Přejít na obsah

Pomoc s identifikaciou chrona 33,3 cca rok 1947

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahojte,

priatel, absolutny neznalec, zdedil po dedkovi krabicu hodiniek. Okrem Prim, ma pri jeho rozpravani zaujali jedny Omegy. Vraj nejake stare a s tlacitkami...Posted Image, tak som mu povedal, nech mi posle fotky a ak sa nemyli, mozu to byt aj take, ktore si pamataju cestu na MesiacPosted Image. Poslal a vyzera to tak, ze oni si pamataju aj poslednu svetovu vojnu. Podarilo sa mi urcit aspon cca obdobie, kedy boli vyrobene, ale nakolko som stale zaciatocnik, nedokazal som mu povedat nic ine, ako to, ze nasiel nieco vynimocnejsie. Zdaleka si netrufam urcovat, co su zac, no silne sa podobaju na tieto http://tinyurl.com/c7y3wwj .

Po natiahnuti sa rozbehli, udajne posledny servis bol okolo roku 1990-1992 a potom uz iba lezali niekde zalozene. Stav nie je najlepsi, snad to nie je uplne zabite, ked dedko bol hodinar a slubil, ze do opravy ich uz nebude nutit bezat.

Poprosim vas o pomoc. V prvom rade si myslim, ze ich treba zachranit, on sam je teraz medzi predat a nechat. Hodinky su na strednom Slovensku a hladame cloveka, ktory by s nimi vedel pomoct. Co bude dalej, to silne zalezi aj od vasich prispevkov.

post-16339-089145300 1333308132.jpg

post-16339-029849700 1333308141.jpg

post-16339-093231800 1333308145.jpg

Odesláno

Pribeh je vraj velmi strucny, deda ich nosil do smrti na ruke a potom sa odlozili. Zomrel, ked mal 3 roky a jeho otec ich mal v dieli spolu s ostatnymi. To vysvetluje asi aj tu koroziu. Ked zomrel aj on, tak postupne pozera, co je kde schovane a nasiel tieto. My sa pozname asi rok, cez jedno forum zamerane na Subaru, stretli sme sa raz a medzi tym sa mu zhorsil aj zdravotny stav a proste, co viem, moc stastia v zivote nezazil. Tieto, ak financne unesie renovaciu, budu asi nielen najvzacnejsia a najdrahsiavec, ktoru bude mat doma, ale aj spomienka a niekoho, koho nestihol spoznat. Tak spolu cez net - byva vyse 200km odo mna - preberame, co nasiel a snazim sa mu pomoct, lebo by sa zase nasiel niekto, kto by jeho neznalost patricne vyuzil.

Odesláno

Dal som to aj na ine forum v zahranici a tam sa objavil nazor, ze to nebude 33,3 ale Lemania 13CH2P. Stale ostava otvorena otazka, aku maju priblizne cenu a kolko moze stat renovcia? Ja mu navrhujem zachranit ich v kazdom pripade, uz len preto, ze dnes je 4ty den, co idu, ako ich raz natiahol a tak mechanizmus nemoze byt poskodeny. Presnost je okolo + 30s, ako sa na ne po par dnocho pozrel. Az tomu nechcem verit.

Odesláno

Té přesnosti by se i dalo věřit 30s je podle mě už celkem dost. Já jsem takhle natáhl vintážní Tissoty, a dělali mi 1-2s za den do plusu, to je teprv neuvěřitelná pecka. Dlohodběji jsem to ale nesledoval, te´d se odhodlávám k tomu dát je na servis (vyčistit, promazat) Až jsem tomu nemohl uvěřit a to před tím ležely cca 10 let v šuplíku aniž by je kdo natáhl.

V 4. 4. 2012 v 11:46, '555EN' napsal:

Dal som to aj na ine forum v zahranici a tam sa objavil nazor, ze to nebude 33,3 ale Lemania 13CH2P. Stale ostava otvorena otazka, aku maju priblizne cenu a kolko moze stat renovcia? Ja mu navrhujem zachranit ich v kazdom pripade, uz len preto, ze dnes je 4ty den, co idu, ako ich raz natiahol a tak mechanizmus nemoze byt poskodeny. Presnost je okolo + 30s, ako sa na ne po par dnocho pozrel. Az tomu nechcem verit.

Odesláno
  V 4. 4. 2012 v 11:46, '555EN' napsal:

...ze dnes je 4ty den, co idu, ako ich raz natiahol a tak mechanizmus nemoze byt poskodeny.

Tak té rezervě chodu 4 dny se mi nějak nechce věřit. Rezerva chodu bude trošku méně, než 2 dny, bych řekl.

Strojek je Lemania, Omega mu, samozřejmě, pak dala své typové označení, ale je to Lemania.

Kolik by stála renovace, to nevím. Cenu hodinek, pokud bys je prodával, tipuju kolem 1.500 - 2.000 EUR.

Odesláno

Pozeral som Lemaniu a aj to, co robili s Tisot a je to trochu ine. Mali by to byt prve vodotesne chrona, ktore Omega vyrobila. Resp druhe :) lebo prve mali ine tlacitka, novsie dostali tieto. Lemania je toto http://forums.watchuseek.com/f20/first-omega-waterproof-chronograph-442946.html

Majitel sa uz viacmenej rozhodol vyuzit sluzby Omegamuseum, nech je to s istotou, lebo bez presneho urcenia modelu je to bez sance ohodnotit. Podla toho potom bude renovacia bud v CZ, alebo priamo v Omega. Normalne sa tesim, ak moje hodinky bude raz rodina takto analyzovat. Posted Image

Odesláno (upraveno)
  V 4. 4. 2012 v 17:19, '555EN' napsal:

Pozeral som Lemaniu a aj to, co robili s Tisot a je to trochu ine.

