysoká laťka pro ostatní. Díky.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 18:12, 'StanoBare' napsal: Tento model od Casio vyzerá ako fajn voľba a zrejme jediná pre tvoje potreby. Ak chceš meniť sám batériu - potom myslím len Suunto. Osobne by som už ani nešiel do tak namakaných ABC hodiniek, ak ich nebudeš skutočne využívať pravidelne. Nakoniec skončíš u tej buzoly a mapy + abc stroj upnutý v/na batohu (ako píše wawrik) napr. od SILVA Aj keď plne rešpektujem pohodlie mať všetko na ruke (minimálne ako psycho pocit bezpečia). Ale aby som ti len nekecal do duše, nedávno som si pozeral schmiemann.de, stránku poznám ešte z čias záujmu o Junghans, cca 4 roky naspäť). Má pomerne bohatú ponuku Casio, aj radu Protrek. Pozri, tu ich aj má PRW 5100-1ER. Skús mu poslať info k dostupnosti. edit: oprava odkazu Do hodinek nelezu, i když je to "jen" výměna baterie. Od toho jsou hodináři, aby mně při výměně baterky zároveň všechno překontrolovali. Prostě to beru jako autoservis. Chraň je však bůh, když to neudělají dobře. ;-) Suunta jsem vyloučil, protože nemají ručičky a ručičky jsou u mě základ v 99 %. Do jednoho procenta se schová pár hezkých digitálek. ;-) Tissoty mám na ruce tak 2x do týdne a stále, když vyjedu z bytu pryč, takže jsem na ně zvyklej. Jsou dobrý, více než dobrý, ale vždycky mi nějaká kravinka na nich vadí. Jednou je to chybějící vteřinovka, jednou hlásej v rádiu 12:00:00 a já mám na hodinkách 12:00:04, v noci není osvícen celý ciferník, ale jen digitální display, atd. prostě kraviny. Ty který jsi tam díval Casio PRW 5100 - 1ER jsou plasťáky s minerálním sklíčkem. A to ne, to nejde. Díky.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 19:23, 'wawrik' napsal: PowerBoss: Pozor, titanový je len ťah! Spodné viečko aj luneta (resp. ozdobný plechový výlisok okolo ciferníku) sú oceľové a telo hodiniek je rovnaký plastový výlisok, ako u všetkých 5x00. Ani čitateľnosťou v naprostej tme by som si tiež nebol zrovna najistejší... Odčítaš čas na ručičkách, to áno, ale displej je osvetlený tak mizerne, že behom tých troch sekúnd iluminácie ho neprečíta ani Vinnetou. Potrebuješ si posvietiť tak dva-trikrát, aby si prečítal aj displej. Pre istotu si to omrkni niekde v predajni, to podsvietenie je rovnaké, ako u bežných 5000/5100. S tím materiálm mě to docela překvapue, protože už jsem na netu viděl, že mají jak pouzdro zak i řemínek z titanu. No jak jsi říkal, jestli je to faik, tak pěkný. :-) S tím osvětlením máš naprostou pravdu, to je hrůza, co ukazovali. Noční osvětlení se mi líbil resp. líbí "Indiglo". Mají ho Timex. Takhle si představuji například povedené osvětlení hodinek. Na koupi nespěchám, musím si zjistit informace o tý limitovaný titanový černý verzi 5100. Děkuji.
Powerboss Odesláno 29. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. března 2012 V 29. 3. 2012 v 20:22, 'African' napsal: Na Watchuseek máš k nim příjemnou recenzi, tak na to mrkni: http://forums.watchuseek.com/f105/review-black-titan-prw-5100yt-1jf-564151.html Já osobně jsem přes Experty a Casia došel k Suunto Core a to k plné spokojenosti" Trochu jsem se bál baterky, kterou mám u sebe na cestách stále náhradní, ale k mému překvapení při častém používání už tak 8 měsíců makaj a případná výměna baterky zabere minutku. Casia jsou super, ale zbytečně složitý a špatně čitelný, což je pro outdoor trochu na nic, tedy aspoň v porovnání se Suunto" V počátku jsem měl měl Suunta, taky v hledáčku, ale oni nedělají ručičkové hodinky a to já prostě nemusím.
