Přejít na obsah

Seiko tuning

Doporučené příspěvky

Po té, co jsem narazil na Frankenmonstry mě napadlo, jaké by to bylo, předělat vnitřnosti do pouzdra z Monster. Vyzkoušel jsem skoro všecko od Seika, přes nesmrtelné klasiky jako SKX009, tak novější Stargejty, legendární Suma a přes to všechno mi nejvíc sedí pouzdro Monster. Kupodivu na netu takových pokusů nebylo moc, spíš méně a ještě méně se dochovalo fotek. Měl jsem jasno, že ručky původní nezůstanou, protože absolutně nestíhají svítivosti ciferníku. Jenže vyvstal problém, co za ručky svítí jako baterky. Asi nejvíc svítící mi přišly podle fotek ručky Plonguer, jenže tam se mi nelíbila hodinová ručka, tak aspoň minutová. Jako hodinovou jsem si zvolil ručku z Monster. Cifr měl být oranžový, takže ručky černé = žádný problém. Jenže...jenže oranžové FM už se neseženou. Tak jsem začal dumat nad černým cifrem. Přišel další problém, kombinace barev. Hodinovka z Monster je žlutozelená(příp. černá), stejně barevná minutovka není. Proto jsem tuto variantu zavrhl a šel do žlutých FM. Bohužel přišel nový problém. Žlutý ciferník a žlutozelené indexy jsou přes den málo kontrastní a to znesnadňovalo odečet času. Proto šly žluté FM pryč a sehnal jsem černé FM (jenže to už jsem měl doma nové černé ručky). Vyřešení různobarevnosti ruček mi zabralo pár večerů hledáním a upravováním fotek z netu a přemýšlením. Chtěl jsem hodinky barevně strohé, tudíž i 3 barvy nynější barvy jsou kompromis(s ručkou z černých Monster už by byly barvy minimálně 4). Nakonec padla volba na černou hodinovou ručku z Monster - lumi vrstva má dostatečnou plochu pro pohodlné určení času, takže kontrastní ohraničení není potřeba, k tomu červená minutová Plonguer ručka(vteřinovka z FM má červené ukončení). Černá P.ručka by sice splnila zadání o barevnosti, ale opticky by se zkrátila a nebyla by dostatečně blízko minutovým indexům, což je pro mě nejvyšší priorita.

post-11518-086128900 1347220305.jpg

Jelikož jsou hodinky prokleté a ve všem je problém, tak mi Harold poslal ručky z SKX007(s černým lemováním). Následovala omluva, že si spletl objednávku, takže jsem ručky poslal zpět a opět čekal, až jsem se dočkal všech ingrediencí. Namyšlené pěkně, jenže pak jsem měl hodinky i ručky pohromadě a přišlo rozhodování nanovo. Jelikož jsem chtěl mít ručky svítivostí na úrovni indexů FM, vyfotil jsem si ručky vedle hodinek a zkoumal svítivost. Ručky z Monster a z FM se nechytaly na indexy FM, takže jsem vyškrtnul hodinovou+vteřinovou a nahradil ji supersvítivou Plonguer hodinovkou.

Ještě jsem k hodinkám pořídil safír se zeleným vnitřním AR(k zelenožlutým indexům je modrý blbost), Anvil 22-20mm tah a MM sponu pro origo tah.

post-11518-022688700 1347220300.jpg

post-11518-056039800 1347220301.jpg

Konečně jsem donesl hodinky k hodináři. Musím pochválit Davida Pechance za přístup, rychlost, trpělivost a vůbec vše okolo. Nadešel pak pekelný večer volání, smskování a mmskování. Problémů nebylo málo. Napřed David vyměnil vnitřky - oranžový cifr se strojkem i ručkama šel do pouzdra z FM+tlak. zkouška. Potom přišlo sundat ručky na vnitřku z FM a montáž nových...a ejhle, hodinová Plonguer ručka je moc dlouhá a štrejchá o indexy na 6,9 a 12 hodinách. Když se posune výš, tak pak zas vteřinovka tlačí na sklo...takže nastalo kombinování v hlavě během hovoru a došel jsem k původní verzi kašlajíc na svítivost a to znamená, že se rozdělají už zkompletované FM s oranžovým cifrem, vymontuje se hodinovka a počká se až dodám jiné ručky na jejich kompletaci. Takže na černý ciferník šla hodinovka z Monster, P.minutovka+vteřinovka. Po několika desítek minut opět telefonát, že safírové sklíčko šlo moc lehce našoupnout do hodinek a samozřejmě že nedrží vodotěsnost...takže jsem nechal vrátit zpět Hardlex a WR je ok. Další den jsem donesl Davidovi ručky pro kompletaci FM. Safír jsem vyreklamoval Haroldovi, ten mi poslal nový, teď je někde na cestě, tak snad přijde takový, který už bude těsnit a pasovat.