Majitel sa uz viacmenej rozhodol vyuzit sluzby Omegamuseum, nech je to s istotou, lebo bez presneho urcenia modelu je to bez sance ohodnotit.

Nevím, co pořád řešíš.

Omega vlastní chrono kalibr tohoto typu neměla a ten strojek, co je v hodinkách, je Lemania. Omega na něho vydrápala svůj název, toť vše.

Jestli si majitel myslí, že mu Omega Museum sdělí přesnou cenu, tak se plete.

Ohodnotí je jedině trh. Dej je na ebay.

Jinak moc nechápu jednu věc - na zahraničním fóru ti řekli, že je to Lemania. Na Chronomagu také.

Tak proč se pořád ptáš na to samé? :)

Edit: renovace v Omega tě vyjde na takovou dardu, že se ti protočí panenky. Navíc ani nevím, co chceš renovovat. Dopřej servis strojku (servis Knespl & Majzlík). Toť vše, co potřebují, pokud jim nechceš zničit sběratelskou hodnotu.

A i ten servis strojku bude drahej, rozhodně to nebude tisícovka či dvě. A ani pět. Servis chronografu není levnej.

Upraveno uživatelem NIGHTinGALE
Odesláno (upraveno)

V prvom rade nie som majitel, len zastupujem na fore priatela. Potom, to co chcem cely cas vediet je model a nie mechanizmus, Keby som na ebay nasiel presne tieto, tak sa nepytam. S Mechanom uz komunikujeme.

Karlos, myslim, ze moze. V tom pripade je tam jedna cast odlomena a to by mohlo vysvetlovat, preco stopky nepracuju.

Upraveno uživatelem 555EN
Odesláno
  V 4. 4. 2012 v 18:26, '555EN' napsal:

Potom, to co chcem cely cas vediet je model a nie mechanizmus, Keby som na ebay nasiel presne tieto, tak sa nepytam.

Tak já to zkusím ještě jednou - ten obrázek od Karlose ti ale přesný typ neřekne.

33.3 není typ strojku, ale průměr v milimetrech.

Ta typová označení jsou uvedena v přehledu dole v obrázku.

V předešlém příspěvku jsi psal, že: "majitel sa uz viacmenej rozhodol vyuzit sluzby Omegamuseum, nech je to s istotou, lebo bez presneho urcenia modelu je to bez sance ohodnotit."

Jenže na cenu hodinek nebude mít vliv přesný model strojku. Půjde hlavně o jeho stav a originalitu dílů a pak i o stav ciferníku.

Pouzdro je nerez, to je v pohodě a navíc je i hezky zachovalé.

Každopádně je to hezkej a cennej kousek, ale oprava strojku, pokud chybí díly, nebude levná, jak asi brzy zjistíš sám.

Odesláno

33,3 CHRO je oznaceni kalibru i prumeru. Omega tento jiz radi do kategorie 5, restoration, plati se clovekohodiny a dily, nema to pevnnou cenu. Vice zde:http://www.omegawatches.com/customer-service/watch-intervention/restoration

Jsou to pekny chrona, mozna bych do toho vubec nedrbal a prodal je jak jsou, se vsi uctou k mechanovi, myslim ze hodinky bez zasahu oceni sberatel vic... Hlavne to nep0serte, trpelivost, good luck.

Odesláno

Tak vraj nie je nic odlomene, ako som si podla fotky myslel. To je skvele. Posrat to nechceme, preto o tom pisem tak vela tak zbytocne. Moja predstava by bola, pekny kozeny remienok, nieco dobove, vycistit mechanizmus a nastavit, velmi zlahka prelestit nerez /nemusi ist prec vsetka patina, skor iba ta spina/ a podla toho, ci je sklo uplne doskriabane ho bud nechat, alebo dat druhe. Musi tam byt citit, ze tie hodinky maju 70rokov a tolko aj fungovali a nebola to iba investicia, ktora lezala odlozena v krabicke. Ak mi dovoli kamos zverejnit cely pribeh, je velmi zaujimavy.

• po měsíci...
Odesláno

Kratky update: Kamos ma doma extract of the archoves Omega. Boli vyrobene 9.1.1941 a su to 33.3 Chrono, vyrobene licencne Lemania watch orient, ktora bola v tom cas pod Omega. Bohuzial nema financie na renovaciu, tak su na predaj v sucasnom stave. Fungovalo vsetko a natiahol ich iba raz. Ak ostanu, kym sa finance da dohromady, tak si ich zrenovuje.

Odesláno

Tohle ti reknou jenom v Bienne pote, co to sami predbezne naceni a ani to nemusi byt presne, protoze je to odviji i od casu stravenem renovaci/vyrobou dilu.

Jakom zpusobem bude probihat prodej?

Odesláno

Ma nejaku cenovu predstavu, nerad by som tu porusoval pravidla fora a stale nemam dostatocny pocet prispevkov do sekcie predaj. Tak cim viem pomoct je dat na neho kontakt do sukromnej spravy. Moj velmi amatersky odhad je, kompletne precistenie, udrzba a je potrebne kupit dobovo vhodny remen, pretoze maju na sebe nieco, co sa napadne podoba na ocelovy tah 7 hudbovych digitalok za polovice 80tych rokov, ktore sa dali kupit od romskeho obyvatelstva pred vtedajsim obchodnym domom Prior a pod... Podla mna sa nevyhne navsteve napr u Mechana, kde sa stanovi stav a podla toho aj cena, pretoze fakt, ze ich mal od konca II sv. vojny. hodinar a po jeho umrti odvtedy stali odlozene, pricom vsetko funguje je pozitivum, ale je to len okamzity stav, nie celkove preskumanie.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...