African Odesláno 7. ledna Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 1 hour ago, Teatime said: Zatloukací plocha je za mne velké plus. Že ty ho chceš? Když se náhodou rozhoupeš, napiš SZ... můžu ho mít od českého AD kolem šestky
Teatime Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Díky moc, budu na to pamatovat. Ještě nejsem zralej. a) Multikleště spíš nosim "pro sichr", než používam (krom velkýho, kterej zase nenosim) - takže ho nepotřebuju, nezasloužim. b) Jsem uraženej: ARC není dokonalý; je toho po internetech víc, mně třeba dost vadí to veliký pouzdrou, jak jsme tu řešili; a za tyhle prachy by aspoň to mohli vyladit! Tak třeba ... bazar .... časem ... na zkoušku ... přibližně a okolo ...
African Odesláno 7. ledna Autor Nahlásit Odesláno 7. ledna 2 minutes ago, Teatime said: Díky moc, budu na to pamatovat. Ještě nejsem zralej. a) Multikleště spíš nosim "pro sichr", než používam (krom velkýho, kterej zase nenosim) - takže ho nepotřebuju, nezasloužim. b) Jsem uraženej: ARC není dokonalý; je toho po internetech víc, mně třeba dost vadí to veliký pouzdrou, jak jsme tu řešili; a za tyhle prachy by aspoň to mohli vyladit! Tak třeba ... bazar .... časem ... na zkoušku ... přibližně a okolo ... Samozřejmě že není dokonalý, ale takový neexistuje, proto máme každý doma tři, čtyři kousky Souhlasím s tím pouzdrem, na každodenní nošení není a já hned zaměnil myslím že od Signálu. Na druhou stranu kolikrát platí, lepší větší než menší, dáš tam v pohodě hafo různých dalších věcí, když se jedná třeba o nějaký dlouhodenní výlet. Jsem zvědav co ukáže s ARCem čas, Charge TTi mám okolo patnácti...dvaceti let a úplně na pohodu funkční.
Teatime Odesláno 7. ledna Nahlásit Odesláno 7. ledna Jo, asi bych do ARC šel, kdybych neměl oranžovej G10. Není kam spěchat; kladivo je fajn, ale zase: pravítko, párací hák, pocit v ruce.
Ivan Lelák Odesláno 9. ledna Nahlásit Odesláno 9. ledna Žádný dokonalý multitool, něco jako "definitivní" hodinky, neexistuje, souhlasím s African, proto jich máme víc. Každý je jinak vybavený a pro každou příležitost se hodí jiný model. Do přírody mám Signal, na cesty motorkou či obytkou Surge (jasně, k němu ještě něco na opasek), do letadla mi vyhovoval OHT, do Německa na opasek Rebar nebo Juice a do tašky Super Tool 300, kamkoliv jdu, někde poblíž mám Raptora atd. Na denní nošení jsem měl donedávna Charge G10, je skvělý, souhlasím s Teatime, mám ho rád, líbí se mi, drží se dobře v ruce, byl to v posledních letech asi můj nejnošenější tool (rozumněj na denní nošení v kapse, na speciální příležitosti byly výše uvedené). Teď je můj nejvíc daily ARC, taky mi dobře sedí v ruce, nemá párací hák a zubatou čepel, ale zatím jsem od Vánoc nenarazil na situaci, kdy bych si bez toho neporadil a naopak mi vyhovují větší nůžky a způsob otvírání. Třeba mne ARC zase přestane bavit nebo se mi začne stýskat po G10, mimochodem se ještě chystám na nový Wave Alpha, ale teď je pro mne ARC číslo jedna. Třeba dnes jsem s ním v práci sázel smrky.. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Teatime Odesláno 9. ledna Nahlásit Odesláno 9. ledna Ta fotka mi to zkazila - když jsem četl příspěvek v mailu, fotku jsem neviděl, zato jsem před očima měl třiceticentimetrovýho Ivana zašlapávajícího do zeminy multitool jako rýč. 1
Teatime Odesláno 9. ledna Nahlásit Odesláno 9. ledna Narazil jsem na rozprodej sbírky, kdyby se někomu něco hodilo https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?idmail=8404428&idphone=6361833&jmeno=Leatherman