wawrik Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 V 29. 3. 2012 v 20:26, 'Powerboss' napsal: No jestli je to faik nebo-li kec nebo-li kachna, tak mě .. víte co. :-) To je fakt , že Casia ve většině případech mají pouťová design, to mi taky vadí, ale tyhle tase nejsou až taková hrůza. Je pravda, že ty Tissoty svojí jednoduchostí jsou tak zvláštně elegantní. Mrknu se ještě k Tissotům jestli nemají něco nového, ale vím, že Tissot Expert je hodně vysoká laťka pro ostatní. Díky. Môj názor je, že meniť T-touch je naozaj zbytočné. Na druhej strane chápem, že z času na čas sa každá hračka okuká a treba ju vymeniť :-) Neviem, čo myslíš tým fejkom alebo kecom v súvislosti s limitkou PRW-5100, ale nikto nikde nepíše, že by malo byť titanové aj puzdro. Navyše, keď si pozrieš tú recenziu, na ktorú odkazuje African, nájdeš tam fotku spodného veka tej limitky, na ktorej je vidno nápis "stainles steel". A tiež je tam fotka toho príšerného nočného osvetlenia. Prečo trváš na zafírovom sklíčku? V súvislosti s outdoorovými hodinkami (ak ich ozaj v outdoore využívaš), mi to príde ako trochu nezmyselná požiadavka. No, ale prinútil si ma trochu sa na nete poňúrať v oblasti outdoorových hodiniek, a Casio v apríli uvedie novinku - bezdisplejové PRX-7000, ktoré tvojim požiadavkam vyhovujú do poslednej bodky. Pravda, odčítanie údajov nie je žiadna brnkačka, ale o tom nepíšeš nič :-) Na youtube je pár videí, tak si ich pokukaj, vyzerajú celkom zaujímavo.
Darek73 Odesláno 30. března 2012 Nahlásit Odesláno 30. března 2012 Tak podle mě je pěkná blbost ty Tissoty měnit. Už s tebou hodně prožili a nic výrazně lepšího neseženeš. Ty Tissoty jsou super hodinky a vypadají hodně dobře!
Powerboss Odesláno 30. března 2012 Autor Nahlásit Odesláno 30. března 2012 V 30. 3. 2012 v 5:35, 'wawrik' napsal: Môj názor je, že meniť T-touch je naozaj zbytočné. Na druhej strane chápem, že z času na čas sa každá hračka okuká a treba ju vymeniť :-)Ta změna není z rozmaru, ale proto, že když jsem je kupoval, tak jsem věděl, že pár drobností, k úplné mojí radosti, chybí. Nemohu tedy říct, že jsem jsem si vybral špatně, protože to byly v danou dobu, dle mého názoru, nejlepší hodinky pro moji potřebu. Věděl jsem však, že nebudou u mě natrvalo jako např. Junghans či Longines, protože vývoj jde dál. Takže po 3 letech dělám rekapitulaci, protože se objevili nové "stroje". :-) V 30. 3. 2012 v 5:35, 'wawrik' napsal: Prečo trváš na zafírovom sklíčku? V súvislosti s outdoorovými hodinkami (ak ich ozaj v outdoore využívaš), mi to príde ako trochu nezmyselná požiadavka.Na safíru trvám proto, protože je to to nejlepší, co může na hodinkých být a proto, že nemám rád poškrábané sklíčka. Jak jsem psal, jsou to hodinky nejen do přírody (50 %), ale i musí vydržet i při manuální práci na chalupě (50 %). V 30. 3. 2012 v 5:35, 'wawrik' napsal: No, ale prinútil si ma trochu sa na nete poňúrať v oblasti outdoorových hodiniek, a Casio v apríli uvedie novinku - bezdisplejové PRX-7000, ktoré tvojim požiadavkam vyhovujú do poslednej bodky. Pravda, odčítanie údajov nie je žiadna brnkačka, ale o tom nepíšeš nič :-) Na youtube je pár videí, tak si ich pokukaj, vyzerajú celkom zaujímavo. Děkuji ti za tvůj čas a následný typ. Jsou více než zajímavý. Už jen tím, že změna není jen "kosmetická", ale je zde vidět, že udělali všechno nový (design, elektronika). Koukal jsem se na ně na youtube, jak to japončíci ovládaj a myslím si, že nebude na to třeba "vyšší dívčí", aby člověk jednoduše zjistil potřebnou hodnotu. Desing je klasicky Casiovský, ale není tak výrazně "kosmický" nejen díky tomu, že postranní tlačítka jsou příjemně zapuštěná. Přitom si myslím, že nebude problém je ovládat i v rukavicích. Pokud jde o předběžnou cenu, myslím si, že japonci nejsou hloupí a vědí, co za tyhle hodinky chtít. Tím, že tam dali novou elektroniku, jsem přesvědčen, že hodně naměřených ukazatelů bude mít výrazně nižší odchylky, než mělo Casio doposud a zařadí se mezi špičku.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se