post-11518-043927200 1347220304.jpg

Hodinek si teď nesmírně užívám. Zajímavé ale je, že po kompletaci svítí Plonguer ručky stejně jako ty z Monster, to už jsem komentoval tady. Dřív jsem na Monstrech miloval gumu ze SRP043, ale po tuningu mi k ním podstatně víc sedne gume z FM,ale musel jsem ji ořezat na 20mm. No a není žádným překvapením, že origo tah je stejně nej. Spona z MM funguje jak má, ale venkovní část není z nerezu ale z titanu(takže vlastně z MM není). Je to plechařina,ale funkční.

post-11518-010608800 1347220303.jpg

Postuju pár fotek, lepší snad časem. Pokud někdy narazím na oranžové FM, jdu do nich, pořád mi to nedá spát jo a časem budu shánět levně strojek 4r36 :)

post-11518-040408900 1347220307.jpg

Upraveno uživatelem ggrand
  • Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky za odezvu. Je to taková znouze ctnost, kdyby byl k dostání oranžový ciferník,neměly by chybu(s černýma ručkama).

Co se týče pracnosti atd. to k tomu asi patří a bez toho by to snad ani nebylo ono. Damasko by za to sice ještě nebyly, ale nové Suma se safírem asi jo :D Jenže co dělat ve fázi, když už je v tom dost energie a peněz a začne se to kazit? Ruce od toho pryč nejdou dát, tak prostě musím hrnout stále kupředu...jenže to jsem netušil, co všechno mě ještě potká... Bylo mi hned jasné, že dřív než později se ozve někdo, komu bude vadit pětka :D :) Já s ní problém nemám, bude to asi tím, že co jsem měl pětky, tak se jim nedalo nic vytknout, rozhodně nic, co by se nenašlo i na diverech od Seika.

lub: Na Monstrech mi vadí trošku "busy" ciferník, minut. indexy jak jdou pod minutovou ručku, tak to není tak přehledné jako když končí těsně u špičky ručky. A už jsem je měl a někde v zadu v hlavě mě pořád žrala myšlenka na tento projekt.

Vit: Asi máš pravdu, tak nad tím přemýšlím, že ani jedny hodinky, co nosím pravidelně nejsou bez úprav, asi nemoc. Stejně, co naplat, nejlepší tuning, co jsem zatím udělal, je podle mě tohle :

post-11518-030159700%201337206376.jpg

Upraveno uživatelem ggrand
Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Konečné stádium je tady. Pořád jsem nebyl spokojený s kombinací ruček až jsem dospěl k řešení, že raději překousnu hůř svítící minutovku, která nedosahuje až k indexům. Takže jsem nechal přendat snad naposledy ručky za původní. Anvil jsem upravil z 22-20mm na 20-20mm. Časem vyzkouším shark mesh. Chrochtám si, konečná verze :

post-11518-037953000 1355496027.jpg

post-11518-060542900 1355496029.jpg

Odkaz ke komentáři

Díky za reakci... dneska jsem se při odpoledním kafi přistihl, že mi svým způsobem chybí nějaká barvička na těch hodinkách :) Ale ne, nechám je tak, jsem spokojený. Rozhodně je to jiný pocit, když si s hodinkama vytrpíš tolik. Těch se prostě nezbavíš, pokud si s nima došel až sem na konec. Důležité je, že jsem konečně spokojený. Sice stačilo jen prohodit vnitřky s frankenmonstrama a ne jít takovoudle oklikou. Těším se na zážitky a škrábance, které nás společně potkají :)

Odkaz ke komentáři

Mimochodem jsem zapoměl napsat, že Harold poslal safír nový a pasující. No...čekal jsem něco víc. Dokud není Hardlex doškrábáný či jinak znásilněný, je to dle mého investice zbytečná. Jo, kdyby měl i venkovní AR, tak je se na co dívát, takle je to rozdíl k nepoznání.

post-11518-099496100 1355611932.jpg

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...