Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nelze si nevšimnout, že když chce nějaký "nováček" poradit před koupí quartzových hodinek, jako první se mu dostane odpovědi: Proč quartz? nebo Chvíli si pročítej fórum a určitě si koupíš mechaniky. To docela chápu, neboť i já si prošel stadiem, kdy hodinky byly pro mne jen něco, co ukazuje čas, až jsem se časem dopracoval k mechanikám a teď už bych něco v čem je jen pár koleček, krystal a baterka na ruku nedal.

Zajímalo by mne ale proč takové značky jako třeba Omega nebo Breitling, tedy značky s vlastním kalibrem (pro šťouraly: já vím, že je to mnohdy upravená ETA), tedy značky, které se dají počítat k té "vyšší" hodinařině, proč dělají i modely s quartzovým strojkem?

Je to snad tím, že mechanikám jaksi nesluší hrubší zacházení a tak třeba golfisti nebo horníci a kopáči (práce se sbíječkou) chtějí-li "kvalitní" hodinky, mají možnost koupit si quartz. Anebo proč vlastně?

Máte na to někdo nějakou fundovanou odpověď?

Odesláno

Na modelech quartz je mnohem vyšší přidaná hodnota. Strojky jsou neskonale levnější,a firmy víc vydělá. Taky existuje skupina lidí, kteří se o hodinky nechtějí starat, a chtějí jen jednou za čas vytáhnout, nasadit je a jít, a taky je skupina lidí co chtějí automaty ale nemohou je nosit, protože se nepohybují. A možná mají i svoje marketingové opodstatnění když si chce někdo koupit např. IWC, Omegy, Breitlingy, ale na automaty nemá, tak si koupí většinou o třetinu levnější quartz.

Odesláno

Ano, firma má širší nabídku, osloví větší okruh zákazníků a dává větší možnost každému vybrat si podle svého. A to všechno kvůli prachům.

Odesláno

Hm, jak básníci přicházejí o iluze...

Samozřejmě, že mě taky napadla myšlenka, že je to čistě z důvodů většího "segmentu trhu", ale tak nějak jsem si říkal, že je i jiný důvod. Připadá mi, že jistá exklusivita souvisí především s tím kam až ta která firma nehodlá klesnout. Pro srovnání - asi jako kdyby Porsche dělali i s dieslovým motorem.

Odesláno
Hm, jak básníci přicházejí o iluze...

Pro srovnání - asi jako kdyby Porsche dělali i s dieslovým motorem.

Neboj, aj to bude, sestkove BMW sa tiez robi s dieselom a aky je to uspech... Kludne si viem predstavit Cayene s V 10 TDI ako Touareg.

Jaaaaaj a teraz si vypocujem, to bude flame :-))))) ze Porsche a diesel, ale to by si niekto klepal na celo aj pred par rokmi, keby som povedal, ze Porsche bude robit SUV a keby nezacali, uz by mozno neexistovali, Cayene ich dostal z cervenych cisiel...

Hold, co si trh ziada, to mu vyroba ponukne.

Odesláno

Já si myslím, že především počátkem 70. let to vypadalo, že quartz je vrchol techniky a patří mu budoucnost. Mechanické hodinky měly být překonány. Pokud v 90. letech proběhla jejich renesance, tak je zde pořád skupina lidí, která si prostě na quartzky zvykla a nechce se jim vracet k mechanikám. Dále platí, co píší kolegové, jen ten příměr s Porsche a dieselem trochu kulhá ;)

Odesláno

Otázkou zůstává, jestli lze všechno svést na "trh". Osobně mi dnes tolik zprofanovaná věta "Trh si to žádá" připadá dost hrůzostrašná, asi jako dříve "Strana to po tobě chce, soudruhu".

Ale zpátky k tématu - v osmdesátých letech si taky "trh" žádal digitálky a přesto šly některé firmy radši do úpadku anebo krachly než aby začaly vyrábět digitálky.

Odesláno

to Petr_S:

jasně, s tím Porschem jsem pálil od boku - nedá se to moc srovnávat.

Šlo mi spíš o to, vystihnout v čem spočívá "exklusivita", tedy podle mne.

Rozlišit, že quartz s "hodinařinou" nemá moc společného.

Odesláno

Samozrejme a musim povedat, ze sa mi to zda cudne, ze niekto radsej polozi firmu, mozno rodinnu firmu s tradiciou, len preto, ze nie je ochotny sa prisposobit. V tej dobe predsa nemohli vediet, ze je to len prechodny stav a zaujem o mechanicke hodinky sa vrati, jednoducho museli reagovat na trend, alebo ze by mali take EGO???

ja osobne, keby bol zaujem o hodinky na pohon malou atomovou elektrarnou :-) , tak ich vyrobim.

Odesláno
Ale zpátky k tématu - v osmdesátých letech si taky "trh" žádal digitálky a přesto šly některé firmy radši do úpadku anebo krachly než aby začaly vyrábět digitálky.

