Alojz Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 (upraveno) Zdravím příznivce krásných strojků, Dovolil jsem si založit malé chlubící vlákno a podělit se s Vámi o jeden příběh. Mám velikou radost, jelikož se nám s kolegou konečně podařilo dokončit dlouholetý projekt, a tak Vám chci přiblížit historii a zážitky z naší ?betonové dílny?. Jak už to bývá u hodinek a všech podobných věcí, tak ani tady nechybí zajímavý příběh. Na technologiích jsme pracovali více než dva roky a dnes se konečně můžu pochlubit betonovým nábytkem. Vše začalo roku 2009, kdy se můj nejlepší kamarád rozhodl jako svou diplomovou práci vyrobit první českou betonovou kánoi (www.betonovakanoe.cz) . Po rozsáhlém výzkumu a testováních se podařilo vyšlechtit beton, který ?plave? a má skvělé pevnostní charakteristiky. Práce se podařila a jako historicky první Češi jsme vyrazili s reprezentací z ČVUT na mezinárodní závody betonových kánoí do holandského Utrechtu. Mezi cca 60ti kánoemi z mnoha zemí EU byla česká kanoe velice úspěšná a mimo ocenění za technologii betonu a výrobu, získala kanoe nejednu medaili za rychlostní plavbu na krátkou a střední vzdálenost. Pro nás to byla skvělá motivace s novými nápady pokračovat, a tak jsme se pustili do projektu betonového nábytku. Experimentovali jsme s barvami betonu, povrchy, dekoracemi, broušením a leštěním a geometriemi. Naučili jsme se do betonu vkládat nápisy, loga, reliéfy, skleněné a kovové segmenty, kameny a polodrahokamy... Ladili jsme technologii až k libovolné tvarovatelnosti a bezespárým produktům s krásně hladkým a lesklým povrchem. To vše za pomoci Experimentálního centra ČVUT, kde částečně ještě akademicky působíme. Díky tomu máme teď doma vlastní betonový nábytek, který jsme si dříve neuměli ani představit. Začali jsme od první kuchyňské desky ke kamarádovi domů s dřezy v jednom kuse, pokračovali jsme přes umyvadla a desky do koupelen, stolky, stoly a dnes již končíme i u hračiček jako jsou betonového lampičky, světla, vázy a křesla. Již od přípravy forem jsme vždy s kolegy z architektury navrhovali geometrie výrobků a forem, aby měl prvek požadovaný tvar a kvalitu. Ruční broušení a leštění navíc krásně vyhladilo jemný beton a finální povrchová impregnace, uzavřela a nablýskala povrch. Takto si alespoň pamatuji první finální výrobek po dlouhém období studia a testů. Vše jsme již dávno odladili a teď vyrábíme pro zákazníky a architekty a milovníky betonu. Hledáme stále inspiraci a nápady pro betonové inovace, kde se jen dá. A tak dnes můžeme práci prezentovat i na webu Concereto (www.concereto.cz). Ten kdo měl trpělivost a dočetl náš příběh do konce, tak tomu děkujeme a pokud by měl někdo nápad nebo připomínku, jak něco vylepšit či přispět k dalšímu pokroku, tak budeme moc rádi. Tímto bych Vás všechny rád pozdravil a přeji, ať se i Vám daří realizovat své sny a najít v závěru i ty ideální konečné hodinky, na které všichni čekáme, a ke kterým spějeme... S pozdravem, A. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 3. června 2012 uživatelem Alojz
Filipmar Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Ta lampička je supr... Dřez vypadá fakt hezky, zajímalo by mě, jestli se třeba neurazí hrana, když o ni zavadím třeba hrncem...
Alojz Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Ta lampička je supr... Dřez vypadá fakt hezky, zajímalo by mě, jestli se třeba neurazí hrana, když o ni zavadím třeba hrncem... Hrncem jsem o ni ještě nezavadil , ale má trošku zaoblené hrany. Jinak víme, jak to dobetonovat, takže to jde opravit. Ale už to něco zažilo a něco to vydrží... Je to stejné jak kámen.
Vit Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Betonové hodinky taky budou? ... náramkové ...
