Přejít na obsah

Budíky, nástěnné a XXXL Primky

Doporučené příspěvky

těžko. Synchronní stroj, vpodstatě jen synchronní motorek s jednoduchým převodem. Bohužel pro Ameriku, 120 Voltů, 60 Hz. Napětí by šlo řešit transformátorem ale problém je kmitočet, podle něj to běží takže na našich 50 Hz by to šlo o šestinu pomaleji. Jedině udělat nějakou elektroniku co by ten kmitočet vytvářela. V americe jsou tyhle stroje velice rozšířené, stačí se podívat na skoro libovolný film a určitě tam někde budou viset hodiny co jim vteřinovka jede plynule a vede k nim ohavný kabel. Tady se to prý moc nedělalo, údajně proto že jsme měli moc nepřesnou frekvenci sítě.

Aha- takže výzva, tak to si budu chvíli lámat hlavu, než to vyřeším kvarcáčem..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako správný sběratel - chronomagor, se snažím kupovat hodinky vždycky s krabičkou...

Nádherný hodiny, že já sem lez, zde se člověk nakazí raz dva... :D

Jinak řešení by byl frekvenční měnič, ale bylo by to řešení za raketu, na druhou stranu, by zůstali hodiny origo - což je otázka viz accutron

Řeší se to např. zde

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=43150

Upraveno uživatelem Lamiczka
Odkaz ke komentáři

Návštěvník tolja

něco na kuchyňskou zeď

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odkaz ke komentáři

do těchto hodin nepatří ani synchronní motor, ani quartzový strojek, ale elektronický strojek Prim kal.10 se setrvačkou.

Nebyl to takový nějaký bebech? Mám k němu krabičku nebo keramickou kachličku, na ní byl ještě plechový ciferník. Někde mám i plechovou pánvičku se stejným strojkem. A ve starém Komexthermu byl dokonce s kontaktem, jako spínací hodiny.

Těch 60 Hz by zase nemusel být tak velký problém. Oscilátor s 555 je za pár kaček a přítel elektrikář určitě někde vyhrabe signálkové trafo T6. Má převod 220/24 V. Když ho zapojíš naopak na výstup oscilátoru a budeš napájet 12 V, dostaneš na výstupu 110 V/60 Hz. Že to bude obdélník a ne sinus by tomu motorku nemělo vadit. Nebo vykuchat elektroniku z nějakého gramofonu, tam ty motorky byly taky a daly se řídit otáčky.

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

Nástěnné hodiny to nejsou, Primky už teprve ne, ale jsou velké a mi se líbí. Rezervu chodu zjišťuji, jestli vydrží rok. Natahoval jsem je 27. 6. a zatím pořád jdou. Odchylka je asi 30s za týden. Akorát nevím, kde sehnat skleněný poklop a jestli tam vůbec byl.

A pohled na ně krásně uklidňuje.

Odkaz ke komentáři

Nebyl to takový nějaký bebech? Mám k němu krabičku nebo keramickou kachličku, na ní byl ještě plechový ciferník. Někde mám i plechovou pánvičku se stejným strojkem. A ve starém Komexthermu byl dokonce s kontaktem, jako spínací hodiny.

Těch 60 Hz by zase nemusel být tak velký problém. Oscilátor s 555 je za pár kaček a přítel elektrikář určitě někde vyhrabe signálkové trafo T6. Má převod 220/24 V. Když ho zapojíš naopak na výstup oscilátoru a budeš napájet 12 V, dostaneš na výstupu 110 V/60 Hz. Že to bude obdélník a ne sinus by tomu motorku nemělo vadit. Nebo vykuchat elektroniku z nějakého gramofonu, tam ty motorky byly taky a daly se řídit otáčky.

Jako bys hovořil čínsky s mírnými názvuky mandžuského dialektu...

Odkaz ke komentáři

Jako bys hovořil čínsky s mírnými názvuky mandžuského dialektu...

http://pandatron.cz/?200&ne555_-_popis

Zapojení podle obrázku 4, nastavit kmitočet na 60 Hz podle uvedeného vzorce, napájet 12 V ss. Na výstup 3 připojit sekundár trafa 220/24 V a na primár trafa (220V), kde bude 110V/60Hz, protože je trafo napájeno polovičním napětím.

To trafo vypadá takhle http://www.elida.cz/images/elektro/trafo%20T6%20120_%2024V%202VA%20TR2.jpg

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři

http://pandatron.cz/?200&ne555_-_popis

Zapojení podle obrázku 4, nastavit kmitočet na 60 Hz podle uvedeného vzorce, napájet 12 V ss. Na výstup 3 připojit sekundár trafa 220/24 V a na primár trafa (220V), kde bude 110V/60Hz, protože je trafo napájeno polovičním napětím.

To trafo vypadá takhle http://www.elida.cz/images/elektro/trafo%20T6%20120_%2024V%202VA%20TR2.jpg

No, už zase !! Zkusím to dát přečíst nějakýmu odborníkovi. Už se na to těším, tak dva měsíce budem shánět součástky, pak montovat, zkoušet, znova montovat, pak to zapojíme, prskne to, zasm.dí, vylítnou pojistky až na okrese a pojedu koupit kvarcáč za 69 káčé do knihovny...

Upraveno uživatelem straspol
Odkaz ke komentáři

Tak nic fotit nemusím. Udělal to za mne VS. Toto je strojek kal.10 používaný do hodin s nápisem PRIM ELECTRONIC.

Odkaz ke komentáři

S tímto nesmrtelným panem Tikalem mám spojené dětství. Rodiče se s ním budili do práce a jeho tikot se rozléhal po celém bytě. Samotné zvonění by pak vzbudilo i téměř hluchého. Máti pak začala mít nějaké lehké spaní a za viníka byl označený tento budík. Proto putoval do krabice a do sklepa. Odtud jsem ho nedávno vytáhnul a šlape spokojené dál. Doma ho mám ze stejných důvodů zakázáno používat. Měl by být z první poloviny sedmdesátých let (možná dokonce svatební dar, to by pak byl rok 1971).

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...
  • po měsíci...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...