Ivan Lelák Odesláno 25. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 25. ledna 2016 Po celém dnu se Surge na opasku mohu potvrdit co jsem psal ráno - může sloužit jako multitool na denní nošení. Opravdu není na opasku cítit a to bylo v pouzdru další příslušenství. Jedním ze znaků dobrého nože je špička a břit. A špičky LT umí. Dnes jsem pokuřoval v práci a jeden balík, zatavený v silném igelitu, byl roztržený a igelit volně visel. Vyndal jsem Surge, otevřel nůž a zlehka se dotkl špičkou visícího igelitu, ani jsem necítil dotyk, igelit se jen pohnul. Pak jsem táhl špičkou pomalu dolů a myslel, že igelit jen odtlačuju. Ale kousek za špičkou se igelit rozevíral a byl vidět čistý řez. Bylo to jako kouzlo a musím říct, že tohle jiný můj nůž neumí, je ale fakt, že to není jen špičkou a ostrostí, ale geometrií přední části čepele.
ewolucionar Odesláno 26. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2016 Si inspirator kua...ze kupim je uz iste teraz ale ktory???
Ivan Lelák Odesláno 26. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 26. ledna 2016 Si inspirator kua...ze kupim je uz iste teraz ale ktory???Já se neumím oprostit od nákupu srdcem, ale snažím se i přemýšlet a analyzovat potřeby. S Leathermanem vždy koupíš kvalitní legendu, která potěší, stačí vybrat model. Já to mám i na cestování, na motorku, outdoor aktivity v přírodě, mám barák. Na něco na opasku jsem zvyklý, hmotnost mi nevadí a preferuji maximum funkcí pro nejrůznější, i těžší práce. Někdo jiný jezdí z paneláku do kanceláře a zpět a stačí mu malý Victorinox, jinému menší Leatherman. Pokud Ti stačí něco menšího, co zastane hodně práce, bezva je Charge, ať "vlajkový" TTi nebo AL/ALX. Pokud chceš ušetřit, stejnou práci myslím zastane Wave, pokud chceš ušetřit a chceš něco na větší práce bez ohledu na velikost, tak "Wave na steroidech", čili Surge. Když Ti jde primárně o bytelné kleště a ovládání jednou rukou poslepu, tak OHT, kterému ale některé nástroje chybí. Starý dobrý Super Tool 300 je zase konstrukčně jednoduchý, ale kvůli otevření čehokoliv ho musíš otevřít a zavřít... Všechno se musí odvíjet od Tvých preferencí a potřeb .
Lion Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Charge Tti by měl v základu obsahovat sadu bitů, která cenový rozdíl lehce smaže... Plus je vybraní a zdrsneni titanu, S30V...
Ivan Lelák Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Lion - máš pravdu, další plus (aspoň pro mne) je párací háček. Na druhou stranu, v ceně bitů jsou i takové, které nikdy nepoužiješ (údajně třeba palcové imbusy) a naopak chybí takové, které by se mohly hodit. V tomto případě mi přijde praktičtější doplnit adaptér na normální bity (šetřílci si upraví obyčejný za 20,-) + bity, které mi budou vyhovovat. Samozřejmě, ploché LT bity lze strčit i do adaptéru a je to pak užitečné prodloužení. S30V je ASI přednost, můj prastarý Super Tool jsem nikdy nebrousil a držel skvěle, přestože v té době S30V nebyla, s úchopem drsnějšího titanu máš také pravdu, i když jsem oba, Surge i Charge TTi porovnával ve stejnou chvíli, držel v ruce a asi Surge se nedrží zle. Přednost TTi je i velikost a hmotnost. Ve prospěch Surge hovoří naopak výměnné pilky (možnost i pilka na kov), výměnné štípací břity, krimplovací kleště, kleště na lanka, větší, bytelnější kombinačky a větší nůžky. Osobně mi i víc vyhovuje šídlo, které použiju častěji než výměnný minibit u TTi. Je to prostě dilema a co teprve, když je ve hře víc modelů...:-).
Lion Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Aha, to u Charge neni klasicky bit kit, tak to pak jo. Surge asi nedam do kapsy ten je u mě out... Libi se mi i Signal, ale na nuz.cz neni a davat plnou cenu se mi nechce... Navic pistalka, kresadlo a ostatni kokotinky... Naopak se mi libi to kladivko a vymenne stipacky. Ty stipacky by mohli casem sjednotit a hlavne by to chtelo vyvrtku... Uvidim, musim to nekde osahat, ta soucasna rukojet Charge je podle me v uchopu krok zpet...
zde Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Dovoluji si ukázat nože Kalashnikov a Puma Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Ivan Lelák Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Poslední doplněk k Surge, ale není to speciálně na něj, je to univerzální pouzdro na nůž, baterku, multitool. Výrobce Maxpedition, typ Single Sheath, opět skvělá kvalita a bytelnost, přitom je to pár kousků látky, popruhů a suchého zipu... Nastavitelná výška pro různě dlouhý obsah, na opasek jde svisle i vodorovně. A jde připnout díky kompatibilním úchytům k dalším věcem Maxpedition, což se mi může hodit. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
vikinho Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 To pouzdro vypadá zajímavě, akorát teda z těch suchých zipů bych měl třeba v lese strach, že se do toho nachytá bordel a nebude to dobře držet?
travex Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Uchyceni adaptéru na bity bych ještě trochu více promyslel, pokud jich tedy nemáš doma plnou krabici.
