Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tyto palubní hodiny byly demontovány z německého letadla v roce 1941. Příslušník pozemního personálu letiště Praha Kbely si je vzal na památku. Jsou funkční a mají vynikající přesnost. Natahují se otáčením lunety a řídí po jejím povytažení.

Po drobných úpravách a vyčištění, uvažuji o jejich umístění do dřevěného podstavce. Dobové kovové vrtulové letadélko na jeho vrchol již mám.

Odesláno

Taky mám jedny palubní, jsou na nich sice ruské nápisy, ale je možné, že byly vyrobeny v Primu jako model tuším AVRM. Taky se natahují i seřizují tím kroužkem okolo a mám je v takovém stojánku - skoro jako budík. Jsou v perfektním stavu, tikají strašně nahlas - no paráda. Taky jsem si objednal náramkové hodinky v podstatě se stejným designem - viz tato sekce a vlákno Altanus Geneve. Jinak ty ručičky jsou mě fakt berou!

Odesláno

Já jsem myslel, že AVRM bylo něco jako toto:

0300plexibig.jpg

(Obrázek je od J. Kampmanna, který to nabízí coby "Bordwatch Modell AY C-1M" z MiG 29, ale stejné hodiny se najdou v podstatě ve všech čs. letadlech vyrobených od padesátých let.

Odesláno

Dělal jsem to z hodin jako poslal JJ . Měl jsem v ruce dva modely jeden byl 5denní a tento byl 8denní.Snad z Migu 21? Nápisy byly ruské, ty jsem odstranil, ale výrobce nebyl uveden.

Odesláno

Ty hodiny na obrázku od JJ jsou použity snad ve všech ruských letadlech za posledních cca 20 let do současnosti. Pohledám fotku kabiny MiG-21, pak ji se dám.

• Po roku...
Odesláno

Dnes ve zprávách na Nově byla reportáž o startu ruské rakety s tím americkým milionářem . Byl tam záběr na trenažér kde mají zabudované přesně tyto hodiny jak v Migu. Možná je mají i v té kosmické lodi.

Odesláno

taketo hodinky sa vraj nachadzali v kde com od migov po nakladne auta pytal som sa na ne otca a vraj tak pred desiatimi rokmi ich mohol zohnat za vrece,.... na stastie aspon jedny zohnal, zaujimave na nich je ze idu na mechanicke hodinky az brutalne presne ale maju usiam pomerne neprijemny tiokot a vydrzia bezat len dva dni co je na hodinky tejto velkosti dost malo (chapem ale ze lietadlu to asi staci)

este by som sa rad opytal co znamenaju svorky na 27V na zadnej strane, ma to nejaky zmiesany pohon a moze to bezat aj na elektriku alebo je to nejaka regulacia presnosti?

no a na zaver este poklona tomu remaku, nadhera.

Odesláno

to cali:Máte nepřesné informace.Tyto hodinky se používaly výhradně v letadlech ruské výroby.Jejich označení je AČS-1M tzn.aviacionnije časy(psáno azbukou).Svorky vzadu na hodinkách s označením +27 V,sloužily k napájení vyhřívacích tělísek hodinek ve velkých výškách.Napájení stejnosněrným napětím 27 V.Toto vyhřívání si mohl pilot zapnout úsekovým jističem v kabině.Co se týče doby chodu těchto hodinek,tak jejich reserva je dle typu,takže to nejde paušalizovat.Vyráběly se s reservou od 3 do 7 dnů.

Odesláno

dakujem za odpoved ale s tym vyhradnym pouzitim v lietadle nemozem suhlasit

ACS-1M na mojich hodinkach naozaj je ale viem s urcitostou ze su vymontovane z nejakeho ZILu ci KAMAZU co vozil radiostanicu a vo vzduchu nikdy neboli (pravda je ze patrili k tej stanici nie k tomu nakladiaku takze s tymi nakladiakmi to mozno uznavam nebolo az take presne)

v podobnej technike ale CS povodu vraj boli pouzite tie male ktore su v tomto vlakne o nieco vyssie (z nich mam dva kusy) a v este mensej pojazdnej radiostanici dokonca len PRIM AUOTIME ktorych som tiez ststnym majitelom z rovnakeho zdroja smile.gif

• po měsících...
Odesláno

cus, kdyby nekdo chtel tak mam AVRM - rok 1976 a cz napis 5dní , v sobotu a nebo v nedeli bych tady mohl hodit foto.

a 1ks ačs-1 novy nepouzivany

jeste sem nasel neco ale to nevim co vubec je. musim sehnat lepsi fotak a vyfotit do detailu.

hmm skoda ze 50prispevku. abych to mohl zaradit do Inzerce :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...