Alojz Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Betonové hodinky taky budou? Hodinky jsme ještě nezkoušeli, ale nástěnné hodiny ano. Nebyl moc čas vymýšlet tvary a nebyl moc kvalitní strojek, tak se tím jakožto správný člen nechlubím . Ale hezké je, že se dá cokoliv zalít, a tak jsou indexy v ploše... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Cyber Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Držím Vám palce, skvělý příběh, a úžasný výrobky ! Smekám !
Kraty Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 do kuchyně to může být fakt pěkný, kde by se toho dalo vidět víc a zjistit o tom nějaký info?
Alojz Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 do kuchyně to může být fakt pěkný, kde by se toho dalo vidět víc a zjistit o tom nějaký info? Psal jsem ho již v začátku, ale asi se nezobrazil link. Pro nepozorné čtenáře ... www.concereto.cz www.betonovakanoe.cz
Pavlucha Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Pánové - klobouk dolů, tohle je super! Držím palce!
quest987 Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 lampa je uplně nejvíc už ji uplně vidím u sebe v ložnici ...vím,že se tady moc na takove veci nepta, ale jak je to moc nákladné.klidne muzes do SZ
Jezevcik2 Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton mám rád,čest starým Římanům.Odvedli jste obdivuhodnou práci.Používáte klasické armovací železo?P.S.stěhováci Vás nebudou mít rádi.
Mirek Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton byl na stavárně moje noční můra, musel jsem kvuli němu rozvolňovat. Ale je to neskutečnej materiál, třeba baráky z pohledovýho betonu fakt můžu, i v interiéru je to paráda. Držím palce borci, máte můj obdiv!
Alojz Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton mám rád,čest starým Římanům. Odvedli jste obdivuhodnou práci.Používáte klasické armovací železo? P.S.stěhováci Vás nebudou mít rádi. Používáme vyztužení různými způsoby. Nejvíc vyztužení skelnými vlákny, kde není potřeba ocelová armatura. Speciální sklo je pevnější než ocel a dokážeme vyrábět desky a výrobky již od 20 mm s rozpětím klidně 2 metry. Teď právě zařazujeme do výroby vyztužování uhlíkem a těšíme se, že uhlíková vlákna přinesou ztenčení až na 10 mm. Jinak ocel používáme občas taky. Záleží vždy na požadavcích výrobku a přání zákazníka... P.S.: U větších kusů, které neprojdou poštou poskytujeme dopravu i montáž
Jezevcik2 Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Ta lampička je supr... Dřez vypadá fakt hezky, zajímalo by mě, jestli se třeba neurazí hrana, když o ni zavadím třeba hrncem... V případě tohoto materiálu bych se spíš zajímal o osud toho hrnce.
NIGHTinGALE Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Ta lampička je geniální, krásná práce.
Jezevcik2 Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton je za určitých okolností vodič nebo se přesněji řečeno asi nedá označit jako izolant.Jak máte toto vyřešeno?
Alojz Odesláno 3. června 2012 Autor Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton je za určitých okolností vodič nebo se přesněji řečeno asi nedá označit jako izolant.Jak máte toto vyřešeno? Není proč se obávat. Tento beton neobsahoval ocelovou armaturu a navíc do 3D formy na lampu byla vložena izolovaná kabeláž a následně připojeny diodové hlavice. Celá kabeláž je schovaná uvnitř, a tak zůstalo tělo lampičky čisté. Ze zadní strany je jen JACK, a tak jde kabel odpojit a s lampičkou manipulovat (vadilo nám u všech lamp, že se kabel někde zadrhne a musí se pak rozmotávat pod stolem ze smotku drátů...). Navíc je na přívodním kabelu transformace, takže do lampičky nejde nic životu nebezpečného. Izolovaná kabeláž je v betonu navěky uzamčena a tak uvnitř betonu k poškození kabelu nedojde?
Jezevcik2 Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Aha,já viděl pouze šňůru a bylo mi jasné,že dovnitř jste žádný předřadník dostat nemohli.
Kraty Odesláno 3. června 2012 Nahlásit Odesláno 3. června 2012 Beton je za určitých okolností vodič nebo se přesněji řečeno asi nedá označit jako izolant.Jak máte toto vyřešeno? mám doma kovovou lampičku a zatím mě neprobila
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se