Ivan Lelák Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 vikinho - zatím nemám zkušenost, ale ta firma dělá věci do drsných podmínek pro amatéry i profesionály, mají je dobrodruzi, rybáři, vojáci... Mám od nich brašnu přes rameno (Versipack Fatboy) a další 2 organizéry (survival a první pomoc), vše neprůstřelně kvalitní, bytelné a promyšlené do posledního detailu. Tak to snad bude OK... Travex - to je první pokus, ale kupodivu drží pevněji než v kapsičce originálního pouzdra, popruh je gumový a dost napnutý, nemyslím, že by adaptér propadl horní širší částí s gumovými o-kroužky. Viděl jsem to někde na Youtube, na jedné straně svítilna nebo zapalovač, na druhé adaptér, ale jasně, všemu se nedá věřit, uvidíme. Abych sem dal i něco jiného než multitool, o něco výš je nůž Kalašnikov. Před 3 roky jsem byl na cestovatelském motosrazu na Slovensku a někdo tam měl tenhle nůž. A vyprávěl, jak je neprodejný, jen pro speciální jednotky a vysoké vojenské papaláše. Už jsem měl dost vypito, nůž se mi líbil, doma jsem o něm řekl kamarádovi a něco vygooglil. Zjistil jsem, že je běžně prodejný, ani ne drahý, tak jsem to dál neřešil, chlapík chtěl být asi zajímavý nebo nůž dostal s touhle legendou. Uplynul měsíc, přišel kamarád a nůž mi věnoval... :-). Značka dobrá, výroba Asie, to je dnes běžné. Líbí se mi, hlavně čepel, zbytek zajímavý. Špička nic moc, střenky asi nastříkány matovkou, barva moc nedrží, povrchovka na čepeli vypadá dobře, slícování atd. také. Samozřejmě se blbě drží, ale je to stylovka a dárek, nepoužívám, ale mám ho rád. S vojenstvím má ale společný jen název a tvar, to ten druhý je jiná liga - mám ho 20 let, nosím dost často, omezeně použitelný ke krájení atd., ale jde to a hlavně je to zbraň. Kdysi jsem s ním trénoval, je cítit, že pro to byl stvořen, vyvážený, skvělý úchop, prostě radost. Tu kudlu miluju, je to ještě špičkový výrobek, made in USA... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
vikinho Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Tak jak ho pořádně otestuješ, jsem zvědavý na referenci, pokud se ti bude chtít něco napsat. Zatím jsem vždy měl na každý "nástroj" svoje pouzdro, tak pokud bych se někam letos měl vydat, mohl bych zkusit něco nového..
ewolucionar Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 Já se neumím oprostit od nákupu srdcem, ale snažím se i přemýšlet a analyzovat potřeby. S Leathermanem vždy koupíš kvalitní legendu, která potěší, stačí vybrat model. Já to mám i na cestování, na motorku, outdoor aktivity v přírodě, mám barák. Na něco na opasku jsem zvyklý, hmotnost mi nevadí a preferuji maximum funkcí pro nejrůznější, i těžší práce. Někdo jiný jezdí z paneláku do kanceláře a zpět a stačí mu malý Victorinox, jinému menší Leatherman. Pokud Ti stačí něco menšího, co zastane hodně práce, bezva je Charge, ať "vlajkový" TTi nebo AL/ALX. Pokud chceš ušetřit, stejnou práci myslím zastane Wave, pokud chceš ušetřit a chceš něco na větší práce bez ohledu na velikost, tak "Wave na steroidech", čili Surge. Když Ti jde primárně o bytelné kleště a ovládání jednou rukou poslepu, tak OHT, kterému ale některé nástroje chybí. Starý dobrý Super Tool 300 je zase konstrukčně jednoduchý, ale kvůli otevření čehokoliv ho musíš otevřít a zavřít... Všechno se musí odvíjet od Tvých preferencí a potřeb . ďakujem za recenziu,je vidieť že ťa to baví..
Ivan Lelák Odesláno 28. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 28. ledna 2016 ewolucionar - díky, baví... :-) vikinho - na pouzdra, brašny a orgnizéry mám dost vysoké nároky, musí být kvalitní a vyhovovat mým potřebám, často jich vystřídám několik než najdu to pravé, nebo mám na jednu věc víc pouzder pro různé příležitosti. Jak jsem psal, něco už od Maxpeditionu mám a přesvědčili mne, že je to hodně kvalitní, i když s tím zatím nemám dlouhodobější zkušenost. Jestli to pouzdro vyhoví mým vrtochům, nevím, někdy v něm bude multitool, někdy svítilna nebo výše zmíněný bojový Gerber, někdy na opasku, někdy připnutý na brašně, uvidíme...:-).
ondra.palas Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 Ivane, jak jsou na tom ty originální bity s kvalitou materiálu?Často se v hodnocení objevuje, že jsou jak žvejkačka. Rád bych si nějaký multitool pořídil, tak jestli rovnou s tím i řešit adaptér a jiný bity.