Ivan Lelák Odesláno 9. ledna Nahlásit Odesláno 9. ledna (upraveno) před 45 minutami, Teatime napsal: Ta fotka mi to zkazila - když jsem četl příspěvek v mailu, fotku jsem neviděl, zato jsem před očima měl třiceticentimetrovýho Ivana zašlapávajícího do zeminy multitool jako rýč. To by bylo zábavný, ale tohle jsem dostal někde na služebce - zasadí se tam přiložená semínka, tak dostal Leatherman záhul, když ustřihnul sáček a hloubil důlky. Ale je dobrý, když je vercajk po ruce.. Upraveno 9. ledna uživatelem Ivan Lelák
johny357 Odesláno 9. ledna Nahlásit Odesláno 9. ledna (upraveno) Od 90s mam tenhle. Zadny hejblata, zadny pojistky, zadny kurvitka. Zatloukal sem s nim i hrebiky. Ironie je, ze tehdy stal skoro stejne, co ty multitooly stoji dnes. Dnes sem si posteskl, ze sem pred mesicem nechal dement z nedobre vule v Malaze na letisti Leatherman Wave black. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 9. ledna uživatelem johny357 2
Ivan Lelák Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna V 9. 1. 2026 v 18:27, johny357 napsal: Od 90s mam tenhle. Zadny hejblata, zadny pojistky, zadny kurvitka. Zatloukal sem s nim i hrebiky. Ironie je, ze tehdy stal skoro stejne, co ty multitooly stoji dnes. Dnes sem si posteskl, ze sem pred mesicem nechal dement z nedobre vule v Malaze na letisti Leatherman Wave black. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. SOG je nepochybně jeden z dobrých výrobců, ale konstrukci bez pojistek (pokud to opravdu nemá pojistky) považuji za nebezpečnou - už jsem četl o několika zraněních při práci s nožem nebo pilkou, kdy se nástroj nechtěně zavřel.
Ivan Lelák Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Vytáhl jsem své OHT, aby si prohlédli ARC. OHT (One Hand Tool) byl první jednoruční model Leathermanu, vyvinutý pro armádu, lovce atd. Ovládání všech nástrojů jednou rukou je třeba natrénovat, ale jde to a dokonce i v rukavicích. Jeho konstrukce je unikátní, ale design s mezerou mezi půlkami pouzdra se ne každému líbí a navíc jsou některé nástroje menší, proto OHT rozděluje fandy Leathermanů na 2 tábory - jedni ho milují, druhým se nelíbí, v lepším případě je jim lhostejný. Po letech přišel Leatherman s jednoruční řadou FREE, jejímž posledním a nejvychytanějším představitelem je ARC. Myslím, že v přímém souboji by ARC vyhrál - má větší nástroje a je lépe vybavený. Co mají oba modely, kromě jednoručního ovládání společného, je revoluční konstrukce. U OHT jsou to především výsuvné kleště (ale i další unikátní prvky), u ARC magnetický systém, volné otočné uložení nástrojů a excentrická aretace rozevřených rukojetí se silentbloky. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
johny357 Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Před hodinou, Ivan Lelák napsal: SOG je nepochybně jeden z dobrých výrobců, ale konstrukci bez pojistek (pokud to opravdu nemá pojistky) považuji za nebezpečnou - už jsem četl o několika zraněních při práci s nožem nebo pilkou, kdy se nástroj nechtěně zavřel. V tom ti musim dat za pravdu, samozrejme se mne taky parkrat zavrel nuz, sroubovak... nastesti zadnej fatal. V te dobe SOGy pojistky nemely, konkurenci sem neznal. Ale fakt ulet, ze pred 30 rokama to stalo pres 2000,-