To ale bylo spíš racionální rozhodnutí majitelů a dost možná nedostatečné zdroje na změny ve výrobních postupech a modernizaci strojního vybavení, než citové lpění na mechanice.

Jsou i pěkné quartzové hodinky, třeba Grand Seiko nebo The Citizen Chronomaster. Taky Breitling Emergency jsou docela zajímavé, stejně tak Sinn EZM Quartz.

Zdá se také, že většina žen jednoznačně preferuje quartz, například moje manželka :).

Odesláno

Vše podstatné řekl Cyber. Exkluzivnější značky hrají na citovou notu, když zdůvodňují Quartz ve své nabídce, aby lidé postižení mohli nosit hodinky své oblíbené značky, které třeba před úrazem měli "automatic".

Odesláno
Zdá se také, že většina žen jednoznačně preferuje quartz, například moje manželka :).

No vidíš, ta moje po letošních Vánocích musí opět po X letech natahovat, naštěstí jí to nevadí :)

Odesláno
to Petr_S:

jasně, s tím Porschem jsem pálil od boku - nedá se to moc srovnávat.

Šlo mi spíš o to, vystihnout v čem spočívá "exklusivita", tedy podle mne.

Rozlišit, že quartz s "hodinařinou" nemá moc společného.

Ta exkluzivita bude ještě v tom že hodinky nemají jen stroj, dokonce někdy je prodává hlavně obal. A tam jsou velké pozdíly v kvalitě. Takže kvarcky od Omega přeci jen jsou něco jiného než od MPM.

Odesláno

No, buď jsou líní všichni, nebo to bude jinak - quartzky dělá Patek Philippe i Santos, dokonce i Jaeger-LeCoultre staví vlastní quartz kalibry. Osobně bych řekl, že jde o to pohodlí a přesnost - byl to Breitling, nebo někdo jinej, kdo pořizoval svejm quartzkám COSC certfikáty? Navíc když takovej Breitling vymejšlí vlastní SuperQuartz, nějakej pokrok, výzkum a vývoj tady je.

Mám doma na stole taky nějaký quartzky, protože u nich mám jistotu, že ukazujou dokonale přesnej čas. A navíc mám v merku tyhle JLC:

Odesláno
...Zajímalo by mne ale proč takové značky jako třeba Omega nebo Breitling, tedy značky s vlastním kalibrem... ...dělají i modely s quartzovým strojkem?

Dámský qurtz pro ženský a pánský quatrz pro ženský, co mají rádi pánský hodinky :D

...Ale teď vážně: bude to skutečně o tom rozšířeném produktovém portfoliu a útoku na více segmentů trhu, navíc s vylepšenou marží.

... Exkluzivnější značky hrají na citovou notu, když zdůvodňují Quartz ve své nabídce, aby lidé postižení mohli nosit hodinky své oblíbené značky, které třeba před úrazem měli "automatic"

To je zajímavá teorie - můžeš to trochu rozvinout ?

Odesláno

No já nevím... tady se rozšířil takový názor, že Quartz je něco jako pohlavní choroba - slušní lidi to nemají, ve společnosti se o tom nemluví a tak. A nenapadlo vás někdy, že všichni k ozubeným kolečkům nemají žádný vztah a stačí jim hodinky, na které se můžou stoprocentně spolehnout? Které nemusí co X dní natahovat? kontrolovat? měnit datum? A které prostě ukazují správný čas?

Zárukou přesnosti je u takových hodinek Quartz, a zárukou kvality značka. No ne?

Odesláno

Přesně téma pro mne. Již delší dobu (důvod proč jsem začal navštěvovat chronomag) se rozhoduji které hodinky vybrat.

Jsou to Breitling Chrono Superocean nebo Chrono Colt. Rozdíl je jasný první automat druhé quartz.

Např. proti hezčím oceanům hovoří zase nižší cena coltů.

Je mi jasné, že je na tomto foru většina příznivců mechanických hodinek, kteří o quartzkách ani neuvažují - milují pohybující se kolečka, ale k těm já ZATÍM nepatřím.

Pro člověka který si jen chce koupit kvalitní hodinky je v této otázce spousta pro a proti.

Mechaniky - vypadají lépe, jsou prestižnější, někdo tvrdí chlapské a pravděpodobně i kvalitnější. Naproti tomu, jak jsem na chronomagu vyčetl, jsou asi náchylnější k poškození pri sportu (nechci je nosit jen občas), musí se o ně člověk starat (v mém případě navštěvovat hodináře a platit), občas seřizovat čas či datum a v neposlední řadě stojí více pěněz.

Quartz je na tom cca obráceně - horší hodinky, ale pohodlnější užívání.

Můžete mi prosím sdělit svůj názor na mé dilema, pokud možno pro i proti.

Díky všem!!!!!

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...