Ivan Lelák Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 (upraveno) Ivane, jak jsou na tom ty originální bity s kvalitou materiálu?Často se v hodnocení objevuje, že jsou jak žvejkačka. Rád bych si nějaký multitool pořídil, tak jestli rovnou s tím i řešit adaptér a jiný bity. Upřímně, nevím, mám to krátce a nechci si vymýšlet. Četl jsem to samé, asi bude záležet na tom, jak často budeš bity používat, když se šroubuje jednou za čas, asi to stačí. Já to budu mj. vozit na dovolené na motorce, nechci riskovat, že se mi bit ožvýká při opravě mimo civilizaci, když to budu nejvíc potřebovat, proto jsem šel do adaptéru. Druhý důvod je, že držák bitů na multitoolu je krátký a nedostanu se s ním do omezených prostor kvůli tělu multitoolu. On i originální adaptér je myšlen spíš jako prodloužení pro jejich ploché bity, jejich průřez mazaně vychází z klasického 1/4" bitu, jen je zůžený, takže když má originání adaptér klasický 1"4" šestihran, jdou do něj dát jak ploché, tak 1/4" bity, plochý je zakleslý jen za dva protilehlé rohy, ale stačí to. To je i důvod, proč je šachta originálního adaptéru hluboká tak, že normální bit do ní zapadne nejdřív do správné polohy, kde ho drží pružina, ale po silnějším zatlačení se propadne hlouběji. Stále vyčnívá a je použitelný, ale hůř se vyndává. Nejdřív jsem myslel, že je to vada mého kusu, ale pak jsem si uvědomil, že originální ploché bity jsou oboustranné, tedy delší a v adaptéru jsou ve správné poloze. Takže je třeba si rozmyslet, kterou cestou se v otázce bitů vydat. Já měl v ceně Surge jediný originální bit, tak jdu cestou 1/4" bitů, trochu kvůli ceně, ale hlavně kvůli prodlouženému uchycení, se kterým se dostanu do úzkých prostor a kvůli mnohem širšímu sortimentu bitů, kdy si za 15,- mohu nakoupit přesně ty, co potřebuju. Upraveno 29. ledna 2016 uživatelem Ivan Lelák
Ivan Lelák Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 A ještě s dovolením doplním - protože máme prodejnu s nářadím a spolupracujeme s jednou výbornou brusírnou, budu zadávat zkušební úpravu obyčejného držáku bitů, aby šel strčit do úchytu plochých bitů Leatherman. Fungovat to bude na 100% a podle ceny broušení pak nabídnu levnější alternativu k originálnímu adaptéru. Dnes jsem nevydržel a vzal si do práce na opasek Surge v novém pouzdru Maxpedition. Mimochodem se do toho pouzdra vejde i ploché pouzdro na pilk/pilník a po stranách adaptér na bity a pouzdro na bity. Pouzdro na opasku drží strašně pevně, nekýve se, nepáčí a to je i důvod, proč o něm ani nevím. To, že některá pouzdra obtěžují, není ani tak hmotností, ale že se viklají, samy se nakloní třeba tlakem kabátu a pak se zaryjí do stehna při nasednutí v autě. Volné pouzdro, které se hýbe při každém kroku, také dává cítit hmotnost setrvačnými silami přitom, jak se hýbe. Zatímco pevné pouzdro, držící těsně u těla, které se ani nehne, o něm vůbec nevíte a zatím to vypadá na tento případ. Ale na kvalifikované hodnocení je ještě brzo. Omlouvám se za nekvalitní foto mobilem. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Gomez Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 Jak jste mi nasadili brouky do hlavy, tak jsem si lehce vytunil nůž :-)Originální výměnné pilky atd. na něj nejsou, tak jsem trochu zaimprovizoval. Prohrábnul jsem garáž, investoval pár korun a stačilo pár minut se svářečkou a bruskou et voila pár blbinek je na světě. Výchozí materiál (ještě tam chybí list pilky) Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. A v plné parádě Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Gomez Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 a i do pouzdra se to provizorně vešlo Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Ivan Lelák Odesláno 29. ledna 2016 Nahlásit Odesláno 29. ledna 2016 Gomez - zajímavé, chápu to tak, že na multitoolu máš výměnné plché bity a na stejné uchycení jsi upravil pilku, pilník a adaptér na věci z 1/4" golasady? Shodou okolností u nás byl před chvílí výše zmíněný brusič, tak jsem mu vrazil do ruky plochý bit jako vzorek a obyčejný adaptér na bity, ať ho upraví. Jeho precizní prací jsem si jist, teď jedu na týden lyžovat a až se vrátím, bude to u mne na stole a poreferuji.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se