Ivan Lelák Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna před 2 hodinami, johny357 napsal: V tom ti musim dat za pravdu, samozrejme se mne taky parkrat zavrel nuz, sroubovak... nastesti zadnej fatal. V te dobe SOGy pojistky nemely, konkurenci sem neznal. Ale fakt ulet, ze pred 30 rokama to stalo pres 2000,- Já kupoval první Leatherman, model Super Tool, někdy před 25 lety a už tehdy stál také přes 2000,-. Co se týká pojistek, úplně první Leatherman, model PST, také pojistky neměl. Když přišel v roce 1994 na trh Super Tool, ten už pojistky měl. Otevřený nástroj, třeba kudla, se odjistil tím, že se jiný nástroj na stejném čepu vyklopil o 90°, tím se nedzvihla pojistka a pak se oba nástroje zavřely. Bylo to jednoduché ale účinné. Nejsložitější pojistku měl Super Tool 200, který přišel na trh v roce 2001 a také Pulse, to byla táhla a páky, odjišťovalo se to dost těžko a chtělo to cvik. Ten systém později Leatlerman opustil. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
Radek124 Odesláno 12. ledna Nahlásit Odesláno 12. ledna Paratooly od 90. let provozuju taky, teprve posledních pár let nosím spíš Juice, ale ty bokem výklopné kleště neměly chybu. Jenom pro zajímavost, želízka (pár jsem si jich svého času v Highlife dokoupil do foroty, vč. původně neosazované pilky a nůžek) jsou jsou v nich unifikovaná s většími modely do té míry že mají na hřbetě i drážku na backlock, stejnou jako Ivanovy Leathermany výše. Takže pokud by to někomu stálo za hardtuning, tak systém s odemykáním pomocí hřbetní západky přizvednuté od sousedního želízka by tam šel určitě doplnit - otázka je jestli to tam tehdy vynechali kvůli odlišení od vyšších modelů a nebo kvůli rychlejší konkurenci. Jo a první jsem kupoval v roce 96. v Brně na Rašínové za "krvavých" 1450, černěný (který jsem daroval tatíkovi a ten ho obratem ztratil) tam tehdy tuším měli o kilo dražší.
RadeV Odesláno 25. ledna Nahlásit Odesláno 25. ledna Člověk čekal, že multitool s názvem micra nebude Rambo nůž, ale ta velikost naživo stejně překvapí Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 3 1
Ivan Lelák Odesláno 27. ledna Nahlásit Odesláno 27. ledna V 25. 1. 2026 v 14:37, RadeV napsal: Člověk čekal, že multitool s názvem micra nebude Rambo nůž, ale ta velikost naživo stejně překvapí Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Micra patří do skupiny "klíčenek". Ale je skvělá.
Lobber Odesláno 27. ledna Nahlásit Odesláno 27. ledna (upraveno) Kluci, poslední dobou přemýšlím že bych své edc rozšířil o tuhle fičuru. Rozhoduji se mezi Leatherman vs. Victorinox . Konkrétně ještě nad typem rozhodnut nejsem . Spíše teď hledám info o rozdílech a výdržích mezi těmito značkami. Měl někdo možnost si udělat osobní rozbor a dokázal mi poradit ? U mě tedy vyhřáta a více rezonuje Victorinox edit: u Victorinox mě ještě láká možnost bitů a kličky ( viz u SPIRIT ) . Což jsem v nabídce u Leathermanu neviděl . Upraveno 27. ledna uživatelem Lobber
baracuda Odesláno 27. ledna Nahlásit Odesláno 27. ledna Za mě Victorinox. Vlastním už cca 20 let Spirit s ráčnou a bity a stále spokojenost. Už je na něm poznat nějaké opotřebení, ale když se na něj nejde brutální silou vydrží opravdu hodně. Měl jsem i Leatherman konkrétně Rebar a zpracování je u Victorinoxe někde jinde. Tím neříkám, že Leatherman je špatný, spíš je to takový pracant, ale nevyhovovali mi ani nástroje, které jsou dostupné teprve po rozložení kleští. 1
zceyee Odesláno 27. ledna Nahlásit Odesláno 27. ledna (upraveno) Před hodinou, Lobber napsal: Kluci, poslední dobou přemýšlím že bych své edc rozšířil o tuhle fičuru. Rozhoduji se mezi Leatherman vs. Victorinox . Konkrétně ještě nad typem rozhodnut nejsem . Spíše teď hledám info o rozdílech a výdržích mezi těmito značkami. Měl někdo možnost si udělat osobní rozbor a dokázal mi poradit ? U mě tedy vyhřáta a více rezonuje Victorinox edit: u Victorinox mě ještě láká možnost bitů a kličky ( viz u SPIRIT ) . Což jsem v nabídce u Leathermanu neviděl . LM nema vyvrtku na vino, takze potrebujes oba. Upraveno 27. ledna uživatelem zceyee
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se